G4Media.ro

Directorul general al AIEA spune că a purtat „discuţii constructive” cu Iranul,…

Sursa foto: Genya SAVILOV / AFP

Directorul general al AIEA spune că a purtat „discuţii constructive” cu Iranul, care ar putea duce la „acorduri importante” în privinţa dosarului nuclear

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat sâmbătă, la Teheran, că a avut „discuţii constructive” cu Iranul care ar putea duce la „acorduri importante” în privinţa dosarului nuclear iranian, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Cu discuţiile constructive pe care le avem acum (…) sunt convins că vom putea deschide calea către acorduri importante”, a spus Grossi, într-o conferinţă de presă cu Mohammad Eslami, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), în cea de-a doua zi a vizitei sale în Iran.

Potrivit dpa, Grossi a descris discuţiile cu reprezentanţii guvernului iranian ca având loc într-o „atmosferă de lucru, onestitate şi cooperare”.

La rândul său, Eslami şi-a exprimat speranţa că vizita lui Grossi va duce la „o cooperare profesionistă pe viitor” şi a anunţat o conferinţă internaţională la Teheran pe teme nucleare, insistând totodată că Iranul nu îmbogăţeşte uraniu peste nivelul de puritate de 60%.

Vizita lui Grossi intervine după descoperirea de particule de uraniu îmbogăţit aproape de nivelul necesar pentru fabricarea unei bombe atomice în facilitatea subterană de la Fordo, la circa 100 kilometri sud de capitala Teheran.

Iranul, care neagă că ar intenţiona să se doteze cu arme nucleare, s-a justificat invocând „fluctuaţii involuntare” în cursul procesului de îmbogăţire şi a asigurat că nu a făcut „nicio încercare de a îmbogăţi (uraniu) dincolo de 60%”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...