G4Media.ro

Diplomații ruși și americani se confruntă în cadrul unui forum la Beijing

Sursa foto: Fred DUFOUR / AFP

Diplomații ruși și americani se confruntă în cadrul unui forum la Beijing

Războiul Rusiei din Ucraina este „cea mai mare amenințare la adresa ordinii mondiale”, a declarat luni ambasadorul american Nicholas Burns la un forum la Beijing – un rar  eveniment în care Burns s-a aflat alături de omologul său rus, în cadrul unei dezbateri diplomatice, potrivit CNN.

„Faptul că Rusia a trecut granița cu o forță armată, neprovocată, și a început acest război cu atât de multă suferință umană, cu atât de mulți civili nevinovați morți în Ucraina – aceasta este o încălcare directă a Cartei Națiunilor Unite, este o încălcare directă a ceea ce Federația Rusă a semnat atunci când a devenit stat membru”, a declarat Burns în cadrul discuției, care a fost găzduită de prestigioasa Universitate Tsinghua din Beijing și de Forumul Mondial pentru Pace.

Ambasadorul rus în China, Andrei Denisov, a ripostat: „Nu sunt deloc de acord și mă pot opune fiecărei fraze din această intervenție”, a spus el.

Denisov a făcut apoi o pauză de „curtoazie diplomatică” pentru a-i ura lui Burns și altor americani un 4 iulie fericit, înainte de a acuza NATO că a provocat acțiunea Rusiei cu „cinci valuri de expansiune”.

Denisov a descris actuala ordine mondială ca fiind pe marginea prăpastiei din cauza „sabotării” Națiunilor Unite.

Evenimentul, la care au participat și ambasadorul Regatului Unit în China, Caroline Wilson, și ambasadorul Franței, Laurent Bili, a fost o rară dezbatere diplomatică în urma invaziei rusești, pe care democrațiile occidentale au condamnat-o cu fermitate.

„Principala responsabilitate pentru război este a Rusiei”, a declarat Wilson. „NATO este o alianță pur defensivă. NATO a acționat cu o reținere extraordinară în ceea ce privește Rusia”.

De asemenea, a fost remarcabil faptul că astfel de condamnări ale războiului Rusiei au fost exprimate în China. Partidul Comunist Chinez nu a condamnat războiul Rusiei și nici măcar nu l-a catalogat drept o invazie. Între timp, mass-media de stat din China a prezentat cetățenilor săi o versiune atent cenzurată a războiului și a repetat punctele de discuție ale Kremlinului cu privire la NATO.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter