G4Media.ro

Din cauza restricţiilor Covid, Papa Francisc va începe cu două ore mai…

Din cauza restricţiilor Covid, Papa Francisc va începe cu două ore mai devreme Liturghia din noaptea de Crăciun

Având în vedere ameninţarea Covid, care continuă să plutească atât deasupra Italiei, cât şi a restului lumii, Papa Francisc a decis să modifice şi în acest an orarul Liturghiei din noaptea de Crăciun, de pe 24 decembrie, care va începe la ora 19.30, la fel ca anul trecut, transmite ANSA, citată de Rador.

Este vorba de un avans de două ore, deoarece, potrivit tradiției Vaticanului, în realitate Liturghia „de la miezul nopții” este celebrată, din vremea lui Benedict al XVI-lea la ora 21.30, oră pe care Papa Francisc a menținut-o până anul trecut. De asemenea, pe 8 decembrie, de Sărbătoarea Imaculatei Concepții Suveranul Pontif va renunța, la fel ca anul trecut, la evenimentul public.

„Pentru a evita adunările și riscul consecințelor de contagiune de Covid 19, în locul obișnuitului omagiu public adus Imaculatei Concepții, în ziua de 8 decembrie – se anunţă de la Vatican – Papa Francisc va săvârși un act de devotament privat, rugându-se la Sfânta Fecioară să-i protejeze pe romani, orașul în care trăiesc și pe bolnavii care au nevoie de protecția ei maternă pretutindeni în lume”.

Anul trecut, Papa Francisc s-a dus singur, pe ploaie, în zorii zilei în Piazza di Spagna, unde se mai aflau doar pompierii care pregăteau omagiul floral ce urma să fie așezat deasupra statuii.

Surse din interiorul Vaticanului spun că schimbarea orei Liturghiei din 24 decembrie, precum și celebrarea „privată” a Sărbătorii Imaculatei Concepții ar fi o alegere dictată de „motive prudențiale”, deoarece pandemia este în continuă evoluție și nu se știe exact care va fi situația peste câteva săptămâni, când ritualurile sărbătorilor de Crăciun vor fi în plină desfășurare.

Ora aleasă pentru celebrarea Liturghiei de la Vatican, după-amiaza târziu, vine la pachet cu prezenţa unui număr limitat de persoane, evitându-se astfel adunările. De reținut că permisul verde nu este obligatoriu pentru Liturghii, unde se cere doar respectarea regulilor anti-covid, de la purtarea măștilor, până la distanțarea fizică în biserică.

Momentan, nu există nicio indicație specială pentru Liturghiile care vor fi oficiate în parohiile italiene. Anul trecut, ora începerii a fost mai devreme peste tot, însă este probabil ca anul acesta să ne întoarcem la orarul clasic, aproape de miezul nopții.

Revenind la agenda Papei Francisc, pe lângă Liturghia din 24 decembrie de la ora 19.30, sâmbătă, la ora 12.00, este programată tradiționala Binecuvântare „Urbi et Orbi”.

Locul nu a fost încă indicat, motiv pentru care nu este sigur dacă acest moment iubit de oamenii din întreaga lume va fi celebrat în Piața Sf. Petru. Anul trecut a avut loc în interior, în Sala Binecuvântării, cu o prezență foarte limitată, dar cu aproximativ 150 de radiodifuzori conectați la eveniment.

sursa: ANSA (traducere Rador/ Cătălina Păunel)

sursa foto: Vatican News

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter