G4Media.ro

Ancheta privind piața online de droguri: 13 persoane reținute de procurorii DIICOT…

Sursa foto: Captura video DIICOT

Ancheta privind piața online de droguri: 13 persoane reținute de procurorii DIICOT / Traficanții utilizau o aplicaţie criptată de comunicare pe care erau înregistraţi aproximativ 11.000 de membri

UPDATE 11 aprilie, Ora 15.40: Procurorii DIICOT au anunțat, marți, că au reținut 13 persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive.

DIICOT a anunțat că a închis trei piețe online de droguri.

Ancheta vizează activitatea din perioada mai 2022 – aprilie 2023 a unui grup infracțional organizat și, pentru stabilirea modului de operare al membrilor grupării și a funcționalității platformei, a fost monitorizată îndeaproape activitatea canalului criptat de comunicare, fiind identificați cei mai activi distribuitori.

„Modalitatea de investigare reprezintă o premieră la nivel european la acest moment, fiind preluate și închise trei piețe online folosite pentru distribuția de droguri. Ulterior efectuării activităților de urmărire penală, în data de 10.04.2023, organele de cercetare penală au preluat controlul asupra canalelor de mesagerie criptată pe care se vindeau droguri și le-au oprit activitatea”, notează anchetatorii.

Comunicatul DIICOT:

La data de 10.04.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 13 inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive. Un al paisprezecelea inculpat este arestat preventiv într-o altă cauză aflată pe rolul de Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița.

Cauza aflată pe rolul DIICOT – Structura Centrală, instrumentată împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog vizează activitatea din perioada mai 2022 – aprilie 2023, a unui grup infracțional organizat și, pentru stabilirea modului de operare al membrilor grupării și a funcționalității platformei, a fost monitorizată îndeaproape activitatea canalului criptat de comunicare, fiind identificați cei mai activi distribuitori.

Modalitatea de investigare reprezintă o premieră la nivel european la acest moment, fiind preluate și închise trei piețe online folosite pentru distribuția de droguri.

Ulterior efectuării activităților de urmărire penală, în data de 10.04.2023, organele de cercetare penală au preluat controlul asupra canalelor de mesagerie criptată pe care se vindeau droguri și le-au oprit activitatea.

În cursul acestei zile, 11.04.2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă a inculpaților pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice și Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

UPDATE 20:24 În urma acțiunii comune a Politiei Române și DIICOT au fost preluate trei piețe online folosite pentru distribuția de droguri. Piețele erau folosite pentru distribuția de droguri în marile orașe din România totalizând 12.000 de membri. Activitățile membrilor acestor piețe intră sub incidenta Legii 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. 

Pietele sunt „Iarba Dulce”, „Grup/Empiere” și The Patron Empiere” 

Administratorii grupurilor sunt in prezent la audieri la DIICOT.

Știre inițială, 10 aprilie:

Procurorii DIICOT au efectuat, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în alte cinci judeţe la o grupare infracţională specializată în traficul de droguri către elevi şi studenţi, relatează Agerpres.

Pentru intermediere s-ar fi folosit o aplicaţie criptată de comunicare pe care erau înregistraţi aproximativ 11.000 de membri activi, în România.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală şi Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate au pus în aplicare 17 mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi judeţelor Brăila, Ilfov, Galaţi, Mureş şi Dâmboviţa, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe psihoactive.

„În cauză s-a reţinut că în anul 2022 s-a constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat mai multe persoane, în scopul intermedierii legăturii între dealeri de droguri şi consumatori, inclusiv minori, prin intermediul unei aplicaţii criptate de comunicare, platformă ce înregistrează în prezent aproximativ 11.000 de membri activi, în România. Distribuţia drogurilor ar fost îndreptată, cu predilecţie, spre consumatori tineri, din categoria elevilor şi studenţilor, sub protecţia anonimatului”, precizează anchetatorii.

Procurorii explică faptul că gruparea ar fi fost structurată pe paliere şi nivele de acces şi ar fi asigurat distribuţia de droguri de risc şi de mare risc, la nivel naţional, în majoritatea marilor oraşe.

Ca mod de operare, spun anchetatorii, clienţii, utilizatori ai unor terminale mobile, contactau distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, erau îndrumaţi către cel mai apropiat dealer local, în funcţie de localitate, tipul de drog solicitat şi alte criterii stabilite la momentul interacţiunii.

„Distribuitorii îşi promovau ofertele de droguri pe această platformă şi astfel se împărţeau zonele de distribuţie, în scopul acaparării a cât mai mulţi clienţi. Administratorul platformei modera discuţiile şi selecta componenţa membrilor grupului. Platforma de comunicare avea capabilitatea de a genera în jur de 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalităţile de distribuţie a drogurilor, consum, zone de distribuţie, dar şi despre efectele drogurilor”, menţionează DIICOT.

În urma percheziţiilor, care au vizat în principal dealerii, sursa citată arată că au fost identificate şi ridicate sumele de 17.500 de lei, 110 dolari şi 100 de euro, cantitatea de 3,5 kilograme de canabis, 20 de telefoane mobile, 2 cartuşe de 9 mm, 20 de grame de substanţă pulverulentă de culoare albă (NSP), 228 de comprimate de ecstasy şi 48 de timbre LSD, drogurile identificate având ca destinaţie în special comercializarea stradală.

La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost conduse pentru audieri 15 persoane.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. e totul frumos pana cand se trezesc ca vreun copchil al vreunei “persoane importante” e pe lista arestatilor. si pe urma sa vezi musamalizare.

  2. Bun DIICOT, dar din pacate drogurile sunt scăpate de sub control în România.

  3. Telegram, ba secretomanilor schizofrenici este public, big deal ce sa spun!