G4Media.ro

Diana Șoșoacă a fost sancționată de conducerea Senatului pentru încălcarea demnității funcției.…

Diana Șoșoacă a fost sancționată de conducerea Senatului pentru încălcarea demnității funcției. Ea nu va mai putea reprezenta Senatul vreme de trei luni / Șoșoacă a fost acuzată de instigare la ură, xenofobie, extremism, nepurtarea măștii, sfidarea legilor și a ”normelor de bun-simț”

Senatoarea Diana Şoşoacă a fost sancţionată luni cu avertisment scris de către Biroul permanent al Senatului, hotărâre care va fi citită în plen. Sesizarea împotriva Dianei Șoșoacă a fost depusă de PNL, la inițiativa Alinei Gorghiu.

Vreme de trei luni Șoșoacă nu va mai putea să reprezinte Senatul României la evenimente externe și interne, a anunțat președinta comisiei juridice, Laura Scântei.

Este pentru prima dată când Biroul permanent dă o astfel de sancţiune.

„Decizia Biroului permanent a fost de a accepta această sancţiune, un avertisment scris la adresa doamnei senatoare Diana Iovanovici Şoşoacă. Acest avertisment scris a fost aprobat în Biroul permanent, va fi citit şi în şedinţa de plen a Senatului de astăzi. Doamna senatoare are la dispoziţie 15 zile să conteste această decizie”, a declarat preşedintele Senatului, Anca Dragu.

Ea a adăugat că avertismentul atrage după sine imposibilitatea senatorului Diana Şoşoacă de a reprezenta Camera superioară a Parlamentului în relaţii interne şi externe pentru o perioadă de trei luni.

„Acest avertisment scris atrage după sine imposibilitatea doamnei senatoare de a reprezenta Senatul României în relaţii interne şi externe pentru o perioadă de trei luni. Din păcate, este o situaţie nouă cu care ne confruntăm. Este prima şi sper ultima situaţie de acest gen în acest mandat, în această legislatură şi de la început am făcut apel la calm, la raţiune, pentru că suntem aici să dezbatem idei pentru cetăţeni. Nu suntem aici să ne insultăm, nu suntem aici să dăm acest ton agresiv al discursului public”, a precizat Dragu.

În context, preşedintele Comisiei juridice, senatorul Iulia Scântei, a declarat că Dianei Şoşoacă i se reproşează „nerespectarea legilor în vigoare şi a prevederilor regulamentului, exercitarea în mod abuziv a mandatului, comportament injurios, calomniator, la adresa unor membri ai Senatului, în cadrul şedinţelor de plen şi încălcarea solemnităţii şedinţelor de plen prin nerespectarea regulilor privitoare la luarea de cuvânt”.

Comisia juridică a Senatului a propus sancționarea Dianei Șoșoacă pentru nepurtarea măștii în sala de plen, pentru discurs homofob și extremist, dar și pentru încălcarea legilor și a ”normelor de bun-simț”, se arată în raportul redactat de senatorii juriști și consultat de G4Media.ro.

Potrivit documentului, ”Comisia a apreciat că, încă de la începutul mandatului, conduita doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabilitățile care îi incumbă în calitate de reprezentant ales al poporului”. În sprijinul acestei acuzații, sunt prezentate extrase din stenogramele mai multor ședința ale Senatului.

”Din cuprinsul stenogramelor ședințelor de plen atașate prezentului raport rezultă că doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu și-a însușit și nu dorește să respecte în exercitarea prerogativelor de senator, conduita parlamentară corespunzătoare demnității sale”, se mai arată în raportul comisiei juridice.

Fragment din ședința de plen a Senatului din data de 22 martie:

Doamna Anca Dana Dragu: Are cuvântul doamna senatoare Iovanovici-Șoșoacă, senator neafiliat.

Vă rog, doamna senatoare, aveți un minut. (Discuții.)

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: Nici nu-mi trebuie… nu-mi trebuie nici mască, nici mai mult de un minut!

Sunteți Guvernul asasin economic al României! Nimeni nu și-a putut permite vreodată să-și bată joc de România mai mult decât o faceți dumneavoastră! Sunteți o putere obedientă a unor vestici! Să nu ne amintim de domnul Cîțu.

Intrăm în Schengen? Care-i prețul? Portul Constanța. De ce? Pentru că Rotterdamul trebuie să strălucească, pentru că, dacă ar fi Constanța, ar depăși Rotterdamul. Ați distrus absolut tot ce însemnă economie națională în 15 luni. Unde sunt banii de retehnologizare? Nu mai aveți acum ce să vă băgați în buzunare? Care-i șpaga pe care dumneavoastră o luați pentru vânzarea tuturor activelor companiilor strategice?

Să vă fie rușine pentru asasinatul economic, pentru faptul că v-ați bătut joc de România!

Vă bateți joc…

Doamna Anca Dana Dragu: Doamna senatoare!

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: … în loc să ascultați de medici…

Doamna Anca Dana Dragu: Doamna senatoare!

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: … să terminați cu pandemia COVID! Ați omorât o țară întreagă…

Doamna Anca Dana Dragu: Vă rog să reveniți la legea pe care o dezbatem. Vă rog foarte mult!

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: Rușine să vă fie! Nu ne învățați pe noi, avocații…

Doamna Anca Dana Dragu: Doamna senatoare!

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: … cum se face din minoritate majoritate… (Microfon întrerupt. Rumoare. Aplauze.) (Intervenție neinteligibilă a doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă.)”

În ceea ce privește încălcarea de către Șoșoacă a normelor legale privind obligativitatea purtării măștii de protecție, senatorii juriști au notat în raport:

 • ”Membrii Comisiei au identificat în cuprinsul stenogramelor ședințelor Senatului apeluri repetate adresate de președintele de ședință doamnei senator Iovanovici-Șoșoacă pentru a purta o mască de protecție corespunzătoare pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2, iar domnia sa nu a dat curs solicitării folosind argumente negaționiste față de fenomenul pandemic și minimalizând rolul măsurilor de protecție sanitară adoptate de autorități pentru protejarea sănătății cetățenilor”.

”Totodată, în exercitarea dreptului la susținerea declarațiilor politice și adresarea de întrebări sau interpelări, doamna senator Iovanovici Șoșoacă manifestă consecvent de la tribuna Senatului, o atitudine negaționistă a pandemiei (reflectată în exprimări precum: „așa-zisă pandemie”/ „plandemie” / „mascarada pandemică numită COVID-19”) și folosește un discurs public prin care instigă populația la nerespectarea măsurilor de protecție sanitară  pentru prevenirea și combaterea  Covid-19”, se mai arată în raport.

Nu în ultimul rând, senatorii juriști au mai constatat că, ”potrivit conținutului luărilor de cuvând în plen, conduita, forma de exprimare și ideile promovate de Doamna senator Iovanovici-Șoșoacă au un carácter incitator și se bazează pe prejudecăți împotriva unor categorii de persoane, însă tocmai atacurile repetate împotriva unui anumit grup, fie ele și indirecte, duc la o acumulare graduală a prejudecății în rândul electoratului. Efectele sunt cu atât mai grave cu cât ele se propagă foarte rapid în mediul online”.

Concluziile senatorilor juriști

 • Cu ocazia dezbaterilor din cadrul Comisiei juridice, și ca urmare a opiniilor exprimate, majoritatea membrilor Comisiei au apreciat și susținut prin votul lor favorabil, că prin conduita ofensatoare, comportamentul inadecvat și utilizarea termenilor injurioși și ofensatori în cadrul Senatului, Doamna senator Iovanovici-Șoșoacă încalcă deontologia parlamentară, normele de conduită, demnitatea funcției și solemnitatea activităților parlamentare desfășurate în plenul Senatului.
 • Majoritatea membrilor Comisiei au apreciat și susținut prin votul lor favorabil că faptele doamnei senator Iovanovici – Șoșoacă astfel cum au fost analizate în cuprinsul prezentului raport, se subscriu abaterilor disciplinare reglementate la art. 206 alin. (1) lit.a), c), d) și e) din Regulamentul Senatului, cu modificările ulterioare, respectiv:
  • “a) încălcarea dispozițiilor privind îndatoririle senatorului prevăzute de Constituție și de Legea privind statutul deputaților și al senatorilor;
  • c) nerespectarea prevederilor Regulamentului Senatului;
  • d) exercitarea abuzivă a mandatului de senator;
  • e) comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în ședințele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de senator;”
 • Comisia Juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări va înainta de îndată, raportul împreună cu anexele care formează și dosarul cauzei, Biroului permanent al Senatului conform art. 211 din Regulamentul Senatului pentru a analiza și dispune, în raport de constatările Comisiei, aplicarea unei sancțiuni dintre cele menționate la art. 207 din Regulamentul Senatului. Potrivit art. 207. – ”Abaterile de la deontologia parlamentară se sancționează cu: a) atenționare; b) chemarea la ordine; c) retragerea cuvântului; d) îndepărtarea din sală pe durata ședinței; e) avertisment public-scris.”

Citește integral raportul comisiei juridice a Senatului în cazul Diana Șoșoacă

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Calin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Drept pedeapsa , i se va batea obrazul!

 2. …Sosoaca, dusa la zoo, in sectorul primate cu ku-ru rosu si obraz de soric…

 3. De când există bun simț în Senat? Unde ați văzut voi bun simț? La Nicolicea? La Șerban Nicolae?

 4. Ma bucur…..Pacar doar ca ,inca, poate lua cuvantul in Senat…..

 5. Dementa asta aromâncă era la Vadim daca mai trăia ala

 6. Acum pe bune, Fiona nevasta capcaunului Shrek e o adevarata frumusete fata de aceasta miss Piggy a Senatului Romaniei !

  PS. Nu ne mai speriati copiii cu astfel de poze, va rugam !

 7. În astea 3 luni îi vom plăti salariu?și mobil ?și secretara?și suma forfetara?și…câte îi mai plătim?

 8. Dacă antecesorul era bard, această ființă este bardă?! că… cam… pare

 9. pai ce facusi soso, =)), te suspendara imperialistii =)) …. probabil visezi si tu ca dragnea, ca daca te baga astia la belele vine tara sa te scoata de acolo =)) …. P.S .. soso, nu mai confunda tara cu postacii tai de pe facebook creati special pentru a induce ideea ca aveti sustinatori =)) …..

 10. Sosoaca este dovada clara ca unii romani fara neuroni pot vota si o maimuta daca se afla pe lista. In cazul de fata lucrurile sunt mai grave, au votat o scroafa. Locul sau nu este in Parlamentul Romaniei, ci in cocina unde ii place sa se mozoleasca la gura gustand laturile din troaca.

 11. situatia e de o tristete maxima, oameni cu probleme mentale, nu primesc ajutorul de care au nevoie de la oameni specializati
  maine-poimaine o vedem cu o pusca in mana in parlament tragand la intamplare, si apoi ne vom mira cum nu am vazut semnele nebuniei

 12. oare e vreun portar cu care soso nu s-a certat?

 13. Asta se cearta si cu ea insasi cand se uita in oglinda.
  O injura pe aia din oglinda ca e grasa, proasta si nebuna.

 14. Deși comentariile despre suina neamului mi se par acum de prisos, nu pot să nu salut decizia senatului de a nu o mai lăsa să grohăie… Cum a propus deja cineva, locul acestei pațachine este cu siguranță la grădina zoologică. Și aici cu acces restrâns, ca să nu sperie copiii.

 15. Pacat ca nu exista pedepse mai drastice pt parlamentari!!! Odoare la posterior ca ii taie din indemnizatie!!! Este si va fi o figura de trista amintire!!! Pana si propriul partid a renegat-o. Trambiteaza ca e mare patrioata, ca e alaturi de popor, isi pune costum popular cand ea e fata „de asfalt” , de Bucuresti nici n-a calcat pe la tara. Cred ca are ceva defect la cutiuta sau e bine PLATITA!!! Si pentru alegatorii falfabeti are sloganul cu unirea Basarabiei cu Romania.

 16. Bravo! În sfârșit un om care gândește… alături de mine, bineinteles

 17. Fiindcă este sosoaca de calca’n gropi, d’aia nu poarta masca ! Ar arata, poate, ceva mai bine. Nu ?

 18. Cel mai ticnit limbaj politic il are individa asta respingătoare (ca om politic, bineînțeles, altminteri fiecăruia dintre noi i-ar fi drag sa o îmbrățișeze…)

 19. #Guster pensat ,dar pensat la creier la fel ca Soso!!!!!

 20. Sa va fie rușine!
  Va credeți superiori?
  Bravo domnule Gușter!

 21. Ba, flausatule, ti-ai gresit si nicneimul, tu esti un guster pansat (in maro), nu pensat, borduristo, ca pensat esti doar la tiristi, jarteao cervaista! 😀