G4Media.ro

Dezinformare: Cum încearcă Rusia să denatureze realitatea legată de adoptarea în România…

Dezinformare: Cum încearcă Rusia să denatureze realitatea legată de adoptarea în România a legii Magnițki

Parlamentul României pregătește, din obediență față de Statele Unite, o lege antirusească gândită pentru un avocat corupt. Această narațiune falsă apare într-o postare de pe pagina de Facebook a ambasadei Rusiei la București care critică așa-numita lege Magnițiki, aflată la Camera Deputaților după ce a fost adoptată de Senat, arată Veridica.ro într-o analiză dedicată acestei încercări de dezinformare. Proiectul de lege prevede, de fapt, instituirea unor sancțiuni pentru cetățenii străini care se fac vinovați de încălcări grave ale drepturilor omului.

NARAȚIUNI: 1. Parlamentul României pregătește, din obediență față de Statele Unite, o lege antirusească gândită pentru un avocat corupt. 2. Rusia a aplicat legea în cazul avocatului Serghei Magnițki și a șefului „Hermitage Capital”, W.Browder, ambii acuzați de evaziune fiscală în dauna statului rus. 3. Chiar și dacă am admite că Magnițki a fost supus relelor tratament, susține Ambasada în postarea sa, acestea sunt incomparabil mai mici cu cele pe care le aplică SUA la baza de la Guantanamo, suspecților de terorism.

CONTEXT: Camera Deputaților, ca for decizional, urmează cursul legislativ, după votul pozitiv primit la Senat în octombrie 2019, și ar trebui să voteze sau nu până la finalul lunii proiectul „Legii Magniţki” privind instituirea unor sancţiuni în privinţa cetăţenilor străini responsabili pentru încălcarea gravă a drepturilor omului.

Conform deputaților USR care au elaborat acest proiect de lege în 2018,  Ministerul Afacerilor Externe (MAE) va elabora o listă a cetățenilor străini despre care există informații sau motive serioase de a bănui că au fost implicați sau au contribuit la corupția la nivel înalt, la spălarea banilor sau la încălcarea drepturilor omului, care a avut drept rezultat moartea sau vătămarea gravă a unei persoane. Cetățenii străini aflați pe această listă vor avea interzisă intrarea în România, iar fondurile lor din România vor fi blocate, precizează autorii.

Mai mulți oligarhi ruși dețin afaceri mari în România, precum compania producătoare de aluminiu și derivate Also Slatina deținută de oligarhul Vasile Maşitski. Acesta a figurat și el pe listele de sacțiuni ale SUA, astfel că există pericolul ca, în cazul adoptării Legii Magnițki și în România, bunurile acestuia din România – respective, Alro Slatina – să fie înghețate. De altfel, în 2018, Maşitski a și încercat să listeze compania la Bursa de Valori București (BVB) în contextul unor posibile sancţiuni americane asupra proprietăţilor din UE ale sale.

În ceea ce privește contextul global, legea Magnițki a apărut, într-adevăr, prima oară în Statele Unite, în 2012, cu scopul specific de a-i sancționa pe cei despre care se bănuia că ar fi fost vinovați de arestarea și moartea în detenție a acestui avocat. În 2017, însă, domeniul de aplicare a legii a fost extins, astfel încât să poată fi sancționate persoane care încalcă drepturile omului oriunde în lume, indiferent de naționalitatea lor.

De la sfârșitul anului 2020 și Uniunea Europeană are o lege Magnițski în baza căreia poate sancționa persoane care încalcă drepturile omului sau entități care au legătură cu astfel de abuzuri.

Pe 24 noiembrie 2008, avocatul rus Serghei Magnițki a fost arestat după ce a dezvăluit detalii despre o fraudă de 230 de milioane de dolari, bani ce ar fi ajuns în buzunarelor unor înalți oficiali ai Ministerului de Interne rus din fondul internațional „Hermitage Capital”. După 358 de zile de detenție în condiții inumane, Magnițki avea să moară.

Oficial, anchetatorii au susținut că moartea sa a fost cauzată de insuficiență cardiacă, însă o ancheta independentă ceruta de Consiliul pentru drepturile omului de la Kremlin a descoperit că Magnițki a fost bătut cu bestialitate cu puțin timp înainte să moară, iar moartea sa a survenit tocmai din cauza acestor leziuni.

Legea Magnițki se aplică la nivel global, din 2016, autorizând guvernul SUA să-i sancționeze pe acei oficiali pe care îi consideră că au încălcat drepturile omului, înghețându-le bunurile și interzicându-le să intre în SUA.

OBIECTIV: Inducerea ideii că România este doar o „colonie” a SUA, de care legiuitorii români ascultă orbește și sunt doar niște unelte în mâinile Occidentului.

Rusia vrea să evite sancționarea în România a unor oficiali sau oligarhi ruși și să oprească în același timp o nouă țară membră a UE și a NATO să adere la o listă internațională de astfel de țări care au adoptat „Legea Magnițki” în forma inițială din SUA.

De asemenea, Rusia își dorește să evite ca România să intre pe lista țărilor care discută într-o formă națională Legea Magnițki precum Franța, Germania, Suedia, Danemarca, Olanda, Africa de Sud, Australia, Ucraina sau chiar Republica Moldova, după cum se arată în expunerea de motive a autorilor proiectului de lege.

Mai mult, o pleiadă de oligarhi ruși dețin afaceri în industria românească. Adoptarea legii în cauză în România le-ar putea pune în pericolul afacerile. Așadar, preocuparea ambasadei Rusiei ține mai mult de apărarea intereselor materiale ale oligarhilor ruși în România din industria petrolieră și cea siderurgică.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Nicio lege Magnițki actuală nu vizează Rusia în mod specific, chiar dacă sunt denumite așa în memoria avocatului și cu trimitere la proiectul de lege adoptat în Statele Unite în 2012. Ținta actualelor legi – inclusiv a celei române – sunt persoanele responsabile de încălcarea gravă a drepturilor omului oriunde în lume; cetățenii ruși riscă sanctiuni prevăzute de aceste legi doar dacă se fac vinovați de astfel de încălcări.

Argumentele din postarea Ambasadei ruse sunt expuse prin tehnica „what about”, cunoscută generic de „whataboutism sau whataboutery” prin care se pune în discuție din capul locului pretinse încălcări de către SUA a drepturilor omului în cazul Guantanamo și a suspecților de terorism închiși acolo, în încercare de a distrage atenția de la subiectul central – moartea avocatului rus Serghei Magnițki în urma bătăilor primite în închisoare în 2009. Se transmite totodată și mesajul subliminal este că moartea lui Magnițki, indiferent dacă ar fi fost sau nu provocată de rele tratamente, nu se compară cu ce a făcut SUA la Guantanamo cu sute sau mii de suspecți de terorism.

Argumentele rusești se referă numai la cazul de evaziune fiscală legat de Magnițki și angajatorul său William Browder, președintele fondului Hermitage Capital.

Apoi, Ambasada face trimite la cazul Magnițki judecat în Elveția, citând trunchiat foarte abil procurorii elvețieni. De altfel, procurorii elvețieni încă nu au închis cazul, dar afirmațiile Ambasadei ruse conduc în această direcție.

Citește tot articolul pe Veridica.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Orice plan de delimitare fata de aceasta ciuma a ultimului secol numita Rusia/URSS e un lucru bun

 2. O lege extraordinar de bună care trebuia adoptată din 1990 și până acum dacă se aplica românia(țară de hoți și curve) nu avea poate asemenea datorie externă sau poate nu plecau străinii cu gențile de bani furați din țară. Dar aia e. Poate nu e prea târziu.

 3. Realitatea e in felul urmator. Dupa ce Roosevelt si Truman au imbratisat internationalismul, SUA au suferit doua suturi in cur, infrangerile in razboialele din Orientul Indepartat si criza petrolului. Asa ca pe la 1975 a mai ramas doar fatada din teoria liberlui schimb, a desfiintarii granitelor si a taxelor vamale. Cu alte cuvinte, propaganda.

  Asa ca liderii SUA au formulat amendamentul Vannik-Johnosn, un articol de lege care le permitea sa stabileasca taxe vamale la bunul plac al ministrelui lor de externe. Pretextul urma sa fie incalcarea drepturilor omului, dar orice adult isi aminteste cum Ceausescu a fost sanctionat cu pierderea statutului natiunii celei mai favorizate, undeva prin 1987. Daca am lua literalmente textul lui Vannik-Johnson, s-ar intelege ca de-abia in 1987, Ceausescu a devenit dictator. In realitate, in 1987, Ceausescu a terminat de platit datoria externa la bancile private americane, si deci nu mai producea dolarei pentru SUA. Drepturili erau doar un pretext, la fel cum se vede la Khashoggi.

  Pe la 2000, cand economia post-CAER a devenit o gluma, americanii au decis sa anuleze Vannikul, pornind de la statele mai mici, si ajungand la Rusia in 2012. Nici nu prea aveau de ales. Realist vorbind, incalcarea tratatelor de liber schimb pe pretexte puerile gen drepturili, putea atrage masuri reciproce din partea rusilor.

  Pe la 2015, s-a schimat modificarea. America a scazut nivelul tehnologic. Pricesoarele sunt facute in Orientul Indepartat, iar medicamentele la Ranbaxy. SUA a convertit singurul lor terminalul de import gaze lichefiate in terminal de export. Pentru prima data intr-un secol, SUA a permis exportul de petrol neprelucrat. Rusia a devenit un exportator major, pe mai toate directiile strategice ale SUA: petrol si gaze, nucleare, cosmos.

  Asa ca America a scos din beci arma bine-cunoscuta, drepturili. Mor de grija la drepturili si ei, si gradatii lor de pe teritoriul Romaniei. Daca intrebi de ce au murit Ioan Csapai, Constantin Harag, Nicolae Bahan ca niste caini, auzi greierii. Dar pe surplusisti ii preocupa drepturili.

  • Ma faci sa rad… texte amestecate si aprofundate 🙂

   Apropo, „pricesoarele” (o greseala de tastare, o e langa i, insa e haioasa, nu diminueaza cu nimic textul) sunt facute cu masini europeene (ASML din Olanda), insa tehnologia de proces de fabricare e americana (Intel). Asiaticii sunt doar mana de lucru, pe masini ASML (olandeze) baga doar un program elaborat de Intel (american) si pe partea cealalta le iese chipul.

   Asta daca ai o oarecare notiune despre industria semiconductoare. Caurta pe google ASML Veldhoven (langa Eindhoven in Olanda) si IMEC in Leuven (Belgia). Poti vedea si NXP in Olanda, iar in USA cel putin Intel + Silicon Valley.

   Dar cu cine vorbesc, cu un frustrat ca tine? Hmmm…o cauza pierduta.

  • Trebuia sa scrii ineptiile in rusa. Doar acolo mai gasesti imbecili sa creda elucubratiile tale. Trist postac mujic

  • E complicat sa pui spelling de romana pe Tor portabil, care sterge toate setarile la restart. Asta e, lumea trebuie sa se obisnuiasca cu greselile mele sau sa se multumeasca cu Tapalaga.

   Faptul ca olandezii fac masinile de facut cipuri nu neaga in niciun fel scaderea de viteza a SUA. Asa ceva nu s-ar fi intamplat in 1970. In 1970, olandezii mai mult mulgeau vaca, iar chinezii mergeau pe biciclete. Daca americanii ar fi relaxati cu productia lor de procesoare, nu ar incerca sa exporte gaz lichefiat, si nu s-ar incorda sa blocheze planul cincinal al lui Xi Jingping. I-ar da o bursa lui Catu sa ne explice ce bune e procesoarele americane.

 4. Am decis sa ne rupem de barbarii invadatori si am ales fim membrii UE si NATO, gata, propaganda cleptomana si criminala a lui Putin ne instiinteaza ca suntem niste fraieri . O duceam bine cand eram literalmente sclavii URSS, cu marionete sovietice implantate violent in sangele si rarunchii Romaniei.
  Belarus, Ucraina si Republica Moldova, inca au ghearele rusesti in jurul gatului si sunt din pacate atat de fericiti incat pibul/ cap de locuitor e de 2-4 ori mai mic decat in Romania.
  Va pupa un miliard de membri NATO.
  🇷🇴🇺🇸🇬🇷🇲🇰🇲🇪🇭🇷🇦🇱🇸🇰🇱🇹🇱🇻🇪🇪🇸🇮🇧🇬🇵🇱🇭🇺🇨🇿🇹🇷🇳🇱🇫🇷🇩🇪🇳🇴🇪🇸🇮🇹🇵🇹🇨🇦🇩🇰🇱🇺🇺🇦🇧🇪🇲🇩🇬🇧🇪🇺

 5. Se induce ideea ca România e o colonie, orice roman cu peste 2 neuroni știe lucrul asta, nu o colonie, niște simpli sclavi, neajunsi nici măcar la stadiul de vasali, deoarece vasali au totuși un anumit grad de independenta!

  • sclav simplist, ai gresit adresa … troleaza la Sputnik, Latrina3, Rtv…

  • @Coco, vorbesti aiurea. Daca te tin cei 2 neuroni, de ce nu esti un antreprenor inovativ sa ii faci pe altii sa munceasca pentru tine.

   Dai din gura ca nu sug sangele bambirii, dar e o forma sa iti ascunzi neputinta si frustrarea de om cu max 2 neuroni..

  • Vorbeste in numele tau nu toti suntem sclavii cracanatului ca tine

  • Sclavetii de mai sus s-au atacat, ei sunt atât de prosti încât nu realizează ca sunt sclavi sau poate marele licurici le da niște burgeri bonus sa fie combativi în loc sa meargă la cules de sparanghel!

  • ori esti sclavul prostiei ori esti sclavul infractorilor. Romania e fost sclava USSR, acum e libera si pazita de cea mai mare alianta militara din istorie pentru prima oara in istoria ei…
   la vodca cu voi, primitivi hoti.

 6. Să avem o lege de sancționat oligarhii ruși e foarte bună, dar să adăugam la ea și oligarhi unguri, ucraineni, americani, israelieni și din alte țări.

  Și o lege a Lustrației ar provoca tremurul chiloților lui Putler, că am știi și noi cum se numesc săgețile securiste ale Moscovei, Beijingului, Washingtonului ș.a.m.d.

 7. Hai că ești haios fake Julian. Ai o logică ce depășește geniile economice. Te pricepi 😀

  „Daca americanii ar fi relaxati cu productia lor de procesoare, nu ar incerca sa exporte gaz lichefiat”.

  Daca, atunci … Cum zicea un clasic, ce legătură are coada vacii cu stampila prefecturii? SpaceX e controlată cu ce tovarășe mujic? Manual sau cu procesoare? Ce crezi că fac americanii in silicon valley? Și îți mai spuneam in comentariul de mai sus, Intel e cu modelarea procesului de fabricare a procesorilor.

  Te pricepi, te pricepi 😀 se vede…. hahaha

  • Chiar alataieri au anuntat ca vor face doua fabrici in SUA, destinate lui „10 nm enhanced”. Planul lor de a face procesoare pe 7 nm anul asta a fost modificat alaltaieri sa includa o cooperare cu TSMC, care va da primul chip pe 7 nm in 2023.

   Repet, Intel nu mai poate fabrica nici macar procesoarele pe 7 nm pe care le avea in plan, nici in SUA, nici in Israel, nici in Irlanda, sau pe unde mai au ei fabrici. Proiectul lor este un Powerpoint detasat de realitatea noastra.

  • In lumea corporatista a USA deciziile se iau pe considerente financiare. Daca Intel procedeaza asa, probabil ca au considerat ca nu e momentul investitiei.
   De-aia la rusi traieste cel mai mare pitic din lume! Si de-aia step-ul a fost inventat in familia lui Stepan Stepanovici care avea 17 copii si o singura buda!

 8. Daca nu pupam mana americanilor, daca nu ne punem in genunchi si facem curse cu capul in fata si in spate la 8 cm distanta de americani , inseamna ca suntem rusi. Ciudata logica.

 9. Daca am facut 50 de ani chestia asta la rusi, nu inseamna ca trebuie acum sa o facem si la americani. Putem sa traim si in picioare.

 10. Răspuns tuturor admiratorilor politicii Federației Ruse: Îl prefer pe Tăpălagă și compania (vezi G4media) oricărei persoane care postează în favoarea politicii criminale a Federației Ruse. Această federație e o tumoare, care alături de China și alți vasali de-ai lor, parazitează planeta. Oribil!

  • Ai perfecta dreptate! Doar ca folosesti cuvinte prea blande!

  • Rusia a dat Ardealul Romaniei si a luat Basarabia. In o mie de ani, nu a existat motiv sa preferi asa ceva unui aranjament german, cu Ardealul unde se trag mai mult ardelenii, la Ungaria.

 11. Sunt dezinformări pe mai multe straturi în ”materialul” rusesc, și ne vom întâni probabil și aici cu whataboutismul primitiv demonstrat mai sus ( grija pentru problemele americanilor : petrol, gaze, procesoare ). Două lucruri trebuiesc precizate aici : această practică legală nu este îndreptată împotriva unui stat anume, în al doilea rând ea este o practică generală, aplicată și de Rusia și China ( cu multe ”subtilități”) . Prin reacția lor nu fac altceva decât să confirme că se simt cu musca pe căciulă. Este normal că rușii sunt îngrijorați de evantuale sancțiuni, care le pot afecta economia. Vor trebui să înțeleagă însă, că aceste sancțiuni sunt reacții cauzate de ofensiva de dezinformare și destabilizare pe care ei o practică sistematic și organizat la nivel global. De fapt, prezența rusească în lume, ca factor de putere globală, se manifestă în bună parte în acest fel.

  OFF
  Că veni vorba, americanii au mai multe precedente legale, prin care, în anumite perioade critice, au sancționat practicile de corupție. Una dintre primele legi datează din perioada târzie a crizei petrolului ( 1977 FCPA –legea privind practicile de corupție ale cetățenilor și firmelor americane în străinătate ). George W. Bush a semnat în 2014 actul nr 7750 din 12.01.2014, prin care se suspenda intrarea în SUA a persoanelor care sunt angajate în, sau beneficiază de pe urma corupției. Potrivit acestui act SUA a suspendat intrarea în SUA a 6 cetățeni unguri, fără să-i nominalizeze. Era un gest, prin care s-a dat un semnal împotriva corupției care lua avânt, pe atunci în țara respectivă. ( Fără efect )

 12. A pomenii de militantii islamici din Afganistan dusi la Guantanamo in comparatie cu Magnitki e o prostie. Desigur ca a duce prizonieri la Guantanamo a fost o prostie a lui Bush. Mai bine ii ducea Practic si Oficial in SUA. Trimiterea la Guantanamo a fost de fapt un fel de fuga de responsabilitate a lui Bush fata de SUA si o sfidare a Statului Cubanez. In privinta tratamentului prizonierilor acestia au fost in mare parte prinsi ca si combatanti imbracati in civil si puteau fi judecati si impuscati direct in Afganistan, fara a mai fi necesara trimiterea lor la Guantanamo.
  In schimb Magnitki NU a fost prins cu arma in mana, imbracat in avocat, luptand contra armatei ruse. Magnitki a fost omorat de KGB din cu totul alte motive.