G4Media.ro

Deutsche Welle: Dacă a fost un derapaj singular, Iohannis ar trebui să…

Deutsche Welle: Dacă a fost un derapaj singular, Iohannis ar trebui să prezinte scuze numaidecât / În Europa crește numărul politicienilor populiști și naționaliști

Președintele României, Klaus Iohannis, laureat al Premiului Carol cel Mare pentru merite europene, a surprins recent cu un discurs naționalist. Ar fi un semn benefic dacă ar prezenta scuze, crede Robert Schwartz, într-un text publicat pe site-ul postului de radio Deutsche Welle. Redăm mai jos texul integral, intitulat ”Pas cu Pas, dar în ce direcție?”.

Acum șase ani, Klaus Iohannis se pregătea să fie președintele României. Unul din laitmotivele campaniei sale electorale avea să devină ”viral”: ”pas cu pas”, repeta el cu orice ocazie, urma să treacă la introducerea reformelor atât de necesare, în spirit european, democratic, transatlantic, respectând valorile noastre comune.

Ca membru al respectatei minorități a sașilor ardeleni, Iohannis a fost văzut de majoritatea românilor ca un purtător de speranță pentru o politică nouă, care urma să elibereze țara din ghearele politicienilor postcomuniști și baronilor locali corupți.

Adversarii săi principali declarați, așa-zișii socialdemocrați din PSD și acoliții lor, au încercat, din 2014 încoace, să-l blocheze și să-l denigreze, să-l calomnieze și să-l defăimeze în repetate rânduri. Iohannis i-a contrat, unde a putut, și i-a demascat pe agitatorii naționaliști-populiști și anti-europeni din PSD ca ”accident al democrației”.

Un mesaj cu rezonanță atât în rândul adepților săi, cât și al partenerilor din UE. Acum însă, Klaus Iohannis a alunecat el însuși în smârcul naționalist-populist. Ocazia o cunoaștem prea bine: bâlbele din parlament față de proiectul nou de lege al UDMR vizând autonomia Ținutului Secuiesc.

Președintele a înfierat cu mânie patriotardă presupusele înțelegeri secrete dintre PSD, UDMR și premierul ungar Viktor Orban, care ar fi avut ca scop să se ”dea Ardealul ungurilor”. În campania prezidențială din 2014, același Klaus Iohannis avea o părere tranșantă în legătură cu teoria conspiraționistă a ”ruperii Ardealului”, pe care o considera ”un cretinism”. Acum, iată că a ajuns să folosească aceeași monedă politică de schimb.

Că premierul ungar se joacă sistematic cu focul în regiune face parte din arsenalul politicii sale periculoase ”pan-maghiare”. Și nu e o noutate că naționaliștii de toate culorile din România nu se dedau de la cele mai stranii replici.

Dar ce l-a iritat oare pe Iohannis într-atât încât să-și piardă cumpătul și să intre în meandrele naționalismului românesc?

El, pro-europeanul atât de pragmatic și sobru, trebuia să fie conștient de faptul că printr-un discurs strident anti-maghiar nu face altceva decât să deschidă robinetul pentru o revărsare a resentimentelor istorice la Budapesta și București, reizbucnite la 100 de ani de la Tratatul de la Trianon, prin care a fost consemnată împărțirea Ungariei după Primul Război Mondial și alipirea Transilvaniei de România.

Sau poate știe Iohannis ceva despe evoluții care ar putea constitui un pericol real pentru unitatea României? Și dacă știe: de ce nu spune nimic? De ce alunecă – pas cu pas – în mocirla naționalist-populistă, pe care a vrut s-o sece cândva? Am fi dorit să aflăm detalii de la președinte, dar dubla noastră solicitare pentru un interviu DW a fost tratată cu un ”nu” lapidar.

E limpede: un politician pro-european, pe deasupra laureat al Premiului Carol cel Mare ”pentru merite europene” în tradiția unor Monnet, Adenauer, Churchill sau Havel, nu are voie să-și piardă stăpânirea de sine.

Dacă a fost un derapaj singular, Iohannis ar trebui să prezinte scuze numaidecât. În Europa crește numărul politicienilor populiști și naționaliști – ar fi o dezamăgire cruntă ca Iohannis să-și fi găsit o nouă patrie politică în acel cotlon. Și ar fi o catastrofă pentru stabilitatea atât de fragilă în regiune.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Tare. Deci PSD+UDMR o pun de un blat in parlament si tot Iohannis e ala injurat ca reactioneaza.

  Am mai vazut asta si peste ocean: Trump anchetat ca si-a folosit influenta in Ucraina pt a investiga un posibil caz de coruptie care il implica pe fiul lui Biden.

  In ambele cazuri s-au pus tunurile pe reactie si batista pe tambal in ce priveste cauza.

 2. Inca un articol scris de propaganda rusa in favoarea ungurilor si promovat de presa romaneasca.

 3. ma leguma putrezita, sparanghelimputit,adica unii rup halci din tzara si daca se opune presedintele e derapaj,mars likea platita.

 4. PRESEDINTELE stie ma,stie.

  Dar nu-tispune tie panarama.

 5. Ce mama dracului i-a apucat pe nemtalai?! Chiar desfășoară o campanie împotriva lui Iohanis?! Cum Dumnezeu nu au văzut și auzit toate derapajele xenofobe ale puterii din Ungaria înainte de ieșirea Președintelui nostru?!

  • Nu al meu, nu ma reprezinta…al tau.
   Cu siguranta au fost critici si la adresa lui Orban.
   Interesant este ca asa faceau și susținătorii lui Dragnea, cand era criticat in presa straina. Si atunci, si acum.. pe buna dreptate.

  • Radulescu Marcel: Astea nu-s reactiile „nemtalailor”. Pe aia ii doare la baston de Romania, de Ungaria, Europa de Est sau de alte state.
   Reactia asta e un articol platit de unii, nu zic cine – persoane importante (sic), ca sa testeze piata. Daca articolul prinde, continua pe aceeasi linie. Daca nu, vad ce n-a prins si peticesc punctual discursul.
   O reactie oficiala a UE ar fi trebuit sa vina prin alte canale, nu de la Latrina 3 de exemplu.

   Corectule: presedintele care nu e „al tau”… fara comentarii. A fost votat de vreo 6 milioane de romani, asa ca vrand-nevrand cam e presedintele „tau”. Nici mie nu-mi convin anumite miscari facute de el, dar pana la urmatoarele alegeri, pe el il avem. Si-l prefer pe el decat pe primul puscarias al tarii, lordul de Belina, de care am auzit c-ar vrea sa fie judecat dupa o lege englezeasca din 1700… Si ca tot vorbim de Belina, pe puscariasul ala cine l-a votat in fruntea tarii?
   Asa ca, hai sa lasam majoritatea sa decida. N-o fi presedintele „tau”, discursul tipic de Latrina 3, dar e presedintele Romaniei. Si asta nu se schimba pentru ca asa plange Gadea.

 6. mu13 DW .

 7. G4media care este motivul ptr care reluati din presa de limba germana pentru a trei oara in ultimile zile articole scrise de jurnalisti dubiosi necunoscatori ai politicii iredentiste maghiare si evident contrare interesului Romaniei sub titulaturi sforaitoare de tipul „cel mai mare ziar….” ???

 8. G4media…. Ați făcut o obsesie .. intenționată, in a selecționa ce va convine și când va convine ( de rău, desigur) din diverse opinii ale unor diverși editorialiști din Europa.. pe acest subiect!!! Nu ne mai subestimați simțul aprecierii personale în legătură cu acest subiect!! Chiar nu știu cui faceți jocurile

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.