G4Media.ro

Deputatul PNL, Ovidiu Raețchi: România ar trebui să încheie contracte în sectoarele…

Deputatul PNL, Ovidiu Raețchi: România ar trebui să încheie contracte în sectoarele de infrastructură strategică doar cu state din spaţiul euro-atlantic, sau cu companii din state cu valori democratice

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, susține că România ar trebui să încheie contracte în sectoarele de infrastructură strategică doar cu statele din spațiul euro-atlantic, sau cu valori democratice.

„Criza noului coronavirus a arătat cât de dependente sunt statele din Uniunea Europeană, dar şi Statele Unite ale Americii, de tehnologii din afara spaţiului euro-atlantic, din state care nu întotdeauna acceptă principii ale transparenţei care în lumea nord-atlantică sunt de la sine înţelese. În momente cheie, acest lucru conduce la vulnerabilităţi de securitate majore şi se conturează deja un consens pentru reducerea acestei dependenţe în sectoarele cheie: de la economie la infrastructură şi de la energie până la apărare. Un alt exemplu relevant este implementarea tehnologiei 5G: numeroase analize de securitate naţională au afirmat că tehnologia din China prezintă riscuri pentru Alianţa Nord Atlantică, iar Departamentul de Justiţie al SUA a pus sub acuzare un jucător asiatic pentru fraude şi complot pentru a obţine secrete comerciale. Acestea sunt doar două situaţii recente, cu relevanţă mondială, care arată influenţa majoră pe care o pot dobândi state care nu împărtăşesc aceleaşi valori democratice cu spaţiul euro-atlantic”, a transmis Raețchi printr-un comunicat de presă

Din 2010, România a realizat o listă prin care a identificat şi desemnat infrastructura critică internă – în conformitate cu directive europene – obiectivul fiind îmbunătăţirea protecţiei acesteia. În total, sunt nominalizate 10 sectoare: energetic, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, alimentare cu apă, alimentaţie, sănătate, securitate naţională, administraţie, transporturi, industria chimică şi nucleară, spaţiu şi cercetare.

„În acest context, consider că este oportun să stabilim dacă România nu ar trebui să specifice în legislaţie faptul că, contractele din sectoarele cheie de infrastructură strategică pot fi încheiate doar cu operatori din state care aparţin de spaţiul euro-atlantic sau cu companii din state cu valori democratice consacrate. Pe termen lung, aceasta poate fi o politică la care deja s-au gândit şi alte state puternice din interiorul Uniunii Europene, miza fiind operarea sub o serie de standarde universale sigure pentru servicii digitale, energie, infrastructură, cercetare, comerţ sau educaţie”, consideră Raețchi.

Sursa Foto: Facebook/Ovidiu Raețchi

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Buna ziua!Raetchi!!nicio posibilitate de inițiative legislative privind zilele libere în stare de urgență sau de alertă MAXIMA???Inventivitate scăzută???Dezamăgire…..

  • „bey”, # kondensatorilor, din ce motive are germanika un contract beton cu ex-urss-ul, cel legat de gazoductul din M. Nordului ?

 2. Si uite aaa a murit piata libera si cea mai buna oferta……comunismul se intoarce

 3. Adevarul e ca fiul lui „zi-le domnu Geo” lupta cu rusii inca de pe vremea cand Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului, agentie de propaganda inca listata in blogrollul lui Felix Voiculescu, cerea tezaurul de la rusi. Alogenul asta e unul dinre cei mai romani romani, daca te uiti in gura lui.

 4. Am văzut ce „valori” au niște companii italienești și americane de construcții de infrastructura cel puțin în domeniul transporturilor, la autostrăzi! Mulțumim!

 5. precum am zis, mai bine saraci si curati!!! nu ne trebuie autostrazi, cai ferate, centrale nucleare, 5 G, daca nu sunt facute de partenerii strategici ! stricam peisajul , deranjam habitaturile unuia si altuia, printul charles nu o sa mai vina in conditiile astea! pai are autostrazi si in GB nu merita sa se mai deranjeze! si oricum nu avem cu ce le plati, dupe ce se aproba strategia de aparare a tarii pentru urmatorii 4 ani nu cred ca mai ramane mare lucru in visterie! pai vreti sa indatoram generatiile viitoare?

 6. Raetchi, supranumit „buton”, cand apesi reactioneaza. Asta este clasa politica. Sa o schimbam! Cu cine? Exista oameni buni . Sa iasa in fata.

 7. Bechtel să construiască toată infrastructura strategică.
  Să dea PNL lege.

 8. Tovarasul raetchi cred ca stiti ca europenii in general au trecut de filmul cu infrastructura rutiera acum se finanteaza chestii eco/regenetabile eventul infrastructura feroviara care e mai verde.
  Dar americanii care au infrastructura lor rutiera la pamant se vorbea sa se finanteze cu 2 trilioane dar a picat, vad ca in arme se baga din ce in ce mai mult.
  Ei fac cu banii altceva decat am avea noi nevoie – suntem oarecum in contratimp.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.