G4Media.ro

Deputaţii elveţieni refuză ca ţara lor să participe la un grup de…

Sursa foto: Unsplash / Stephen Leonardi

Deputaţii elveţieni refuză ca ţara lor să participe la un grup de lucru al G7 pentru urmărirea averilor ruse

Deputaţii elveţieni au respins miercuri o propunere a Verzilor care solicita ca Elveţia să participe la un grup de lucru al G7 pentru urmărirea bunurilor oligarhilor ruşi ca răspuns la invadarea Ucrainei, informează AFP, preluată de Agerpres.

Parlamentarii elveţieni au respins cu 101 voturi contra şi 80 de voturi pentru această propunere, care este susţinută şi de Consiliul Federal (guvernul elveţian).

”Ţinând cont de neutralitatea sa militară, Elveţia nu poate sprijini Ucraina furnizându-i arme”, a declarat Franziska Ryser, deputată ecologistă care apără această propunere, în timpul şedinţei Camerei Deputaţilor. „Este deci cu atât mai important ca în acest punct în care dispunem de o pârghie să ne poziţionăm clar”, a afirmat ea.

Elveţia este una dintre cele mai mari pieţe pentru comerţul cu materii prime şi una din pieţele financiare cele mai căutate ”pentru banii oligarhilor ruşi”, subliniind că averile depuse în băncile elveţiene sunt estimate la 150 – 200 miliarde de franci elveţieni (154 – 206 miliarde de euro).

În ciuda neutralităţii sale, Elveţia s-a aliniat rapid sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană contra Moscovei după începerea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

În aprilie 2023, ambasadorii ţărilor G7 la Berna au transmis o scrisoare guvernului elveţian în care cereau Elveţiei să colaboreze mai mult şi să se alăture grupului de lucru creat în martie 2022 pentru a urmări bunurile oligarhilor care susţin puterea de la Moscova, fără însă a reuşi să convingă autorităţile elveţiene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Calm, domnilor, că Elveția nu a avut nimic împotriva averilor naziștilor sau dictatorilor, de ce ar avea ceva cu averea rușilor?

  2. Si nici nu o sa ii reuseasca. Elvetienii sunt un fel de austrieci din punct de vedere al pozitionarii tarii lor, la fel de ipocritie in numele „pragmatismului” si „neutralitatii”. Stim si pozitionarea lor in al doilea razboi mondial. Cu cei mici sunt deontologi de nu se poate, dar foarte dispusi la compromisuri cu cei mari cand este vorba de bani. Ar fi interesant de aflat cate companii elvetiene mai opereaza in Rusia si cele care teoretic nu mai sunt elvetien, ci rusesti cine sunt in spatele lor.

  3. cum sa recunosti fara sa o spui explicit ca esti un refugiu al averilor oligarhilor rusi.

  4. Elvetia isi pastreaza verticalitatea privind garantarea si confidentialitatea in sistemul bancar, recunoscuta pe plan mondial in acest sens.

  5. Păi ce să aibă ei în privința rușilor când băncile elvețiene gem de bani rusești. Ei sunt țară neutră , nu contează al cui e „mălaiul”, mult să fie ! Nivelul lor de trai nu e negociabil , al nostru, da.