G4Media.ro

Deputată USR: Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o…

Sursa foto: Facebook / World Vision România

Deputată USR: Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la şcoală aproape 850.000 de elevi / Principala cauză a abandonului școlar este sărăcia. Un copil flămând nu poate să facă performanţă şcolară

Deputata USR Pollyanna Hangan a declarat marți că din banii alocați pentru pensiile speciale ale primarilor ar putea avea o masă caldă la școală aproape 845.000 de elevi, argumentând faptul că principala cauză a abandonului școlar este sărăcia, iar „un copil flămând nu poate face performanță școlară”.

Deputaţii USR au votat marţi pentru continuarea Programului-pilot „Masă caldă în şcoli”, argumentând însă pentru necesitatea extinderii programului, aşa cum a fost asumat, de altfel, de toate partidele parlamentare, arată un comunicat de presă al partidului.

Pe lângă amendamentele formulate pentru îmbunătăţirea cadrului de desfăşurare al programului, deputaţii USR au arătat şi că, dacă ar exista cu adevărat voinţă politică şi interes pentru drepturile copiilor, ar fi găsităcu uşurinţă finanţare pentru a creşte de peste 10 ori numărul beneficiarilor programului-pilot.

„Noua coaliţie la guvernare ar trebui să aibă în vedere nişte cifre pentru viitor. Suma necesară implementării Programului în anul următor depăşeşte cu puţin 46 de milioane de lei, iar de acest program vor beneficia puţin peste 65.000 de elevi din România. În schimb, pensiile speciale ale primarilor, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022, dacă nu va fi votat proiectul USR de eliminare a acestora, au un impact bugetar de aproximativ 600 de milioane de lei. Cu această sumă, Programul «Masă caldă în şcoli» ar ajuta peste 845.000 de elevi din ţară şi ar trebui să ne gândim că acest program nu ar mai trebui să rămână la stadiul de program-pilot, ci să devină un program pentru toţi copiii din România. Nu de alte pensii speciale avem nevoie, ci de o masă caldă pentru fiecare copil aflat în şcoală, pentru dreptul la educaţie al copiilor. Principala cauză a abandonului şcolar în România este sărăcia, iar un copil flămând nu poate să facă performanţă şcolară”, a afirmat deputata USR Pollyanna Hangan, potrivit sursei citate.

Cu prilejul dezbaterilor asupra OUG 91/2021 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, deputaţii USR au formulat o serie de amendamente menite să îmbunătăţească cadrul de desfăşurare al programului.

Unul dintre amendamente, formulat de deputatul USR Cătălin Teniţă, se referea la înlocuirea, în semestrul II al anului şcolar, a şcolilor care, pe durata primului semestru, fie s-au retras, fie au refuzat implementarea programului, fie nu au reuşit finalizarea procedurilor de atribuire a contractelor pentru asigurarea mesei calde. Amendamentul s-a bazat pe faptul că, anul trecut, aproape o treime din cele 150 de şcoli selectate s-au aflat în situaţia aceasta, ceea ce înseamnă că au pierdut masa caldă de la şcoală circa 20.000 de copii.

Un alt amendament prevedea responsabilitatea Ministerului Educaţiei de a publica, în regim de date deschise, rapoartele întocmite de unităţile-pilot şi inspectoratele şcolare, precum şi raportul final al Ministerului Educaţiei.

Cu toate acestea, amendamentele au fost respinse atât în comisii, cât şi în şedinţa de marţi a plenului.

Programul „Masă caldă în şcoli”, introdus în 2016 de Guvernul Cioloş, a contribuit substanţial la îmbunătăţirea frecvenţei elevilor la cursuri şi la reducerea ratei abandonului şcolar, mai indică sursa menţionată.

Sursa foto: Facebook / World Vision Romania

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

 1. Toți se ,, cațără” pe pensiile militarilor și magistraților !

  • Te deranjeaza orice tentativa de a ajuta Educatia din Romania. Vrei sa fim toti „inteligenti” ca tine si partidul tau.

  • Gunoi, ce scriu eu ce înțelegi tu nu se,, pupă”! Care ,,e ” partidul meu?

  • NUMAI 10 MILIARDE DE LEI NE COSTA ANUAL PENSIILE SPECIALE.

  • Să ne arăți și sursa care arată suma asta ! Și eu pot să scriu că am 10 miliarde salariul anual dar ……Așa ,,după ureche” multe se vehiculează…. pământul e plat, tu ești informat( tentat eram să scriu deștept) ……

  • @tiberiu esti militar sau magistrat ?

   Sincer mi se pare de bun simt sa dea salarii corect nu pensii incorecte .

   Noi , plebea contribuim dupa salariu , iar din ce stiu un militar/magistrat are un salariu mai bun ( ceva mai bun) .

   Deci unde e solidaritatea ?

  • Arogant, nu inteligent. Vrei să faci paradă pe-aici?

  • E buni banii de capatat? Ce faci pentru ei? Ce ai dat la schimb. Daca ne uitam in jur, nimic.

  • @Tiberiu:

   „Cheltuielie cu pensiile acordate în baza unor legi speciale au crescut cu 60% în ultimii patru ani, susține ministrul Economiei, Claudiu Năsui, într-o postare în care a prezentat și cifre detaliate. Claudiu Năsui arată că statul român a plătit în 2020 cu 60% mai mult pentru aceste indemnizații, comparativ cu anul 2016. E vorba de un efort bugetar de 10 miliarde de lei în 2020, față de aproximativ 6,3 miliarde cât s-au cheltuit în 2016.”

   Cumva trebuie sa limitam toate aceste cresteri intr-un mod rezonabil. Sa nu mai generam noi si noi categorii de pensionari speciali. Sa utilizam formule rezonabile pentru pensiile de serviciu, care sa nu mai genereze inechitati strigatoare la cer. E absolut aberant sa iei pensie speciala mai mare decat ultimul salariu brut, de exemplu. E absolut aberant sa iei pensie speciala de la statul roman in valoare de 10-15 puncte de pensie. Nici macar Germania nu isi permite astfel de aberatii.

   In Germania, raportul intre pensia minimia si pensia maxima de stat e 1 la 6. Vrei pensie mai mare? Fondurile private de pensii te asteapta.

  • Faci parada militară în curte, în fiecare an, și vrei să fii recompensat? Sau poate mergi pe balcon în pas de defilare de 1 Decembrie… Ha, ha, ha

 2. Pana una alta ar putea sa aiba o masa calda copiii care chiar au nevoie din programul cornul si laptele unde se arunca banii pe fereastra pe cornuri si pe lapte pentru toti copiii care nu au nevoie. Banii de la pensiile speciale sa mearga mai bine la alocatii

 3. Din opoziție sunt experți. Când au fost la putere nada.nimic.

  • Asta vroiam să zic și eu, când au fost la Ciolan, nu au pomenit nimic de aceste măsuri, erau concentrați pe furat și pe angajat toți ONG-iștii în aparatul bugetar.

  • Doua comentarii de o inteligenta sideranta…

   „când au fost la Ciolan, nu au pomenit nimic de aceste măsuri”
   Gandire tipica a votantilor PSD: a guverna = a fi la Ciolan… Oamenii acestia pur si simplu nu pot gandi astfel. Sa ne miram ca nu ii deranjeaza infractorii si hotii?
   In al doilea rand, cand au fost la guvernare intr-o coalitie (in care PNL si UDMR s-au opus oricarei reforme, astazi asociindu-se fara regrete cu PSD) nu exista pericolul unor pensii speciale ale primarilor si presedintilor de consilii judetene… Asa ca nu aveau de ce sa „pomeneasca de aceste masuri”…

  • Acest partid s-a tinit de cuvant pana acum . Electoratul lor mic sau mare e de acord cu 80-90% din ce face partidul asta

   In USR membrii si-au ales presedintele prin vot direct , unde mai vezi asta ?!

  • Eugene. Internetul are memorie un pic mai buna decat tine:

   3 iunie 2021: „Eliminarea pensiilor speciale pentru primari a fost votată joi în Comisia pentru drepturile omului doar de parlamentarii USR PLUS, în timp ce colegii acestora de coaliție s-au abținut de la vot, la fel ca PSD, astfel că propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi și a fost respinsă”

   USR e singurul partid care chiar s-a propus sa elimine pensiile speciale. Au realizat putin din simplu motiv ca au 15% in parlament, iar cei care au 85% se opun.

   Si chiar si asa au reusit sa ii blocheze intr-un fel viclean pe cei din PSD: Ghinea a bagat in PNRR obligatia ca fondul de pensii sa nu treaca de 9,4% din PIB, iar pensiile speciale intra si ele in acest plafon. Acum sa vedem daca PSD-ul are curaj sa mareasca pensiile speciale si sa blocheze in felul asta cresterea pensiilor normale. Hai, PSD, aratati ca puteti!

 4. Nu se cațără nimeni pe pensiile magistraților și militarilor. Ci pe cele ale primarilor.

  • Și aceștia ce mare stres au avut? Unii au luptat pe timp de pace și ceilalți au achitat toți infractorii și au luat zeci de mii de euro pentru un proces?

 5. Chiar nu se poate face nimic cu aceste pensii speciale???? E asa de greu sa vii cu H.G. cu ordonanță sau cu o lege prin care sa se pensioneze doar în baza principiului de contributivitătii iar pensiile aflate în plata sa fie impozitate cu un anumit procent?????? Toți vb dar absolut nimeni nu face nimic , dacă usrcu pnl nu a făcut nimic ,nici acum cu psd și pnl nimic ????????

  • loais aloo
   .nima’ usr o votat abrogarea pensiilor speciale bre
   .ce tăt mințaşti cu pnl .ca pnl nu vrea sa abroge pensii specie .nice udmr nice pnl nice psd nu or votat abrogarea .
   .faci fake news generator bre da’ te prinde lumea cu minciuna ca-i pă camera inregistrat bre

  • Esti glumet, nu?

   ” E asa de greu sa vii cu H.G. cu ordonanță”

   Tu crezi ca e problema de tehnica legislativa aici? E o problema de vointa politica. PSD, PNL si UDMR NU VOR SA ELIMINE PENSIILE SPECIALE. Din contra, vor sa poata crea categorii de pensionari speciali fix cand vor ei. Vezi cum s-au inventat in 2019 pensii speciale pentru primari, viceprimari, sefi de CJ sau vicepresedinti de CJ din pix, prin ordonanta de urgenta. Vezi cu apara acum noua majoritate aceste pensii (exista o lege in parlament de desfiintare, dar acolo o sa moara).

   Asteapta tu mult si bine de la Ciolacu si compania sa le desfiinteze. „Socialistii” lui peste prajit se simt foarte bine cu un stat in care unii au pensii DE STAT de 20.000 lei lunar si altii au 1000 de lei. In alte tari, un partid socialist autentic ar fi dat foc tarii, doar ca sa poata elimina aberatiile astea. Nu e cazul la noi.

 6. Ei se jură că nu fură,
  Dar Patrocle, coadă sură,
  A prinso pe Pollyanna, protejată de-a lui Barna,
  Cu meritele altora în gură!

 7. De ce sa nu mănânce hotii,de ce sa mănânce copiii?
  Pleacă tanti și lasă-ne ! Noua așa ne place cu pensii nemuncite!

 8. Duamna deputat, păi, n-ați fost la putere? Ați legiferat ceva de gen? Ați tăiat pensiile speciale? Ați mărit alocațiile măcar, că de, sărăcie mare cum bine ziceti?
  Câtă ipocrizie!
  PS: bine zic unii de voi – cât ați fost la putere ați înghițit ca să aveți ce împroșca!

  • Mai lipseau voturile pnl si udmr si psd si anexa aur ca sa fie abrogate pensiile speciale.
   Usr a votat deja ca doar e proiectul lor de lege.

  • Vorba ta, au fost la putere și au tăiat alocațiile copiilor iar acum se dau mari samariteni. Nu le-ar fi rușine.

  • Eugen, postac anti-USR, ceea ce s-a intamplat a fost faptul ca alocatiile nu au fost crescute, nu ca au fost „taiate”, daca se aproba in Parlament proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ar fi fost mai multi bani si pentru alocatii…
   Iar aici era vorba de NOILE PENSII SPECIALE pe care PSD ar dori sa le introduca… Daca sunt bani pentru asa ceva, atunci ar fi mai bine sa fie cheltuiti cum propune doamna de la USR

  • 3 iunie 2021: „Eliminarea pensiilor speciale pentru primari a fost votată joi în Comisia pentru drepturile omului doar de parlamentarii USR PLUS, în timp ce colegii acestora de coaliție s-au abținut de la vot, la fel ca PSD, astfel că propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi și a fost respinsă”

   Aproape toate initiativele legislative ale USR zac prin parlament, blocate prin diverse comisii de PSD. PNL si UDMR. USR a fost la putere mai mult cu numele, majoritarea PSD. PNL si UDMR a functionat brici inca din ianuarie 2021 in toate aspectele delicate (desfiintare pensii speciale primari, desfiintare SIIJ, modificarile privind legile justititiei, revenirea la alegeri de primari in doua tururi).

   Acum PSD, PNL si UDMR doar au legalizat ce era aproape evident.

 9. Ce l-a impiedicat pe Ciolos sa faca pranzul scolar din pensia speciala in 2016?

 10. Principala cauza a deficitelor bugetare este imbuibarea demnitarilor si functionarilor publici / bugetari cu beneficii luate cu japca legala de la cei care produc PIB .

 11. Principala cauză a abandonului școlar este prostia politicienilor

 12. Pensiile speciale ale primarilor se plătesc de la bugetele locale, nu de la bugetul de stat, deci vrăjeala deputatei USR Hangan (uite așa mai afli cine este deputat!), că acești bani ar putea fi alocați pentru masa elevilor, nu ține!

  • Și de ce sa se plătească?

  • @ mononymous

   Primarii (cei care si-au marit singuri salariile !) nu au bani nici de incalzire si cer ajutor de la Guvern… iar tu zici ca vor plati pensiile speciale ale fostilor primari… Daca intra in plata sunt obligatii ce VOR TREBUI sa fie platite, indiferent din ce buget! Primarii nu au de unde – deci va plati Guvernul.
   Pana si la pensiile obisnuite fondul de pensii este pe deficit de multi ani – si an de an fondul este suplimentat DE LA BUGETUL DE STAT!
   Asa ca lasa vrajeala cu bugetele locale…

   Dar principalul argument este ca pensiile speciale ale primarilor si presedintilor de consiliu judetean sunt IMORALE (nefiind bazate pe contributii) si deci nu ar trebui sa intre in plata, indiferent de la ce buget sunt platite!

 13. Niciun primar USR nu a dat o singura masa calda unui singur elev. Cu astfel de argumente, atât de ipocrite și stupide, nefericiții ăștia de useristi de fapt promovează pensiile speciale.

  • Exact asa este, aveti dreptate.

   Dupa ce ipocritii de la USR au spus ca se pot da mese calde pentru aproape un milion de copii, la scoala, din fodurile necesare pensiilor speciale pentru primari, am avut o revelatie: Domnule, pensiile astea speciale sunt un lucru bun! Pensiile speciale trebuie sa creasca!

   Si cum arata viata in realitatea aia paralele in care traiti? In realitatea in care traiesc eu, 86% din populatie ar vrea ca pensiile speciale sa fie desfiintate complet.

 14. No ia la astia ma, cat au fost la putere alaturi de penelepre nu au marit alocatiile copiilor so amu vor masa calda, fira-ti al dreacu de ielgibitisti