G4Media.ro

Depunerea proiectelor pentru creșterea competitivității IMM-urilor, amânată în Regiunea Centru / Se…

Sursa foto: Dreamstime

Depunerea proiectelor pentru creșterea competitivității IMM-urilor, amânată în Regiunea Centru / Se propune renunțarea la principiul „primul venit, primul servit” pentru alocarea proiectelor / Scandalul cu miză de zeci de milioane de euro, dezvăluit de G4Media

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a anunțat, joi seara, într-un comunicat de presă, că perioada pentru depunerea proiectelor pentru creșterea competitivității IMM-urilor se amână pentru 11 decembrie 2023 – 12 februarie 2024 și că se propune renunțarea la principiul „primul venit, primul servit”.

„ADR Centru a primit în ultima perioadă multe notificări din partea potențialilor solicitanți de finanțare privind posibila afectare a accesului companiilor la finanțare pe baze competitive și apariția unor situații care pot duce la diminuarea egalității de șanse. Ca atare, în calitate de Autoritate de Management a Programului «Regiunea Centru» 2021-2027, ADR Centru a inițiat procesul de modificare a mecanismului de selecție a proiectelor în cadrul Intervenției 1.4.1 – Investiții tehnologice în IMM-uri, cod apel PRC/110/PRC_P1/OP1.

Prin urmare ADR Centru emite Corrigendumul nr. 4 în cadrul acestui apel, prin care perioada de depunere a cererilor de finanțare se amână pentru intervalul 11 decembrie 2023, ora 12 – 12 februarie 2024, ora 12. În continuare, Agenția pentru Dezvoltare Regionala Centru vă propune Comitetului de Monitorizare al PR Centru ca metodologia de selecție a proiectelor depuse de mediul de afaceri să se realizeze în baza punctajului obținut de fiecare cerere de finanțare”, se arată în comunicatul ADR Centru.

„Ne-am angajat să răspundem nevoilor oamenilor și fiecărui tip de potențial solicitant de finanțare cu care lucram, fie că sunt autorități publice, reprezentanți ai societății civile sau ai mediului de afaceri din Regiunea Centru. Ca urmare a sesizărilor referitoare la apelurile de proiecte pentru mediul privat, pregătim procedura de convocare a Comitetului de Monitorizare al Regiunii Centru – singura entitate care poate aproba modificarea metodologiei de selecție a proiectelor – pentru a garanta o abordare corectă a competiției dintre firmele din regiune. Am analizat toate opțiunile și amânam deschiderea apelului de proiecte pentru investiții în noi tehnologii pentru IMM-uri, în vederea modificării metodologiei de selecție a proiectelor. Considerăm că vom oferi astfel tuturor un răgaz pentru creșterea calității cererilor de finanțare pregătite. Vom reveni ulterior pentru a comunica soluțiile adoptate privind aplicarea mecanismului de selecție pe baza punctajului obținut de proiectele ce vor fi depuse în cadrul acestui apel”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru, citat în comunicat.

Context. G4Media.ro a arătat, într-o anchetă publicată în 17 octombrie, că finanțările europene pentru creșterea competitivității IMM-urilor, în noua perioadă de programare 2021-2027, generează un scandal major. Există nemulțumiri mari legate de modul de depunere a proiectelor care permit unui proiect cu puncte mai puține să obțină finanțare înaintea altuia cu punctaj mai mare, dar și de rapiditatea nerealistă de urcare a unor proiecte în platforma gestionată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și STS.

Teoretic, finanțările europene au drept scop acordarea banilor unor proiecte care ar trebui să intre într-o competiție pe baza unor criterii prestabilite.

Doar că principiul competitivității, clamat de ghidurile de finanțare și declarațiile miniștrilor și secretarilor de stat, este surclasat de un altul: primul venit, primul servit.

Asta face ca întreaga competiție de proiecte să se bazeze pe rapiditatea cu care sunt încărcate proiectele în platformă.

Iar aici apare magia, sau poate, mai bine zis, tehnologia: unele proiecte sunt încărcate în aproximativ 4-5 minute, cu toate că unui consultant obișnuit, cu experiență, i-ar lua aproximativ o oră pentru același lucru.

Mai mulți consultanți cu care a discutat G4Media indică softuri care pot face acest lucru cu o rapiditate mult superioară unui om.

În plus sunt și alte probleme: diferențe și neclarități în instrucțiunile de completare, probleme de funcționare a platformei și altele. De exemplu, spun unii consultanți, deși în instrucțiunile de completare a cererii de finanțare se indică faptul că anumite secțiuni nu se vor completa, validarea cererii de finanțare indică o eroare dacă rămân necompletate.

Citește integral Scandal cu miză de zeci de milioane de euro la depunerea proiectelor europene pentru creșterea competitivității IMM-urilor / Suspiciuni de utilizare a unor softuri automatizate și ghiduri controversate / Ce spun autoritățile

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...