G4Media.ro

Deficitul bugetar a scăzut la 2,89% din PIB, dar a rămas aproape…

Deficitul bugetar a scăzut la 2,89% din PIB, dar a rămas aproape de valoarea de 34 miliarde lei, după primele șapte luni

România a înregistrat un deficit bugetar de 2,89% din Produsul Intern Brut (PIB), după primele șapte luni ale anului, în scădere față de deficitul de 2,96% raportat la final de iunie, dar și față de cel de anul trecut, din plină pandemie. Ca valoare însă, deficitul a rămas apropiat de nivelul de 34 miliarde lei, raportat și luna trecută. România aproape depășește așadar deficitul de maxim 3% stipulat în mod normal de regulile europene. Cu toate acestea, în contextul crizei declanșate de pandemie, regulile privind depășirea pragului de deficit au fost suspendate. Guvernul se așteaptă la un deficit de 7,13% din PIB, până la finalul acestui an, respectiv de 83,76 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor susține că această evoluție pozitivă din luna iulie a fost determinată de creșterea veniturilor bugetare cu 1,38 puncte procentuale din PIB (an/an), influențată în principal de avansul încasărilor din TVA și fonduri europene precum și de reducerea cheltuielilor bugetare cu 0,44 puncte procentuale din PIB în contexul reducerii dinamicii cheltuielilor de personal. De asemnea, în luna iulie se remarcă un sold bugetar aprope de zero (-0,16 mld lei), față de -4,5 mld lei înregistrat în luna iulie 2020.

Totodată, în perioada ianuarie-iulie 2021 cheltuielile de investiții au fost cu 4,87 mld lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 9,18 mld lei (14,05 mld lei, respectiv 1,2% din PIB).

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Wow! Niciun specialist de net pe aici? O zi întreagă?!!