G4Media.ro

Deficitul bugetar a fost de 0,04% din PIB în luna ianuarie

Deficitul bugetar a fost de 0,04% din PIB în luna ianuarie

Deficitul bugetar a fost de 0,46 miliarde lei (0,04% din PIB) în luna ianuarie, potrivit situației execuției bugetare publicate de Ministerul Finanțelor marți.

„Veniturile bugetului general consolidat au crescut în ianuarie 2020 cu aproape 7% față de luna similară a anului trecut, la 27,55 miliarde lei, în linie cu estimările bugetare, înregistrându-se un record istoric al încasărilor brute din TVA, care au urcat la 8,4 miliarde lei”, arată sursa citată.

Ministerul Finanțelor precizează că încasările bugetare din luna ianuarie reflectă reacția pozitivă a mediului privat la comportamentul corect al statului de a-și plăti la timp datoriile către contribuabili, atât pentru serviciile prestate, cât și pentru sumele de rambursat.

În luna ianuarie, ANAF a rambursat TVA în sumă 1,72 miliarde lei, cu 1 miliard de lei mai mult decât anul trecut, continuând politica de plată cu celeritate a sumelor datorate către mediul privat.

Pe partea de cheltuieli, creșterea de 11,6% din prima lună a anului, la 28 miliarde lei, reflectă într-o mare măsură majorările de pensii, salarii și alocații rezultate din modificările legislative aprobate anterior.
Spre deosebire de ianuarie 2019, s-a înregistrat, însă, o creștere semnificativă a cheltuielilor de investiții, care au crescut de aproape trei ori, la 1,31 miliarde lei, în condițiile dublării investițiilor în proiecte cu finanțare europeană, respectiv 474 milioane lei, se arată în comunicat.

Prin urmare, bugetul general consolidat a înregistrat în luna ianuarie un deficit marginal, de 0,46 miliarde lei (0,04% din PIB), explicat în principal de majorarea rambursărilor de TVA cu 1 miliard de lei și creșterea cheltuielilor de investiții cu 821 milioane lei față de aceeași perioadă a anului precedent.

“Vom continua acest comportament corect în raport cu mediul privat, fie că vorbim de facturile ajunse la scadență, fie despre rambursările de TVA. Evoluția din prima lună reprezintă un prim semnal că actorii din economie înțeleg să se conformeze voluntar și au încredere în parteneriatul cu statul și în soluțiile propuse pentru a flexibiliza și îmbunătăți administrația publică”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, potrivit sursei citate.

Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Fierbere mare la PSD??!!
  Credeti ca vor posta pe Site-ul PSD un mesaj de felicitare?!!
  Veorico, iesi tu si da-i astyuia cu „noi am crescut salariile si pensiikle”!!!
  Bravo, dle Catu!!

 2. Incredibil! Kiparosul ăsta a înregistrat deficit in luna ianuarie. În ultimii 10 ani nu s_a întâmplat așa ceva. Nebunul asta îmi amintește de salariu de 600 sute de pe vremea lui Basescu. Nu_l suspectez de prostie ci de ticăloșie.

 3. Nimeni nu cred ca se astepta la ceva bun de la Catzu dar cu deficit din ianuarie prima oara de la Boc incoace putem spune ca suntem deja in groapa cu un picior.Mare specialist.

 4. In ianuarie 2019, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un excedent de 0,7 miliarde de lei, respectiv 0,07% din PIB.

  In ianuarie 2020, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 0,46 miliarde lei (0,04% din PIB

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.