G4Media.ro

Declarațiile ministrului de Externe turc despre minoritatea musulmană din Grecia a dus…

sursa foto: Twitter

Declarațiile ministrului de Externe turc despre minoritatea musulmană din Grecia a dus la critici virulente ale Atenei

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a început duminică o călătorie în Grecia pentru a vizita minoritatea musulmană din Tracia, unde a făcut declaraţii care au provocat imediat critici la Atena, relatează AFP.

Cavusoglu a vizitat o şcoală, un sat şi consulatul turc, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii musulmane. ”Am subliniat că vom susţine hotărât minoritatea turcă în lupta ei pentru drepturile sale şi am subliniat încă o dată sprijinul nostru ferm”, a scris el apoi pe Twitter.

Însă Atena descrie această minoritate ca fiind alcătuită din musulmani multi-etnici, iar faptul că ministrul Cavusoglu i-a considerat a fi ”turci” a stârnit un răspuns energic din partea Ministerului de Externe grec.

”Minoritatea musulmană din Tracia numără circa 120.000 de locuitori greci (…) Tentativele constante ale Turciei de a deforma această realitate, precum şi alegaţiile privind neprotejarea drepturilor acestor cetăţeni, sau de discriminare, sunt fără fundament şi le respingem în integralitatea lor”, a indicat MAE grec.

Musulmanii din Tracia au obţinut statutul de minoritate în Grecia după tratatul de la Lausanne din 1923, care a pus capăt unui război între Turcia şi Grecia. Dar Turcia acuză adesea Grecia că nu protejează corect drepturile acestei minorităţi, mulţi dintre membrii ei fiind de origine turcă sau turcofoni.

Cavusoglu a deschis acest subiect şi în aprilie la o conferinţă de presă comună cu omologul său grec Nikos Dendias, unde cei doi s-au contrat în faţa presei, afişându-şi divergenţele pe diverse teme. ”Voi nu permiteţi minorităţii turce să îşi spună turcă. Voi le ziceţi musulmani. Dacă ei îşi spun turci, atunci înseamnă că sunt turci, trebuie s-o recunoaşteţi”, a afirmat atunci ministrul turc, în timp ce omologul său grec i-a transmis profunda nemulţumire a Atenei pentru transformarea catedralei Sfânta Sofia în moschee.

Ministrul turc se va întâlni luni din nou la Atena cu Nikos Dendias şi de asemenea cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, într-un efort de a menţine deschis dialogul dintre cele două ţări care au tradiţional relaţii tensionate, acestea deteriorându-se şi mai mult în urma disputelor generate de forajele pentru gaze efectuate de Turcia în apele greceşti din estul Mediteranei sau de afluxul de migranţi veniţi dinspre teritoriul turc.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Twitter

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Turcii ocupa ilegal Asia Mica. Sa se intoarca in Azerbaijdan.

  2. Turcii par a avea dreptate..daca o persoană sau un grup se definesc intrun anumit mod trebuie respectată acea decizie ..ca principiu