G4Media.ro

Declarația de la Porto: Liderii UE se angajează să pună educația în…

Declarația de la Porto: Liderii UE se angajează să pună educația în centrul acțiunilor politice, să sprijine tinerii și să susțină salarii echitabile / Documentul se referă la promovarea egalității „pentru fiecare individ”, în locul egalității de gen

Membrii Consiliului European au adoptat, sâmbătă, Declarația de la Porto cu privire la chestiuni sociale și care prezintă viziunea lor pentru tranziția digitală, verde și echitabilă a Europei.

Liderii europeni consideră că, pe măsură ce Europa se redresează treptat după pandemia de COVID-19, prioritatea va consta în trecerea de la protejarea locurilor de muncă la crearea de locuri de muncă.

„Punerea în aplicare a principiilor Pilonului european al drepturilor sociale va fi esențială pentru a se asigura crearea de locuri de muncă mai numeroase și de mai bună calitate pentru toți, în cadrul unei redresări favorabile incluziunii. În acest sens, ar trebui asigurat progresul activităților relevante cu sau fără caracter legislativ de la nivelul UE și al statelor membre”, precizează textul Declarației de la Porto, publicată de Consiliul European.

Membrii Consiliului European se angajează să pună educația și competențele în centrul acțiunii lor politice.

„În același timp, schimbările legate de digitalizare, de inteligența artificială, de telemuncă și de economia platformelor vor necesita o atenție deosebită în vederea consolidării drepturilor lucrătorilor, a sistemelor de securitate socială și a securității și sănătății în muncă”, mai precizează documentul.

În ceea ce privește reducerea inegalităților și combaterea discriminării, documentul vorbește de promovarea egalității și echității „pentru fiecare individ”, formula de compromis la care s-a ajuns după ce Polonia și Ungaria s-au opus sintagmei „egalitate de gen”.

Termenul „gen” se regăseşte în continuare în text, dar cu referire la diferenţele în materie de salarizare, pensii sau locuri de muncă.

„Vom intensifica eforturile de combatere a discriminării și vom depune eforturi active pentru a elimina disparitatea de gen în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, remunerarea și pensiile, precum și pentru a promova egalitatea și echitatea pentru fiecare individ din societatea noastră, în conformitate cu principiile fundamentale ale Uniunii Europene și cu principiul 2 al Pilonului european al drepturilor sociale”, precizează Declarația de la Porto.

Un alt punct al Declarației se referă la susținerea unor „salarii echitabile”, lupta împotriva excluziunii sociale și a sărăciei, combaterea sărăciei în rândul copiilor.

„Vom acorda prioritate acțiunilor de sprijinire a tinerilor, care au fost deosebit de afectați de criza provocată de pandemia de COVID-19. Aceasta a perturbat profund participarea lor pe piața muncii, precum și planurile lor de educație și formare”, se mai angajează liderii din UE.

Sursa foto: European Union

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Liderul Johannis a fost si el prezent… doar prezent, pe principiul „participa, dar nu se baga”…
  Pentru ca in mod legitim punem intrebarea din 2007 incoace, de cand am aderat la UE: care sunt temele de discutie propuse de Romania in contextul european actual si cine le-a sustinut?!
  Johannis?!
  Cel care ne-a „convins” de neputinta ce-l caractrizeaza dupa ce ne-a tot promis cum vom rade de pe fata pamantului orice urma de PSDism retrograd si vom deveni o Romanie moderna odata cu noua coalitie de la guvernare?!
  El va vorbi in numele Romaniei, asa cum ne-a vorbit noua si pana la alegerile din decembrie 2020, despre Temele enuntate mai sus?!
  INTREBARE: CE lasa in urma Johannis dupa 10 ani de mandat, care se vor sfarsi maine-poimaine?!
  Nimic.

  • Pesede e de vina, greaua mostenire, pandemia, etc…. El a vrut, dar nu l-au lasat altii. Lasati-l pe Iohannis in pace!!!!!

  • …în cele mai întunecate cotloane!
   O negură apăsătoare pe ultimii 6 ani și pe următorii 4! Din 31 => 18% acoperiți de zăpadă până acum! In istoria recentă: 4, acoperiți de cerneală, încă 9 acoperiți de ” bășcălie”… Nu punem iliescienii, că acolo este alambicul dezvoltării României.
   Rezultă? Securiki la putere! De la sparlament la președinție. Cred că nici nu mai are vreun rost sa clamăm sau sa pretindem ceva clasei politice!
   Ar trebui să vb direct la ” beneficiarii”!
   Oare se poate?
   NOAPTE buna!

 2. Imi place faza cu salarii echitabile. Tovarasi, daca n-ar fi salarii mici in Est, nici dracul nu ar veni sa investeasca. In ultima perioada sunt tot felul de propuneri care suna bine, dar sunt pur si simplu niste daruri otravite pentru altii. Salariu minim european, taxa pe profit globala minima, etc….

 3. Educația de masă e pe butuci peste tot; vorbesc cu amici din state vestic-europene și-mi povestesc ce aiurea e și la ei (bine, nu se compară cu dezastrul de la noi, dar tendința spre îndobitocire e prezentă). Iar tinerii sunt in stare de precaritate de decenii. Liderii UE mănâncă … De declarații e sătulă lumea.

 4. Voi cei care trăiți în Romanica, în care stăpân suprem este Gaulei_erul klauSS, dormiți liniștiți că Câțu veghează. Să vedeți ce nivel de trai, și putere de cumpărare veți avea, când se vor prăvali peste voi, cele 80 de miliarde de euro, aduse de klauSS. Dar până una, alta, se vor vinde cică pe Bursă tot ce a mai rămas, se va privatiza sistemul de sănătate, CEC-ul, și multe altele. La modul cel mai sincer, dar consider că vă cam meritați soarta. SĂ TRĂIȚI BINE!