G4Media.ro

De la inteligență artificială emoțională, la cucerirea spațiului: La ce să ne…

Photo 119260737 © Funtap P | Dreamstime.com

De la inteligență artificială emoțională, la cucerirea spațiului: La ce să ne așteptăm de la tehnologie în 2024

Inteligența artificială emoțională ar putea lua caimacul inteligenței artificială generative, iar tehnologia spațială ar putea salva omenirea. Euronews Next analizează la ce ne putem aștepta de la tehnologie în 2024.

Inteligența artificială (AI) a explodat în sfera tehnologiei în 2023, odată cu popularitatea în creștere a chatbot-ului ChatGPT al OpenAI. Dar va continua AI să crească exponențial sau, la fel ca metaversul, își va sparge bula?

Inteligența artificială a emoțiilor

Inteligența artificială generativă – tehnologia din spatele ChatGPT, care învață modelele de date și generează noi date sub formă de text sau imagine – a fost hype-ul anului 2023.

Dar anul viitor, emotion AI, care defectează și interpretează semnalele emoționale umane, va prelua conducerea, potrivit lui Federico Menna, CEO al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT Digital).

„Emotion AI este următoarea tendință după cea generativă, deoarece, pe lângă faptul că este capabilă să genereze conținut pe baza interacțiunii sau a cererii utilizatorului, emotion AI este capabilă să reacționeze și să înțeleagă emoțiile omului din fața mașinii și să reacționeze în consecință”, a declarat acesta pentru Euronews Next.

Menna a declarat că se așteaptă ca această tehnologie să fie esențială și pentru sectorul sănătății, deoarece le va permite persoanelor cu boli cronice, cu probleme legate de vârstă sau cu probleme de sănătate mintală să trăiască mai bine.

El se așteaptă ca inteligența artificială emoțională să se dezvolte și în sectorul mobilității.

„În mediul urban, IA emoțională ar putea juca un rol important. Cineva, de exemplu, ar putea fi nervos pentru că orașul este prea întunecat și, cumva, un algoritm poate aprinde niște lumini”, a spus el.

Ultimul sector în care AI-ul emoțional ar putea fi, de asemenea, important este cel financiar, deoarece Menna subliniază că acesta este „locul unde se află emoțiile oamenilor, pentru că atunci când te atingi de banii sau de averea lor, bineînțeles că sunt foarte sensibili”.

Dar, a spus el, deoarece este un sector puternic reglementat, utilizarea tehnologiei ar putea începe cu o aplicație foarte specifică, mai degrabă decât de către marile bănci.

Responsabilitatea inteligenței artificiale

Inteligența artificială generativă va fi în continuare importantă și va „revoluționa” afacerile, de la dezvoltarea de software până la operațiunile zilnice, a declarat Jitendra Putcha, vicepreședinte european pentru date, analiză și inteligență artificială la firma de consultanță tehnologică LTIMindtree.

El consideră că toate industriile, de la turism la mass-media, vor beneficia de această tehnologie, care nu numai că sporește creativitatea, dar poate, de asemenea, să reducă costurile, să îmbunătățească formarea și creșterea și să sporească confidențialitatea și securitatea. „Ceea ce este interesant este că AI devine mai accesibilă, depășind marile companii de tehnologie datorită convergenței dintre cloud și open source”, a declarat Putcha pentru Euronews Next.

Dar, citându-l pe Spiderman, el a spus că „cu o mare putere vine o mare responsabilitate”.

„Avem în mână o baghetă magică care poate face minuni, însă, în calitate de consilieri, evangheliști, tehnologi și adoptatori, avem responsabilitatea de a o folosi în contextul potrivit, pentru ceea ce trebuie, și cu respectarea unor linii de gardă adecvate”, a spus el.

Pentru a putea scala AI, este nevoie de o bază solidă de date, așa că vom vedea tot mai multe companii care se vor concentra pe încrederea în date, care include calitatea și guvernanța pentru cele mai bune rezultate, a explicat Putcha.

Reglementarea va deveni și ea un subiect important pentru companiile de inteligență artificială, deoarece la sfârșitul anului 2023 Europa și Statele Unite au convenit asupra unei noi legislații privind IA pe continentele lor. „În calitate de tehnologi, trebuie să urmăm un drum prudent, dar, cu toate acestea, să menținem ritmul spre viziunea unei IA responsabile”, a declarat Putcha.

Având în vedere că adoptarea oficială a Legii UE privind IA este așteptată în 2024, aceasta va impune reguli specifice furnizorilor și implementatorilor de sisteme de IA în domenii precum transparența, documentația și testarea. „Este inevitabil ca reglementarea privind IA să creeze unele obstacole, iar marile corporații vor naviga cu siguranță mai rapid, în timp ce companiile mai mici vor avea nevoie de mai multă răbdare”, a spus Putcha.

Dar el a spus că organizațiile care pledează pentru soluții etice vor ieși în evidență, arătând modelele care ar putea filtra dezinformările și care ar putea utiliza date de origine etică pentru instruire.

Tehnologia spațială

În timp ce AI va rămâne în continuare la orizont, s-ar putea să fi atins apogeul, iar tehnologia spațială ar putea fi următorul mare eveniment în 2024.

„Cred cu tărie că 2024 va aduce un progres și mai mare în domeniul tehnologiei spațiale. La fel cum astăzi, toată lumea începe o conversație cu AI, oamenii vor vorbi mult mai mult despre tehnologia spațială din cauza mai multor tendințe care se întâmplă”, a declarat pentru Euronews Next Adam Niewinski, cofondator și partener general al firmei europene de capital de risc OTB Ventures.

Subiectele legate de inteligența artificială vor continua în următorul deceniu sau cam așa ceva, dar, în ceea ce privește dinamica și creșterea, spațiul va fi și mai mare, deoarece există deja „destul de mult hype în jurul inteligenței artificiale”, a spus el.

În ceea ce privește ce fel de tehnologie spațială va fi vedeta anului 2024, aceasta nu va fi călătoria în spațiu, ci sateliții.

Tehnologia le permite oamenilor să observe ce se întâmplă pe planeta noastră, cum ar fi dezastrele meteorologice, dar putem, de asemenea, să prezicem modelele meteorologice și să înțelegem mai bine topirea gheții și cum ar trebui să gestionăm resursele de apă.

„În următoarele luni și ani, oamenii vor putea gestiona o mulțime de activități, de la logistică la udare, pe baza datelor venite din spațiu. Nu va fi o știință a rachetelor, ci va fi pur și simplu integrată în viața noastră”, a declarat Niewinski.

Alte date din spațiu care vor fi esențiale pentru agricultură. Modul în care apa și energia sunt utilizate pentru culturi poate fi văzut din spațiu. Sateliții pot documenta, de asemenea, daunele aduse mediului înconjurător de navele și petrolierele care sunt curățate în mare.
În ceea ce privește companiile care vor genera cel mai mult hype, Niewinski a spus că SpaceX va avea o influență similară cu OpenAI.

„Este [SpaceX] o întreprindere care conduce o schimbare și această schimbare va fi din ce în ce mai mare, deoarece oamenii vor începe să înțeleagă și să vadă importanța tehnologiei spațiale, care ne va permite să înțelegem mai bine tot ceea ce se întâmplă pe Pământ”, a spus el.

Dar el a menționat, de asemenea, că este important ca noi companii să intre în acest sector, mai degrabă decât companiile tradiționale, cum ar fi Boeing, despre care a spus că nu au fost niciodată obligate să fie inovatoare, deoarece dețineau o poziție confortabilă și monopolizau piața.

„Singura modalitate de a schimba acest lucru este de a permite noilor companii spațiale să intre pe piață într-un mod mai dinamic și de a permite sau chiar de a sprijini aceste companii să concureze cu aceste companii tradiționale. Începem să vedem că acest lucru se întâmplă, dar avem nevoie de un impuls mai puternic”, a declarat Niewinski.

Securitatea cuantică și securitatea cibernetică

2023 a fost un an important pentru calculul cuantic, IBM fiind cu un pas mai aproape de a descoperi cum să minimizeze erorile de date.

Dar modul în care informatica cuantică ne poate proteja online va fi un subiect important în 2024.
Institutul Național de Standarde și Tehnologie din SUA (NIST) urmează să publice standardele finale de criptografie post-cuantică (PQC) la începutul anului 2024, marcând sfârșitul unui proiect global de opt ani pentru comunitatea de criptografie, a declarat Dr. Axel Poschmann, șeful departamentului de inovare și securitate a produselor la PQShield, un start-up britanic de securitate cibernetică specializat în soluții de securitate cuantică.

„Odată cu acest anunț, va începe cea mai mare tranziție în materie de securitate cibernetică din ultima generație, pe măsură ce ne străduim să ne protejăm datele și infrastructura digitală de atacul computerelor cuantice”, a declarat acesta pentru Euronews Next.

Acesta a declarat că se așteaptă la un flux continuu de anunțuri care să ateste îmbunătățirea performanțelor calculatoarelor cuantice.

„Fiecare proclamație sporește urgența adoptării criptografiei post-cuantice. Odată cu aceste progrese, există un potențial crescut pentru un atac de tip „harvest now, decrypt later”.

„Infractorii cibernetici vor recunoaște valoarea potențială suplimentară a colectării, stocării și vânzării acestor date criptate în cadrul ecosistemului criminalității cibernetice”, a avertizat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează