G4Media.ro

De Centenarul Unirii, miting pentru autonomia ”Ținutului secuiesc” la Sfântu Gheorghe. Participare…

De Centenarul Unirii, miting pentru autonomia ”Ținutului secuiesc” la Sfântu Gheorghe. Participare sub așteptări, ca și la mitingul din martie

Un miting la care au participat câteva mii de persoane din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş care militează pentru autonomia teritorială a „Ţinutului secuiesc” a avut loc duminică după-amiază în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, transmite Agerpres. Este al doilea miting pentru autonomie cu o prezență scăzută, după eșecul marșului din martie, din Târgu Mureș, la care fuseseră anunţaţi 40.000 de oameni și a beneficiat de prezenţa a doar 2.500 de secui.

Adunarea de duminică a fost organizată de Consiliul Naţional Secuiesc, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea acestuia la Budapesta, a precizat liderul formaţiunii, Izsak Balazs.

Acesta a declarat că maghiarii doresc să obţină autonomie prin mijloace paşnice, pe calea dialogului. Participanţii au purtat steaguri secuieşti şi ale Ungariei, precum şi pancarte cu mesaje autonomiste şi au scandat în limba maghiară „Autonomie” şi „Piară Trianonul”.

Mai multe persoane care au luat cuvântul la adunare au cerut eliberarea lui István Beke şi Zoltán Szőcs, condamnaţi pentru terorism, transmite și agenția maghiară MTI.

Printre invitaţii care s-au adresat mulţimii de pe scena amplasată în Piaţa Centrală s-au numărat preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilágyi Zsolt, europarlamentarul Tokes Laszlo, liderul Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, şi publicistul Sabin Gherman, iar în mulţime s-au regăsit şi parlamentari UDMR.

Cele mai multe aplauze le-a atras singurul vorbitor român al evenimentului, Sabin Gherman, transmite MTI. Gherman a deplâns faptul că Transilvania nu mai există acum în manualul de geografie al Bucureştiului.

Mulţimea care a umplut piaţa centrală a municipiului secuiesc a cerut, în repetate rânduri, scandând, autonomia. Evenimentul s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi a imnului secuiesc, potrivit MTI.

Foto: Miting Sfântu Gheorghe (Agerpres / Mălina Negrea)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Iohannis e primul care ar trebui sa ia atitudine in fata unor astfel de manifestari, dar deh, el e cu alte probleme, concediile și din cand in cand Dragnea…

 2. Rusine tuturor!

 3. Sa le fie rusine.Ar trebui ca Statul Roman sa le ia cetatenia romana. Este singura si cea mai corecta sanctiune pe care acesti asa zisi cetateni romani ar merita sa le fie data. Dar cine sa dea aceasta sanctiune? Prioritatile lui Dragnea, a sustinatorilor lui si a Guvernului Romaniei suntcu totul altele,in special ca acestia sa scape cumva de eventuale condamnari la inchisoare cu executare,

 4. Sa intelegem ca daca Nu merge pe cale pașnică și dialog . .. se gandesc cumva sa foloseasca forța? ?????? Cumva Jandarmeria??, ca oricum pare ca nu a fost niciodată niciodata partea românilor.

 5. Inca o data ma bucur ca am plecat din orasul acesta. Regret ca nu am facut-o mult mai devreme.

 6. Cica Fifor de la Armata va fi inlocuit. Am zis ca e un neica nimeni!

 7. Pierduti in spatiu. Si aia de la Sf. Gh., o multime de insi in virsta printre ei si aia care-si zbiara nationalismul peste tot, la orice ocazie, de fapt cu nimic deosebiti de primii. Urla cresterea primita de la Ceasca in toti.

 8. Afară din tara tuturor celor care cer sa fie stat în stat.Sa nu uite secuii și ungurii că România este și va fi a românilor .Să nu creadă ei că dacă am rămas puțini în țară nu vom fi în stare să ne apărăm țară chiar cu prețul vieții.Daca vor război ,război va avea

 9. Să nu uite sașii si ungurii că România este și va fi a românilor și niciodată nu va fi stat în stat în această țară.Daca Dragnea și ai lui s-au făcut preș in fata lor și nu zice nimic pentrucă are nevoie de voturile lor,noi restul românilor nu vom permite niciodată așa ceva.Chiar dacă am rămas puțini în țară ne vom apăra aceasta țară.Daca vor război război să fie.Mai bine să-și vadă de viața lor în pace și să nu se mai iau după propagandă mincinoasă.Ce caută Orban și ai lui în țară la noi? În Ungaria și-a terminat toate problemele,curge lapte și miere?

  • Dragnea in sus, Dragnea in jos. Putem sa gandim si noi mai mult de atat? De ce trebuie ca la ABSOLUT orice, dar ORICE discutie trebuie mentionat Dagnea? Vreti sa spuneti ca la Turtucaia a fost tot vina lui Dragnea? Faptul ca a murit, de exemplu, Mjchael Jackson e tot din vina lui dragnea? Hai sa gandim mai logic putin. In alta ordine de idei ăsta nu sustine autonomia secuilor si nici secuii nu voteaza cu el, ci voteaza cu UDMR intrucat este singurul partid care le garanteaza autonomia. Daca vreti sa spuneti ca dragnea este un politician foarte prost va dau perfecta dreptate. Dar nici ceilalti politicieni nu sunt prea departe. Toti sunt niste c#cati

 10. Sa se duca in ungaria su sa ceara autonomie. Si in Romania si peste tot o sa primeasca o autonomuie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.