G4Media.ro

De ce toată lumea plânge pe melodiile de despărțire ale lui Taylor…

Sursa Foto: Facebook/ Taylor Swift

De ce toată lumea plânge pe melodiile de despărțire ale lui Taylor Swift

Fanii așteptau cu sufletul la gură chinul emoțional pe care erau siguri că îl va aduce „The Tortured Poets Department”, cel de-al 11-lea album de studio al lui Taylor Swift.

Și ea a livrat cu un album dublu.

Primul album lansat de când a fost anunțat sfârșitul relației de șase ani a lui Swift, „The Tortured Poets Department” a surprins furia, tristețea, dorul și confuzia pe care fanii le adoră într-un cântec bun de despărțire, relatează CNN.

Ea a cântat despre faptul că și-a ținut respirația de când iubitul ei a părăsit-o, despre faptul că i s-a frânt inima când el s-a prefăcut că îi pune un inel pe degetul de mireasă și despre faptul că el a fost pierderea vieții ei – genul de durere de care ascultătorii se pot îndepărta în viață, dar pe care uneori o caută în muzică.

Experții spun că este normal și adesea util să te conectezi cu muzica care îți frânge inima, iar Swift chiar și-a împărtășit propria filozofie într-o postare pe Instagram despre album: „Odată ce am spus cea mai tristă poveste a noastră, ne putem elibera de ea”.

Ceva rău, dar de ce se simte atât de bine?

Dacă ați văzut o reprezentație a piesei „All Too Well”, știți că Swift se bucură foarte mult să strige cântând cele mai sfâșietoare părți.

De ce este atât de bine? Catharsis și validare, a declarat Arianna Galligher, director al Biroului Gabbe Well-Being și al programului Stress, Trauma and Resilience (STAR) de la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio.

Este benefic să ai o cale de a explora emoțiile mai dureroase și să simți că este în regulă pentru că și alți oameni le-au trăit și le trăiesc, a spus ea.

Chiar dacă nu vă aflați chiar dumneavoastră în mijlocul unei despărțiri, să vă întoarceți la acele emoții din experiențele trecute vă poate ajuta, a declarat Dr. Jaryd Hiser, psiholog la The Ohio State University Wexner Medical Center.

„Cu toții cădem în această capcană a evitării acestor emoții”, a spus el. „Pentru a putea să ne întoarcem la ele, gândiți-vă că este o procesare a acelui timp”.

Acest proces poate duce la o mai mare acceptare a acestor experiențe și la faptul că este în regulă dacă nu vă simțiți niciodată pe deplin bine în legătură cu ele, a adăugat el.

Muzica aduce pace

Muzica ar putea fi esențială pentru a-i face pe oamenii care, altfel, nu s-ar simți în siguranță în a vizita aceste experiențe și emoții dificile, să le revadă, a spus Hiser.

„Mă gândesc la ea ca fiind o cale foarte ușoară de a intra în mindfulness”, a spus el. „Dacă am fi capabili să fim atenți tot timpul, ar fi grozav, dar cei mai mulți dintre noi nu pot… să se conecteze la asta”.

„Aceste tipuri de lucruri care pot să ne atragă și să ne lase să fim cu emoțiile noastre în acel moment”, a adăugat Hiser.

Succesul lui Swift atunci când vine vorba de cântecele sale de despărțire poate proveni din nuanțele pe care le deține în scrierile sale, a spus Galligher.

Într-un cântec de pe noul ei album, „Fresh Out the Slammer”, Swift scrie despre trecerea de la „dispariția zilnică pentru o singură privire a zâmbetului lui” la a spune că a învățat, că este liberă și că va duce lecțiile mai departe cu ea.

„Multe dintre cântecele ei aduc, de fapt, un anumit echilibru în conversație”, a spus ea. „Și da, (unele cântece) evidențiază într-un fel „iată de ce stabilesc o limită”, dar deseori există și versuri care vorbesc despre „iată cum am crescut și m-am schimbat și ce am învățat despre mine și poate ce aș face diferit”.

„Cred că acest tip de explorare echilibrată este un model sănătos”, a spus Galligher.

Swift chiar a contextualizat albumul în postarea sa de pe Instagram, spunând că exprimarea sentimentelor din cântece nu înseamnă că există în continuare un răufăcător și un erou.

„Nu există nimic de răzbunat, nu există conturi de reglat odată ce rănile s-au vindecat. Iar la o reflecție mai profundă, o bună parte dintre ele s-au dovedit a fi autoprovocate”, a scris ea.

Oricât de reconfortante, împuternicitoare și conectate ar fi cântecele de despărțire, poate fi prea mult dintr-un lucru bun, a spus Galligher.

„Dacă rămânem cu această muzică prea mult timp, începe să aibă un impact asupra capacității noastre de a funcționa, iar acesta este cu siguranță un motiv pentru a face o pauză și poate vizita cu alte tipuri de muzică”, a spus ea.

Mai ales dacă vă luptați pentru început, asigurați-vă că vă verificați cu cei dragi și cu voi înșivă despre cum vă descurcați, a spus Hiser.

„Dar, într-adevăr, cred că pentru majoritatea oamenilor, muzica este un canal de acces la propriile noastre emoții și, uneori, de procesare prin ele”, a spus Galligher. „A lăsa spațiu pentru ca aceste emoții să fie prezente este foarte important, iar muzica ne poate ajuta cu adevărat să profităm de acest lucru.”

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pentru că a devenit labila psihic, de-aia!

  2. o apeciez pentru frumusete si corp.ca muzica ,nu

  3. Oricum, apare altă vedetă. Mai bine citești Beethoven.