G4Media.ro

De ce țin cu dinții transportatorii de monopolul ”ratei” interjudețene. Miza spargerii…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Pentru ca sunt ahtiati dupa bani si altceva nu mai vad!

  2. E totuși ceva mai complicat iar adevărul e prezentat trunchiat de toți. Nu se renunță doar la criteriul vechimii pe trasaeu ci la toate criteriile, inclusiv la cele de confort, cu excepția celui legat de vechimea mijloacelor de transport. Iar realitatea face ca unele autobuze produse anul acesta să fie mult mai puțin confortabile și sigure decât altele produse anul trecut.

    • „realitatea face ca unele autobuze produse anul acesta să fie mult mai puțin confortabile și sigure decât altele produse anul trecut.”
      Aveți și niște exemple care să vă probeze afirmațiile? Sau vă bazați pe declarațiile minerilor, „am găsit la Penețeu droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată, tipărit bani la Peneleu. Este în ziarul Adevărul.”

    • Asta cu exemplele e un pic comică pentru că sunt cu grămada. Situația este valabilă pentru orice produs, nu doar pentru autobuze.

    • Și totuși…? Câteva exemple de „produse” mai puțin bune decât unele din trecut s-ar putea? Exemple clare, nu „realitatea e că”, „se știe că” sau „este în ziarul Adevărul”.

    • Un TEMSA față de un Mercedes, de exemplu.

    • Prin exemplu aș fi înțeles și niște date concrete, de genul un produs de ieri face caca în 7 secunde, față de un produs de săptămâna trecută care face caca în doar 3.
      Și m-aș fi așteptat la comparație între produsele aceleiași mărci, dacă tot facem referință la timp. Adică, totuși, un Logan din 2015 mi se pare din orice punct de vedere mai sigur decât un Ford Model T 1914, chiar dacă „(exemple) sunt cu grămada. Situația este valabilă pentru orice produs”.

      Spuneți că un TEMSA produs anul ăsta e mai puțin sigur decât un Citaro din 2007. Hmm.
      Pe ce vă bazați când afirmați asta? Aveți studii care să confirme că la 1000 de autobuze produse (cifre luate la întâmplare), Mercedes a avut doar 5 cu defecțiuni, iar TEMSA a avut 2374? Sau că Mercedesul accelerează la 100 în 3 secunde, pe când TEMSA are nevoie de 24, deci TEMSA sunt proști? Sau vorba clasică, „ie Merțan, bosule…”?

      BMW e mai bun decât Audi?
      Brusli-l bate pe Vandam?

    • @andrei Lucrurile nu sunt de loc complicate. Criteriul se stabileste chiar de concurenta. Pasagerul va avea posibilitatea alegerii. Cei care nu vor respecta clientul vor iesi singuri din competitie. Daca nu ai masini care sa asigure confortul si starea de bine a pasagerilor, iesi din joc, vor opta pentru alt operator. Liberalizarea inseamna concurenta, iar concurenta va ridica calitatea actului de transport pasageri.

    • Am dat un exemplu tembel pentru că întrebarea e fără de sens. Ideea este că piața nu funcționează chiar așa cum ne place nouă să credem iar pentru asta ar trebui ca autoritățile să prevadă niște criterii de confort și siguranță de tipul distanța minimă dintre scaune, obligativitatea unei test de răsturnare, etc.

    • @andrei: „realitatea face ca unele autobuze produse anul acesta să fie mult mai puțin confortabile și sigure decât altele produse anul trecut.”
      @andrei: „Am dat un exemplu tembel pentru că întrebarea e fără de sens.”

      Întrebarea fără sens era ce exemple aveți de autobuze (produse) anul ăsta care sunt mai proaste decât altele produse în trecut. Ați bătut câmpii cu grația unui elefant într-un magazin de porțelanuri, masacrând cu ocazia asta și limba română: „realitatea face” în loc de „realitatea este” sau „fără de sens” în loc de „fără sens”. Mă aștept și la o expresie de genul „face sens”…
      Revenind. Ați lansat în spațiul public minciuni imense, bazate pe „se cunoaște faptul că”, iar când a venit timpul explicațiilor, ați comparat mere cu pere și apoi v-ați adus aminte că întrebarea n-are sens. Ce întrebare n-are sens, aceea dacă aveți sau nu exemple în sprijinul minciunilor dvs?
      Ca să afirmați că un produs recent este mai prost decât un produs vechi, ar trebui să comparați produsele unui același fabricant, pentru aceeași piață. Ca exemplu, un Logan din 2005 cu un Logan din 2010. Nu puteți compara un Porsche 356 cu un Suzuki Hayabusa, și nici un Mercedes Citaro cu un Mercedes AMG GLE.
      Și, ca o curiozitate, autoritățile chiar prevăd anumite teste de siguranță. Poate ați auzit de NCAP?

      Am încheiat discuția.

  3. Podul de cale ferata, de la Gradistea, de pe ruta directa – 59 km (dupa unii) sau 74 km (dupa altii) – Bucuresti-Giurgiu a fost rupt la inundatiile din 2005. Nu a fost reparat. Interesele transportatorilor rutieri de marfa si de persoane sunt foarte mari. Aceasta este explicatia. Fonduri (guvernamentale și de la UE) sunt. Planuri se pot face. Pe timp de vara se poate lucra. Din 2007, se tot fac studii de fezabilitate. Siii… cam atat.
    Calea ferata directa Bucuresti-Giurgiu este una strategica (trafic de persoane si de marfuri, intern si international), fiind si prima cale ferata construita in Romania (podul a fost construit de ingineri englezi in sec XIX, anul 1869).
    Minim 15 lei/calator cursa cu microbuzul pe DN5. Cam 1 h. Cam atat se facea si cu trenul pe ruta directa, dar biletul ar fi costat mai putin. Pentru comparatie: la CFR, pentru 59 km (Bucuresti-Ploiesti) pretul la Regio-R este de 7,2 lei; 90 km este distanta Bucuresti-Campina (13 lei la Regio-R).
    Bucuresti-Giurgiu (dar prin Videle): 14,5 lei (Regio), 24,8 lei (Regio-R+Interregio-IR), 37,4 lei (Interregio-IR) la CFR. Combinatii: Regio-R+Regio-R și Regio-R+interregio-R. Rezulta 115 km/120 km (fata de 59 km/74 km ruta directa). Adica, Bucuresti-Videle + stat în gara cateva ore + Videle-Giurgiu. Este o singura cursa directa Interregio-IR (doua ore).
    La intors, tot cu CFR, pretul (15,4, 24,8, 34,7) si timpul (intre 2 h si 3 h) se modifica (vezi mai multe informatii pe site-ul CFR Calatori).

    • Poate in Romania ta calea ferata Bucuresti-Giurgiu a fost prima. In Ardeal am invatat altfel. Masoara-ti cuvintele miticule!

    • Daca vorbim despre teritoriul Vechiului Regat, am scris corect. Daca vorbim despre intreg teritoriul romanesc (fara provinciile pierdute dupa cele doua razboaie mondiale) dupa Marea Unire, ai dreptate.
      Eu nu jignesc. Tu chiar trebuie sa vorbesti urat?

  4. Felicitări pentru articol (chiar dacă e un ministru PSD :D). Problema e complexa și reglementarea poate fi eventual îmbunătățită, dar ideea transportatorilor de a discuta (nu/nimic/greva) e ridicola și un argument pentru suspiciunile de wrongdoings.

  5. De acord cu Sova. Nu au rost prea multe vorbe. Pentru unii capitalismul este tare dulce dar sa fie amestecat cu protectionism comunist.

  6. concurenta este foarte buna! Criterii minime dar inpuse strict si fara discutii plus amenzi maxime. Apoi piata se autoregleaza in timp in functie de cererile si prefereintele calatorilor. Totul depinde de liberul acces al transporatorilor pe rute. Calatorii imediat se vor urca in masinile mai confortabile si de incredere.