G4Media.ro

De ce spun negaționiștii că virusul nu există / Cum crește valul…

De ce spun negaționiștii că virusul nu există / Cum crește valul celor care nu cred în COVID

”Cred în Dumnezeu, nu în covrig – 19”, scria pe o pancartă agitată duminică seara în Piața Victoriei. Lozinca rezumă perfect curentul irațional care a erupt în societatea românească și nu numai după izbucnirea epidemiei: negaționismul.

Credința religioasă e opțiune personală, intimă, nu trebuie dovedit nimic. Crede și nu cerceta. Fiecare e liber să aleagă pe ce cale merge, câtă vreme nu face rău nimănui. Covid 19, din păcate, nu este o religie. Oamenii nu sunt chemați să creadă sau nu în virus și nici să i se închine lui. Te trimite el pe lumea cealaltă. Stau mărturie sutele de mii de morți, rudele lor, cei infectați și vindecați, medicii din spitale.

Cum ar veni, existența COVID-19 este dovedită cu asupra de măsură. În mod straniu, cu cât gluma se îngroașă mai tare, cu atât mai mult crește numărul celor care iau totul în râs.

Planeta ține un contor precis al deceselor cauzate de coronavirus: 572.553 de morți înregistrați la nivel global de la începutul pandemiei până luni, 13 iulie. 13.082.759 de cazuri de infectare, din care 7.624.731 recuperați.

Cu toate acestea valul negaționiștilor, al celor care spun că virusul nu există, crește periculos de la o zi la alta. Cum se explică, totuși, că deși spitalele, secțiile de terapie intensivă sunt pline, că deși oamenii mor de coronaviurs, se înmulțește în mod paradoxal numărul celor care nu cred că epidemia există cu adevărat și preferă teoriile conspirației?

Cei mai mulți dintre negaționiștii din jurul nostru nu cred în virus pentru că n-au văzut nemijlocit bolnavi și nu cunosc cazuri de deces printre prietenii lor. ”Cunoști tu pe cineva bolnav sau mort de coronavirus?” Cu întrebarea asta te întâmpină cei mai mulți negaționiști.

Lor degeaba le spui că șansele să te întâlnești cu un caz sunt foarte mici, deoarece doar 0,1 la sută din populația României s-a infectat cu corona. Cam tot atâtea șanse ai să cunoști direct pe cineva infectat. Dacă vom ajunge vreodată să avem pe fiecare stradă sau scară de bloc un bolnav, sistemul medical va fi demult blocat, iar catastrofa sanitară în plină desfășurare.

Pe scurt, majoritatea negaționiștilor nu cred că există ceva ce n-au văzut cu ochii lor. Apoi, presa a mediatizat mai mult statistici seci, comunicări oficiale, și mai puțin cazuri concrete, experiența directă a bolii. E mai dificil, riscant și de multe ori imposibil să filmezi în spitale, să faci interviuri cu bolnavi sau să-i convingi să vorbească despre suferința lor.

Așa cum au remarcat unii sociologi, guvernul este în parte victima propriului succes din prima fază a epidemiei, când a instalat restricții drastice pe durata stării de urgență. Cum ele și-au atins obiectivul, acela de a reduce mult numărul de infectări, succesul s-a întors împotriva autorităților, amplificând scepticismul oamenilor.

În fine, există un public mereu dispus să creadă în conspirații. Am întâlnit oameni educați ferm convinși, încă de la începutul epidemiei, că virusul a fost inventat în laborator cu un scop. Mai rămânea de stabilit cine urma să profite de pe urma lui și în ce fel.

Nu cred că s-au lămurit nici azi, dar acesta este farmecul teoriilor conspiraționiste: oferă o plajă infinită de explicații, una mai neverosiliă decât alta. Poți debita orice tâmpenie despre coronavirus și se vor găsi destui să creadă deoarece conspiraționiștii refuză din capul locului evidența, argumentele raționale, realitatea de sub ochii lor.

După mintea lor, există mereu cineva care uneltește de dimineața până seara împotriva noastră, forțe malefice care ne vor răul și care profită, nu se știe exact cum, de pe urma epidemiei. Cu cât murim mai mulți, cu atât le merge lor mai bine.

”Și dacă murim până la urmă toți, cine ce câștigă din chestia asta?”, l-am întrebat într-o zi pe un conspiraționist cu imaginație foarte bogată. A zis că se mai gândește, dar nu ne-am lămurit nici până azi. Unii suspectează că există o conspirație mondială a producătorilor de măști, alții au ajuns la concluzia că Marele Plan este suprimarea Libertății și instalarea Guvernului Mondial.

Cu acest public gata fezandat la îndemână, țări cu deficite democratice majore, autocrații sau dictaturi veritabile, ca Rusia, China sau Iranul, au pornit adevărate campanii online de fake news despre coronavirus pentru a slăbi încrederea în capacitatea democrațiilor occidentale de a gestiona criza sau chiar să le facă responsabile pentru apariția ei.

Accesul cvasi-generalizat al publicului la rețelele sociale a sporit și mai mult confuzia din societate. Cei care fac disctinția între sursa credibilă și manipularea grosolană sunt minoritari. Metodele a răspândi fake news s-au rafinat și ele.

Cei mai mulți înghit pe nemestecate orice informație apare în feed-ul lor de Facebook, din orice sursă. Nu fac nici cea mai mică diferență între informații oficiale bazate pe surse verificabile și minciuni sfruntate construite pe surse anonime împletite cu jumătăți de adevăr. Pentru mulți, orice citesc pe net sau aud la televizor este informație.

În România a mai intervenit un factor conjunctural, care a alimentat masiv curentul negaționist: alegerile locale din septembrie. Liderii PSD, ALDE și Pro România au sesizat valul negaționist în creștere și s-au aruncat în brațele lui.

Din populism și oportunism electoral, politicienii din opoziție au încurajat publicul să respingă măsurile guvernului, restricțiile, negând pe scurt pericolul sanitar grav care amenință țara în numele apărării ”drepturilor și libertăților”.

Prin refuzul ostentativ de a purta mască sau de a aproba noua lege privind izolarea și carantina, liderii PSD au făcut mereu complice cu ochiul celor care pun la îndoială existența virusulului. Ei au contribuit masiv la relaxarea maximă din societate și au încurajat încălcarea celor mai elementare măsuri de precauție. Se joacă pur si simplu cu viața și sănătatea oamenilor din rațiuni electorale.

Există și categoria celor care nu mai vor să audă de virus din cauză că au sărăcit sau au falimentat în timpul stării de urgență. Pentru ei, epidemia este un vis urât din care vor să iasă cu orice preț, chiar negând realitatea.

Avem cu toții datoria să vorbim cu acești oameni, să încercăm să-i convingem că greșesc, să le arătăm că merg pe un drum periculos atât pentru ei, cât mai ales pentru toți ceilalți. Ei nu se joacă doar cu viața și sănătatea lor, ci o riscă și pe a celor din jur.

Trebuie expuse, cu nume și prenume, cazurile de oameni trecuți prin experieța directă a bolii, trebuie demontate mecansimele manipulării și arătat de ce unii vor să ne convingă că virusul nu există.

Unii poate vor înțelege, alții nu, dar merită încerat. Oricum ne îndreptăm către un dezastru sanitar de proporții. Numărul infectărilor va crește în progresie geometrică, spitalele sunt deja arhipline, secțiile de terapie intensivă ocupate, personalul medical epuziat. În câteva săptămâni de aici încolo riscăm în mod real să ajungem mai rău ca Italia și Spania dacă Guvernul nu va interveni prin măsuri mai ferme.

La valul de negaționism trebuie răspuns urgent și adecvat.

Guvernul ar trebui să explice și să comunice toate aceste lucruri în așa-numitele campanii de informare care se rezumă la îndemnul de a purta mască. Dacă tot a băgat bani în televiziuni care oferă tribună negaționiștilor și covido-scepticilor, măcar să echilibreze ceva mai inteligent discursul acesta sinucigaș, cu mesaje mai complexe.

Dacă tot plătește zeci de milioane de euro presei, n-ar fi cazul să contracareze mai eficient valul negaționist? N-ar fi cazul să profite de resursele publice uriașe pompate în presă pentru a explica mai bine ce se întâmplă în spitalele României, cât de mare și real este pericolul?

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

116 comentarii

 1. Creste numarul nagationistilor de parca a dat – laptele in foc- mie imi pare ca sunt nu numai foarte putini dar si cei care sunt e vai ……de vai . Trebuie sa ai o doza imensa de iresponsabilitate sa crezi astfel de baliverne . Romanii nu au ajuns inca chiar asa de fraieri cum ii cred unii dintre cei care baga batul prin gard si le mai sare cite o aschie -volens nolens- in biata lor figura .Ar fi chiar o pierdere de vreme sa incerci sa modifici perceptia unora ce ar cuprinde printre multe altele si inexistenta coronavirsului , probabil sunt aceia dintre noi care orisice le zici , orisice le faci , orisice se intimpla ,au un singur tel , sunt pentru contra .

  • N-am putut citi tot articolul ca m-am plictisit. Dn talpalaga, “crede și nu cerceta” e deviza ateilor, numa ei cred in big Bang și nu cercetează, Biblia ne îndruma la a cerceta: “Cereți și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți și vi se va deschide! Căci oricine cere primește; cel ce caută găsește, iar celui ce bate i se va deschide.”
   ‭‭Matei‬ ‭7:7-8‬ ‭NTR‬‬
   https://www.bible.com/126/mat.7.7-8.ntr

  • @robert
   ” Dn talpalaga, “crede și nu cerceta” e deviza ateilor, numa ei cred in big Bang și nu cercetează” wow, erai ironic sau serios? copilas, in stiinta lucrurile nu stau cum crezi tu. e cumva normal, tu esti un analfabet paralel cu stiinta. cei care „cred” in big bang nu cerceteaza???? 😀 pai mai copilas analfabet, tu pe ce ai scris mesajul ala idiot? pe nisip? cum crezi ca au aparut calculatoarele? te pomenesti ca le-a „cerut” vreun credincios si au cazut din cer, nu?

  • @Robert,
   si deviza ta vad ca este ultra ortodocsismul de tip fanatic si extremist.
   bah,voi chiar va faceti specia de ras.
   credeti in carti scrise acum 2500 de ani,si propovaduiti sa respectati ce scrie in carti anonime?
   ai vreo dovada cine a scris biblia pe care o fluturi?
   nu ma lua cu satelitul cu barba care supravegheaza lumea de pe orbita si arde pacatosii cu raze laser divin.
   dovezi palpabile ,amprente,urme ADN chestii stintifice nu povesti cu baba vanga?
   pana una alta tu crezi in reviste PIF care ,zici tu,sunt carti scrise de cine?scrise de cineva care crede ca ar fi fost scrise de un altcineva?
   pe acelasi principiu de ce nu crezi in hieroglife?alea sunt palpabile si se poate identifica sursa,dinastia si perioada.Sau in piramidele aztece?sau cele cambodgiene?
   astia ultraortodocsi care va dati cu curul de pamant ca vezi domle noi suntem puri si urmam calea barbosului….dar va luati smartfoane,plasme si bmwuri ca asa scrie in biblia aia veche…
   maimutze neevoluate.si un fulger va sperie bahhhh!

 2. Ca este nevoie de explicatii? Corect,dar mi se pare exagerat sa declari cateva paradite si cativa alcoolici ca vin pe valul anticovid.

  • Domnule Dan Tapalaga, cu profund respect pentru activitatea dumneavoastra de jurnalist,dar ca cititor am dreptul sa mi exprim parerea liber.E dreptul meu.Sistemul medical din romania este in colaps de foarte multi ani.Asa au considerat politicienii din Romania in ultimii 30 ani ca nu este o prioritate.Bolnavii dau spaga la medici,medicii emigreaza,spitale insalubre,mizere,,pacienti care i si cumpara medicamente, unde a fost statul roman ,in ultimii 30 ani? Acum e problema cu pandemia.Acum statul vrea sa aiba grija de sanatatea romanilor.Si nu oricum,x.ci prin forta,Lumea s a saturat de minciuna,de hotie,de coruptie,Societatea civila reactioneaza.Saracia,coruptia, minciuna,,poporul nu mai suporta,Daca puterea ar avea intentii bune,primul lucru care l ar face,,ar investi in spitale,in medici ,restul e CAN C CAN,lumea si a pus spenta in ei,,dar sperantele se pierd zi de zi,Asta nu e Romania normala,cum spunea cineva odata,Asta-i Romania anormala.P S eu cred in ceea ce se intimpla, in ziua de azi,problema care este ,politicienii se folosesesc de asta,pentru asi atinge obiectivele,Cineva spunea o data ca boala secolului nu este sida ci politicienii,Eu i l contrazic,Politicienii sunt de o gravitate mai mare decat COVID 19.Cu profund respect.

  • Negationismul este la unii PROSTIE, la altii REA CREDINTA. Problema lor nu este ce cred, este CE FAC! Ei contribuie la raspandirea raului cu nesimtire, calca peste siguranta semenilor lor ca niste brute.
   Una este sa CREZI, alta este e sa STII. Sa nu creada, e dreptul lor. Dar, DEOARECE NU STIU PRECIS, si totusi isi permit gesturi care raspandesc boala. sunt de condamnat.
   Daca ar fi de buna credunta, ar alege prudenta. Ar avea grija de viata lor si a celorlalti.

 3. Barbarii romani sunt atei desavarsiti ce neaga adevarul.

 4. Absenta evidentei nu e tot una cu evidenta absentei. E ca si cum ti-ai pune centura de siguranta dupa ce ai accidentul.

 5. prostii voteaza psd, nu cred in covid, dar cred in dumnezeu – iata portretul complet al prostului roman

 6. Eu de obicei ii intreb daca stiu pe cineva cu SIDA, avand in vedere ca aceasta boala e general acceptata. Spre surprinderea mea, in Bucuresti, sunt ceva oameni care au cunostinte cu aceasta boala. 🙂

  • Corect, e cea mai bună reacție.
   Dar majoritatea scepticilor nu cred că nu există virusul ci că amploarea pandemiei nu e așa apocaliptică.
   0,1% nu pare așa apocaliptic pe cât e prezentat de fricoși

  • Negationistii sunt lichelele obscure ce au uzurpat statul de drept si Romania.

  • Emil, 2-3 țăcăniti care cred că nu există covidul sau că e dat de 5G au uzurpat statul de drept?
   Nu cred că ești mai breaz ca ei :))

 7. pesedeaua cea sleampata a trait mereu periculos, furand, mintand si talharind.
  Asta e scris in ADN-ul ei sa faca, doar asa se simte bine.
  pentru pesedei e clar ca vor ca tot mai multi oameni sa se lase prrostiti de elucubratiile emise de un agramat precum ciolacu sau dancila and co.
  Stiti doar ca inca de pe vremea lui Adam si a Evei, unii sunt atrasi de lucrul interzis, asta ii excita si le creste adrenalina ..
  pesedeaua n-a avut niciodata interesul, de cand a izbucnit pandemia, ca medicii si guvernul sa se descurce cat mai bine, adica sa limiteze numarul deceselor si infectarilor.
  Sansa lor de a veni iar pe cai mari la guvernare sta in nefericirea romanilor, adica sa o duca cat mai greu, ca sa poata ei sa-i minta mai cu spor si sa le fure votul
  La brutarie/puscarie cu toti smenarii pesedei!

  • Sa vedeti voi cum vor castiga alegerile din nou PSD-ul pe mana PNL-PDL-ului, sa nu care-cumva sa aiba cei din urma soarta PNCD-ului. Eu am votat IOHANIS-PNL, le intorc EIUM la urmatoarele alegeri, votez PSD. Daca ati avea habar ca orice functie costa 20000€ la Orban…din pacate astia sunt mai prosti , mai imfometati si mai inculti decat PSD-ul. De ce nu publică cu nume , prenume si adresa persoanele, cetatenii romani care sunt infectati cu Covid 19 , sa stim si noi restul ,de cine sa ne ferim( asimtomatici si spitalizati), veti raspunde ca nu-i lasa DGPR-ul…dar, f….ule mamicile lor de-i facu asa prosti, sa ne suprime dreptul la educatie, sanatate si justitie au putut, i-a lasat….? Sa stim si noi cine este infectat clar cu Covid nu doar niste numere date de Comisia Strategica… Usor , usor alunecam spre o dictatura Covid-Comunista. Foamea va invinge Covidul.

 8. Domnule Tapalaga,
  Va construiți argumentația pe o prezumție eronata. Credința in Dumnezeu poate și trebuie dovedita. Crede și nu cerceta vine din negura comunista și sunt foarte surprins ca ați preluat fără discernământ aceasta lozinca.
  A nu se înțelege ca susțin negationismul. Dimpotrivă.

  • Da da, când te doare dintele, te duci la preot, asta-i? Nu la dentist, nu? Ăla de a făcut carte? Bai, negru la minte esti

  • @Dorin – Stii vorba aia… daca taceai, filosof ramaneai…
   N-o fi fi prin biblie „crede si nu cerceta”, dar astea de mai jos sigur sunt de acolo
   „Cele mai grele de tine nu le cerca şi cele mai tari decît tine nu le cerceta. Cele ce ţi s-au poruncit ţie, acestea cugetă, pentru că nu-ţi sunt de treaba ţie cele ascunse. Întru prisoseală lucrurilor tale nu iscodi, pentru că mai mult decât înţelegerea omului s-au arătat ţie. Căci pre mulţi au înşelat gîndul lor, şi în socoteală rea au lunecat cugetele lor…”
   „Sa primim cu multa recunostinta cuvintele Scripturii; sa nu depasim masura noastra, nici sa iscodim cele mai presus de noi, asa cum au patit dusmanii adevarului, care, voind sa cerceteze totul cu propriile lor ginduri, nu s-au gindit ca este cu neputinta omului sa cunoasca desavirsit creatia lui Dumnezeu”
   Mie mi se par elocvente, iar in contextul lor, „crede si nu cerceta” nu mi se mai pare chiar atat de departe de ideologia religioasa crestina

 9. Doamne, stiam ca Tapalaga nu intelege stiinta de la baza acestei pandemii, dar in acest articol, se dezlantuie in delir. In afara de mentionarea corecta a realitatii ca unii cred in teoriile conspiratiei pentru ca atata ii duce capul, in rest este un dezastru in expunerea lui – nu face decat sa arate cat de putin intelege: deloc. Si nu se lasa, vrea sa aibe impact. In relitatea Tapalaga si cei ca el sunt un pericol.

  Doar un extras de text:
  „Avem cu toții datoria să vorbim cu acești oameni, să încercăm să-i convingem că greșesc, să le arătăm că merg pe un drum periculos atât pentru ei, cât mai ales pentru toți ceilalți. Ei nu se joacă doar cu viața și sănătatea lor, ci o riscă și pe a celor din jur.”
  „Trebuie expuse, cu nume și prenume, cazurile de oameni trecuți prin experieța directă a bolii, trebuie demontate mecansimele manipulării și arătat de ce unii vor să ne convingă că virusul nu există.”

  1. Cei care se opun masurilor de ingradire a libertatilor personale au motivatii eterogene. Nu ai dreptul, logic, sa-i pui pe toti in aceeasi oala. Nu toti neaga relitatea fenomenului pandemiei, multi pur sis implu considera ca inchiderea (lockdown) unei tari, si alte masuri asociate, sunt complet disproportionate. Si cum acest dezechilibru afecteaza negativ ESENTA civilizatiei si democratiei, atunci este normal ca exista opozitiei.

  2. Chiar si cei care spun „virusul nu exista”, de fapt spun asta nu din convingere (majoritatea stiu ca nu sunt calificati si/sau n-au suficiente informatii pentru a se putea pronunta pe subiect) ci ca REACTIE la impunerea fara explicatii convingatoare a unor masuri dictatoriale. Cum ar veni, vii cu parul la mine, atuncea scot si eu un par sa ma apar.

  3. Oamenii si-ar dori sa poata intelege, dar dar Stiinta in general este departe de ei, de viata lor. Si asta din mai multe cauze. In primul rand, pentru ca politicienii (cei care au decis bugetul national de dupa ’89 – ca sa ramanem in cadrul istoric contemporan)
  (a) nu au dat doi bani pe stiinta si toata cercetarea stiintifica este la pamant in Romania (iar talentele inalt calificate au emigrat si contribuie la stiinta in alte tari, unele care respecta stiinta),
  (b) educatia stiintifica este vazuta ca un locru pentru fraieri si ciudati,
  (c) universitatile Romanesti au fost inoculate cu pile „de sus” si astfel distruse – au devenit fabrici de diplome, cu dovada perfecta a …
  (d) plagiatele care sunt un fenomen, incepand cu Prim-Ministri, iar
  (e) in locul stiintei a fost cultivata RELIGIA, pentru ca servea bine scopului de control al maselor reduse la stadiul de oaie.

  Deci in conditiile astea, nu este nicio surpriza ca oamenii obisnuiti sunt DEZORIENTATI in fata acestei epidemii si nu stiu ce sa creada — si ajung multi sa aleaga pseudo-explicatii.

  In plus,

  (f) PRESA inclusiv prin articolul de fata promoveaza numai prostii, cu pretentii de informare si educare publica. Ziaristi care nu inteleg fenomenul se apuca sa dea lectii.
  (g) Medici politicieni-in-devenire precum Arafat si multi altii NU INTELEG STIINTA, dar extrapoleaza din practica lor zilnica la scara indivizilor (prescriptii medicale pentru fiecare bolnav) la scara unui SISTEM intreg (tara, tot), iesind pocnind din degete si fara sa clipeasca din cadrul lor profesional si intrand in TOATE CELELALTE, si „sfatul” lor (de fapt chiar ORDINELE) este sa IMPUNA oamenilor ceea ce cred ei ca trebuie impus.
  (h) Stiintificii gresesc si ei, deoarece aceasta pandemie i-a prins descoperiti, si anume (h1) incapabili sa comunice cu societatea ca expert individual (crezand ca se poate vorbi cu restul lumii asa cum vorbesc stiintificii intre ei in laborator), adica pur si simplu nu sunt constienti de impactul stiintei in societate si rolul lor de profesionisti ai stiintei in societate (treaba asta este valabila in toate tarile), si (h2) nu au rezolvat problema cea mai grava a stiintei — fragmentarea, lipsa coordonarii intre discipline, ceea ce duce la cacofonie si (h3) vulnerabilitate la manipulari din partea diverselor interese (politice, economice, etc).

  Si ce propune Tapalaga, o chestie gazetareasca evident (ca solutie la aceasta problema de sistem complex): prezentarea de cazuri personale: manipulare emotionala — adica exact opusul nevoii STRINGENTE de intelegere a situatiei de ansamblu (Big Picture).

  Iar haosul generat de politicienii (care au vrut sa foloseasca pandemia in scopuri de imagine), de politicieni si in general de poti oportunistii, acum are propria viata si dinamica, si se intoarce inzecit impotriva tuturor.

  Unde credeti ca se afla cheia?
  Sa va spun? Sau aveti atata minte incat sa va dati seama si singuri?
  Raspuns: in CUNOASTEREA relitatii, adica in stiinta. Iar asta implica si ca stiintificii sa-si rezolve din mers (din viteza de fapt) problemele interne stiintei, si sa se implice pentru a matura nebuniile care circula in viata publica. Evident, nici nu sunt pregatiti pentru asta si nici nu vor fi lasati. Dar nu este alta cale decat evolutia rapida a competentelor complementare si sociale ale stiintificilor „la locul de munca”, locul de munca fiind acum SOCIETATEA. Nu mai exista turn de fildes — turnul s-a prabusit deja.

  • @ Ioan Foarte corect.

  • F bun comentariul. Practic e mai la obiect și mai precis decât articolul

  • felicitari!

   Este cel mai bun comentariu!
   In anii astia in care in educaatie se vorbeste de interdisciplinaritate, deciziile din toate aspectele societatii sunt luate doar de epidemiologi. Care, trebuie sa recunoastem, nici in spitale nu au reusit sa fie eficienti. Dovada spitalele din nordul Italiei, Suceava, New York

  • „stiintificii” dau recomandarile catre decidenti iar acestia le dau catre populatie.
   Doina Azoicai, epidemiolog, a vorbit despre importanta respectarii igienei, distantarii sociale si a celorlalte recomandari.
   A ascultat-o cineva? Stie vreunul dintre negationisti cine e?
   Cum vrei sa comunice „stiintificii” cu negationistii cand acestia reclama „dictatura sanitara”? In urma cu 100 de ani, inaintasii acestor indivizi reclamau „dictatura stiintifica” pe vremea gripei spaniole.
   Sunt negationisti si printre infectati deci despre ce vorbim? „Stiintificii” (pe bune, ce cuvant e asta) nu sunt obisnuiti sa vorbeasca cu societatea pe intelesul ei pentru ca nu asta e rolul lor. Rolul lor e sa studieze si sa inteleaga virusii si cum ne putem apara de ei, atat. Comunicarea o fac cei amintiti in prima propozitie.
   Nu inteleg de ce amintesti de lipsa coordonarii intre discipline. Stii tu ca lucreaza fiecare „stiintific” de capul lui incercand sa inteleaga si sa controleze epidemia? Iar apoi se pun sa faca o ciorba din ce a descoperit fiecare?
   Nu comentez despre politic pentru ca acolo e mai mult vizat castigul electoral.

  • Felicitari! Asta articol!

  • @Ioan
   Nu vad cum negationistii ar fi fost plasati de autor ” in aceeasi oala”. Din contra, D.T. a enumerat pe larg diverse categorii de persoane sceptice, fiecare cu propria sa motivatie: conspirationistii innascuti, cei manipulati de catre televiziunile de propaganda sau de catre asa-zisii influenceri de pe retelele sociale, dar si oamenii care au fost afectati in mod real de criza („au saracit sau falimentat in timpul starii de urgenta’).

   In privinta intelegerii situatiei de ansamblu (big picture): trebuie sa avem clar de la bun inceput care este obiectivul demersului nostru, ce vrem de fapt sa facem. Vrem sa urmarim neabatut, cu exactitate datele stiintifice, sau din contra sa incercam sa explicam situatia concetatenilor pe intelesul lor, folosind limbajul lor, utilizand analogii si comparatii in asa fel incat esenta mesajului sa fie cat mai bine receptata?

   Cunoasterea stiintifica este in mod clar mai precisa si mai eficienta comparativ cu cea emotionala, dar din pacate este accesibila unui numar relativ restrans de persoane. Un mare matematician spunea ca , atunci cand o chestiune stiintifica este prezentata unui auditoriu format din oameni obisnuiti, atentia acestora este invers proportionala cu numarul de formule folosite.

   Realitatea, fie ca ea ne convine sau nu, este ca majoritatea persoanelor au o inclinatie innascuta catre a gandi emotional. Schimbarea acestui tipar cere timp, dar timpul este adesea un lux pe care cel care doreste sa transmita un mesaj important sau urgent nu si-l poate permite. Cand vrei sa repari ceva ACUM, lucrezi cu uneltele pe care le ai, nu cu cele pe care ai vrea sa le ai.

  • @Ioan Felicitări! Avem nevoie de luciditate. Dan Tapalagă era una din cele mai lucide minți. Nu mai este. Nu vede – nici el, nici mulți alții – că Raed Arafat nu mai este de mult un om tehnic, ci un om politic, care pregătește terenul pentru revenirea prietenilor de la PSD, profitând de debusolarea PNL în fața acestei crize și de intimidarea lor în fața veșnicului șef al DSU.
   Ar fi bine să mai urmăriți presa din alte țări europene și ar fi ideal să călătoriți. Veți descoperi o lume care revine la normalitate, fără a lăsa garda jos, în vreme ce România alunecă către haos și distrugere.

  • Cu prima parte nu sunt de acord, sunt opinii subiective datorate bias-urilor cognitive pe care le aveti, asa cum le am si eu pe ale mele acum cand critic.

   De la punctul 3 in jos insa va dovediți un fin observator.

   PS: Nu mi se pare ca domnul Tapalaga “se dezlănțuie in delir”. A spus doar ca virusul exista iar rebelii negaționiști trebuie controlați de autorități pentru a nu deveni un pericol pentru alții.
   Masura pe care o propune este simpla …si probabil imperfecta pentru indivizi sofisticați ca dvs. asa cum soluțiile propuse de cei ca dvs sunt ne-necesar complexe in viziunea oamenilor simpli.

  • Excelent comentariu! O sinteza exacta a situatiei educatiei la noi…

  • Nu aveti dreptate decit la pct.1 si acolo partial. In tari ca Italia, Spania, Franta lockdown a avut sens pt a salva multe vieti. Sintem in sec.XXI, nu in evul mediu.
   In rest are dl.Tapalaga.

   Stiinta, adica in acest caz epidiomiologii, spun ca singura metoda de a trata aceasta boala in acest moment este PREVENTIA. Pt asta trebuie educate masele daca vreti sa evitam un nou lockdown. Iar in acest moment e imperios necesar, cifrele au explodat.

  • Foarte justa concluzia dumitale, Ioan, dar complet nefezabila.
   Pentru ca stiinta sa fie raspunsul, ar trebui ca mintea sa fie educata in acelasi spirit.
   In 99% dintre cazuri nici nu se pune problema despre asa ceva.

   Cred ca solutiile propuse de Tapalaga sunt mai mult decat de bun simt in aceste conditii.

  • Ione, sa ceri ca Tapalaga sa inteleaga „stiinta de la baza acestei pandemii” e deplasat. Cred ca putini o o inteleg.
   „unii cred in teoriile conspiratiei pentru ca atata ii duce capul” – asta-i text cu care toti am fost traumatizati prin scoli, acasa, traumatizati si noi la randul nost de alti traumatizati.
   Ce propune ziaristul e discutabil, scopul scuza mijloacele pana la urma, aplici tratamentul potrivit si gata.
   1. Masurile astea de ingradire. Prima portiune a exponentialei era vitala, asta era zona critica pentru ca pe portiunea aia evolutia putea fi considerata liniara, e la x se scrie altfel la inceput. Aia era zona critica de actiune. Aia era zona in care, ca toti am vazut filme, niste baieti puscasi marini nu fac sedinta, nu se intreaba cat de eterogene sunt parerile lor. Actioneaza! D’asta i-au adus baietii pe militari in spitale ca aia asa lucreaza. Acum putem discuta liber despre motivatii eterogene ca avem timp, ca si daca bagam un lockdown acum nu mai are mare impact ca am urcat pe exponentiala. Sau, prin miracol, poate nu!

   2. Reactie, hmm supralicitezi. Cred ca exista trei categorii: (a) varstnicii care cred ca au ajuns la varsta aia, au vazut tot, sunt intangibili, mai ales daca ii ajuta niste televiziuni…, (b) medium care tare ar sta la soare cu burtica rotunjoara, nevasta rumena si cativa pusti aruncati pe plaja, tare deranjati de disconfortul psihic adus de molima si, (c), a mai mare din dezamagiri si semnal de alarma pe termen lung, tinerii, adolescentii si astia invincibili, bucurosi ca bosorogii nu sunt pe strada, ei sunt cei puternici, lumea e a lor (cam ca in „Imparatul Mustelor”) si daca mai mor din pensionari scade si povara lor. Urata poza de familie!

   3. Asta cu stiinta stii cum e? stiinta e pe toate drumurile da’ poti schimba oricand canalul. S-a tot schimbat canalul pe „Surprize, surprize”, Izaura sau „Romanii au talent” pana am dat-o si in dacii aveau talent.
   Religia nu o cultiva nimeni, ca nu o pune in pamant. Daca esti pamant, inert intelectual, te mai trezesti si cultivat, dar cu cazurile astea oricum nu se poate face prea mult. Religia isi are locul ei pentru cei ce o cauta cu adevarat nu pentru agamiti.
   Plagiatele au acoperit ca zgomot probleme mult mai grave si au aruncat cu noroi si in cei care au facut studii „pe bune”. Pierdem timp dand cu noroi intr-un prost plagiator cand daca ne-am preocupa de intreg si l-am construi, complex cum tu spui, prostul cu tot
   cu doctorat nu s-ar mai putea cocota in varf, in varf ar fi cine trebuie sa fie acolo.

   Presa a publicat si stiinta cand a stat de vorba cu oameni de stiinta sau a tradus articole de stiinta publicate international. Oricum in cazul acestei nenorociri s-a publicat mult, greu de verificat, greu de gasit un „traducator” de la limbajul stiintific la popor.
   Stiintificii sunt ciudati, daca nu sunt ciudati nu prea sunt stiintifici. Si sunt si fraieri, world wide, si prost platiti, ce, credeti ca toti sunt Michio Kaku de la tv?
   Asta cu ” impactul stiintei in societate” si interdisciplinaritate, de asta se ocupa tot niste baieti destepti de prin stiinta si fac banu dar munca tot un fraier ciudat o face. Si Steve Jobs avea parca un prieten bun, fara pretentii, baiat muncitor si nepretentios la bani.

   Ce propune Tapalaga? Manipulare? E de cand lumea, cand se milogeste nevasta sa iei o ciocolata de la colt, seara, cand esti in sosete, cu voce mieroasa tot manipulare se numeste. Asta facem toti, zilnic, de cand eram maimute sau chiar de mai demult.
   Pe de alta parte la crescutii cu „Surprize, surprize” ce vrei sa functioneze?
   Politicieni oportunisti. Pleonasme, truisme.

   Cheia. Aici e greu, a fost aruncata demult pe fundul unei ape negre. Am ascultat in cateva randuri, ca nu am putut avea replica, doi conspirationisti – sa auzi cum ne otravesc unii ca arunca din avioanele de transport pasageri substante toxice – , conspirationistii stiintifici ai lui Tesla romanul si Einstein care era un bou, etc. Cel mai tare a fost un baiet de face spirale vara la mare, nu a fost chip sa pricep ceva, chiar mai rau decat un curs turbat cu un prof care intra in pauza si scria pe tabla cu o mana iar cu cealalta stergea de nu am stiut la sfarsit nici cum se numea cursul.
   Alta e buba conspirationistilor si nu are nicio legatura nici cu politica, nici cu libertatile si cu atat mai putin cu stiinta. Ba chiar realitatea stiintifica a sters ceea ce le lipseste acum conspirationistior de au ajuns asa. Raspunsul l-ai dat chiar tu in ultima propozitie, poate fara sa-ti dai seama.

  • Foarte bine argumentat. OMS se contrazice de la începutul pandemiei, cu masca/ fără mască, asimptomatici transmit boala cu date mai noi că se poate dar în cazuri foarte rare. Guvernul nu declară pandemie ci doar menționează cu o face OMS. Spitalele nu sunt închise dar au ordin de ministru că trebuie să fie disponibile pentru covid. Numărătoarea de cazuri totale, morți, bolnavi și vindecati nu iese – vreo 2000. Colegiul medicilor nu da nici un comunicat. În cine sa mai ai încredere? Cât costă o internare în spital pe zi? De ce nu se decontează testările? Luptăm cu pandemia dar fiecare e pe cont propriu. Doar amenințări și frica. Pe cei în izolare cine îi ajută și monitorizarea? Cum trăiesc în izolare? Jandarmul care îl verifica daca nu a sărit pe geam sa își cumpere mâncare are ordin să ajute persoanele respective? Sau o face la inundații când sunt filmați?

 10. Nu cei cativa zombi sunt pericolul.
  Pericolul este in spatele acestor prosti.Frica de justitie si de puscarie ii fac sa nu mai tina cont de nimic.Astia snt in stare sa darame guvernul,sa faca haos,mii de morti dar sa scape de dosare.Sunt bani multi in joc si uitati va la taranul asta de ciolacu cum tremura ca prostul la conferinta de presa.

 11. Cum explica psihologul Daniel David, Rectorul UBB Cluj Napoca fenomenul intr-un interviu pe Hotnews, zilele trecute:
  „Cele mai importante declarații ale psihologului Daniel David:
  În România, ne aflăm în plin val al pandemiei, am avut record de îmbolnăviri, dar o parte a oamenilor par să NEGE existența virusului. De ce credeți că există o astfel de atitudine, negarea, neîncrederea în comunicarea oficială, preferința pentru teoriile conspirației, cum s-a ajuns aici?
  Daniel David: Cred că sunt mai multe cauze și etape.
  – Pe de o parte, avem un nivel de neîncredere interpersonală, unii în ceilalți, și o neîncredere mare în instituții. Iar automat încrederea în comunicarea pe care o fac instituțiile este pusă sub semnul întrebării.
  – A doua cauză este nivelul de alfabetizare științifică foarte scăzut. În 2010, când am scris Psihologia poporului român, a fost un studiu care arăta că 42% dintre români considerau că practis soarele se învârtește în jurul pământului și alte lucruri aberante.
  – Pe lângă aceasta, să ne amintim că acum avem 42% dintre tineri care au o anumită formă de analfabetism funcțional, iar asta nu s-a întâmplat din acest an.
  Și atunci, combinând aceste 3 lucruri nu trebuie să ne mire că teoriile conspirației înfloresc în România. Ele există în orice țară, dar apare întrebarea cât de influente sunt? În România, sunt foarte influente, și din cauza acestor trei factori.
  De asemenea, oamenii de știință, experții, nu au curajul și poate nici motivația de a ieși în spațiul public și de a le aduce explicații oamenilor, pentru că spațiu public este unul foarte critic. Iar atunci nu sunt dispuși să își asume critici și înjurături pentru a apăra un punct de vedere care lor li se pare evident.”
  https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24164467-care-este-efectul-psihologic-pandemiei-coronavirus-cum-putea-arata-normalitatea-post-covid-intalnire-online-deladistanta-psihologul-daniel-david-vineri-ora-14-00.htm

  La cati analfabeti are Romania, eu cred ca sunt putini si neinsemnati cei acre isi fac simtita optiunea in mod public!
  Milioane de oameni ar trebui sa fie-n strada la cati analfabeti sunt!

  • ” să ne amintim că acum avem 42% dintre tineri

   care au o anumită formă de analfabetism funcțional,

   iar asta nu s-a întâmplat din acest an.”

   se refera cumva la voi, # kondensatorilor ?!

  • Parca si in clasa o opt-a se exprima unii mai bine sau cel putin asa ar trebui .

 12. Cu toata sinceritatea, sunteti la fel ca negationistii aia: pur si simplu ne insultați inteligenta! Adica, voi, vreti sa credem ca in România sunt doar 33000 de infectati, prin urmare sunt foarte mici șansele de a întâlni un infectat? Ca sunt tot doar atâtia infectați, cat au găsit prin teste?! OMS a zis ca se transmite prin aer, deci e clar cat e de „greu ” sa te infectezi, Faucci acum vreo 2 săptămâni(după ce a testat prin sondaj, eșantion) dar si MIT ul ieri – alaltăieri, ziceau ca in State, sunt de cel puțin 10 ori mai multi infectati decât oficial! Ba chiar MIT a avansat niste cifre de „de la 10 la 22 de ori mai multi posibil”! Dar, lui Dan Tapalaga i se pare ca romanii au alt ADN si nu se infectează decat „oficial”!

  • @Ciprian stii ce inseamna ce spune MIT si Faucci? Spun ca rata mortalitatii e de fapt mult mai mica. Nu inteleg care e problema daca intalnesti un infectat atat timp cat tu respecti recomandarile specialistlor care declara tot felul de chestii, se contrazic de multe ori, dar niciodata nu prezinta argumente. Problema e ca majoritatea populatiei nu are capacitatea de a intelege statisticile si din pacate in perioada actuala singurele care nu mint sunt cifrele si ele nu sustin in nici un fel isteria generala. Sa ne intelegem, virusul exista, e periculos pt. anumite categorii de varsta in special, dar nu justifica in nici un fel masurile luate. Pentru mine cateva lucruri sunt clare, unica certitudine pe care o avem in viata, ca vom muri, respectarea regulilor indiferent daca imi convin sau nu, libertaea care nu imi pote fi luata de nimeni.

 13. Numai impostorii, schizoizii pot sa spuna prostilor cu drept de vot ca SARSaila nu exista. Tatal psdistului Todose a fost ucis de SARSaila. Oamenii se imbolnavesc si mor pe capete, iar nebunii de top bogdaprostesc lumea. Hai, hai, nemernicilor, criminalilor, cioclilor, va pupa ea, Molima, si pe voi.

 14. Domnule Tapalaga,
  Culmea e ca atat PNL-ul cat si PSD-ul joaca la cacialma si spera sa poata invinovati cealalta parte. PSD-ul tergiverseaza legea izolarii si carantinei in timp ce numarul de cazuri serioase si de morti o sa creasca, PNL-ul se straduieste sa arunce intreaga vina asupra PSD-ului si pretinde ca nu poate face nimic fara lege. Lupta se defasoara la televiziuni si in media si e clar ca postacii de ambele parti au cate un punctaj.
  Nici PSD si nici PNL n-au cum sa iasa bine din asta indiferent ce-si inchipuie. Exista inca USR-PLUS, exista PMP sau UDMR.
  Opinia mea sincera e ca ambele partide sunt vinovate daca situatia scapa de sub control. Nu cred ca un partid care se duce in alegeri poate cere voturi invinovatind populatia (care crede sau nu crede in Covid19) si nici ca un partid isi poate ascunde reponsabilitatea invocand credinta/necredinta alegatorilor. E un soi de Chicken Game (nu stiu sa traduc expresia) pe care-l joaca politicienii care chiar n-au nicio idee ce ar trebui facut.
  Adevarul e ca in afara de a bloca pe toata lumea in casa, altceva important n-am facut si tot asa de adevarat este ca PSD e la fel de departe de o solutie, doar de asta si evita o motiune de cenzura.
  Pe scurt: fostul USL e lipsit de solutii, Romania a fost suprinsa de pandemie fara bani, fara lideri si cu o administratie care nu face fata nici problemelor dintr-o epoca normala. Regele e in fundul gol in ambele partide si nu stiu daca are chilotii pe el nici la USR.
  Romanii vor depasi pandemia in mod darwinist. Cine are zile, scapa.

 15. Învățături pe timp de pandemie:
  “Stai departe de valul ignoranților negaționiști. Ei sunt cei mai prolifici distribuitori de COVID-19.”

 16. Manipulare ieftină! Nu există nici un om sănătos la cap care sa nege existenta covidului. Negagionistii neaga efectul catastrofal al covidului. Ei nu doresc dictatura medicala. Ei vor democrație, condamna China, Rusia și pe demolatorii de statui.Negationistii,nu existenta lagărelor o contesta ci ipoteza aberanta ca acolo ar fi murit gazati milioane de oameni. Și eu sunt negaționist.

  • Ipoteza lagărelor în care ar fi murit gazați milioane de oameni ?
   Păi n-ați văzut fotografii cu munți de cadavre scheletice aruncate unele peste altele, straturi peste straturi ?
   Erau așa de multe că eliberatorii au fost nevoiți să le împingă cu buldozerele în gropile comune.
   Fiindcă au fost copleșiți de amploarea dezastrului au renunțat să le mai separe și să le îngroape separat fiind necesar un efort absolut uriaș și în același timp un pericol iminent pentru sănătatea supraviețuitorilor !
   Și acestea erau cele pe care nu au apucat crematoriile naziștilor să le ardă !
   Dovezi fizice există și vor exista mii de ani fiindcă este imposibil să șteargă cineva total urmele unui asemenea măcel, indiferent cât s-ar strădui !

   În condițiile acestea în care dovezile sunt cu adevărat copleșitoare și de neșters cel mai absurd dar și mai ușor este să fii negaționist !
   Și asta demonstrează doar lenea fără leac, refuzul de a face un minim efort de a gândi, gogomănia, ignoranța monumentală și mărginirea voluntară.
   Și vă mai și lăudați cu ele !

  • „ipoteza aberanta ca acolo ar fi murit gazati milioane de oameni. ” ??? Ba chiar asa a fost , vreo 6 milioane de evrei, tigani, etc , majoritatea est-europeni au fost omorati -cei mai multi gazati-dar si impuscati, spanzurati , torturati sau victime ale experimentelor de tot felul . Si asta n-ai cum s-o ascunzi, exista mii de fotografii , chiar material filmat cu schelete umane umblatoare, gropi comune, etc, mii de documente salvate , am citit o carte despre istoria lagarului de la Dachau absolut cutremuratoare, inclusiv cu poze , marturii, etc .Mai studiaza … si dupa aia vorbeste .

 17. Nu cred decit in ce pipaie?

  • Pe de alta parte poate guvernul sa explice pina-i vine cu spume, nu se bucura de incredere. Ba, cu cit explica mai mult cu atit e mai banuit de intentii ascunse. Asa ca, domn Tapalaga, p-asta n-ati inteles-o.

 18. Nu este onest din partea dumneavoastra sa impartiti oamenii intre cei care va impartasesc opinia si negationisti. E un straw man atat de evident incat destui simtim ca va bateti joc de noi.

  De ce refuzati sa aveti o dezbatere cu cei care recunosc existenta si pericolul virusului si ale Covid-19, dar considera ca anumite forme de interventie sunt nejustificate si disproportionate in raport cu acest pericol? Asta este o dezbatere politica despre valori, despre cum ne raportam la rezultatele stiintifice obtinute in diverse domenii si despre ce asteptari avem de la societatea in care traim.

  Sunteti atat de convins ca opinia dumneavoastra e singura pe care trebuie sa o aiba cineva in legatura cu decizia asupra proportionalitatii incat vreti sa suprimati orice discutie. Asta nu se cheama pluralism, ci bataie de joc. Sa nu va mirati cand lumea se va intoarce impotriva dumneavoastra!

  • Si pentru ca esti la mijloc…și cu slănină în pod și cu botu uns…tu ai dreptate? Cand are dreptate Tapalagă…are. Ori înțelegi ce se întâmplă și te protejezi și îi protejezi și pe cei din jurul tău…Ori ieși în piața Victoriei în plină pandemie…e atât de simplu. Nuantele de gri le dau cei de la conducere. Nu-ți plac…nașpa…ieși la vot în mama zmeilor să nu mai iasă ăstia!!!!

  • „…anumite forme de interventie sunt nejustificate si disproportionate in raport cu acest pericol”

   O militanta din SUA, pentru scoaterea in afara Legii, a dreptului cetatenilor americani de a detine arme de foc, spunea cam asa: „N-am crezut ca TEMA (armelor de foc) MA VA INTERESA IN ASA MASURA, sau c’o sa-i dau atata importanta ca acum, PANA NU MI-A FOST IMPUSCATA MORTAL, CUTARE PRIETEN(A)/apropiat(a)” (am redat aproximativ pasajul, exprimand indeosebi ideea acesteia – nu mai retin literal, fraza..)

   La fel si acum, aici, in acest caz, al Sars-cov-2/COVID-19.. Parca nu-mi vine sa aduc aici, exemplul romanului (mort de COVID) – soferul de tir, negationistul – facut aproape „persoana publica post-mortem”… Dar fiindca multi romani ii calca pe urme, cu scepticismul lor – amintesc acest caz, care spunea: „Mai, oameni buni, voi ati vazut careva, pe vreunul mort de COVID-19??” – Si a murit de COVID… Google: „soferul de tir mort de COVID”. (Si nu e vorba aici, specific, de dl. ante-vorbitor; s-a intamplat doar, sa postez ca raspuns la commentul dansului, dat fiind ca bate mai bine la tema..) Ideea e, ca TU, NEGATIONISTULE, VEI NEGA, PANA TI SE VA INTAMPLA – TIE!

   Iar aici, adica A FI SI A TE MENTINE negationist (strict in ce priveste problema COVID’ului/Sars-cov-2 – cand o planeta intreaga sufera de pe urma acestui fenomen) tine nu doar de analfabetism-functional ci si, un pic, de incapatanare.. O incapatanare – se pare, nu doar innascuta, ci si obraznica, la unii. Insa, cum timpul n-a trecut, multi ajung sa plateasca pentru asa-zisul „scepticism” de care se plang, intr’un fel, sau intr-altul; dar toate la vremea lor, nu-i graba.

   Doar ca – singura paguba, de aici (sau doua pagube) – e ca scepticismul lor: 1.ii otraveste pe altii (fara neuron) si 2.face multa „galagie”, in jur.. (Galagie, care poate sa incline balanta – electoral, vorbind.. Ceea ce, nu stiu daca e drept – sa uzezi de un fenomen la scara planetara, pentru a inclina *electoral* balanta, in tara ta – in favoarea ta..)

  • @ Vio7 ‘Nuantele de gri le dau cei de la conducere.’ Nu e adevarat. Cei de la conducere nu au un cec in alb si trebuie criticati permanent, inclusiv intre alegeri.

   @ ne-negationist ‘N-am crezut ca TEMA (armelor de foc) MA VA INTERESA IN ASA MASURA, sau c’o sa-i dau atata importanta ca acum, PANA NU MI-A FOST IMPUSCATA MORTAL, CUTARE PRIETEN(A)/apropiat(a)’ Pana si in manualul de logica de clasa a IX-a spune ca argumentele emotionale de tipul asta nu te duc nicaieri. Fix la fel este sugestia d-lui Tapalaga de a face apel la emotie pentru a manipula lumea.
   ‘Galagie, care poate sa incline balanta – electoral, vorbind’ – Ca sustinatorii unor masuri disproportionate (precum lockdown sau internarea asimptomaticilor capabili de a se izola la domiciliu fara nicio problema) precis nu vor incerca vreodata sa isi speculeze pozitia nejustificata electoral si politic. Arafat nu e mereu la TV? PNL nu va spune in toamna ‘v-am salvat de Covid’?

 19. In Uniunea Europeana, nu exista tari cu procente ale populatiilor, care „nu cred”. Nu poate fi vorba despre „nu cred ptr ca nu cunosc/vad, ptr ca nici pe Dzeu/Jesus/etc nu i’au vazut.
  Nu.
  Nu este decat o lipsa de cultura, de educatie de baza (cea scolara). Bineinteles ca pot exista indivizi. Peste tot. Insa din momentul in care exista % ale populatiei… este numai si numai vina scolii, a profesorilor. Si implicit a Ministerului Educatiei>Primului Ministru>Presedintelui.

  In 2020, in Uniunea Europeana (nu vorbim despre America si sectele sale, este un alt continent si nu ne intereseaza) nu ar mai trebui sa existe asemenea lipsa de ratiune.

  Cogito ergo sum.

  In anii 70, cand am studiat in tara Dv, se preda atat la latina, cat si la philozofie: Socrate, Descartes, etc. Nu am cunoscut absolut nici un roman, in cei 8 ani de trait in Romania, care punea biserica inaintea ratiunii. Nici macar unul.
  Ce s’a intamplat cu poporul Dv? Cum a putut el regresa in asemenea stadiu? Trist, foarte trist. Deoarece aceste persoane, au copii si ii imbrigadeaza, exact cum fac cei din Africa (copii soldati)

  Repuneti accentul pe scolaritate. Scoateti orele de religie (o aberatie) din invatamantul general. Nu existau asemenea ore. Scoateti crucile din clasele copiilor. Nu ii imbrigadizati, lasati copii liberi. Altfel, va veti trezi cu un % din ce in ce mai important.
  Succes.

 20. Cu alte cuvinte, negationistii gresesc, dar Tapalaga este detinatorul adevarului. El fiind medic.

 21. Ironia este că pandemia va prinde bine societății, facand-o să se regândească, cu sacrificiul de rigoare. Asta e, trăim într-o societate care pune accentul pe instinct, pe stimularea perpetuă a animalului din noi(check advertising), plătim pe măsură.

 22. Stimate d-le Taplaaga,
  Daca aveti bunavointa sa verificati cifrele din raportarile oficiale GOV.RO veti putea constata ca judetul Constanta are 58 de infectai in ultimele 7 zile si ZERO infectati declarati azi.
  Avand in vedere realitatile privind aglomerarile de pe litoral intens mediatizate va intreb ca pe orice om normal ,cam ce explicatii putem gasi pentru un asa rezultat?
  Daca raspunsul e PSD,Dranea,Putin,chinezii etc atunci acest tip de raspuns ofera o intensa claritate ,Daca nu gasim la capatul acestei intrebari un astfel de tip de raspuns atunci cel mai probabil vom descoperi o persoana care inceapa sa aibe indoieli .De aici pana la negationism pentru unii nu e mare drum de facut.
  Paradoxal nu fac parte din categoria celor denumiti negationisti sau conspirationisti in articolul dvs insa am incercat sa va dau un argument real pentru care in mintea unui om normal poate sa se nasca neincrederea .Verificati si minunati-va de ciudatenia asta : zero infectari in zona cea mai aglomerata din Romania

  • Probabil marea majoritate a celor care se infectează în județul Constanța își fac testul după ce ajung acasă, în alte județe, că nu prea stă nimeni mai mult de câteva zile, o săptămână la mare! Și oricum, daca te simți rău si poti, pleci acasă, ca n-o sa te duci la spital la stațiune sau in Constanța.

  • @Ciprian
   Corect!
   @Lazar Dorin
   Nu mai este vreme de plajă pe litoral.
   Alte argumente conspiraționiste:
   1. Bombardierii negaționiști obligă la măsuri suplimentare de protecție
   2. Apa mării soarele și guvizii nu fac bine la covizi.
   3. Se aplică rețeta imunizării ”eu tu si c’Ovidiu”
   4. In Vamă românu e frate cu covidu
   5. Marea anulează 5G-eul
   6. A fost Bil Gheiț la Constanța
   7. Rusia e prea aproape.
   8. Covidu are alte preferințe culinare.

  • Stimate domn, dta ai o logică imbatabilă! Hai să te lămuresc eu! Crezi dta că cei care au umplut litoralul sunt toți din Constanța? Ăștia au venit la Vama Veche si in alte stațiuni, s-au frecat bine unii de alții și apoi au plecat în orașele de baștină! Deci consecințele destrabalarii le vom vedea în alte orașe ( cu precădere București), nu în Constanța!

 23. Finalul articolului este de fapt miezul lui ! El face toti banii !

  PS. DT poate ca ar fi necesar chiar sa detaliezi acest lucru intr-un articol de sine statator !

 24. Cand postarea e cu nume si prenume 99% sunt postaci.Asa i a invatat partidul ca ,chipurile,ar prezenra mai multa credibilitate.

 25. nu pot sa nu fiu de acord cu tampeniile propuse de arafat si in acelasi timp sa fiu convins ca exista si covid? de cand s-a impartit lumea fix in doua?

  • @mihai
   Nimeni nu stie cand s-a impartit lumea exact in partile astea, dar vad ca se afirma ca-i deja impartita. Toti ceilalti (inclusiv eu) sunt pe nicaieri. Esti negationist daca nu crezi ca asimptomaticii nu trebuie internati cu forta. Esti negationist si lipsit de empatie daca spui ca unul cu simptome usoare n-are ce sa caute la spital. In alte tari asta ar fi normalitatea, la noi te aseaza in categoria celor „lipsiti de empatie”, a celor „care vor sa calce pe cadavre”, eventual te poti califica la „postaci pesedisti” sau „troli putinisti”. Esti „ori cu noi, ori impotriva noastra”, cum bine zicea Lenin (sau Stalin, ca nu mi-e clar).
   Suntem dusmanii poporului si meritam sa fim infierati.

 26. extras din textul de mai sus ,

  Cei mai mulți dintre negaționiștii din jurul nostru nu cred în virus pentru că n-au văzut nemijlocit bolnavi și nu cunosc cazuri de deces printre prietenii lor. ”Cunoști tu pe cineva bolnav sau mort de coronavirus?” Cu întrebarea asta te întâmpină cei mai mulți negaționiști.

  Lor degeaba le spui că șansele să te întâlnești cu un caz sunt foarte mici, deoarece doar 0,1 la sută din populația României s-a infectat cu corona. Cam tot atâtea șanse ai să cunoști direct pe cineva infectat.

 27. Îmi pare rău dar trebuie sa repet,,,PSD,alde,promiyomanu criminal,UDMR,ccr,avocatul roșu sunt la ordinul Moscovei.,minciuni,crime,manipulări,idioți plătiți deSputnik și alte agenții ruse.Rusia și Ungaria s-au unit ptr distrugerea României

 28. Cei mai mulți dintre negaționiștii din jurul nostru nu cred în virus pentru că n-au văzut nemijlocit bolnavi și nu cunosc cazuri de deces printre prietenii lor. ”Cunoști tu pe cineva bolnav sau mort de coronavirus?” Cu întrebarea asta te întâmpină cei mai mulți negaționiști.

  Lor degeaba le spui că șansele să te întâlnești cu un caz sunt foarte mici, deoarece doar 0,1 la sută din populația României s-a infectat cu corona. Cam tot atâtea șanse ai să cunoști direct pe cineva infectat.

 29. De ce nu publicati ceea ce am scris? 🙁

  • Probabil ca ai scris mai mult si n-a avut cine sa citeasca tot. Hotnews practica cenzura, dar G4 inca nu.

 30. Principiile prostiei umane („Le leggi fondamentali della stupidità umana”, 1976) Carlo M. Cipolla, https://en.wikipedia.org/wiki/Carlo_M._Cipolla
  These are Cipolla’s five fundamental laws of stupidity:
  1. Always and inevitably everyone underestimates the number of stupid individuals in circulation.
  2. The probability that a certain person (will) be stupid is independent of any other characteristic of that person.
  3. A stupid person is a person who causes losses to another person or to a group of persons while himself deriving no gain and even possibly incurring losses.
  4. Non-stupid people always underestimate the damaging power of stupid individuals. In particular non-stupid people constantly forget that at all times and places and under any circumstances to deal and/or associate with stupid people always turns out to be a costly mistake.
  5. A stupid person is the most dangerous type of person.

  • Daca celelalte legi dau o dimensiune a numarului de prosti, definita prostului e:

   3 „A stupid person is a person who causes losses to another person or to a group of persons while himself deriving no gain and even possibly incurring losses.” (Provoaca pierderi tuturor fara niciun castig pentru el).

   Asa este.

 31. Creșterea numărului de ”negaționiști” este datorată tocmai acestui gen de articole.
  A apărut și este destul de vizibilă o propagandă oficială, o comunicare coordonată de stat și prin care materiale de presă apar într-o formă aproape identică în mai multe publicații, inclusiv G4Media, chiar dacă aceasta susține că nu ia bani de la guvern. De la cineva tot trebuie să ia bani și G4Media.
  Cu cât se insistă mai mult pe înspăimântare, cu atât negarea va crește. Pe de o parte, oamenii tind să creadă ceea ce văd, nu ceea ce citesc.
  Pe de altă parte – și asta nici Daniel David nu explică, deși ar fi trebuit – mintea umană tinde să respingă situațiile negative, care se prelungesc. Mintea omenească nu poate asimila o situație de stress a la long. Ori înnebunești, ori începi să negi.
  Negaționiștii nu sunt, așadar, proști sau analfabeți, ci pur și simplu exasperați, obosiți și fără speranță.
  Asta produce o campanile de informare ”oficială” care furnizează exclusiv veștile negative și perpetuează frica. Oamenii au nevoie disperată să audă vești pozitive, semnul că acest coșmar are un sfârșit iar comunicarea oficială, de tipul comunicatului de azi al OMS, conform căruia revenirea la normalitate nu va avea loc într-un viitor previzibil, nu ajută deloc.
  Cu cât dl Arafat și alți medici ne vor comunica mai multe povești de groază, cu atât mai puțin acestea vor fi credibile.
  Suntem într-o spirală a prăbușirii încrederii publice, simultan cu creșterea presiunii în ”cazanul social” la cote nemaîntâlnite în ultimele decenii, care se poate manifesta fie în creșterea gradului de nerespectare a măsurilor de siguranță sanitară, fie într-o explozie precum cea din Serbia.
  Românii au multe probleme dar toate acestea par să fie ignorate atât la nivel decizional, cât și de comunicare și, vorba proverbului ”cămașa este mai aproape de corp”. Negaționismul este un semnal de alarmă către autorități, să înceapă să guverneze țara, în toate aspectele și cu privire la toate problemele, nu doar să numere decedații de Covid-19 și să amenințe nu noi restricții.
  Ar fi mai bine să anunțe investiții masive în spitale, rețele de apă și canalizare și în școli, zone care țin și de igienă și care îi interesează pe oameni.
  P.S: iată genul de text care alimentează teoriile consiprației și negaționismul: ”Planeta ține un contor precis al deceselor cauzate de coronavirus: 572.553 de morți înregistrați la nivel global de la începutul pandemiei până luni, 13 iulie”. Din păcate, nu există un contor atât de precis pe planetă, ci doar la Dumnezeu, poate iar numărul de erori și, da, mistificări, este mare.
  Credibilitatea unei informații de acest gen pleacă de la asumarea, din start, a erorilor și exagerărilor.

  • Bun comentariu.

  • @Vali

   ”Ori înnebunești, ori începi să negi”.

   Presupun că nu negi!

   ”Bun comentariul”!

   Oricum când începi să negi esti deja nebun.

  • &MVM: Din pacate dacă ai nevoie de știri “pozitive” (mincinoase) când e nasol, înseamnă ca nu ești pregătit pentru viata. Sau nu ești foarte matur. Ce te deprima, ca îți spune presa ca e nasol (când chiar e nasol) sau CĂ e nasol pur și simplu? Dacă e nasol eu vreau sa știu ca e nasol, nu ma ajuta sa-mi cânte iluzii.
   Multă lume supraviețuiește în viata de zi cu zi mințindu-se frumos și iaca a venit criza COVID și unii nu mai fac fata psihic…

 32. Eu sunt negaționist, cred în virus dar nu cred în dictatura. Sigur ca n-are rost sa comentez,DT cenzurează la greu.

 33. Mai este o categorie mare, poate cea mai mare care nu ca nu crede in existența virusului dar sunt foarte suspicioși fata de orice informații ce vin din partea instituțiilor statului. Ei considera conducerile instituțiilor + politicieni = mafie. Prin urmare ei cred ca aceștia au interese ascunse, dar in principal interese financiare sa umfle numărul infectatilor

  • @ fără imunitate: Teoria ta ar sta in picioare dacă Covidu’ s-ar găsi numai in Romania. N-au încredere in statul roman, deci neagă. Ce te faci însă când Covidu’ e peste tot? N au încredere in niciun stat din lume? Sau au doar in cele care mint și minimalizează adică Rusia, China, Brazilia care le spun ca nu e grav? Straniu.

  • @andy, exact asta a fost și argumentul meu in legătura cu cineva. Aceștia nu sunt negaționiști, cred ca exista virusul mai ales ca văd ce se întâmpla in alte tari. Ei nu cred însă ce informații servesc autoritățile romane, adică numărul de cazuri din fiecare zi. Am întrebat pe cineva din grupul meu de cunoscuți și exact așa mi-a zis. Ca e vorba de bani la mijloc, vor sa arate ca sunt tot mai multe cazuri sa ia mai multe fonduri de la UE, etc.

 34. Alo…”prestituatele”…nu am auzit pe nimeni sa nege existenta virusului ci doar faptul ca un chihuahua a fost transformat în pitbull.

 35. Anunț mică publicitate:
  IAD S.A. angajează negaționiști calificați in scopul triplării cifrei de afaceri. Studiile efectuate intr-o țară intinsă pe două continente constituie avantaj. Pachet salarial avantajos compus din: salariu fix + comision + prime acordate cu ocazia principalelor sărbători religioase + asigurare medicală Covid19 .
  Doritorii iși pot depune CV-urile atat la sediul din Kiseleff 10, cât și la ”vecinii” din Kiseleff 6…

 36. ” deoarece doar 0,1 la suta din populatia Romaniei s-a infectat […]”
  Sa inteleg ca aceasta afirmatie nu este conspirationista ?!
  Pai tocmai ati negat faptul ca misteriosul „covrig” este periculos si creat pentru toata omenirea.
  Sau ar trebui sa deducem ca acesta este si procentul de romani care nu au respectat normele restrictive?
  Dupa aceasta logica,suntem chiar un popor ok.

  • Faptul ca e “doar” 0,1% se datoreaza tocmai masurilor hotarate din aprilie. Ai putintica rabdare, ajunge si la tine, acum ca s-a anulat avantajul castigat prin restrictiile severe anterioare.

   Am si eu un parinte negationist. Profesor, cu educatie, cu experienta de viata la varsta pensionarii. Exact din grupul de varsta cel mai in pericol. Nu ajune niciun mesaj la el. Orice as zice se loveste de un zid de neincredere. Cred ca trebuie lucrat in jurul acestor indivizi. Pe ei nu-i mai convingi cu nimic.

   Nu are nicio legatura cu credinta. In grupul negationistilor vei intalni oameni de toate credintele. Cei pe care ii auzi ca ei cred in Dumnezeu nu in Covid spun asta pentru ca incearca sa integreze cumva negationismul lor cu celelalte credinte ale lor. Dar nu e religia sursa problemei. Ateii gasesc alte narative care sa le permita sa functioneze cu negationismul lor. Si ei isi integreaza cumva negationismul cu restul credintelor lor.

 37. Altfel.
  Sa vorbim despre negationisti si conspirationisti intr-un caz care ne-a afectat intr-un procent de doar 0,1 la suta inseamna sa negam existenta celorlalti 99,99(…) la suta.
  Ce-am facut cu probabilitatea?!

  • Mai așteaptă putințel cu statistica pana se termina povestea asta și atunci vorbim. Dacă mai avem cu cine…

  • ” doar 0,1 la suta ” este citat din articol.
   Mesajul lui -Garcea- cred ca nu era acela de a-i instiga pe oameni la negationism ( pe tema covid-19) , ci acela ca fiecare om are dreptul la liberul arbitru.
   Nu poti sa-i stigmatizezi pe niste oameni care nu au infectat si nu au fost infectati cu covid, pentru simplul motiv ca simt nevoia sa-si exprime indoielile cu privire la existenta molimei.
   Temerea cea mai mare ( a autorului ) pare a fi aceea ca publicul tinta caruia i s-ar adresa astfel de mesaje ( ” cred in dumnezeu,nu cred in covrig”) este unul de calitate indoielnica,care se lasa usor manipulat.
   Or,sa acceptam faptul ca Mugur Mihaescu,Viorel Catarama si alte asemenea persoane ar putea fi persuasivi,inseamna ca acceptam faptul ca Romania este plina cu prosti.
   De asta am incercat sa-l contrazic ( cu tot respectul) pe autor.
   De altfel,il contrazic chiar statisticile enuntate de el.
   Stai linistit.Romanii nu sunt asa cum se vrea a se crede.O sa mai vorbim,cu certitudine!

  • Altfel.
   Adica daca un heterosexual ne spune ca femeile sunt mai putin sexuate decat barbatii trebuie sa devenim misogini ?
   Este tendentios.Ii ridica pe niste neica nimeni la rang de mari persuasivi si formatori de opinie.
   Beleaua consta in faptul ca si autorul incearca sa faca acelasi lucru.

  • @Anxi Etate:
   N-are a face ! Articolul lui DT e un articol „de campanie” ! :))

  • @susu
   Sunt convins.Nu contine nimic pentru cititori,ci pentru mase.
   Cred in continuare ca femeile sunt sexuate ,stai linistit! :))))))))))))))

 38. Excelentă analiză, felicitări! Am spus-o demult: suntem o nație cu foarte multe defecte de caracter care vin din negura istoriei și care, în condițiile libertății înțelese ca dreptul fiecăruia de a face ce vrea și nu ca dreptul fiecăruia de a nu face ceea ce nu vrea, își arată, iată, ”roadele” nefaste. Cred că cel mai execrabil defect de caracter al nației române este prostia fudulă. Dublată în acest caz de credulitate! Ați observat că noi, românii, avem tendința de a acorda cu atât mai multă credibilitate unei opinii cu cât ceea ce postulează acea opinie este mai de necrezut? Așa sunt spre exemplu dacomanii și dacopații: în lipsa oricăror dovezi ei suțin cu vehemeță, agresiv ciar de multe ori, că ”noi nu suntem urmașii Romei”, că noi suntem alfa și omega ale omenirii, axa Universului, Iisus Hristos a fost desigur român, dar ni l-au furat evreii…., în fine – că noi suntem deștepți, frumoși și harnici, nu! – cei mai deștepți, cei mai frumoși și cei mai harnici de pe fața Pământului, ce să facem însă dacă restul omenirii nu există decât pentru a ne face nouă rău, în special evreii, americanii și UE, numai din… invidie fiindcă noi suntem… ”poporu’ ăl mai tre din parcare”, se-nțelege?! Nu i-ar trece niciunui ”românaș” (termenul îmi aparține și desemnează conaționalul incult, analfabet funcțional și neînstare să gândească folosindu-și creierul din dotare, îi este cu mult mai comod să lase pe alții să gândească în locul lui, de cele mai multe ori acești ”alții” având interese oculte, manipulatoare) prin minte că dacă cineva își bate joc de el o face pentru că poate și pentru că are de cine-și bate joc iar pentru asta EL ESTE SINGURUL VINOVAT! Așa că teoriile conspiraționiste și negaționiste au găsit în nația noastră cel mai fertil teren pentru a prolifera! Nimic nu mă mai miră la nația în care am avut neșansa de a mă naște!

 39. Nu vreti sa stiti cum este sa lucrezi intr-o localitate cu o minoritate(cunoscuta si masiv mediatizata in ultima luna) de aproximativ 5000 de persoane.
  Sa fii permanent la serviciu si in contact permanent cu acestia(prin natura meseriei),fara a face parte din categoria persoanelor care au -beneficiat- de minime masuri de protectie pe toata perioada de pana acum a epidemiei.
  Loc de munca (sediul profesional) insalubru,mijloace tehnice de protectie precare,contact permanent si fara protectie cu colegii de serviciu,folosirea autovehiculelor de serviciu cu care s-au transportat si infractori,contravenienti,suspecti de corona.
  Activitati operative permanente in medii si conditii de igiena precare.
  Un sejur de o saptamana la mare,unul la munte,ambele doar cu minima protectie impusa de lege (port masca) doar in spatii inchise,fara prea mari posibilitati de distantare sociala.
  Niciun coleg infectat,nicio persoana dintre cei 5000 de minoritari(veniti toti din tari rosii si portocalii in timpul starii de urgenta ) infectata.
  Niciun simptom personal sau la membrii familiei.
  Niciun caz de corona cunoscut direct.
  Niciun caz de corona cunoscut indirect (cu exceptia celor din media),in urma discutiilor cu foarte multe persoane.
  Cred in existenta coronavirusului.Respect regulile minime.
  Ma consider un tip norocos,pentru ca nu l-am contractat .
  Cred in sansa mea si sunt optimist ca nu-l voi contracta.
  Intrebarea este : De ce se incearca pe orice cale sa ni se anuleze acest drept de a crede in sansele noastre?
  De ce mi se suprima libertatea de a avea convingerea ca s-ar putea sa fiu imun la acest virus.

  • P.S.
   Inca una retorica si …gata.
   De ce nu am vazut niciun comentariu al vreunei persoane infectate sau din proximitatea vreunui infectat ?
   In 4 luni,niciunul ?!
   Hmmmm !!!

  • Eventuale teme pentru a-ți rezolva dilemele
   1. Pentru a ”contracta” virusul ai nevoie de un contract cu un laborator de microbilogie.
   2. Dacă te referi la o metodă de contracție a virusului nu cred că există.
   3. Sigur ai avut contact cu virusul. Este foarte probabil că toți am avut.
   4. Formele de răspândire a virusului nu sunt cunoscute, iar perioada de ”incubație” este o enigmă. De fapt în cazul unui virus este impropriu să vorbim despre perioada de incubație, ci mai degrabă de o perioadă de compromitere a imunității.
   https://www.digi24.ro/stiri/externe/enigma-in-argentina-57-de-marinari-contaminati-dupa-35-de-zile-pe-mare-cazul-pune-problema-celei-mai-lungi-incubatii-a-virusului-1337631
   5. Contactarea virusului și declanșarea manifestării acestuia sunt aspecte complet diferite.
   6. Manifestarea virusului precum și identificarea lui în urma testării sunt chestiuni dependente de o multitudine de variabile.
   7. Microbiomul poate fi o barieră în calea virusului, dar nu este în toate cazurile o garanție a imunității.
   8. Imunitatea dobândită se poate reseta ciclic precum și virusul poate suferi mutații.

   Ceea ce am enumerat sunt doar teme pentru un studiu aprofundat.
   Dacă ai contactat virusul în mod repetat și nu știi sau nu ai avut simptome nu înseamnă că măsurile de prevenție, pentru tine și ceilalți sunt inutile și nici nu înseamnă că aceasta este o dovadă a inofensivității virusului.

 40. Multumim pt. articol.
  Campanii de informare TV se fac si in tari dezvoltate.
  Cred intr-adevar ca acesta campanie ar trebui sa includa ceva mai mult decit „purtati masca”, ar trebui sa includa exact acel continut pe care altfel nu le-ai vedea la acel post TV.

 41. De ce va mira aceste lucruri? Sunt fanatici religioși care sunt bolnavi de cancer și refuza tratamentul sperând că se vor însănătoși doar prin credință. Un caz celebru ar fi chiar Steve Jobs. Așa sunt oameni unii oameni și trebuie să îi acceptam așa. Ideea e: de ce nu se testează asimptomaticii, daca tot ei sunt cei care împrăștie virusul? Mai ales categoriile expuse sau vulnerabile: polițisti, lucrătorii comerciali, bolnavi cronici etc. Nu așa și spunea șeful de la OMS: testați testați și iar testati.

 42. Nici eu nu stiu ce e de mirare ca multi nu cred in virus, nu e ca si cum acum v-ati dat seama brusc ca tara e plina de analfabeti.

  Am mai auzit pe altii „foarte putini sunt cei care nu cred”, „nu sunt asa multi care zic ca nu cred in virus”.
  Doar pentru ca tu te invarti prin cercuri in care nu sunt astfel de oameni, nu inseamna ca is putini. Cam asta e majoritatea: https://www.youtube.com/watch?v=Ku3Rv2V93Vo

  Situatie asemanatoare din vremuri vechi:
  „Nu stiu pe nimeni care a votat cu PSD”
  Rezultat alegeri: PSD 45%

 43. Domnule Tăpălagă, vedeți că picați în capcana diversioniștilor. Urmăriți în postările și comentariile lor cum încearcă să suprapună „facțiunile” care cred și, respectiv, neagă covid peste alte curente de opinie deja existente în societate. Astfel, ca să combați un negationist, nu mai este suficient să câștigi argumentul legat de existența virusului, ci și tot felul de alte dezbateri antamate exclusiv cu scop subversiv (de exemplu, dezbaterea religioasă, dezbaterea privind globalizarea etc.). Dacă dumneavoastră înlesniți suprapunerea dintre „credincios” și „negationist” (care, de fapt, nu au nicio legătură) nu doar că le furnizați negationistilor argumente gratuite, dar le și întăriți poziția prin confuzia astfel creată.

  Rețineți – nu poți convinge, prin logică, pe nimeni să își schimbe credința religioasă. Dar este foarte ușor să convingi oamenii de faptul că Covid există. De aceea este esențial ca aceste dezbateri să rămână separate.

 44. cea mai mare problema este ca s-a creat o falie de netrecut intre „martorii lui covid”, care este cu adevarat o religie, indiferent cati morti mai anunta guvernele (asta nu demonstreaza nimic, testele sunt fake), si cei care, vazand minciunile pe banda rulanta ale acestora, nu cred, fiind categorisiti ca negationisti. Nu mai exista cale de dialog, iar aceasta situatie nu poate duce decat la razboi, haos, crize.

 45. ofer abonament netflix moka pentru negationisti, sa se uite la episodul „Pandemia” de la Lenox Hill (serial documentar cu neurologii de la spitalul Lenox Hill din NY, focarul principal de COVID-19 din USA)

 46. @Gelu
  Între prostie și inteligență este de cele mai multe ori o falie de netrecut, dar agresivitatea vine doar din partea prostiei.

 47. De ce spun negationistii ca plagiatul lui Clotilde Armand nu exista / Cum creste valul celor care cred in cercetatorii MIT, chiar daca le dai citate din opera copy/paste

 48. Intr-o tara de poterasi, insamantata cu „elitele” din anii ’50, cu oameni de prin strafundurile satelor romanesti unde gaseai pe vremea aia tot felul de ciudati, nu mai are niciun rost sa ne mai minunam de reactia noastra la realitatea unei epidemii virale. O epidemie destul de ciudata, altminteri, dar asta e alta discutie.

  Nu exista niciun conflict in societate, nu exista nici coronasceptici si nici … drept cugetatori. Adevarul nu este niciodata fix la mijloc, ci intre cele doua tabere. Paradoxal, in cazul epidemiei cu SARS-Cov-2, in tabara “realista” a celor care militeaza pentru actiune sustinuta impotriva virusului, sunt mai multi prosti decat in tabara cealalta. Adica multi indivizi sunt inregimentati politic sustinand guvernul doar pentru ca pesedeaua I se opune (desi guvernul e reprezentat de un ins penibil, eufemistic, practic un impostor, iar multi medici lucrand la stat au pretentii de marchizi medievali) altii sunt guvernati de providenta, intelegand corect ca virusul exista, fara sa pretinda alte dovezi, observand doar realitatea, instinctiv. Oamenii nu apeleaza la prea multa gandire, doar cred!
  In tabara cealalta, gasim mai multe grupuri independente, eterogene. O oaste de stransura, cum s-ar spune. Unii sunt bazati stiintific, altii sunt inregimentati politic, altii sunt credinciosi liderilor spirituali, iar altii sunt chiar atat de prosti incat cred ca daca ei si vecinii sunt bine, plus popa si primarul, e clar ca virusul nu exista!

  Realitatea raspandirii bolii in Romania nu e cunoscuta. Noi nu o stim pentru ca autoritatile romane mint by default. Personal, nu am nicio incredere in institutiile noastre. Nu cred nicio iota, sunt mincinoasi calificati si iata de ce. Fie mint de prosti, in pura traditie comunista si postcomunista a celor slab dotati intelectual, dar aflati in sistem, fie mint la ordin, „la secret”, cum spuneam, tara e guvernata de spiritul de „poterasi”, esenta stapanirii. Minciuna lor e ordin de serviciu si secret de stat. Halal stat, cu un sfert din populatie in pribegie in timp de pace.

  Probabil ca nu suntem nici mai rezistenti si nici mai vulnerabili la boala decat alti mapamondisti organizati de istorie. Cum la mijloc nu putem fi, daca e sa alegem, mai degraba am fi mai vulnerabili. Mai prost hraniti, mai prost informati, mai prost educati, mai lipsiti de etica, mai manipulati, si, in general, mai prosti ca altii. Cel putin din Europa. Cine e de alta parere sa spuna daca are cunostinta de vreun austriac, neamt, francez, englez sau nordic care spala wc-uri, face centura, sta noaptea la receptia unor hoteluri din Romania (n-am nevoie de exemple de romanii care o fac dincolo, nici nu sunt si nici nu vor veni).

  Dar hai sa spunem ca suntem la fel de vulnerabili. Cine e de vina pentru situatia escaladata din Romania? Autoritatile sau cetatenii? Raspunsul e simplu de dat. Totusi inca sunt multi care dau problema pe politica, ba ca esti anti penelist, ba pesedist, ba cumparat, ba postac sputnicist. Adevarul e ca autoritatile sunt praf. Un ratat de doc de provincie ajuns ministru, un colaborator secu (EXTREM de probabil) ajuns providental ISU, politruci fara educatie, lipitori de afise, curve, amante, beizadele numite in DSP-uri in judete mai prin toata tara …. Medicii?

  Dl Tapalaga? Nici prea prea, nici foarte foarte. Tzutzer al lui Basescu. Singurul care ar fi putut face ceva in tara si n-a facut (“presedintele” Traian Basescu). Poate nu intamplator, mai e unul, tot cu “T” (“tot noi”), recrutat de la “sport” giurgiuvete de-al lui Ioanitzoaia-fa-te ca lucrezi, ati ghicit, Tolontan. Cel cu campania impotriva Hexifarma, criticabila, si penala din multe puncte de vedere. Fireste, ingropata. Campania, nu problema. Acum livreaza altii, in spitale, igienizarea e boboc, romanii intineresc multumita lui Tolontan. Vi-l mai amintiti la conferinta de presa al lui Toader Tudorel? Cine mai era ca el! Ce s-a ales din intrebarile lui?

  Tapalaga? Un fel de Tolontan din plutonul vecin.

 49. @Franklin
  Te-ai străduit prea mult pentru a sădi incertitudini printre truisme.
  Este evident că în prima fază a pandemiei acțiunile guvernului au fost eficiente.
  Cei care susțin altceva, neagă sau chiar distrug prin CCR, AP sau tergiversând măsurile de protecție a populației sunt cei care conduc prin anarhie, dezbinare, rapt și crimă de 30 de ani.

 50. Să trăiți! N-am mai intrat pe site-ul ăsta de câteva luni, acum mi s-a întâmplat că am văzut articolul cu cele 10 milioane date în plus presei și am intrat mai mult de curiozitate: „10 milioane de ce? De lei, de euro?” — că din titlu nu reiese clar.
  Apoi am sărit la articolul ăsta și am zis că, dacă tot m-am murdărit, să las și un comentariu autorului, să-i spun că mai există o categorie de oameni care e sătul până peste cap de circul ăsta. Eu nu fac parte nici din categoria celor care cred că virusul ăsta nu există, că e o conspirație, sau că m-au spălat pe creier liderii PSD.
  Nu.
  Eu fac parte din categoria oamenilor care se uită la cifre și la fapte:
  1/ în România e mai mare posibilitatea să mori într-un accident rutier decât din cauza virusului. Totuși, nu interzicem mașinile, nu?
  2/ a propos de cauza morții: foarte mulți, majoritatea, mor având acest virus și nu din cauza lui.
  3/ dacă vă uitați pe grafice, veți observa un lucru bizar: în țările cu un indice al corupției percepute mic (conform Transparency International, cu cât mai mic indicele – CPI, cu atât statul respectiv e mai corupt. În Europa avem de la 32 – Republica Moldova, până la 87 – Danemarca) Și care au alegeri în viitorul apropiat, numărul îmbolnăvirilor a crescut și tot crește de la o zi la alta. Să repetăm, uitându-ne la date (nu eu am produs datele astea, ele sunt pe internet): cu cât o țară e mai coruptă și numărul de zile până la următoarele alegeri e mai mic, cu atât numărul de îmbolnăviri crește. În situația asta se găsesc Albania (indice 35, 170 de zile până la algeri), Bosnia și Herzegovina (36 – 808), Bulgaria (43 – 290), Croația (47 – 141), Grecia (48 – 902), Republica Moldova (32 – > 1000), Muntenegru (45 – 48 de zile până la alegeri), Macedonia de Nord (35 – 367), Serbia (39 – 1000+), Slovacia (50 – 1000+) și ultima pe listă, România (44 indice de corupție, 140 de zile până la alegeri). Țări care nu se încadrează: Ungaria, care deși e coruptă, la ei graficul nu urcă, Polonia, dar a avut alegeri de curând și Slovenia care, deși are un indice bun, de 60. la ei totuși crește.
  La polul opus sunt țările „curate”: Franța, Germania, Italia, Suedia, Finlanda, Spania, Elveția, Marea Britanie, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Islanda, Irlanda, Olanda, Norvegia… Cumva, cum crește indicele repsectiv peste 60, cum curba noilor îmbolnăviri arată la fel, ca o pălărie cu un vârf prin martie și care încet-încet tinde spre 0 oe axa X, a timpului. Unele sunt mai groase, altele mai ascuțite, unele au vârful în aprilie, altele scad în valuri… (Excepție e „dezastrul suedez”, unde vârful a fost mai recent) dar scad, nu urcă, așa cum se întâmplă pentru cele din prima categorie. E ca și cum la ei vârful a trecut, la noi abia începe.
  Am luat numai datele din Europa pentru că, de bine, de rău, avem cam aceeași climă, mâncăm cam aceleși lucruri, aceleași obiceiuri.
  Mă rog, atâta am avut de spus și vă rog să mă scuzați că am postat. Vă promit că n-o să se mai întâmple.

  • Să știți că nu sunt analfabet, dar sunt după o zi de muncă, tastatura nu-mi merrrrrrrrrge ca lumea (ia uite cum repetă tastele!!!), parcă am nisip în ochi și n-am mai stat să revăd textul după ce l-am scris. Treceți și voi cu vederea.
   Gata, over and out!

  • @NewLevel

   Am priceput!
   Este vorba despre un virus electoral!
   Nu este nicio problemă :
   Că CCR scoate oamenii infectați pe străzi.
   Că Avocatul Poporului anulează amenzile bombelor biologice.
   Că PSD ar repeta oricând crimele de la revoluție prin orice metode pentru a ține România sub controlul infractorilor.

   E ceva normal sa crească numărul infectărilor în perioada alegerilor!
   Care e problema!
   Oricum Covid nu există!

   O mizerie de comentariu…
   … sub orice nivel

  • @Devil: ce zic eu, ce zici tu. Eu îți arăt numere, tu îi dai cu PSD, CCR și altele, de parcă cocoțatul pe cadavre ar fi o caracteristică unică a pesedistilor. Uită-te și tu pe date și explică forma graficelor. Care e explicația? Vine un nou val de la est și i-a lovit pe ăștia din Balcani prima dată? E mai cald în Balcani sau oamenii din partea asta de lume folosesc mai puțin săpun? E internetul mai rapid și se propagă virusul mai repede? Există o cauză comună a corupției și a răspândirii virusului?
   Uite, hotnews tocmai a publicat un articol în care se spune că vreo 3000 de cazuri sunt puțin cam lipsă. Explică-l și pe ăla, te rog, dacă tot te apuci.

 51. Eu va spun la toti un lucru foarte clar: daca nu izolam noi bolnavii si focarele pe plan national, din motive de asa zisa libertate, ne vor izola definitiv vecinii: nimeni nu iese din Romania, nimeni nu intra in Romania. Cretinii care nu poarta masca si vor sa raspandeasca boala ne vor aduce exact in situatia de ciumati ai Europei, tara va fi inconjurata de sarma ghimpata, sa vedem atunci ce vor mai zice protestatarii imbecili de astazi. In plina pandemie nu pot explica la toti cretinii care mai sunt si indaratnici, nu ai timp, pana inteleg idiotii se decimeaza jumatate din populatie. La razboi mana forte este solutia, oricat ar fi de democratic statul aflat in razboi, conducerea nu se bazeaza de discutii interminabile intre indivizi adversari politici, dintre care stangistii isi saboteaza ca de obicei propria tara. La razboi ordinul se executa, nu se discuta. Un ordin prost dar executat inteligent este mul preferabil unui ordin bun dar prost executat. Romanii pricep greu si uita repede, dar virusul este mult mai rapid deact viteza de intelegere a romanilor, aici este pericolul mare.

  • Unii inca nu inteleg si se exprima pe o situatie la zi a deceselor cauzate de coronavirus . Poate ar fi momentul sa acceptam cum virusul sau pandemia este deocamdata intr-o faza incipienta ,ce necesita tocmai aceste masuri de protectie , daca nu le respectam exista nesansa de explozie semnificativa a cazurilor si a deceselor . Daca are cum evolua virusul isi va produce singur modificari si numarul mortilor va creste exponential .

  • Credeti ca stie vreunul dintre astia de stanga, PSD, ALDE, Proromania, CCR sau Renate weber ce este o functie axponentiala sau care este viteza de crestere a unei exponentiale(derivata) ? Ei nu stiu, dar se dau mari si spun la fel ca Tariceanu, ca daca el a zis ca ala e podul de la Agigea ( o contrazicere cu jurnalistii), atunci asa este, pentru ca el este presedintele Senatului si are mereu dreptate.

 52. Presa si politicienii sunt niste satanisti inraiti care se duc zi de zi la ,, munca ” ca sa nascoceasca minciuni ordinare. Sper sa existe iad si acolo sa ardeti.

  • Văd aici, numai cunoscători în domeniul științei, care jignesc fără menajamente pe cei care îndrăznesc să aibă o opinie diferită cu privire la acest virus. Vorbim despre lipsa educației, despre negaționism, dar noi nu avem capacitatea de a respecta opiniile celorlalți. Ne este mai ușor să aruncăm cu jigniri gratuite, numindu-i nebuni, analfabeți funcțional, și alte astfel de lucruri, pe cei care știu să citească printre rânduri și nu sunt astfel pe aceeași de lungime de undă cu noi. Și, da, mă aflu printre cei care cred că, în spatele acestei pandemii se află interese de natură politică. Atenție, nu neg existența acestui virus! Și realizez că, mai ales în rândul celor care prezintă comorbidități, riscul este foarte mare. Totuși, haideți să fim realiști și să ne uităm puțin la ceea-ce se întâmplă în spitalele românești, exemplul cel mai adecvat în acest context este Spitalul din Sibiu. Și nu este singurul! Am întâlnit situații în care,medicii întreabă: vreți să vă declarăm infectată cu virusul COVID-19? Vă vom oferi în schimb, suma de… Și, nu, nu sunt idei fantasmagorice, este realitatea anului 2021.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.