G4Media.ro

De ce se produc cutremure în vestul României: Zonă seismologică cunoscută cu…

Sura foto: Facebook INFP

De ce se produc cutremure în vestul României: Zonă seismologică cunoscută cu cutremure de magnitudine scăzută

Cutremurul de marți seară, de lângă Arad, face parte dintr-o serie de cutremure care s-au produs în ultimele săptămâni în regiunea Banat-Crișana, o zonă seismologică mai puțin cunoscută în România și asta pentru că, în general, magnitudinea cutremurelor nu este la fel de semnificativă ca cele din Vrancea. Sunt posibile și la alte episoade în perioada următoare deoarece s-au acumulat tensiuni în scoarța terestră, despre care nu știm dacă s-au descărcat în totalitate prin cutremurele deja produse, dar nu sunt motive deosebite de îngrijorare, a explicat pentru G4Media cercetătorul științific Alexandru Szakács de la Institutul de Geodinamică al Academiei Române din București.

”Fenomenul este unul obișnuit, în vestul țării există o zonă seismic activă cunoscută în partea vestică a României, controlată de fracturi adânci care mărginesc Bazinul Panonic spre est la contactul acestuia cu Carpații. De-a
lungul acestei structuri tectonice, apar din când în când cutremure cu
magnitudine mijlocie, în general, de până în 5,6 (cea mai intensă înregistrată până în prezent). Au mai fost și în trecut astfel de cutremure, deoarece sunt forțe care acționează în interiorul scoarței terestre, unde se acumulează tensiuni care, din când în când, se descarcă sub formă de activitate seismică”, a explicat Alexandru Szakács.

Cutremurul de marți a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter și a provocat pagube materiale în Arad. Mai multe replici au avut loc până în acest moment, din care cea mai intensă a avut magnitudine de 3,2.

Sute de case au fost avariate în comuna arădeană Ghioroc, de cutremurul de 5,3 grade produs marţi seara, între care şi clădiri publice, precum spitalul local, iar în cinci case au căzut tavane sau pereţi. Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Pop-Morodan, a declarat a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, un alt cutremur cu magnitudinea de 4,9 și câteva replici au fost resimțite în aceeși arie.

Gorj, o altă zonă seismică reactivată

În luna februarie se produceau mai multe cutremure în Gorj, o altă zonă seismică mai puțin cunoscută care s-a reactivat. Totuși, cel mai important a fost cel produs în Oltenia, pe 14 februarie, cu o magnitudine de 5,7 pe scara Richter. Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) anunța acum trei luni că, în zece zile, adică între 13 și 23 februarie 2023 au fost localizate în zona Gorj nu mai puțin de 960 de cutremure cu magnitudini locale pe Richter între 0,2 și 5,7.

Dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 – magnitudine de la care cutremurele pot fi resimțite de către populația aflată în zona epicentrală.

Cercetătorii de la INFP spuneau în februarie că Gorj este o zonă seismică cunoscută, dar cu activitate slabă până la episoadele din a doua lună a anului. Atunci, aparatele au înregistrat cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă. Tot despre Gorj, reprezentanții INFP spuneau că este limitată capacitatea acelei zone de a produce cutremure cu magnitudine mare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...