G4Media.ro

De ce se pregătește un ONG să ridice în Cluj o „școală…

De ce se pregătește un ONG să ridice în Cluj o „școală de meserii”? Beard Brothers: „Vrem să le spunem tinerilor că poți să faci o treabă faină, că poate să fie cool să ai o meserie”

Ai avut nevoie recent de un instalator, de un zugrav, de un meseriaș prin casă? Ai apelat la Google, la prietenii prietenilor, ai dat de vreun „Dorel” care nu ți-a rezolvat problema ori te-a lăsat să aștepți pentru o soluție câteva săptămâni? Nu ești singurul în această situație. De penuria de meseriași din piață vorbesc nu doar prietenii care se mută la casă nouă, ci în primul rând angajatorii și managerii firmelor care, în lipsă de personal, s-au implicat în sprijinirea liceelor profesionale și a școlilor duale. Țintind aceeași lipsă, în contextul entuziasmului scăzut din partea tinerilor pentru a urma astfel de profesii, un ONG din Cluj a lansat un proiect inedit: „Școala Beard Brothers”, proiectul care a generat cea de-a 13-a campanie a organizației. Tinerii bărboși care fac parte din asociație spun că vor să construiască un loc în care doritorii „să învețe o meserie”. Înainte de asta, au derulat o serie de alte proiecte: au reabilitat case de oameni nevoiași, au dotat secții de spitale, au dezvoltat proiectul unei ambulanțe sociale și a unui taxi comunitar pentru oameni cu dizabilități.

Ideea unei „școli de meserii” a fost lansată încă de acum doi ani, dar după izbucnirea pandemiei tinerii s-au reorientat și s-au concentrat pe achiziții pentru sistemul medical, explică aceștia. Chiar și cu această pauză forțată, ONG-ul e aproape de jumătatea bugetului pentru „școală”:  s-au strâns 145.674 de euro. Costurile proiectului BBSchool sunt estimate la 300.000 de euro, iar prima etapă înseamnă construcţia clădirii, care va avea aproximativ 400 mp, pe un teren din vecinătatea municipiului Cluj-Napoca.

Trebuie menționat, de la început, că „BB school” („școala Beard Brothers”) nu e chiar o școală. Va fi o structură de tip „after school”, dar care va avea drept profesori specialiști din diverse domenii, iar planul ONG-ului este ca diplomele primite de absolvenți să fie unele recunoscute oficial, explică Lucian Șteț, unul dintre membrii fondatori ai Beard Brothers. În ceea ce privește „materia școlară”, s-au conturat deocamdată câteva meserii de interes, pe care tinerii să le învețe aici: sudor, electrician, zugrav, zidar. „Ce vedem că lipsește pe piața muncii”, spune Șteț.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Meseria de bază în România e hoția.

 2. O initiativa foarte buna. Bravo!

 3. retrograd…influencer pe youtube sau instagram asta treaba buna.

 4. Si daca meseria nu e „cool” din ce traiesti.
  ONG asta are impresia ca daca vorbeste pe limba lor „cool” ii ajuta cu ceva , treaba e simpla ,daca freci memta ca meseria nu e cool vine unul din india dau pakistan si iti ia jobul , iti arata ala ca e mai cool sa ai ce manca decat sa o freci cu burta goala.

 5. Vaiii! Ce jenant! Nu cred ca se vor imbulzi pentru ca otrepele comuniste le-au bagat in cap tuturor prostilor ca pot ajunge usor multiplu licentiati! Clasa muncitoare doreste diplome multiple, licente, masterate, doctorate, pentru plozii sai analfabeti!

  • Iotete unde se ascundea rasa superioară! Da’ moșu lu tactu ce fel dă savant dă renume mondial ierea? Calculă gaura neagră dân dodoașca galactică? Oi fi și tu văr drept cu Yosemite Sam?

  • Acum vreo 50 de ani mi s-a parut incredibila afirmatia unui profesor ca în Suedia si maturatorii de strada au 12 clase.
   Azi toata lumea „buna” vrea un job (cuvântul „serviciu” fiind desuet) cu fundul pe scaun, în fata unui calculator cu acces la internet. Si se mira ca societatea nu poate functiona asa, ca trebuie facuta si munca „de jos”, care poate fi bine platita (sa va detaliez cât mi-a luat zugravul? unul f. bun desigur), si ca diversi antreprenori angajeaza muncitori din Nepal, Vietnam, etc. (brutari, zidari, …)

 6. În România meseriile sânt orice, numai cool nu. Un scribălog ia dublu dacă nu chiar triplu salariul unui instalator sau electrician, care dacă vrea să-și facă o firmă nu numai că este jumulit de stat dar se împiedică de lege care-l obligă să mai care un doinginer în spate cu proiecte, Lucrurile stau taman pe dos dincolo. În SUA venitul unui journeyman îi asigura o viață mai mult decât prosperă iar în Australia, câștiga cât un medic de familie. Aici guvernul așteaptă bengalezi, Indieni și alte nații așa cum, pe vremuri o dădeau cu mărețul și meticulosul instalator neamț. Instalatorii și meseriașii s-au dus în Germania unde fac bani frumoși, lucru care nu se poate spune despre liota de conțopiști mari și mici care au ajuns cel mult badante și cărători de pizza prin vest. Nimeni nu face jn efort ca să câștige altul, ar fi bine să-și revină și putorile din ministere pentru că se cam împute brânza . Se plângeau că n-au cine să le dreagă instalațiile prin spitale și că iau foc dar pentru asta plătesc tesa umflată cu scribi și faraoni de ani de zile ca să latre ca n-au bani sa mai facă ceva după ce îi dau la toți paraziții.

 7. spus, insa la Constanta in loc sa repare spitalul de infectioase in regim de urgenta, spital ce nu este grav avariat, au dat un milion de euro pe luminite.
  Daca am gasi un singur gospodar in orasul asta prafuit, sunt convins ca maistrii si inginerii electricieni pensionari, schimbau instalatia electrica in 20 de zile si inalte 20 il faceau boboc.
  Dar in Romania nu mai bate nici vantul, fara spaga!

 8. Ar trebui cate una in fiecare capitala de judet ! Si MAI ALES in judetele cu slaba dezvoltare din Moldova sau Teleorman …. Poate aude si vreun ministru – din cei in trecere pe la Invatamant !