G4Media.ro

De ce s-a declanșat un conflict al pescuitului între Marea Britanie și…

De ce s-a declanșat un conflict al pescuitului între Marea Britanie și Franța în jurul insulei Jersey?

Două nave ale Marinei Britanice au fost trimise în apropierea insulei Jersey pe fondul îngrijorărilor privind o posibilă blocadă a insulei de către ambarcațiuni franceze de pescuit, care între timp s-au retras.

Navele HMS Severn și HMS Tamar au fost amplasate în Jersey pentru a efectua “patrule de securitate maritimă” ca “măsură strict preventivă” în urma discuțiilor cu guvernul din Jersey, a declarat ministerul apărării de la Londra.

Între timp, Franța și-a trimis propria navă de patrulare în Jersey pentru a „garanta siguranța” oamenilor de pe mare și pentru a „însoți” navele de pescuit franceze.

Jersey, cea mai mare din Insulele Canalului Mânecii, este o dependență a coroanei britanice și este apărată și reprezentată la nivel internațional de guvernul Regatului Unit. Insula se află la doar 22 de km de coasta franceză, dar la 136 km de coasta de sud a Angliei.

Joi dimineață, până la 60 de nave au fost zărite în largul coastei de sud a insulei Jersey, lângă capitala insulei St Helier, ca parte a unei demonstrații a pescarilor francezi, care până acum a fost pașnică și s-a încheiat prin retragerea flotilei.

Echipajele de pescuit franceze demonstrează ca parte a unei dispute asupra drepturilor de pescuit post-Brexit.

Drepturi de pescuit contestate

Conform acordului comercial post-Brexit, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, pescarii din Uniunea Europeană continuă să aibă unele drepturi de pescuit în apele Regatului Unit ca parte a unei perioade de tranziție până în 2026.

Cu toate acestea, în conformitate cu noile reguli, ambarcațiunile din UE care doresc să pescuiască la mai puțin de 12 mile nautice (22 km) de coasta Marii Britanii trebuie să fie autorizate și să demonstreze că au o istorie a pescuitului în acele ape pentru a continua să opereze. Aceasta include prezentarea dovezilor privind activitățile lor de pescuit din trecut.

Jersey nu a acordat licențe unora dintre ambarcațiunile care au depus cereri pentru a pescui în apele sale.

Guvernul Franței și-a exprimat, de asemenea, furia față de ceea ce a spus că sunt condiții impuse unilateral asupra licențelor de pescuit, inclusiv timpul pe care navele de pescuit franceze îl pot petrece în apele Jersey.

Ministra afacerilor maritime al Franței, Annick Girardin, a avertizat săptămâna aceasta că țara sa este pregătită să ia “măsuri de represalii” în legătură cu disputa de pescuit.

Aceasta a inclus o amenințare că Franța ar putea întrerupe energia electrică către Jersey, care – cu o populație de 100.000 de persoane – primește 95% din energia electrică din Franța prin intermediul a trei cabluri submarine.

Când actuala perioadă de tranziție a pescuitului UE-Marea Britanie se încheie în 2026, există, de asemenea, posibilitatea ca să apară tensiuni suplimentare atunci când ambele părți vor trece la negocieri anuale pentru a decide modul în care sunt împărțite stocurile de pește între ele.

Surse: BBC, Sky News, France Bleu

Foto: Vasul Severn / Marina Regală britanică

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Navele de razboi britanice iesite impotriva pescarilor francezi parca ar fi secvente din filme cu Louis de Funes.
    Ce gandesc acum pescarii britanici pe care propriul guvern i-a fraierit si duce la sapa de lemn, in timp ce navele de razboi au suficienti bani pentru a naviga in scopuri comice ?

  2. Câteva sancțiuni nu ar strica, ca și asa Londra e cu nasul pe sus

  3. Frantujii sa își amintească de Trafalgar și sa facă ciocul mic.

  4. Francezii împuțiti sunt puși pe furăciuni ca de obicei. Barcazurile alea napoleniene ar trebui scufundate și “pescarii” trecuți pe sub chilă. Apele teritoriale nu pot fi încălcate. In plus, Marea Britanie nu e spurcaciunea aia de Romanica unde vin turcii și bulgarii la calcan și paza de coasta românească încasează “valuta”.

  5. E bătălia pe noua rezervă strategică de război pt armate, așteptați-vă la multe conserve de pește de jde ani pe piață

  6. Pe UE doar rezervele ,de orice fel, al altor tari o intreseaza..nimic mai mult…acelasi lucru e valabil si cu privire la tara noastra…pentru UE doar gazul,petrolul,pestele ,etc e important…..dar si -au gasit nasul in Marea Britanie….de aceea a iesit din UE Matea Britanie……sa nu mai fie o vaca de muls , cum suntem noi……viata exista si inafara UE….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.