G4Media.ro

De ce pierde teren stânga în Europa. Doar Spania, Portugalia, România, Slovacia…

De ce pierde teren stânga în Europa. Doar Spania, Portugalia, România, Slovacia şi Malta mai au guverne de stânga în țările UE

Stânga a fost incapabilă să dea un răspuns la problemele cauzate de globalizare şi imigrare, scrie publicația considerată pro-guvernamentală Magyar Ydok, citată de Rador. După cele 20,6% obţinute la alegerile anterioare, social-democraţii germani (SPD) au reuşit să obţină acum doar 9,7% din voturi. Partidul Muncitoresc Socialist din Luxemburg a obţinut ultima oară doar la alegerile parlamentare din 1925 un rezultat mai prost decât cel actual.

Declinul stângii continuă în întreaga Europă, iar partidele social-democrate-socialiste care dominau politica timp de decenii au suferit în ultimii ani o înfrângere istorică în Italia, Franţa, Grecia şi Olanda.

Dintre ţările membre UE doar în Spania, Portugalia, România, Slovacia şi Malta mai există o conducere de stânga, iar social-democraţii suedezi identificaţi cu crearea statului bunăstării, dominând absolut timp de mai multe decenii, deşi au câştigat recentele alegeri parlamentare nu este deloc sigur să poată realiza şi o coaliţie majoritară. Partidele social-democrate sunt prezente încă în guvernele ceh, estonian, german, luxemburghez şi sloven, dar nu se prezintă deloc drept o forţă determinantă.

Cotidianul “BILD” scria după eşecul electoral că nici Bavaria nu mai are nevoie reală de SPD şi a evidenţiat că “noii roşii sunt verzii”. Un rezultat la fel de prost este aşteptat şi la alegerile din Hessen: de la 30,7% în urmă cu cinci ani, acum partidul se poate aştepta la 23%. Potrivit unui membru al SPD, se pare că acesta nu a ţinut pasul cu vremea şi nu mai prezintă interes pentru oameni. În acest ton au apărut mai multe analize care încercau să explice motivele declinului.

Studiul întocmit de Centre for Economic Policy Research cu sediul la Londra scrie că stânga care este în mod tradiţional reprezentantul muncitorimii este formată tot mai mult din politicieni din clasa medie care nu sunt interesaţi de ajutorarea celor mai slabi, iar odată cu dispariţia sindicatelor s-a ajuns ca dreapta să pună mâna pe voturile clasei de jos care manifestă o atitudine conservatoare în privinţa problemelor sociale. În schimb datorită tonului naţionalist al dreptei, în zilele noastre doar minoritatea musulmană manifestă “o fidelitate totală” faţă de partidele social-democrate.

Un articol recent din The New York Times explică motivele de ce există acum dorinţa de patriotism prin globalizare – circulaţia liberă a capitalului, comerţul liber, extinderea NATO şi UE, respectiv introducerea euro.

Atâta vreme cât marile întreprinderi pot face ce vor pe pământ, umblând după salarii şi impozite mai mici, cât timp SUA îşi deschid porţile în faţa unor milioane de imigranţi fără pregătire, liberalii nu vor putea crea societăţi ale bunăstării şi echităţii.

Social-democraţii se confruntă şi în Europa cu probleme similare: imigrarea şi restricţiile cauzate de criza euro. Dacă însă vor să ajungă la ţintă au nevoie de o atitudine constructivă, nu trebuie să condamne imediat răspunsul naţionalist dat la adresa globalizării.

Slăbirea stângii este cauzată în primul rând de schimbările structurale şi tehnologice care au schimbat societăţile europene, procesele economice ale continentului şi au favorizat politica creată pe autoidentitate – a declarat portalului “Politico” Jan Rovny, analist al Institutului de studii politice de la Paris.

Financial Times a scris într-un articol că “declinul social-democraţiei nu înseamnă că politica socială şi economică apropiată de stânga şi-ar fi pierdut forţa de atracţie. Dimpotrivă. Milioane de alegători vor un stat al bunăstării care să-i apere şi sunt furioşi din cauza locurilor de muncă proaste, a inegalităţii sociale şi a globalizării care a scăpat de sub control. Problema constă în ideea că nu mai există încredere în zona de centru stânga care suportă excrescenţele capitalismului – a scris Financial Times.

Sursa: Rador/ Traducerea: Imola Stănescu/ Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Alexandra Pandrea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Pentru ca ne conduc niste derbedei, fmmdraghici
  Asistatul Putin sa continue.

  • @Mazeta :
   De cand imi doream sa-l cunosc pe varul de la Mizil al celebrei Mazete de pe HotNews !

   PS. Sa stiti ca a vorbit foarte frumos de dvs ! :)))

  • Participati, nu-i asa, la mitingul spontan de diseara din Piata !

   PS. Vedeti ca se vor strecura fel si fel de provocatori, „morjeni”le spunem noi. Astia injura si scuipa pe jos… ar fi bine sa va feriti de ei ! 😉

 2. Toate partidele de stanga trebuie destructurate iar membrii si simpatizantii lor trebuie internati in centre de reeducare!
  Partidele de stanga si in special social democratii au fost si sunt cancerul Europei!Sobolanii rosii ai Europei !

 3. Pentru ca partidele de stanga construiesc pe baze subrede, sunt oameni fara valori profunde, fara coloana vertebrala si care promit bunastare si apoi te trezesti ca promoveaza tot felul de idiotenii. Pentru ca in majoritatea lor, liderii partidelor de stanga sunt bugetari care au devenit foarte bogati (si asta indiferent de tara din care vin) si care plang pe umarul saracilor si nu fac nimic pentru ei. Ideologia social-democrata progresista este FALIMENTARA.

  • Da, cum a fost Roosevelt, nu? Sau habar n-ai că a fost de stânga. A scos America din cea mare criza din istorie și a câștigat aproape singur un război mondial! A dracu’ „baza șubredă”! Sau Wilson.. internaționalismul liberal și progresismul sunt, prietene, bazele pe care s-au făcut și UE si ONU.

 4. Finalul articolului e prevestitor de rele ! „Milioane de alegatori vor un stat al bunastarii care sa-i apere (…) Problema consta in faptul ca nu mai exista incredere in zona de centru stanga care suporta excrescentele capitalismului.”

  Lumea capata o constiinta de sine tot mai maniheista. Dispar nuantele, dispare centrul, raman extremele !

  PS. Dar oare chiar raman doar extremele ?

 5. Cine nu crede în dreapta, nu e barbat…

 6. Daca PSD ul e partid de stânga, io-s avion! E un ghiveci total de doctrine, predominant fiind populismul, as zice eu de dreapta (partid de hoți foarte bogați, anti gay, anti UE, prin noi înșine – „noi facem, noi dregem”, pro biserica, etc.) Va garantez că dacă am avea emigranți s-ar comporta ca un partid nazist. Cert e că tot publicul PRM, rămas fără idol( Vadim), votează PSD. Se transforma in partid de „stânga” in campania electorala și-n ziua alegerilor, in sensul că da o pungă de faina și o promisiune de mărire
  a pensiei. Singurul partid cu oarecare aplecare spre stânga(in sens european și american), din Romania mi se pare USR.

  • Cel mai pertinent comentariu de pe aici de mult timp. Fix asa stau lucrurile, *ue(PSD) se poarta ca un partid nazist cu proprii cetateni romani nativi care sunt de alta parere cu ineptiile pe care le debiteaza zilnic, daramite cu imigrantii.

 7. Dar stai ca începem sa avem imigranți. Din Vietnam, nu din cei din orientul mijlociu. Sunt vietnamezi ce lucra prin construcții pentru ca nu mai este forță de muncă și prin lege angajatorii sunt obligați sa le plătească salariul mediu pe economie. Adică cca 730 dolari. Care sunt impozitați. Deci bani la bujet mai mulți pentru furaciuni. Autohtoni sunt plătiți cu minimul pe economie și, normal ei pleacă în UE sa muncească hence nema forță de muncă românească. Trist.

 8. Este forțată încadrarea PSD-ului nostru în partid de stânga. Ideologia lor este furtul, infracțiunea în general iar ideologia de stânga, o mare necunoscută pentru liderii pesedei, este doar un paravan.
  Din țările care contează ar mai rămâne Spania însă și acolo sunt lucruri de clarificat pentru că Sanchez este în fapt un infractor fiind prins cu 2 plagiate, o lucrare de doctorat și o carte. Iar politica PSOE este defapt o politică de ură împotriva dreptei politice din Spania care aduce beneficii doar prin ricoșeu ,,muncitorilor” Un exemplu: după ce pierde alegerile PP (Partido Popular – dreapta politică din Spania) mare număr de membri marcanți erau angajați, consilieri sau alte funcții executive, la Endesa, întreprindere de stat mare producător de electricitate cu o valoare de +- 60 miliarde de euro. Imediat ce au intrat la butoane PSOE fărămițează Endesa și o vinde pe bucăți clienților politici pentru ca PP-ul să nu aibă unde intra la conservare. Unde-i beneficiul prostimii, scuze am greșit, muncitorimii ?? De ce nu au însănătoșit firma dacă era atât de parazitată politic ?? Pentru că erau orbiți de ură față de dreapta politică.
  Desigur au și politici directe adresate muncitorilor cum ar fi mărirea salariului minim de la 735 €/lună la 900€/lună, din pix și peste noapte, concomitent cu mărirea impozitului, dar și aici se vede o grabă curioasă.

  Și nu în ultimul rând articolul are un alineat care explică un fenomen, după părerea mea, extrem de important.
  Anume; Progresul Tehnologic. În paranteză fie spus, vine cu precădere din zona dreptei politice.
  Vreau să spun că adevăratul PAS înspre egalitatea de oportunități a venit, în primă fază, de la multitudinea de electrocasnice pe care le avem în casă. Infinit mai multe femei au fost ,,eliberate” de către banala mașină de spălat decât de orice ideologie. Fără putere de comparație.
  Un alt pas ar fi radioul și televiziunea. Aici evaluați singuri impactul în egalitatea de oportunități.
  Și ultimul PAS major este CIP-ul (Central Inteligence Procesor sau în română Procesor Inteligent de Informații). Acea piesă care la început era diodă după care cu timpul ne-a dat posibilitatea să ținem în mână telefoane inteligente cu implicații în egalitatea de oportunități de ne visat de către nici un socialism.

  Deci, dacă aici în tehnologie este egalitatea … ce ne-a cântat socialismul până azi ???

  Corolar; în timp ce inginerii se străduiau să pună pe masă un CIP vandabil, de la 10.000 $ bucata la sub 1 $, erau manifestații care îi obliga să facă ocoliri și de multe ori ajungeau la laborator înjurând.
  Era ’68-ul francez sau mai-ul francez, în Europa și în State. Sau mai exact socialismul revendica pentru noi egalitatea ce urma să primim de la altcineva, de la tehnologie.
  Atent privit s-ar putea că ’68-ul să fie o altă cacealma socialistă.

 9. Never Ever cu criminalii și susținătorii lor!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.