G4Media.ro

De ce nu avem o fabrică de vaccin în România? Directorul Terapia,…

De ce nu avem o fabrică de vaccin în România? Directorul Terapia, Dragoș Damian: Dacă aș fi premier aș zbura în SUA, la Novavax și la Moderna, și le-aș spune haideți, faceți-vă un hub de producție în România

Pentru ca România să nu se mai confrunte cu lipsa vaccinurilor, ar trebui să existe și la noi în țară o unitate de producție, lucru care nu pare să-i preocupe pe guvernanți, sugerează Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj. Într-o emisiune la Digi24, acesta a subliniat că o investiție într-o fabrcă de vaccinuri ar aduce și profit României, dat fiind că ar putea deveni exportator, în condițiile în care vaccinurile anti-covid vor trebui făcute periodic. În plus, într-o astfel de fabrică ar putea fi relaizate și alte tipuri de vaccinuri, nu doar cele împotriva covid.

„Primul lucru pe care l-aș face acum, dacă aș fi prim-ministru: aș zbura în Statele Unite, la Novavax și la Moderna, și le-aș spune haideți, faceți-vă un hub de producție în România. Vă dau totul pe gratis, teren, vă pregătesc personal calificat, vă scutesc de taxe și impozite X ani, haideți, veniți și investiți într-un hub regional de producție de vaccinuri. Pentru că va fi pentru Bulgaria, va fi pentru Turcia, pentru Orientul Mijlociu, va fi pentru toate aceste țări”, a declarat Dragoș Damian înemisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Știți că aceste fabrici de care vorbim, Moderna, Novavax – poate mai puțin  – și Curevac sunt unicornuri care acum 20 de ani nu existau? Au investit masiv în cercetare și dezvoltare, au văzut oportunitatea tehnologiei în vaccin și s-au dezvoltat și au ajuns la nivelul de internaționalizare la care sunt astăzi. Îi putem compara cu Bitdefender-ul și cu UiPath-ul IT-iștilor români”, a menționat Dragoș Damian.

De ce a apărut criza de vaccinuri

Capacitățile existente de producție a vaccinurilor sunt insuficiente pentru comenzile care se fac în pandemie. În plus, producătorii tradiționali au de produs și alte vaccinuri (antigripal, antirujeolă etc., nu numai anti-COVID). Dacă doresc să se mute în zona de anti-SARS-CoV- 2, acești producători vor trebui să oprească orice altă fabricație de vaccinuri și să fabrice doar vaccin anti-SARS-CoV-2.

S-a pus, de asemenea, foarte multă presiune pe creșterea capacităților de producție, dar este un lucru imposibil, pentru că prespune o planificare ce ar fi trebuit făcută cu un an sau doi înainte, e nevoie de echipamente, materii prime, oameni. Așa se explică întârzierile care au apărut în livrarea vaccinurilor anti-COVID, a arătat Dragoș Damian.

Uniunea Europeană își întreabă statele membre

În acest context, Uniunea Europeană a început să facă apel și la alte companii, cele care nu fabrică doar vaccinuri – pentru că fabricile de vaccinuri sunt dedicate, ele sunt destinate exclusiv fabricării vaccinurilor – și inclusiv către România a fost transmis un astfel de apel: ca toți producătorii de medicamente injectabile, care au capacitate de a umple fiole, să își dea disponibilitatea pentru a umple și a eticheta și împacheta fiole, a spus Dragoș Damian.

El a explicat că în acest demers al Uniunii Europene este vorba mai ales despre vaccinurile convenționale. Vaccinul antigripal de la Cantacuzino, de pildă, era într-o fiolă, nu într-o seringă preumplută. Deci, vaccinul va intra, în loc de flacon, într-o fiolă și atunci el va putea fi distribuit mai ușor. Capacitățile de producție de medicamente injectabile sunt de sute de milioane, poate chiar miliarde, deci există capacitate, a precizat Dragoș Damian.

Vaccinul anti-COVID va trebui făcut, probabil, periodic

Probabil că vaccinul anti-COVID va trebui repetat în fiecare an, dar „există și o posibilitate ca grație imunității de turmă, această pandemie să fie contenționată, să se oprească, așa cum s-au oprit SARS-1 și MERS acum 10-15 ani. Diferența este că atunci s-a contenționat la nivelul unei epidemii, erau câteva țări care în acel moment erau afectate, poate și pentru că zborurile erau mai limitate, comunicarea era mai limitată, nu s-a transformat într-o pandemie. Noi acum vorbim de o pandemie, iar posibilitatea de a se opri de la sine, așa cum a început de la sine, este, din ce spun oamenii de știință, destul de limitată și atunci va trebui să ne vaccinăm în fiecare an, la fel ca și cu vaccinul antigripal”, a explicat directorul executiv PRIMER.

Asta înseamnă că România va trebui să pună deoparte, în fiecare an, bani în buget pentru achiziționarea de vaccinuri. „Sau să pună dintr-odată în buget 20 de milioane de euro și să se suie în primul avion către Novavax și Moderna, care nu au hub-uri de producție în estul Europei, sau să meargă la Curevac și să atragă o investiție în care să fabrice vaccinuri pentru populația României, dar și pentru înreaga zonă”, a adăugat Dragoș Damian.

Investiția necesară pentru o fabrică de vaccinuri

„La un calcul sumar, o investiție la o fabrică de vaccinuri care ar fabrica 10.000-15.000 de vaccinuri pe lună, deci suficient nu numai pentru România, ci și pentru exporturi pe zona est-europeană, ar costa undeva între 25 și 30 de milioane de euro. Probabil construcția, ridicarea unei astfel de fabrici de vaccinuri ar însemna undeva la 2-3 ani. Cât înseamnă și la o fabrică convențională de medicamente, atât o să dureze și pentru noi să ne facem o fabrică nouă. Tehnologia este diferită. Sigur, trebuie găsită și o companie care să-ți ofere licența, pentru că nu e vorba doar de fabrica de vaccinuri în sine, de linia de producție, e vorba și de drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinului”, a subliniat directorul Terapia Cluj.

Prin urmare, ar fi vorba despre o investiție de 30 de milioane de euro. Alternativa ar fi ca în fiecare an România să cumpere de la alții vaccinuri, ceea ce, în timp, ar fi o cheltuială mult mai mare. Deocamdată, nu se cunoaște prețul vaccinurilor anti-COVID, pentru că acesta a fost secretizat, iar UE a încheiat contracte colective.

„Luați exemplul vaccinului antigripal care este undeva între 50 și 100 de lei, în funcție de producător. Deci, asta înseamnă că dacă vrem să imunizăm 5 milioane de români cu antigripal – nu s-a pomenit așa ceva în România – dar faceți un calcul să vedeți unde ajungeți”, a menționat Dragoș Damian.

Poți să faci o fabrică de vaccinuri în România? 

„Eu cred că cea mai bună soluție, soluția nr. 1 pe care i-aș  propune-o primului ministru, este: alocă din banii aceștia, din fondurile europene, o sumă de bani, discută cu specialiști ce înseamnă să faci o fabrică de vaccinuri și fă o fabrică de vaccinuri. Și în anul 2024-2025, noi vom produce pentru întreaga regiune. Aceasta este soluția ideală pe termen lung”, a arătat Dragoș Damian.

Sunt două companii în România care pot să pună la dispoziție teren, dacă Uniunea Europeană dorește sau găsește investitori care să vină să investească în România. „Putem pune la dispoziție teren și know-how, atât cât ne pricepem, fiind vorba de vaccinuri pe care nu le fabricăm, dar know-how pentru a așeza, pentru a crea un sanctuar pentru construcția acestei fabrici de vaccinuri, nu e niciun fel de problemă. Statul român are două fabrici în proprietate, ar putea să le utilizeze pentru a face acea investiție de care vorbeam”, a menționat omul de afaceri.

„Până atunci, cumpărăm vaccinurile, poate o serie de vaccinuri le putem umple și în alte fabrici din România – partea de umplere putem să o facem, sunt trei sau patru fabrici care pot să umple fiole în România și ar fi probabil mai ieftin, dar disponibilitatea de vaccin în această pandemie și în bolile care vor mai urma, că nu știu dacă nu vor mai fi și alte pandemii, disponibilitatea de capacități de producție rămâne extrem de redusă în Europa”, a mai spus CEO-ul Terapia.

Sursa Foto: actualdelcuj.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

47 comentarii

 1. Alo colegu noi nu am fost in stare sa producem măști dar să producem vaccin.

  • Ca de obicei, trollu vorbește după berile înainte de slujba de la ora 18.
   Sun o mulțime de firme românești care produc măști. Și echipamente de protecție la Sars.
   Dar comunistu tot o zdreanță rămâne.
   FMM.

  • Pai, Vasilica Catu povestea dupa ce s-a intors de la Brussels ca Romania va „incerca” sa produca Vaccin anti Covid!
   „Florin Cîțu: Vom încerca să producem vaccinul anti-Covid în România.
   06.02.2021.
   Premierul Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, că România va încerca să PRODUCA vaccinul anti-Covid în România, la Institutul Național de Cercetare Cantacuzino. Acesta a spus că a discutat cu executivul european despre disponibilitatea de a produce serul.
   Întrebat când va începe statul român să producă serul, Florin Cîțu a răspuns: „Am început discuţiile. Am spus că avem capacitatea. Aşteptăm răspunsul Comisiei Europene în acest sens”.

   Mi-amintesc comentariul acid al acestui Dragos Damian: „Nici o sansa, nici in 10 ANI”!!!
   Gasiti raspunsul lui pe internet!

   Asa, Vasilica, incercarea moarte n-are!
   Ati „incercat” sa produceti si masti in 2020, deja Ministrul Virgil Popescu ne povestea zilnic cum Romania isi va produce singura TOATE mastile!
   Le-ati adus pe toate din China, multe zac cu Milioanele prin depozite, NECONFORME si BANI multi aruncatI!

 2. Daca e o firma asa de tare de ce nu merge el acolo? Ar da lovitura in EU si nu numai. Mai sigur e ca nu are nici stiinta nici capitalul Dar isi da zilnic cu parerea pentru ceva reclama gratis. Terapia este complet depasita tehnologic nu sunt capabili nici sa produca generice pe care un laborator din India le face fara probleme dar e mare strateg in farma. Penibil nea Dragos Baga tu bani in cercetare si dezvoltare nu cu mana intisa la guvern

  • Toate companiile farma care produc vaccine in America si Europa stau cu „mana intinsa la guvern”.

   Toate acele companii sunt finantate din bani publici pentru cercetare, productie si fabricare dinainte de pandemia covid si virulent mai tare in pandemie.

   Doar romanul si Romania isi privatizeaza companiile, le vinde si nu finanteaza cu nimic cercetarea, dezvoltarea si productia. Noi avem mentalitatea post-comunista de „huoo, sarakilor, descurcativa singuri”

   Si uita asa, suntem o tara minora care traieste din importuri

  • De acord.
   Intrebarea reporterului trebuia sa fie:
   Si daca ati fi CEO Terapia ce ati face?

  • Intuiesti tu ceva dar nu e asta. Nenea asta cu mutra de junkist pe Rudotel este doar un pesedist obosit, care nu pierde nicio ocazie sa mai trimita cateva limbi catre partid. Doar ca nu-l baga nimeni in seama. Penibil. La Terapia Cluj lucreaza o groaza de indieni si chinezi pt ca mesteru-manager nu e in stare sa aduca profesionisti romani.

 3. Pensii speciale.

 4. Directorul unei sucursale românești a unei companii private din domeniul farmaceutic ( https://www.sunpharma.com/romania ) solicită intervenția guvernului României pentru extinderea capabilităților proprii. Pot înțelege de aici că, deși compania a prezentat guvernului un plan de afaceri detaliat în acest sens, guvernul nu a fost de acord. În același timp premierul spune public faptul că a avut loc „un schimb de idei, de scrisori” între România și UE în scopul producerii unor vaccinuri anti covid în cel mai scurt timp.

 5. Poate un pornhub de la inalta poarta… pentru la iexport.

 6. Da, sa se aprobe, dar mai intai sa o intrebe si pe Sosoaca

 7. Mafia si coruptia nu munceste si inoveaza nicaieri in lume.

 8. La noi privatii asteapta in totdeauna ca guvernul sa dea bani sau sau sa investeasca. Nici nu le trece prin cap sa aiba initiativa privata. Baieti crescuti de fosti securisti, habar nu au cu ce se mananca capitalismul.

 9. Este foarte simplu sa arati ca esti cretin, doar spui: „zbor în SUA, la Novavax și la Moderna, și le spun haideți, faceți-vă un hub de producție în România.” 🙂

  • Buna ziua lita
   Asta nu este planul de afaceri Terapia sau SUN Pharma sau Dragos Damian, ci trebuie sa fie un plan de afaceri national, promovat de oameni de stat, cu viziune.
   UE pune la bataie 10 mld Euro in EU4Health si inca pe atat in Horizon, doar pentru cresterea recuperarii si rezilientei sistemelor sanitare , inclusiv a domeniul farmaceutic.
   Austriecii deja iau banii si isi fac un hub de antibiotice pentru UE (referinta mai jos).

   @ Sphinx buna seara, oricat vei rade de idee, ea merita incercata, Moderna, Novavax si Curevac nu au capacaitati de productie in partea asta de lume, si s-ar putea gandi sa deschida o sectie si sa aprovizioneze zona. Ungurii au atras multe investitii in farma in ultimii 10 ani. Nu este vorba doar de medicamente ci si de PIB (referinta mai jos, nu se vede bine, dara arata defitul / excedentul de balanta comerciala dat de industrie)

   @ Terapia: PUZ din 2016, creat cu ajutorul rechinilor imobiliari din Cluj, ne-a blocat investitia intr-o sectie noua si un laborator de cercetare, ne-am judecat 3 ani cu Primaria Cluj. (https://gazetadecluj.ro/primaria-cluj-napoca-pierde-inca-un-proces-in-incercarea-sa-de-urbanizare-a-municipiului/)

   (https://www.europeanpharmaceuticalreview.com/news/124587/sandoz-and-austrian-government-to-invest-in-european-antibiotic-manufacturing/)

   Tara Milioane Euro Milioane Euro
   Austria 966 Lithuania -309
   Belgium 7,631 Luxembourg -147
   Bulgaria -401 Malta 82
   Croatia 96 Netherlands 8,209
   Cyprus 33 Norway -1,392
   Czech Republic -1,791 Poland -2,087
   Denmark 8,667 Portugal -1,361
   Estonia -277 Romania -2,213
   Finland -1,166 Russia -7,702
   France 3,959 Slovakia -1,379
   Germany 27,446 Slovenia 1,469
   Greece -1,902 Spain -2,450
   Hungary 1,044 Sweden 3,706
   Ireland 25,911 Switzerland 39,694
   Italy 465 Turkey -3,163
   Latvia -160 United Kingdom -74
   TOTAL 101,404

  • Domnu’ Damian!
   Ne-ați marcat apa cu degetul!!! E rece.
   Rechinii imobiliari pe proprietatea Ranbaxy???
   Felicitări că ați câștigat!
   În același timp va amintesc faptul că așteptați de 20 de ani sa faceți ce? Un laborator cu 50 de locuri de muncă și reabilitare termică?
   Pffui! Asemenea tuturor ” investitorilor” din Cluj, compania pe care o reprezentanți a făcut doar sa externalizeze brandul, să dezafecteze in proporție covârșitoare sau integral mijloacele fixe și să aștepte, eventual, zile mai bune pentru… Nu știu. Ziceți-ne dvs!
   Cum va valorifica Ranbaxy terenul în proprietatea căruia este, recte Terapia?

 10. Dom’ director Damian, uitati-va peste gard si vedeti ce au facut din Sinterom si CUG, si veti intelege instantaneu de ce nu se poate.

  • Vrei sa zici că arată mai bine?
   Teren fertil pentru ” imobiliare”, nici decum pentru investiții în producție!
   Aaaaa, că ce fain ar fi sa se construiască acea ” fabrică” pe terenul lor!…

  • Pai el a daramat halele de productie de la terapia sa faca blocuri..dar tzapa mare a fost ca terenul e contaminat si nu poate..magarul asta ar trebuii dat afara si de la terapia..e prea prost..ar fi bun la Norstal in Apahoa, ca acolo se aduna prostii

  • E atitudinea obtuza si mulsul vacii din anii ’90-2000. Cei care conduc economia vor profituri pe termen scurt si au o lipsa de viziune si flexibilitate. Plus ca si rusii vor sa cumpere in zona aia, mai direct sau mai prin intermediari. Acolo e Hrebenciuc, armata, spionii rusi, si mafia noastra din zona ”aia”. Pff hell on earth. Pur si simplu cei care conteaza vor imobiliare in tot Irisul pentru ca e mai simplu. Nu tin partea lor. Dar in timp vor sa va demoleze si pe voi. Aveti sanse mai mari langa Emerson sau pe la Jucu, un pic mai afara din zona intereselor imobiliare.

 11. Ptr colegu : unde vezi prietenaș Masti made in RO când toate echipamentele de protecție împotriva la viruși vine din China ???? Suntem invadati de măști neconforme de Dezinfectant contrafăcut iar noi vrem să producem vaccin , bună glumă nu o mai fă.

  • Ba da, spritare, pt că dezinformezi!
   Firmele producătoare există!
   Decât că pretenii vostri unfarm și agenția națională de achiziție publică și-au băgat vastul și au adus mizeriile de cate vorbești!
   În loc să susțină economia României!!
   Acum îi caută DNA-ul. Cam târziu…
   Marș Roșu!

  • Ca să-ți dezinfecteze ROȘU din gât!

 12. Pai, credeti ca l-ar baga in seama careva pe Vasilica Catu premierul de paie!?
  Cred ca sefii aia ar cere sa vina liderii celor 3 partide, cei care iau Deciziile, nu premierul de paie Vasilica Catu!!
  Vasilica nu are AUTORITATE nici in Guvern, ministrii au REFUZAT sa intocmeasca Planurile de redresare a Companiilor de stat aflate pe pierderi de ANI de zile cerute de Vasilica inaintea intocmirii Bugetului de stat pe 2021!

 13. România a produs ani de zile vaccinuri la fostul institut actual depozit frigorific „Cantacuzino”. Și nu e vorba de ciudățenii gen ARN modificat. Se pot produce vaccinuri „clasice”, începând cu BCG. Dar nu se dorește.

  • Domnule ANONIM ! Ai atins cea mai condamnabilă ”eroare ” ( voită ?) produsă in RO in ultima sută de ani ! iATĂ :”DISPARITIA ” Institutului Cantacuzino , adevărată citadelă a științei și cercetării medicale românești e pusă în adevărata ei lumină și in cel mai înalt grad de… ”evenimentele PANDEMIEI ”. Cel mai bine se cunosc ”realitățile” la nivelul ACADEMIEI ROMÂNE , care poate furniza și cele mai exacte și prețioase informații ȘI ATITUDINI ,dar SE TACE ! Clasă politică, societate ”civilă” , media , elită culturală, DNA , DIICOT , prim miniștri, miniștri ai sănătății etc, practică CU NONȘALANȚĂ ACELAȘI LUCRU ! Toți vorbesc ca după ultima ediție a…. MANUALULUI BUNULUI GLOBALIST ca și cînd ar însemna expresia însăși a perfecțiunii istorice și sociale hărăzită tale- qvale ROMÂNIEI ! Cîndva va veni ea și vremea aflării adevărului despre ceea CE S-A ÎNTĂÎMPLAT ȘI SE MAI ÎNTÎMPLĂ cu ”militarizatul ”și celebrul INSTITUTUT CANTACUZINO , cu autorul și truditorii lui , cu importanța,rolul și necesitatea sa în timp . Cu menirea științei și cercetării științifice romînești . ATÎTA CÎTĂ E ȘI CÎT POATE FI.

  • @pricopsitu
   Desi pompos intitulat „institut de cercetări medico militare” institutul respectiv e acum doar un depozit frigorific în centrul Bucureștiului pe un teren vânat de imobiliari.

 14. păi statul nu face investiții, iar cei din privat (în mare parte) fac afaceri care aduc profit facil si imediat; ccomerț, servicii, construcții de mall, etc

  Structura economiei în 1989: 17,5% agricultură, 46% industrie, 5,5% construcţii, restul comerţ şi servicii. După 28 de ani: 4,2% agricultură, 33,2% industrie, 62% comerţ, constructii şi servicii.

  • … să-i răspunzi mai jos direct d-lui director!
   S-a vrednicit și a intervenit direct in comentarii!!
   Chiar merită.

 15. Domnu’ ori e naiv, ori face pe prostul. Compozitia vaccinului cu mRNA e publica (de unde si ridicolul imbecililor care sustin ca hackerii nordcoreeni vor sa-l fure), dar procesul de preparare implica trecerea prin niste tuburi ramase neexplicate. De exemplu, Pfizer aplica o magie rara ARN-ului, la fabrica din Kalamazoo.

  Lipsa de explicatii ar trebui sa ii scuteasca pe Pfizer si Moderna de critica intemeiata, a oricui citeste 2 pagini de Wiki, ca, in istoria medicinei si biologiei nu a exista moment in care ARN-ul sa fie stabil in fiola dezghetata sau sa intre in celula de buna voie. ARN-ul nu se masoara in nici un test medical si nu se injecteaza in niciun alt medicament sau vaccin. Dar vezidoamne, microfluidica de la Kalamazoo face minuni. Minunile necesita ca tevile sa ramana secrete!

  Ori, imediat ce ai pus mana pe tevustile lor, observi ca sunt un cacat. Este un smen clasic in occident. Bula de detergent protectoare a permis cresterea pretului mai multor citostatice deja iesite din patent, desi nu aduce niciun beneficiu suplmentar doxorubicinei.

  Poti verifica un calator daca a fost vaccinat anti-polio sau anti-hepatita, masurandu-i anticorpii. Dar nu poti masura anticorpii unui vaccinat anti-covid cu Moderna sau Pfizer, si va trebui sa prezentam „pasaportul de vaccinat”. Oare de ce, mai ales ca teste pentru anticorpi se vand de 9 luni, iar producatorii ne asigura ca „vaccinul confera imunitate” pentru minim 6 luni etc? De ce nemtii si americanii blocheaza vaccinul AstraZeneca? De ce britanicii blocheaza Sputnikul?

  E doar un circ de publicitate pentru marile puteri, la care romanache nu va fi lasat de baietii smecheri sa participe. Rolul tau e sa culegi sparanghelul. Ai uitat ce scria G4 pe 4 aprilie? Vela, „Veste bună: Am primit o solicitare pentru un transport și am introdus un articol care va permite zboruri efectuate de toți operatorii pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România pentru alte state, cu avizul autorităților din țara de destinație”.

  Daca as fi premier, as rezolva problemele electrificarii si canalizarii, cainilor de pe strada, irigatiilor, mecanizarii agriculturii si depozitarii produselor agricole. Nu as lasa un metru de ogor nefolosit, chiar daca profitul ar fi minim. As crea un program de voluntariat numit „sapam fosa septica pentru Romania”, nu „Code for Romania”. As face niste prize care sa nu ia foc in spitalul VIP din centrul Bucurestiului. As incerca sa ajung inapoi la nivelul lui 1968. Numai dupa aceea as plati microsateliti si ghiorlaitori.

  • Julien tata,
   Ai scris mult si fara noima! De inteles daca documentarea ta sta in 2 pagini de wiki. Cateva dintre aberatiile principale:
   -daca tevile alea sunt asa secrete, cum ai pus tu mana pe ele si le-ai testat ca sa vezi ca sunt tromboane?
   – vaccinul cu metoda mArn nu produci anticorpi Covid, ca atare nu ai cum sa-i gasesti la un test, ca in cazul vaccinului clasic. Anticorpii recunosc glicoproteinaS a celulei purtatoate de virus si o distrug, nu patrund in ea sa omoare virusul.
   Dupa mintea ta, in loc de un asa numit pasaport de vaccinare, ar trebui ca la coborarea din avion sa te astepte unu cu betigase ca sa faci test de anticorpi😂 stii vorba aia: Cap ai, minte ce-ti mai trebuie!🤯

  • Nu am pus mana pe ele. Am citit din Science https://blogs.sciencemag.org/pipeline/archives/2021/02/02/myths-of-vaccine-manufacturing

   ” Turning a mixture of mRNA and a set of lipids into a well-defined mix of solid nanoparticles with consistent mRNA encapsulation, well, that’s the hard part. Moderna appears to be doing this step in-house, although details are scarce, and Pfizer/BioNTech seems to be doing this in Kalamazoo, MI and probably in Europe as well. Everyone is almost certainly having to use some sort of specially-built microfluidics device to get this to happen – I would be extremely surprised to find that it would be feasible without such technology. Microfluidics (a hot area of research for some years now) involves liquid flow through very small channels, allowing for precise mixing and timing on a very small scale. Liquids behave quite differently on that scale than they do when you pour them out of drums or pump them into reactors (which is what we’re used to in more traditional drug manufacturing). That’s the whole idea. My own guess as to what such a Vaccine Machine involves is a large number of very small reaction chambers, running in parallel, that have equally small and very precisely controlled flows of the mRNA and the various lipid components heading into them. You will have to control the flow rates, the concentrations, the temperature, and who knows what else, and you can be sure that the channel sizes and the size and shape of the mixing chambers are critical as well.

   These will be special-purpose bespoke machines, and if you ask other drug companies if they have one sitting around, the answer will be “Of course not”. This is not anything close to a traditional drug manufacturing process. And this is the single biggest reason why you cannot simply call up those “dozens” of other companies and ask them to shift their existing production over to making the mRNA vaccines.”

   Domnul Damian poate concluziona de aici ca nu va avea niciodata ocazia sa traga prin teava ARN.

   Eu, o persoana mai simpla, stiu perfect ce inseamna „mecanismul nu este replicabil”. Inseamna ca mecanismul nu exista.

 16. cu 10-15 mii de vaccinuri pe luna am fi hub regional?

  • Ba asta e picat din luna…se vede de la o posta ca asta a ajuns director/ ceo fara sa aiba ce palarie poarta. Bai Fane’ in capitalism daca esti ceo-ul unei companii farmaceutice private negociezi tu direct cu alti ceo de la alte companii proiecte de partnership. Nu se duc firmele din Sua sau Germania la Trump si Merkel sa le faca aia lipeala. Se suna chief executivii intre ei cum a fost cazul Pfizer Biontech , iar daca au nevoie de niste facilitati de la guvernele respective, de abia atunci iau legatura cu guvernele lui Trump sau Merkel.

 17. Bei, vrei niste bugetari grasi in plus? Bei nemernicule cum ti-a trecut prin cap asa ceva? Catu este premierul lui „Taiem, taiem, taiem!” Sa moara bugetarii! Sa moara si privatii, dupa ultimele discutii.
  Unde ai auzit tu la Catu de „Facem, facem, facem”? Sau la Usrsss? Noi doar taiem bei , atit.Auzi tu sa facem ceva in Romanistan, HUB de productie?!

 18. De ce sa mergem in SUA ,cand avem VACCINUL ROMANESC ,DE LA ONCOGEN ?!?
  PE CARE ,TRADATORII DE TARA SI NEAM ,L-AU ” TRAS ” PE LINIE MOARTA.

  • „Vaccinul” de la Oncogen este o fabulatie a unuia care are nevoie de atentie.As avea mai mare incredere daca ar anunta Danone sau Pepsi ar anunta ca vor produce un vaccin.Stiu ca nu a cerut decat 2 milioane,dar cel care a cerut banii a mai anuntat in ultimii ani vaccinuri anti cancer,anti alergie la ambrozie cu rezultate 0,deci mai subtire cu cercetarile Oncogen.

 19. Buna seara, as dori sa imi permiteti sa fac cateva clarificari
  @ lita. Planul de afaceri de a investi intr-o fabrica de vaccinuri nu este a lui Terapia sau SUN Pharma sau Dragos Damian, ar trebui sa fie al Guvernantilor, care sa genereze politici publice sustenabile. Nu e vorba doar de medicamente, ci si de joburi noi si de aport la PIB.
  UE pune la bataie 10 mld Euro pe axa EU4 Health si 7 pe Horizon, pentru redresares sistemelor sanitare si on-shoring-ul fabricilor de medciamente. Austriecii au luat deja bani pentru a-si face un hub de antibiotice
  (aici https://www.europeanpharmaceuticalreview.com/news/124587/sandoz-and-austrian-government-to-invest-in-european-antibiotic-manufacturing/)
  @ Sphinx. Moderna, Novavax si Curevac nu au situri de fabricatie in partea asta a lumii asa ca ar putea fi interesati de o investitie in Romania, daca le oferim conditiile optime. Asa a atras Ungaria in ultimii 10 ani 2 investitii in fabrici de vaccinuri.
  (aici https://newseu.cgtn.com/news/2019-11-13/-GlaxoSmithKline-launches-new-vaccine-unit-in-Hungary-LzeOFqdi5G/index.html)
  @ Astro zevzecu. Aveti dreptate, am fost citat gresit, este vorba de 10-15 milioane de doze pe luna, a corectat si Digi
  @ T . Nu avem tehnologie de vaccinuri, dar am oferit terenul disponibil Guvernului pentru un PPP. Nu ma intereseaza reclama, nu ma ajuta nimic, vreau doar a arat ca merita investit in genul acesta de industrie. In Terapia am investiti 2,5 mln Euro intr-o sectie de R&D, 6 mln Euro intr-un centru de studii clinice. Aducem imprimante 3D si roboti colaborativi si o sectie de seringi preumplute pana in 2025
  @ Terapia., Barny. Terenul de la Terapia este curat, avem aviz de mediu pana in 2030, am demolat doar constructiile care nu se conformau cerintelor de mediu. Din pacate, ulterior, terenul a fost tinat unor rechini imobiliari care in 2016, au „facilitat” schimbarea PUZ-ului si au blocat constructiile industriale, asa ca am ratat constructia unei fabrici noi si a unei sectii de controlul calitatii, ne-am judecat 3 ani cu Primaria.
  (aici https://gazetadecluj.ro/primaria-cluj-napoca-pierde-inca-un-proces-in-incercarea-sa-de-urbanizare-a-municipiului/).
  Astfel incat grupul a ales sa faca investitia in Ungaria.

  • Multumim pentru precizari. Mutati commentul d-lui Damian mai sus ca e un fel de drept la replica, si clarifica public unele aspecte importante.

  • Ce sa mai…
   Executarea!
   👍 A hotărât…
   Marș mă!

  • Domnu Dragos Damian,

   1. de ce Dvs ca Ceo al unei companii farmaceutice private din Romania nu ii contactati direct pe cei de la Novavax si Moderna sa negociati cu ei direct acest parteneriat despre care vorbiti? De asemeni, de ce nu luati Dvs legatura cu Dl Catu in prealabil sa vedeti cu ce oferta a Guvernului Roman va duceti la americani ca sa incepeti negocierea? Nu e asta rolul unui CEO? Credeti ca parteneriatul Pfizer-Biontech s-a realizat de cater Trump si Merkel, sau de catre CEO-rile color doua companii?
   2. In general in corporate word-ul respectabil, lucrurile astea sunt confidențiale in primele stagii de negociere si se fac publice doar mult mai tarziu – din motive lesne de inteles. Iesirile Dvs in mass media pe tema asta fara a face nici un demers in prealabil macar la Guvernul Romaniei sau companiile respective denota mai degraba amatorism si nevoie de atentie decat profesionalism.

 20. De urmărit, că Domnu’ director are chestii de spus!
  Și în particular…

  • Contesti puterea farmaceuticei Superpower 2020 SA? Vai de caputul tau, copile. Pai indienii au descoperit bula din calciul efervescent. Tot ce le mai trebuie ca sa descopere si calciul e un miliard de la statul roman.

 21. „în condițiile în care vaccinurile anti-covid vor trebui făcute periodic”….
  Am inteles… de asta trebuie pasaport de vaccinare, ca la caini…

 22. Se crede deștept, mare și tare Dragoș Damian. Americanii stau la colțul străzii și cum apare câte unul care spune că vrea o fabrică de vaccinuri, îi umplu sacoșa și-l trimit acasă. Sincer , mă mir că Dragoș Damian conduce o fabrică de medicamente. Sper să fie și salariați responsabili acolo, că după înfumurarea lui Dragoș Damian, se produc și vaccinuri acolo.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.