G4Media.ro

De ce e simbolică vizita în România a premierului Vietnamului: a revenit…

Foto: Vietnam.vn

De ce e simbolică vizita în România a premierului Vietnamului: a revenit după exact 40 de ani la Facultatea de Construcții din București, pe care a absolvit-o în 1984

Premierul vietnamez Pham Minh Chinh se află într-o vizită oficială în România – un eveniment rar pentru șeful guvernului al unei dintre cele mai dinamice economii din Asia. Pe lângă întâlnirile cu premierul Marcel Ciolacu și președintele Klaus Iohannis, oficialul vietnamez a mai avut pe agendă un punct important: o vizită la facultatea pe care a absolvit-o în 1984.

Astfel, premierul Pham Minh Chinh a vizitat duminică Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole a Univesității de Construcții București, potrivit presei oficiale din Vietnam. El s-a întâlnit cu rectorul Radu Sorin Văcăreanu și cu alți profesori ai universității.

Premierul Pham Minh Chinh a fost trimis în România în perioada în care ambele țări făceau parte din lagărul socialist și aveau schimburi regulate de studenți. Premierul însuși a spus în timpul discursului de la Universitatea de Construcții că ”în perioada 1960-1989, România a instruit între 100 și 200 de studenți vietnamezi în fiecare an”.

„Vietnamul apreciază în mod deosebit sprijinul și asistența în ceea ce privește facilitățile, tehnicile și formarea resurselor umane pentru Vietnam; prin care România a ajutat Vietnamul să construiască Fabrica de ciment Hai Phong, Mina de apatită Lao Cai și o serie de mine de cărbune în Quang Ninh; crearea multor echipamente industriale, agricole și de apărare”, a declarat șeful guvernului vietnamez.

„Pentru mine, Universitatea Tehnică de Construcții București este o parte din viață. Nu voi uita niciodată ajutorul și grija profesorilor și a studenților. De fiecare dată când vin în România, mă întorc mereu la școală, indiferent cât de lungă sau scurtă este vizita”, a spus premierul, care a repetat în limba română „Școala Universității de Construcții București face parte din viața mea”, potrivit presei vietnameze.

După absolvirea facultății din România, tânărul Pham Minh Chinh s-a angajat în Ministerul Securității Publice din Vietnam, ca ofițer de informații, potrivit bibliografiei sale oficiale. În 1991 s-a transferat la Ministerul de Externe și unul dintre primele sale posturi de diplomat a fost la ambasada Vietnamului din București.

Ulterior, el a început o carieră politică în Partidul Comunist și a urcat în ierarhie până la postul de premier, în 2021.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează