G4Media.ro

De ce a greșit șefa tineretului PNL ironizând generația decrețeilor

De ce a greșit șefa tineretului PNL ironizând generația decrețeilor

Președinta organizației de tineret a PNL, Mara Mareș, a ironizat generația decrețeilor într-o postare pe Facebook, pe care ulterior a șters-o, dar cu această ieșire publică a atacat chiar electoratul care a trimis-o în Parlament. Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, generația X, Y pe care Mara Mareș o așteaptă să se implice pe motiv că ”decrețeii nu vor reuși” a absentat masiv de la votul din 2016, în schimb cei mai prezenți la urne provin din segemntul 44 – 65, care include ”generația decrețeilor”, adică persoanele născute între 1967 și 1989.

(Foto: Facebook)

Mara Mareș a publicat miercuri pe pagina personală și pe pagina TNL de Facebook o serie de imagini cu un așa-numit „Ghid de nesupunere civică”, care conțineau mesaje de tipul „Generația Y și Z… se aude? A spus-o și Iohannis… haideți în politică să facem mai mult și mai bine! Decrețeii nu vor reuși!” sau ”Vrei să emigrezi? Cine mai rămâne să facă mișto de Dăncilă? Generația decrețeilor nu e funny!”

Problema este că tinerii la care face apel Mara Mareș n-au prea votat la alegerile din 2016, în urma cărora a ajuns deputat PNL în Parlamentul României, ci grosul voturilor a venit tocmai de la ”generația decrețeilor”. Mai puțin de o treime (29%) din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au votat la alegerile parlamentare din 11 decembrie, indică statistica dată publicității de Biroul Electoral Central (BEC), citată de pressone.ro

În schimb, rezultatul alegerilor a fost influențat semnificativ de cei cu vârste între 45 și 64 de ani: 54% dintre ei au participat la vot. În acest segment de vârstă se regăsesc 5.371.831 dintre cetățenii României.

Potrivit un studiu IRES, la precedentele alegeri au dispărut diferențele între PSD și PNL în ce privește vârsta votanților Astfel, PSD şi PNL sunt la egalitate pe eşantionul de vârstă 25-34 de ani. Lucrurile sunt foarte echilibrate şi când vine vorba de electoratul cu studii superioare – procentele obţinute de social-democraţi, liberali şi USR sunt foarte apropiate.

Pe de altă parte, Mirel Axinte observă într-o postare pe Facebook că inclusiv o parte din tinerii chemați de Mara Mareș să se implice fac parte din generația decrețeilor. ”TNL cheamă la luptă împotriva decrețeilor generațiile Y și Z, deși o parte a generației Y (milenialii) e născută în anii 80, sub decretul lui Ceaușescu de interzicere a avortului. Trebuie spus că respectiva campanie e atât de stupidă încât o putem considera perfect targetată pe tineretul PNL. Încă o dată precizarea pentru TNL: Decreței sunt românii născuți între 1967 și decembrie 1989, cei care aveau între 0 și 22 de ani la revoluție și la mineriade și care au acum între 29 și 51 de ani”, scrie Mirel Axinte pe Facebook.

Ulterior, Mara Mareș și-a retras aceste postări și a revenit cu următoarele explicații: ”Acest ghid nu a fost gândit pentru a fi jignitor la adresa nimănui. A fost făcut în spirit de glumă la adresa realității curente, într-o Românie guvernată de Dancilă & co. «Decrețeii» reprezintă un termen des folosit în exprimarea publică. Îmi pare rău dacă cineva s-a simțit ofensat – cu siguranță nu aceasta a fost intenția”.

Tineretul Naţional Liberal a postat vineri un mesaj pe pagina de Facebook în care își asumă eroarea de comunicare și își cere scuze: ”Am greşit, ne asumăm şi îndreptăm. Tineretul Naţional Liberal îşi asumă eroarea de comunicare şi pe această cale cerem scuze celor care s-au simţit ofensaţi de interpretarea eronată a unora dintre mesajele campaniei “Ghid de nesupunere civică”, iniţiată pe data de 2 mai, Ziua Naţională a Tineretului. Prin alegerea unor formulări neinspirate, ne-am vulnerabilizat şi am dat posibilitatea interpretării mesajului nostru într-un mod negativ. Din nefericire, s-a pierdut din vedere intenţia noastră de a atrage atenţia asupra unei realităţi triste, EXODUL TINERILOR, iar mesajul nostru a fost deturnat în direcţia unui presupus “război între generaţii”. Tineretul Naţional Liberal păstrează un respect deosebit pentru generaţia părinţilor noştri care ne-au redat libertatea ducând pe umerii lor o revoluţie, dar şi greul perioadei de tranziţie economică şi politică a României. Acum este rândul nostru să demonstrăm, iar cel mai mare respect pe care îl putem arăta este preluând mai departe stindardul luptei lor pentru o Românie mai bună, mai tolerantă şi mai prosperă. Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, indică faptul că România a devenit ţara din care, în ultimii 10 ani, au emigrat cei mai mulţi locuitori, după Siria. Aceasta este adevărata temă şi DA, pentru că suntem o organizaţie politică de tineret trebuie să facem tot posibilul pentru a comunica cu generaţia noastră, pentru a le atrage atenţia şi a le spune cât de multă nevoie avem de ei. Cât de mult are România nevoie de ei! Nu suntem perfecţi. Uneori greşim, dar atunci când greşim, nu încercăm să ştergem urmele sperând că subiectul va trece, ci ne asumăm erorile şi le îndreptăm”, se arată în mesajul TNL.

Mara Mareș a fost aleasă în octombrie 2017 în fruntea oranizației de tineret a PNL. Mara Mareș are 26 de ani, este deputat și este din Făgăraș, județul Brașov. (Vezi aici profilul complet)

Tatal ei, Ioan Mares, este consilier judeţean PNL, fost preşedinte PDL Făgăraş și un important om de afaceri local. Presa centrală a relatat în mai multe rânduri despre maniera în care aceasta ar fi fost impusă pe un loc eligibil la Camera Deputaților, stârnind revolta membrilor cu vechime în PNL.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

 1. A ajuns asta şefă la tineret cum a ajuns pe vremuri şi EBA. Pe spinarea lui tac-su, mare boss PD-L. Cred că mai ţineţi minte episodul cu cartonaşele roşii…

 2. „…ne cerem scuze acelora care s-au simțit ofensați de interpretarea eronată a unora dintre mesajele…”. Deci în viziunea domnişoarei, nu mesajul a fost eronat, ci interpretarea noastră. N-am înțeles noi bine. Parcă am mai auzit pe undeva explicații de felul ăsta, gen la comunicatorii unui anume partid unde marii şefi din teritoriu îşi bagă beizadelele prin tot felul de funcții publice sau alte sinecuri. Dar stai aşa…

  • 2 tumbs up.
   ” au inteles greşit ” – Efectiv tantita nu intelege notiunea de scuză.
   Vorbele din gura si glontul de pe teava nu se mai întorc înapoi, din punctul meu de vedere asta a fo sinucidere politică, onorant ar fi o demisie „onorifică ” ca de castigat de pe urma suslaudatei preşedinte sigur nu vor nimic pe viitor.

 3. partea cea mai jignitoare e ca are dreptate .Sunt decretel si nu am nici un coleg macar cu care sa ma mandresc.Putinii care fac politica s-au apucat doar din dorinta de capatuire si sunt cam toti prin PSD!

  • @Mihai Poate la lopată unde lucrezi, nu ai găsit un „tovarăș de suferință” însă eu mă simt jignit de fătuca asta, mai ales că nu am votat niciodată PSD, chiar daca sunt „decrețel”. Una peste alta, nu poți să-i bagi pe toți în aceiași găleată, respect ce a scris Emil, a bagat-o tac’su în pâine și acum „face politica” prințesa lu’ tata!

 4. Fatuca asta intareste ideea ca prost poti fi indiferent de partidul din care faci parte!

 5. Am fost membru PNL aproape 15 ani pana-n 2004 cand odată cu rușinosul mangealac cu bașeala m-am retras si bine am facut ! Ce însemna azi sa fiu coleg de partid cu alți bășei in simțuri, gândire si comportament ca aceasta caricatura umană, auzi ” șăfă ” la tineretul mandolinar !

 6. Puterea cartofului!

 7. Biata,Mara,tu nu ai nicio vina.Tatal tau,însă,Are!

 8. Spiritul de gluma este una din caracteristicile acestui tip de comunicare – intai vorbim, apoi gandim, sper ca e o idee buna de slogan pentru campania electorala. Ma mir sincer ca TNL nu-si da seama ca parintii lor fac parte, majoritatea probabil, din generatia decreteilor; probabil unii din ei le-au amintit intre timp… Super echipa, bravo ! Scuzele nu rezolva nimic – mai ales in politica, e bine sa inveti de tanar ca o vorba nu o poti lua inapoi si diplomatia nu e pentru toata lumea…

 9. problema mea este legată de discriminare – un parlamentar, un om politic care, chiar și în glumă, face astfel de enunțuri, trebuie amendat pentru discriminare și hărțuire (vezi legea Legea nr. 48/2002 și următoarele: („5) Constituie hartuire şi se sancţionează contraventional orice comportament pe criteriu de rasa, naţionalitate, etnie, limba, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, apartenenţa la o categorie defavorizată, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.”

 10. Pentru ca sa fim exacti totusi ,generatia decreteilor e cuprinsa de cei nascuti in intervalul 1967-1971.In ce priveste articolul e scrisa de o pesedista din penele.

 11. Sa cereti voturile DECRETEILOR , la viitoarele alegeri , iar ei vor fi foarte inteligenti daca vi-i le vor acorda .

 12. Monica, una dintre caracteristicile, nu una din caracteristicile, și unii dintre ei, nu unii din ei.
  A310, vi le vor acorda, nu vi-i le vor acorda.

 13. Dra Mareș a greșit indubitabil, însă cu mult mai mult au greșit cei care au uns-o la conducerea Tineretului Liberal

  • Ea este singura care a gresit, de ce? Pai politica la noi este general valabila indiferent de partid pe criterii de interes. Este majora si acceptand numai ea este responsabila, nu cei care au propus-o. S-a bagat in politica sa si expresia „noi executam, nu gandim”.