G4Media.ro

De ce a fost omorât deputatul britanic David Amess: Radicalizare islamistă online…

Sursa foto: David Amess /Twitter

De ce a fost omorât deputatul britanic David Amess: Radicalizare islamistă online sau răzbunare pentru conflictul intern din Somalia, cu implicarea Qatar?

Presa britanică a început să publice posibile explicații ale uciderii prin înjunghiere vineri a deputatului Conservator britanic David Amess, omor pentru care a fost reținut de poliție ca suspect Ali Harbi Ali, 25 de ani, cetățean britanic de origine somaleză.

Cotidianul The Sun a vorbit cu mai multe rude ale lui Ali și relatează că acesta ar fi fost radicalizat după absolvirea liceului urmărindu-l pe internet pe predicatorul musulman Anjem Choudhary, condamnat pentru incitare la ură.

Chudhary a emis într-un interviu pentru Daily Mail ipoteza că Amess ar fi fost ucis pentru vederile sale pro-Israel, deși predicatorul nu era prea sigur despre vederile deputatului Conservator.

Tatăl său Harbi Ali Kullane este descris de un somalez din Londra, Harbi Farah, citat de Sun, drept un membru respectat al comunității somaleze din Marea Britanie. El se întorsese din Somalia înaintea izbucnirii pandemiei de Coronavirus și a fost operat pe cord.

Tatăl lui Ali a fost consilier al fostului prim ministru al Somaliei, iar un unchi al lui Ali, Awale Kullane, este ambasadorul Somaliei în China.

Cunoscuți ai lui Ali au spus că acesta a studiat la o facultate de medicină și că lucra pentru Serviciul Național de Sănătate NHS.

Dar cotidianul The Times emite o ipoteză total diferită care se îndepărtează de ipoteza asasinatului pe motive islamiste.

Citând surse din serviciile de securitate cotidianul londonez scrie că Amess ar fi fost ucis din cauza strânselor sale legături cu emiratul Qatar. El vizitase emiratul din Golf și avea înscris în registrul de interese parlamentar călătorii acolo finanțate de ministerul de externe al Qatar-ului. El a făcut lobby pe lângă Qatar să investească în circumscripția sa, Southend West

Presupusul asasin al lui Amess este fiul consilierului fostului prim ministru al Somaliei, Omar Sharmarke, care după ce a pierdut puterea în 2017 a plecat în exil în Kenya.

Dușmanul său politic este actualul președinte al Somaliei, Mohamed Abdullahi Farmaajo, sprijinit puternic de Qatar.

O astfel de ipoteză, care pare a fi o linie de anchetă a poliției ar trece în plan secund motivația islamistă în favoarea politicii interne somaleze și a legăturilor de familie ale presupusului asasin.

Poliția a obținut din partea unei curți din Londra o prelungire a arestării preventive până la șapte zile, maximum permis pentru detenția fără inculpare în cazul acuzațiilor de terorism.

The Sun, The Times, Daily Mail

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. daca ipoteza terorismului islamic cade, altfel ar fi fost un bun simplificator al situatiei, aceasta ipoteza ne arata complexitatea lumii in care traim, insecuritatea la care se expun diferiti actori politici care, din motive de interese nationale sau locale, se implica in aspecte ce tin de geopolitica altor state!