G4Media.ro

De ce a demisionat un polițist din Belarus când au început protestele:…

De ce a demisionat un polițist din Belarus când au început protestele: Mi-a fost teamă că ar putea să mă trimită în orice moment să acționez împotriva protestatarilor/ N-aș fi putut încalca un ordin, ar fi însemnat să dezertez

Minsk, 9 august, noaptea alegerilor. De la o fereastră, cameramanul Deutsche Welle filmează cum un protestatar este lovit în stomac. Zilele și nopțile care au urmat ne-au demonstrat că acest tip de brutalitate a poliției nu a fost o excepție. În alte imagini, poliția atacă un grup de manifestanți, transmite Digi24.ro

Loviturile asupra protestatarilor curg aproape cu satisfacție. Sunt tot mai multe astfel de înregistrări pe rețelele sociale.

E greu să privești imagini în care scutierii acționează împotriva propriilor cetățeni. Scenele au făcut înconjurul lumii.

Dar, și mai important, al țării. Au fost văzute în fiecare sat, oraș și familie din Belarus, inclusiv la familia Iemelianov. Lui Igor Iemelianov încă i se pare tulburător să urmărească aceste înregistrări.

Igor Iemelianov, fost căpitan de poliție: Mi se umplu ochii de lacrimi. Bat oamenii și nu pățesc nimic după aceea. Uitați cum îi lovesc cu toată puterea.

Igor este el însuși ofițer de poliție – sau mai bine zis, a fost. La 11 august, după două zile de la alegeri, și-a predat insigna, păstrându-și doar epoleții – ca suvenir al celor 15 ani de muncă.

În Belarus nu e lucru puțin să renunți la un loc de muncă bun. A luat decizia după ce s-a consultat cu soția sa, Marina. Igor spune că se hotărâse de la prima picătură de sânge vărsată în timpul demonstrațiilor.

Igor Iemelianov, fost căpitan de poliție: Mi-a fost teamă că ar putea să mă trimită în orice moment să acționez împotriva protestatarilor – că voi primi ordinul în timp ce eram încă în uniformă. Așa că a trebuit să demisionez. N-aș fi putut încalca un ordin – ar fi însemnat să dezertez, să-mi abadonez camarazii și să plec pur și simplu. Ca om, nu puteam face nici asta. Odată trimiși undeva, suntem acolo unul pentru altul. Așa că înainte ca toate astea să se întâmple, mi-am dat demisia.

Mai spune că nici pe departe nu este singurul care a renunțat.

Igor Iemelianov, fost căpitan de poliție: În departamentul meu, estimez că aproximativ zece la sută dintre angajați au plecat – vă dați seama? 10% dintre polițiști!

Soția lui se teme că Igor ar putea fi tras la răspundere într-un fel sau altul.

Marina Iemelianova: Mi-e teamă că într-o zi când o va duce la grădiniță pe fiica noastră nu se va mai întoarce acasă și n-aș ști unde să-l caut. Dar, decizia a fost luată și, oricum, dacă ar trebui să analizăm din nou situația, am proceda la fel.

În Minsk, scutierii au primit îmbrățișări și sărutări. Unii dintre ei priveau de parcă nu pricepeau ce li se întâmplă. Au fost mobilizați să păzească o clădire guvernamentală în fața căreia avea loc o mare manifestație.

Citește integral pe Digi24.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Game over ! 🙂

  you Win ! 🙂

  By ! 🙂

 2. Am mai văzut filmul ăsta în Ucraina :))

 3. Danjarmeria română, ați auzit cum se procedează?!

  • A noastră-i mai intelijentăPăi nu și-au luat ei concediu, delegând atribuțiile unor interlopi care s-au imbrăcat in jandarmi și și-au acoperit numerele de identificare cu bandă izolatoare? După ce a trecut urgia au revenit la locul călduț.

 4. Evident, cunoaștem scenariu, Belarus va fi împărțită între UE și Rusia. Are dreptate Lucasenko,țara sa va fi sfâșiată cât de curând.

 5. Emotionant. Sa puna cerere pentru serviciu la abatorul german.

  La iarna, cand agricultura incetineste, sa se inscrie inapoi la scoala. Dupa clasa a sasea, i se da voie sa se solicite viza Work and Travel. Cand vine primavara, va putea sa aleaga intre spaaranghel si veceuri.

 6. Totusi, intr-o dictatura sa-ti dai demisia si interviuri…bal…bla…O fi stare de urgenta, alerta…propaganda functioneza idem lovitura din 89??

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.