G4Media.ro

Datele dezamăgitoare despre noile locuri de muncă în SUA, puse pe seama…

Datele dezamăgitoare despre noile locuri de muncă în SUA, puse pe seama ajutoarelor în bani date de Administrația Biden: „Plătim oamenii ca să nu muncească”

Ajutoarele financiare oferite de către administrația democrată americanilor rămași fără locuri de muncă din cauza pandemiei de coronavirus sunt considerate responsabile pentru cifrele dezamăgitoare care arată reducerea semnificativă a ritmului creării de locuri de muncă în aprilie în Statele Unite.

„Să plătim oamenii ca să nu muncească diminuează ceea ce ar trebui să fie o piață a forței de muncă mai puternică,” a reacționat Camera de Comerț a SUA după ce circa 260.000 de locuri de muncă au fost generate în aprilie, mult sub nivelul de un milion, anticipat de analişti. Rata șomajului a urcat și ea la 6.1%, pe fondul unei penurii crescute de lucrători disponibili.

Companiile din Statele Unite au angajat luna trecută mai puțini oameni decât se așteptau specialiștii, în condițiile unui pachet imens de stimulare care a făcut ca guvernul să trimită cecuri de 1.400 dolari majorității americanilor.

Astfel, potrivit datelor Biroului de Statistică a Muncii publicate vineri, doar 266.000 de locuri de muncă au fost adăugate în aprilie, deși ar exista circa 7.400.000 de posturi disponibile pe piața muncii din America.

Este o scădere dramatică față de cele 770.000 de locuri de muncă create în martie, o cifră care a fost considerată un semn că redresarea economică a SUA a luat avânt.

În același timp, rata șomajului a crescut până la 6.1%, cu 0.1% mai mare decât în martie, ceea ce înseamnă că 9.8 milioane de americani sunt în prezent șomeri.

În februarie 2020, înainte ca restricțiile anti-coronavirus să forțeze milioane de oameni să ajungă șomeri, 5.7 milioane de americani nu aveau locuri de muncă. În aprilie 2020, economia SUA a pierdut 20.5 milioane de locuri de muncă, cel mai mare declin de când a început înregistrarea acestor date.

Înainte de publicarea raportului statistic de vineri, Dow Jones estimase că vor exista un milion de noi locuri de muncă, iar rata șomajului va fi de 5.8%. Alți analiști preconizaseră că numărul noi de locuri de muncă va fi între 900.000 și 2 milioane.

Așa cum era de așteptat, cele mai multe dintre locurile de muncă adăugate au fost în sectoarele de agrement și ospitalitate, odată cu redeschiderea barurilor și restaurantelor. Însă angajarea este stagnantă în alte sectoare, cum ar fi comerțul cu amănuntul.

Ce ajutoare se oferă

Conform Planului american de salvare (American Rescue Plan) în valoare de 1.9 trilioane de dolari, aprobat doar cu sprijinul democraților din Congres și semnat de către președintele Joe Biden, angajații care și-au pierdut locurile de muncă din cauza restricțiilor anti-pandemie câștigă acum mai mult în beneficii de șomaj decât au câștigat când lucrau. Iar acest lucru, cred mulți experți, îi determină pe oameni să nu se întoarcă la muncă – tocmai într-un moment în care când angajatorii încearcă să se redeschidă în întreaga țară.

Astfel, șomerii primesc 300 de dolari în plus pe săptămână în prestații federale până de Ziua Muncii, în luna septembrie. Aceasta sumă se adaugă la prestațiile de șomaj de stat, care în medie sunt în jur de 320 de dolari pe săptămână.

Se ajunge astfel la o medie de 638 de dolari pe săptămână în plăți combinate de șomaj federale și de stat. În comparație, suma combinată primită în 2019 a fost în medie de 348 de dolari pe săptămână.

În aprilie 2020, suma primită a fost de 938 de dolari, după ce președintele din acel moment, republicanul Donald Trump, a adoptat un plan temporar de ajutor în perioada maximă a pandemiei. Acest plan a sporit plățile săptămânale ale șomajului cu 600 de dolari și, de asemenea, a oferit angajaților un cec unic de stimulare.

Acel program s-a terminat însă în luna iulie, iar asistența de șomaj a fost redusă la 300 de dolari pe săptămână, sumă care va fi acordată până pe 6 septembrie.

Plățile pentru șomaj se ridică la 15.95 dolari pe oră, pe baza a ceea ce ar fi fost o săptămână de lucru de 40 de ore – mai mult decât dublul salariului minim federal de 7.25 dolari pe oră.

Potrivit economiștilor de la Bank of America, beneficiile combinate de șomaj actuale înseamnă că oricine câștigă mai puțin de 32.000 de dolari pe an poate primi mai multe venituri din ajutorul pentru șomaj decât din locurile de muncă anterioare.

Ce a spus Biden

Liderul de la Casa Albă a respins ideea că ar fi fost dezamăgit de datele publicate vineri și a declarat că raportul arată că administrația sa este „pe drumul cel bun.” Biden s-a referit, de asemenea, la raportul privind locurile de muncă ca dovadă că sunt necesare mai multe cheltuieli federale pentru a stimula economia.

„Unii critici au spus că nu avem nevoie de American Rescue Plan, că această economie se va vindeca singură. Raportul de astăzi subliniază, în opinia mea, cât de vitale sunt acțiunile pe care le întreprindem,” a afirmat președintele. „Eforturile noastre încep să funcționeze, dar ascensiunea este abruptă și avem un drum lung de parcurs.”

Președintele Biden și-a apărat planul de stimulare economică de 1.9 trilioane de dolari drept „un efort de un an de zile de salvare a țării noastre” și a respins sugestiile că „ar trebui să fim dezamăgiți.”

Discursul președintelui Biden a venit după ce aliata sa democrată, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a emis o declarație numind raportul din aprilie „dezamăgitor” și a cerut Congresului să aprobe mai multe fonduri pentru cheltuielile cu infrastructura.

De la adoptarea Planului American de Salvare în martie, Biden a prezentat alte două pachete legislative: peste 2 trilioane de dolari pentru reconstrucția infrastructurii și 1.8 trilioane de dolari pentru familiile și copiii americani. Cifrele anemice privind locurile de muncă nou create complică însă propunerile administrației democrate de aproape 4 trilioane de dolari în cheltuieli noi, ce urmează să fie finanțate prin creșterea impozitelor pentru persoanele și corporațiile bogate.

Reacția Camerei de Comerț

După publicarea statisticilor privind locurile de muncă, U.S. Chamber of Commerce a cerut încetarea acordării prestației suplimentare de șomaj de 300 de dolari pe care americanii fără locuri de muncă au primit-o în timpul pandemiei de coronavirus și care este programată să fie acordată până în luna septembrie.

„Raportul dezamăgitor privind locurile de muncă arată clar că să plătim oamenii să nu muncească diminuează ceea ce ar trebui să fie o piață a forței de muncă mai puternică,” a declarat Neil Bradley, vicepreședintele executiv al camerei.

Bradley a continuat: „Avem nevoie de o abordare cuprinzătoare pentru a rezolva problemele forței de muncă și amenințarea foarte reală pe care joburile neacoperite o reprezintă pentru redresarea noastră economică din pandemie. Unul dintre pașii pe care factorii de decizie politică ar trebui să îl facă acum este încetarea ajutorului de șomaj suplimentar săptămânal de 300 de dolari.”

El s-a referit, de asemenea, la o analiză a camerei care a constatat că plățile de 300 de dolari au făcut ca „aproximativ unul din patru beneficiari să ducă acasă mai mult în ajutoare de șomaj decât a câștigat muncind.” Ca ilustrare a acestei situații, New York Post a citat exemplul restaurantelor din New York, care nu pot să funcționeze la capacitatea maximă admisă deoarece nu reușesc să angajeze suficient personal, chelnerii și picolii preferând să primească ajutoarele de șomaj.

Pe de altă parte, unii analiști s-au referit la faptul că raportul privind locurile noi de muncă arată că recuperarea economică așteptată de mulți în Statele Unite nu s-a materializat, deși ratele infecțiilor cu coronavirus sunt în declin și tot mai multe afaceri se redeschid în întreaga țară.

Chiar dacă experții punctează că angajările reduse nu arată neapărat că revigorarea economiei este în pericol, raportul este un semn că va mai dura ceva vreme până când SUA vor reveni la nivelul economic pre-pandemie.

Răspunsul republicanilor

Așa cum era de așteptat, datele dezamăgitoare publicate vineri au provocat reacția imediată a opoziției de la Washington, care l-a acuzat pe președintele democrat că încearcă să transforme America într-un „stat al asistaților sociali,” după modelul unei țări europene socialiste.

Republicanii din Senat lucrează deja la eliminarea beneficiilor federale sporite de șomaj. Senatorul Roger Marshall (Kansas) a declarat că intenționează să introducă legislație pentru a reduce plățile suplimentare la reluarea activității Senatului în ședința de luni.

Marshall a spus că aude în mod constant despre angajatorii din statul său natal „care se luptă să găsească oameni pentru a ocupa locurile de muncă, deoarece oamenii rămân acasă din cauza prestațiilor mari de șomaj și a cecurilor de stimulare pe care democrații continuă să le mărească.”

Senatorul Steve Daines din Montana a susținut că guvernul federal ar trebui să urmeze exemplul dat de statul său natal, care va pune capăt plăților suplimentare de 300 de dolari în iunie, așa cum a anunțat guvernatorul Greg Gianforte.

„Restul țării ar trebui să urmeze exemplul Montanei. Mulțumită conducerii guvernatorului @GovGianforte, suntem deschiși pentru afaceri, deschiși pentru școală, stimulând întoarcerea la muncă ȘI punând capăt plăților suplimentare de șomaj. Fii mai mult ca Montana,” a scris Daines pe Twitter.

Oficialii din Montana, precum și cei din Carolina de Sud, au anunțat că nu vor mai participa în programul federal prin care beneficiile de șomaj în valoare de 300 de dolari oferite de guvernul de la Washington să fie plătite cetățenilor din statele lor. Autoritățile din aceste state s-au declarat îngrijorate de faptul că banii în plus oferiți de guvern îi vor convinge pe oameni să rămână acasă, ținându-i în afara forței de muncă și complicând eforturile companiilor de a angaja personal. Pentru a contracara acest lucru, Montana oferă un bonus unic de 1.200 de dolari celor care se întorc la muncă.

Joi, guvernatorul Carolinei de Sud, Henry McMaster, a anunțat și el că statul său va încheia participarea la programul federal, despre care a spus că „stimulează și plătește lucrătorii să rămână acasă, mai degrabă decât să îi încurajeze să se întoarcă la locul de muncă.”

Alți guvernatori republicani ar putea urma exemplul celor din Montana și Carolina de Sud, în contextul în care congresmenii Partidului Republican și grupurile conservatoare și-au exprimat constant dezaprobarea față de plățile de ajutor anti-COVID acordate de Administrația Biden.

Surse: Newsweek, New York Post, BBC, Twitter

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Mda ca ajutoarele dupa criza din 2008 au ajutat mult economiile. Ajutoare care s-au dus direct in buzunarele bancherilor care au pus economia mondiala pe butuci.
  Nu vrea lumea sa munceasca, ce bullshit ieftin.
  Economia reala e la pamant, bursele sunt tot mai sus.
  Pana si PNRR-ul nostru tot companiile mari ajuta.

 2. Cum vorbeste bideu de trilioan in conditiile in care amerlocii sunt datori niste miliarde! Plus ca de cand a venit asta la „putoare” a crescut pretul la carburant.

 3. Au și ei „asistați sociali”, se poate și la case mai mari, nu numai la noi

  • Noi suntem mici mici mici mici mici copii…fata de tarile occidentale.
   La noi s-au distrus locurile de munca dar oamenii au tulit-o in lume cat au vazut cu ochii nu au mai stat la mana statului.
   In China e locuri de munca pentru toti..acolo nu ie asistati.

  • Mergi tu in China sa muncesti pa 25$/ luna.

  • noutati pentru gabriel, postacul cacapitalist: salariul minim in china variaza intre 172$ si 339$, depinde de regiune!

  • Pai si ce mai asteptati ?

 4. Dai drumul la tiparnita ca să dai bani la chiori să stea acasă fără să muncească => INFLAȚIE => scade moneda => toată lumea sărăcește, cu excepția beneficiarilor de ajutoare sociale.

 5. Propagandă republicană. Când a trmis portocala cecurile semnate Donald Trump atunci a fost bine. Angajări nu se fac încă fiindcă sunt încă multe restricții. Nu că se dau cecuri.

  • America nu e județul Dolj unde se votează pe șepci și găleți și pe cine dă, e mult mai rău. Trump a fost singurul care a spart cloaca establishmentului care a băgat lumea în budă în ’08 și în general în ultimii 30 de ani de când cu destabilizarea Orientului care a umplut buzunare cu peste 7000 de miliarde în contracte care l-ar face palid și pe ăl de vindea becuri la Porțile de Fier cu adaos de 10000%. De asta e bălăcărit în presa profitorilor. A enervat pe mulți care exportau munca în China punând taxe de import exorbitante pe produsele și subansamblele americane făcute afară și a spart sistemul asigurătorilor de sănătate prin descentralizare și eliminarea intermediarilor. A oprit migrația și astfel au crescut salariile și a scăzut șomajul și a pus onor aliații la plată și Iranul cu botul pe labe în fața alianței Israeliano-Saudite. pe care a realizat-o dând peste nasul diverșilor experți. Democrații au venit la putere prin fraudă, călărind virusul chinezesc finanțat de Fauci și combătut, împotriva tuturor prognozelor de vaccinele dezvoltate în cadrul unui program inițiat tot de Trump, warp speed, luat în derâdere de democrați. Numai că lucrurile astea nu sunt cunoscute de cei care se trezesc repetând prostiile propagandei globaliste neomarxiste finanțate de cei deranjați de la manglă de Trump și alții ca el și care se autonumesc”elite” străine de orice morală .

  • Mosulica, in pauzele de somn pune mana pe vreo carte de istorie si poate reusesti sa intelegi ce inseamna marxism, socialism, capitalism, feudalism si comunism si poate, doar poate mai reusesti si sa eviti aceleas tip de postari lungi, plictisitoare si bine influentate si infiltrate in mintea ta slaba de catre idolul tau trump. O plimbare in aer liber, miscare, si nechezat de cal, ca de ras ai uitat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.