G4Media.ro

Danemarca pariază pe un aditiv pentru hrana vacilor pentru a reduce emisiile…

Sursa foto: Pixabay

Danemarca pariază pe un aditiv pentru hrana vacilor pentru a reduce emisiile de metan

Danemarca a fost de acord să ajute fermierii să finanțeze un aditiv pentru hrana animalelor care ar trebui să reducă emisiile de metan de la bovine cu până la 30%, ca parte a eforturilor de a atinge obiectivele ambițioase în materie de climă, a anunțat guvernul de la Copenhaga, scrie Reuters.

Danemarca, un important exportator de produse lactate, ar putea deveni prima țară din lume care să stabilească prețul emisiilor agricole, inclusiv al emisiilor de metan provenite din râgâitul vacilor, o măsură care beneficiază de un sprijin politic larg.

Metanul, un gaz cu efect de seră mai puternic decât dioxidul de carbon, este un produs secundar natural al digestiei la vaci și la alte rumegătoare care este eliberat în atmosferă.

Țara nordică s-a angajat să reducă emisiile cu 70% până în 2030 față de nivelurile din 1990.

Mai mult de jumătate din terenurile Danemarcei sunt cultivate, iar agricultura este responsabilă pentru aproximativ o treime din emisiile de carbon ale țării, potrivit grupului danez de reflecție privind clima Concito.

Agricultura nu a fost încă supusă niciunei reglementări privind clima, dar industria și-a exprimat îngrijorarea că o taxă pe carbon i-ar forța să reducă producția și să închidă ferme.

În schimb, fermierii și industria lactatelor au pledat pentru utilizarea aditivilor care opresc procesul de fermentare din interiorul stomacului vacilor, împiedicând astfel producerea de metan.

Guvernul a pus deoparte 518 milioane de coroane daneze (74 de milioane de dolari) pentru a finanța aditivul pentru hrana animalelor, care ar trebui să reducă emisiile de metan de la cele aproximativ 550.000 de vaci de lapte din țară cu 30% în 2030.

Publicitate electorală

Astfel de aditivi au fost întâmpinați cu scepticism de politicienii danezi și de grupurile de protecție a animalelor, deoarece nu este încă clar dacă ar respecta standardele daneze de bunăstare a animalelor.

Compania olandeză de nutriție Royal DSM, cu sediul în Olanda, a avut un aditiv pentru hrana animalelor aprobat de UE în 2022.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...