G4Media.ro

Curtea Supremă din Olanda a aprobat decizia de restituire a „aurului scitic”…

sursa foto: Pixabay

Curtea Supremă din Olanda a aprobat decizia de restituire a „aurului scitic” Ucrainei, și nu muzeelor din Crimeea

Curtea Supremă din Olanda a confirmat deciziile instanțelor inferioare privind „aurul scitic” – o colecție de obiecte arheologice care a rămas în Amsterdam timp de aproape un deceniu, scrie BBC.

„Această decizie a pus capăt acestei dispute. Muzeul Allard Pearson ar trebui să returneze aceste comori de artă statului ucrainean, și nu muzeelor din Crimeea”, a declarat instanța într-un comunicat de presă.

În vara anului 2013, o colecție de 584 de exponate (peste două mii de obiecte) și o valoare estimată la aproximativ un milion de euro a fost formată din exponate ale Muzeului de Valori Istorice din Kiev și ale altor patru muzee situate în Crimeea.

Ea a fost cea care a devenit baza pentru expoziția „Crimeea – Aurul și secretele Mării Negre”, care, în perioada februarie-august 2014, urma să fie prezentată la Muzeul Allard Pearson.

După anexarea Crimeei, a apărut o dispută: cui trebuiau returnate aceste exponate, muzeelor din Crimeea cu care a fost semnat acordul sau „proprietarului exponatelor” – statul ucrainean? Disputa a ajuns în fața instanțelor. Prima decizie în favoarea Ucrainei a fost luată încă din 2016, iar Curtea de Apel a aprobat-o în 2021.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează