G4Media.ro

Curtea Supremă a SUA a autorizat instanțele federale să intervină împotriva unei…

sursa foto: Captură video

Curtea Supremă a SUA a autorizat instanțele federale să intervină împotriva unei legi foarte restrictive privind avortul din Texas

Curtea Supremă a Statelor Unite a autorizat vineri instanţele federale să intervină împotriva unei legi din Texas foarte restrictive privind avortul, fără a ajunge până la suspendarea acesteia, relatează AFP.

Această decizie înlătură obstacolele procedurale care au împiedicat până acum judecătorii federali să blocheze legea texană, care totuşi încalcă jurisprudenţa înaltei curţi.

Legea, care a intrat în vigoare la 1 septembrie în acest vast stat conservator sudic, interzice avortul odată ce bătăile inimii embrionului sunt vizibile, adică după şase săptămâni de sarcină, chiar şi în caz de incest sau viol.

Curtea Supremă a recunoscut în 1973 şi a confirmat în 1992 dreptul femeilor americane de a face avort atât timp cât fătul nu este viabil, adică în jurul săptămânilor 22-24 de sarcină. Dar Texasul a creat un dispozitiv excepţional care a complicat până acum intervenţia justiţiei federale.

Legea sa le încredinţează ”exclusiv” cetăţenilor sarcina de a pune în aplicare această interdicţie, încurajându-i să acţioneze civil împotriva persoanelor şi organizaţiilor care ajută femeile la avort în schimbul promisiunii de despăgubire de 10.000 de dolari.

Sesizată de urgenţă la intrarea în vigoare a textului, Curtea Supremă s-a pus la adăpostul acestor ”noi întrebări procedurale” pentru a refuza să intervină.

Inacţiunea sa, percepută ca semnul influenţei celor trei magistraţi numiţi de Donald Trump, fusese puternic criticată de stânga. Bătălia judiciară a escaladat apoi, forţând-o să preia în totalitate dosarul.

În timpul unei audieri la 1 noiembrie, majoritatea judecătorilor săi şi-au manifestat scepticismul faţă de mecanismul legii.

În cele din urmă, ”opt membri ai Curţii sunt de acord să afirme” că principiul care protejează suveranitatea celor 50 de state ”nu împiedică urmărirea penală în instanţele federale”, potrivit deciziei acestora, la care doar judecătorul conservator Clarence Thomas nu s-a asociat.

Şeful Curţii Supreme, John Roberts, şi cei trei magistraţi progresişti, au adăugat, într-un text separat, că doresc ca instanţele să blocheze rapid această lege ”având în vedere efectele ei sinistre şi persistente”.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

 1. Ei vedeți, ăsta-i exemplu perfect de ipocrizie leftistă. Urlă în gura mare my body by choice când li se amenință dreptul de a-și ucide bebelușii dar în același timp susțin vaccinarea cu forța. Știu că unii vor spune că dacă nu te vaccinezi nu e doar corpul tau implicat și drepturile tale se termină unde încep drepturile lor. Serios? Cea mai ipocrită și spurcată specie sunt leftoizii.

  • faptul ca o femeie face sau nu avort nu il priveste pe calatorul din autobuz ce sta linga ea.
   faptul ca o femeie e sau nu vaccinata are importanta pt vecinul ei din autobuz.
   este atit de simplu.
   dar pt asta trebuie sa iti si folosesti capul pt a gindi, nu doar pt a impiedica ploaia sa iti intre in git.

 2. Între timp administrația Biden e preocupată cu legi prin care să lase cetățenii americani nevaccinați fără loc de muncă. Mari apărători ai drepturilor omului sunt leftiștii ăștia.

 3. Haideti sa vedem unde precizeaza legea ca nu ai voie avort dupa viol sau in caz de anomalii congenitale sau cand gravida este la risc dd moarte.