G4Media.ro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului condamnă Belgia într-o speță privind eutanasia

Sursa foto: CEDO / Facebook

Curtea Europeană a Drepturilor Omului condamnă Belgia într-o speță privind eutanasia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat marţi pentru ”prima dată” asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia, validând procedura belgiană care duce la actul eutanasierii, dar condamnând Bruxellesul pentru ”sfidările” în controlul a posteriori, relatează Agerpres.

Curtea precizează că decizia sa ”nu se referă la existenţa sau nu a unui drept la eutanasie” în general, ci la ”compatibilitatea” cu Convenţia Europeană privind Drepturile Omului a unei eutanasii practicate asupra mamei unui reclamant belgian, care suferea de depresie profundă de aproape 40 de ani şi dorea să renunţe la viaţă.

Este ”prima dată” când CEDO ”se pronunţă asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia”, a comentat, pe Twitter, Nicolas Hervieu, jurist specializat în drept european. ”Deşi confirmă absenţa unui drept de a muri, Curtea consideră că nimic nu interzice eutanasia, (dacă ea este) încadrată de garanţii legale”, a adăugat Hervieu.

Reclamantul afirma că nu fusese prevenit în legătură cu eutanasia mamei sale, de care el a aflat a doua zi după decesul acesteia în aprilie 2012. El a depus o plângere în penal, în final clasată de Parchet, care a estimat că eutanasia ”s-a derulat potrivit prevederilor legale” belgiene, adaugă Curtea.

Examinând prevederile legii belgiene privind eutanasia, în vigoare din 2002, CEDO a considerat că acele dispoziţii care încadrează ”actele şi procedura prealabile eutanasiei” ar constitui ”în principiu un cadru legislativ adecvat pentru a asigura protejarea dreptului la viaţă al pacienţilor aşa cum cere articolul 2 al Convenţiei” (dreptul la viaţă).

În schimb, judecătorii au evidenţiat ”sfidările” în analizarea ”a posteriori a eutanasiei practicate”, efectuată de o comisie federală de control şi evaluare a eutanasiei: potrivit CEDO, legislaţia nu garantează acestui organism o independenţă suficientă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Asa cum au procedat,parca spitalul mai mult a vrut sa scape de ea.Uneori eutanasia este necesara,fiindca nu lasa demnitatea umana sa coboare dincolo de „granitele”ei,dar trebuie bine reglementata si aspru sanctionate derapajele sau neglijentele.Cred ca numai in statele de drept autentice poate sa functioneze corect o asemenea institutie de drept,fiindca se poate aluneca foarte usor spre crimă mascată.