G4Media.ro

Curtea de Justiție a Uniunii Europene: Deciziile de încetare a proceselor penale…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Curtea de Justiție a Uniunii Europene: Deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare dreptului european / USR cere demisii la Curtea Constituțională

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis, luni, în urma sesizării Curții de Apel Brașov că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare dreptului european, informează Juridice.ro, iar USR cere demisii în rândul judecătorilor constituționali.

”Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la marea prescripţie dictată de CCR în România impune demisii în rândul judecătorilor constituţionali. În urma deciziei CCR, 5.000 de dosare s-au închis şi mii de infractori au scăpat de închisoare.

În spiritul transparenţei, USR cere explicaţii publice şi de la procuror şef al DNA care îl loc să aştepte decizia CJUE a preferat să ia o decizie de abandonare a dosarelor în care s-ar fi împlinit termenul de prescripţie”, anunță USR.

„CJUE precizează că instanţa naţională este obligată, în principiu, să înlăture normele sau jurisprudenţa naţionale care creează un risc sistemic de impunitate pentru infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii. Adică, nu poţi să îi salvezi de la pedeapsă pe infractori printr-o decizie CCR, cu încălcarea dreptului Uniunii Europene”, explică Stelian Ion, vicepreşedinte USR şi fost ministru de Justiţie.

USR precizează că după această decizie, judecătorii din ţara noastră pot decide să continue procesele în care sunt judecate astfel de fapte, în ciuda deciziilor CCR privind prescripţia.

”Judecătorii care aplică dreptul UE şi înlătură o reglementare naţională care constituie „un obstacol” în combaterea infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE nu riscă o sancţiune disciplinară, pentru că nu comit o abatere disciplinară.

USR a propus o lege care dădea posibilitatea CCR să îşi revizuiască deciziile contrare cu dreptul UE sau cu jurisprudenţa CEDO, dar a fost respinsă de PSD şi PNL”, se mai precizează în comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Felicitari Curtii de Apel Brasov!

 2. Totul este contrar in materie de drept penal in Romania. Infractorii plimba agenda prin Crangasi, dupa ce noaptea omoara la propriu femei. Si nimeni nu scoate filmarile de la dulap, au stat ele pentru zecile de victime de la Colectiv ascunse.

 3. Si nu, inca nu am fugit din propria tara din cauza unor neaveniti….

 4. Problema adevarata nu a fost ccr, ci mai ales completul Gradinaru, care a decis, contrar Constitutiei, ca deciziile ccr se aplica retroactiv, inventand ca vidul legislativ este lege mai favorabila…iar toti, in frunte cu savoniera, s-au grabit sa ii dea crezare

 5. Țara noastră plânge sub poveri de nedreptate,
  A procurorilor interlopi lovitura de grație,
  Cu legi schimonosite si cuvinte mânjite de-o ocără,
  Înțepenesc dreptatea, țin adevărul la distanță.

  Însă în lupta noastră, să nu cedăm speranței,

 6. numai ce o jigodie de judecatoare ,condamnata dupa prima cu 7 ani a fost scapata cu prescriptia primeste si bani pe ani nelucrati ..intrebare :Ce se intampla cu procesle inchise cu aceasta decizie a CCr -hotrarre a ICJ se redeschid ..? asa ar fi corect/normal

 7. Nu numai demisii, banii de salarii înapoi și fără pensie de nici un fel. Nu trebuie să răsplătim infractorii cu pensii nesimțite.

 8. Iar USR? Obsedații ăștia de democrație și justiție?

  • iar din astia ca tine care apara infractorii? majoritatea suntem obsedati de justitie, sa iti bage sefii infractori la puscarie, nu sa umble liberi.

 9. #florine,se pare ca iti place sa te scalzi în rahatul dictaturii! Atât poate mintea ta sa înțeleagă! Ești votant haur,bag de seama!