G4Media.ro

Curtea de Justiție a UE: Puterile ministrului Justiției din Polonia privind numirea…

Curtea de Justiție a UE: Puterile ministrului Justiției din Polonia privind numirea sau demiterea judecătorilor de la instanțele penale superioare fără motivare încalcă legislația europeană

Reglementările din Polonia care permit ministrului de Justiţie să numească judecători la instanţele penale superioare sau să îi înlăture din posturi fără precizare motivelor încalcă legislaţia Uniunii Europene, din cauză că nu există mecanisme de protecţie corespunzătoare, a decis marţi Curtea de Justiţie a UE (CJUE), relatează Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Ministrul Justiţiei din Polonia, Zbigniew Ziobro, care este şi procuror general, are puterea de a transfera unii judecători la instanţe superioare după criterii neprecizate şi de a anula astfel de decizii fără motiv.

„Pe perioada acestor transferuri, judecătorii nu primesc garanţiile şi independenţa de care ar trebui să se bucure toţi judecătorii într-un stat de drept”, a precizat CJUE într-un comunicat.

Astfel de puteri sunt un risc pentru independenţa sistemului judiciar, au mai stabilit judecătorii de la Luxemburg.

În plus, riscul de părtinire la respectivii judecătorii ar putea fi problematic pentru prezumţia de nevinovăţie în rândul oricăror inculpaţi aduşi în faţa lor, mai atrage atenţia CJUE.

Guvernul naţionalist din Polonia este implicat într-o serie de dispute cu UE în privinţa unor subiecte precum statul de drept şi reformele din sistemul judiciar, despre care criticii spun că subminează independenţa justiţiei.

În octombrie, CJUE a stabilit că Polonia trebuie să plătească o amendă de un milion de euro pe zi din cauza menţinerii unei controversate Camere Disciplinare pentru judecători.

Sursa foto: The European Court of Justice / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Atat procurorii cat si judecatorii trebuie sa fie independenti de puterea politica dar depenedenti de criterii de performanta stabilite de legislativ. O independenta totala a procurorilor si judecatorilor fara criterii de performanta (cum se tot propaga prin mediile din Romania), e o aberatie care se va plati scump.

    • Aici se vorbeste de extrema cealalta in care un procuror numeste si demite judecatori asa cum are chef.

  2. Cum de ministrul ala nu e omul mafiei UE? Proteste băieți, 10 august, colectiv, ce dreaqu, nu mai știți cum sa le organizați ca să i ucideți pe patrioti?