G4Media.ro

Curtea de Justiţie a UE a condamnat Spania pentru că nu a…

Sursa Foto: Medium.com

Curtea de Justiţie a UE a condamnat Spania pentru că nu a respectat legislaţia privind calitatea aerului în anii 2010 la Madrid şi Barcelona

Curtea de Justiţie a UE a condamnat joi Spania pentru că nu a respectat legislaţia privind calitatea aerului în anii 2010 la Madrid şi Barcelona, relatează AFP, citată de Agerpres.

Conform deciziei CJUE, autorităţile spaniole nu au luat măsurile necesare pentru a face obligatorie aplicarea directivelor europene în materie în cele două oraşe, între 2010 şi 2018.

În această perioadă, depăşirea limitelor privind concentraţia de dioxid de azot (NO2) a fost „sistematică” şi „continuă” în cele două zone urbane, a notat instanţa cu sediul la Luxemburg.

Condamnarea nu este însoţită în acest moment de sancţiuni, dar ar putea duce la impunerea de către Comisia Europeană a unei amenzi împotriva Madridului, în lipsa unor măsuri menite să determine respectarea regulilor UE.

Comisia a sesizat în 2019 CJUE în legătură cu această situaţie, reproşând Spaniei „încălcarea sistematică” a regulilor privind concentraţiile de NO2, care erau „constrângătoare juridic din 2010”.

Emisiile de dioxid de azot, favorizate de ambuteiaje şi de motoarele diesel, sunt, alături de particulele fine (PM10), una din cauzele principale ale poluării aerului şi se află la originea a mii de decese premature în fiecare an – cifră ce se referă doar la Spania -, potrivit Agenţiei europene pentru mediu.

Comisia Europeană a luat măsuri în ultimii ani împotriva mai multor state membre care nu respectă normele calităţii aerului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...