G4Media.ro

Curtea Constituțională de la Chișinău îl lasă pe oligarhul fugar Ilan Șor…

Curtea Constituțională de la Chișinău îl lasă pe oligarhul fugar Ilan Șor fără „farmaciile mobile”

Curtea Constituțională de la Chișinău a decis, joi, drept neconstituțională Legea privind activitatea farmaceutică, ce prevedea înființarea farmaciilor mobile, ce ar fi trebuit să livreze medicamente la domiciliu în Republica Moldova.

Mai precis, în decembrie 2020, după ce liderul Socialiștilor și fostul președinte Igor Dodon a pierdut alegerile și marea majoritate a clasei politice dorea alegeri parlamentare anticipate Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Șor și grupul Pro Moldova (format din deputați transfugi de la Partidul Democrat) au votat în favoarea unui pachet de legi controversate printre care și Legea medicamentelor.

Legea prevedea funcționarea unor farmaciile mobile, livrarea medicamentelor la domiciliu, instituirea unui catalog de prețuri la medicamentele compensate, modificarea metodologiei de calculare a prețurilor la medicamente, prescrierea electronică a medicamentelor, precum și instituirea obligației de serviciu pentru farmacii.

Legea a fost votată 16 decembrie 2020, în cea de-a două lectură, de către majoritatea parlamentară existentă de 54 de deputați (din 101 – n.r.). Sesizarea de către Curtea Constituțională a fost făcută de mai mulți parlamentari din opozție de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Platforma Dreptate și Adevăr (PPDA) și Partidul Democrat (PD).

Analiștii politici de la Chișinău au opinat că Legea era menită să avantajeze Partidul Șor, condus de oligarhul fugar condamnat în primă instanță pentru „jaful secolului”, Ilan Șor. Acesta este condamnat în dosarul controversat și nesoluționat până în prezent privind furtul a unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova între 2012-2014 sau echivalentul la aceea dată a 15% din PIB.

Ilan Șor, în prezent deputat în Parlamentul de la Chișinău, dispune deja de o flota semnificativă de mașini care funcționează pe tot teritoriul Republicii Moldova ca „magazine sociale mobile”. Aceste magazine, atât mobile cât și în puncte fixe, își intensifică activitatea în special în perioada campaniilor electorale, oferind mascat mită electorală populației pauperizate din Republica Moldova.

Așadar, intenția Partidului Șor era să adauge încă o flotă mobilă, dar de data aceasta cu farmacii, care să comercializeze medicamente la preț redus, în special vârstnicilor, votanți tradiționali de stânga. Legea în cauză era, în realitate, o legalizare a mitei electorale în perspectiva unor potențiale alegeri anticipate, au susținut analiștii.

Hotărârea Curții Constituționale este una definitivă și nu mai poate fi atacată.

Foto: Machetă a unei farmacii mobile a Partidului Șor / Site-ul oficial al formațiunii politice

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Levantinii astia ( Sor) sunt foarte inventivi la ghesefturi la care goymii nici nu viseaza