G4Media.ro

Curiosul „război al plăcuțelor de înmatriculare” dintre Serbia și Kosovo

Sursa foto: Pixabay

Curiosul „război al plăcuțelor de înmatriculare” dintre Serbia și Kosovo

Belgradul și Pristina ajung la un armistițiu prin medierea UE. Începând de vineri, Kosovo a anulat necesitatea ca vehiculele cu plăcuțe de înmatriculare sârbe care intră pe teritoriul său să le acopere parțial cu un autocolant, după ce Serbia a permis vehiculelor cu identificare kosovară să circule liber pe drumurile sale de la începutul acestui an, transmite La Razon, citată de Rador Radio România.

Decizia este „un act de bună vecinătate care vine după ce Serbia a recunoscut pe deplin plăcuțele de înmatriculare ale Kosovo”, a informat, vineri, guvernul kosovar.

Pristina și Belgradul au convenit asupra acestui lucru cu medierea Uniunii Europene (UE) în 2011, dar din moment ce autoritățile sârbe nu au recunoscut plăcuțele de înmatriculare din Kosovo, atunci, în 202,1 Kosovo a răspuns cu o măsură reciprocă.

Tensiunile care au apărut ca urmare a acestei situaţii au fost calmate printr-un acord privind utilizarea autocolantelor care acoperă simbolurile statului în cazul intrării în cealaltă țară.

Decizia Belgradului de a renunța la această practică și de a permite trecerea liberă a mașinilor cu numere de înmatriculare kosovare a fost lăudată de UE.

Anterior, în ultimele luni ale anului 2023, majoritatea sârbilor din cele patru municipii din nordul Kosovo, unde sunt majoritari, au fost de acord să schimbe plăcuţele de înmatriculare sârbe, asupra cărora insistaseră până atunci, pentru cele kosovare.

Guvernul sârb a subliniat că recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare din Kosovo nu reprezintă nicidecum o recunoaștere a independenței Kosovo, pe care fosta sa provincie a proclamat-o unilateral în 2008.

Dezacordul asupra plăcuţelor de înmatriculare a dus la un climat de mare tensiune în 2023 în nordul Kosovo, unde au fost înregistrate mai multe incidente violente, dintre care cel mai grav a fost un atac terorist al paramilitarilor sârbi în care și-au pierdut viața un ofițer de poliție kosovar și mai mulți atacatori. (Traducerea: Rodezia Costea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...