G4Media.ro

Cum vor arăta grupurile de dezbatere pentru Conferința privind viitorul Europei /…

Sursa foto: © European Union 2021 - Source: EP / fotograf: Eric Vidal

Cum vor arăta grupurile de dezbatere pentru Conferința privind viitorul Europei / Evenimentul de inaugurare în format hibrid va avea loc pe 9 mai, de Ziua Europei

Comitetul executiv pentru Conferința privind viitorul Europei a aprobat proiectul de program al evenimentului, care va avea loc pe 9 mai, de Ziua Europei, precum și regulamentul de procedură al conferinței, care stabilește regulile referitoare la participarea cetățenilor la grupurile de dezbatere.

Evenimentul de lansare va fi transmis live și va permite participarea de la distanță a cetățenilor, precum și intervenții ale președinților celor trei instituții UE.

Reprezentanții Parlamentului European, Consiliului și Comisiei au aprobat și regulamentului de procedură al conferinței, care stabilește regulile referitoare la participarea cetățenilor la grupurile de dezbatere și relația cu principiile și domeniul conferinței.

Astfel, fiecare grup va cuprinde 200 de cetățeni și va include cel puțin o femeie și un bărbat din fiecare stat membru. Cetățenii vor fi aleși aleatoriu, pentru a înființa grupuri reprezentative pentru diversitatea UE, în ceea ce privește originea geografică, sexul, vârsta, profilul socio-economic și nivelul de educație. Tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani vor reprezenta o treime din fiecare grup.

„Pregătim terenul pentru a obține cât mai multă interacțiune posibilă între cele două elemente inițiale ale conferinței – platforma și grupurile de dezbatere. Următorul pas este să punem baza sesiunii plenare, care să reflecte diversitatea de opinii din Europa și care să preia ideile și sugestiile cetățenilor, aspect de care depinde succesul conferinței”, a declarat europarlamentarul Guy Verhofstadt, copreședinte al comitetului executiv, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.

Secretarul de stat pentru afaceri europene din Guvernul Portugaliei și copreședinte, reprezentând Președinția Consiliului UE, Ana Paula Zacarias, a declarat că participarea la platforma digitală a conferinței, în ultimele zile, a fost „impresionantă”.

Platforma digitală pentru Conferința privind viitorul Europei, noul instrument prin intermediul căruia cetățenii din toate statele membre vor putea interveni și contribui direct la dezbaterile pentru viitorul Europei. a fost lansată luni.

Pagina specială a platformei o prezintă ca fiind „punctul central” al Conferinței privind viitorul Europei.

„Aceasta este ocazia dumneavoastră de a vă exprima, de a spune în ce fel de Europă doriți să trăiți, pentru a ne ajuta să ne modelăm viitorul”, este mesajul de pe platforma digitală.

Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE au convenit ca evenimentul formal de lansare a Conferinței pentru Viitorul Europei să fie pe 9 mai, chiar de Ziua Europei.

Un mecanism specializat de feedback va agrega și analiza principalele propuneri ale cetățenilor, astfel încât ele să ajungă în discuția politică ce are ca scop reformarea modului de funcționare a UE.

Context

Comitetul executiv este alcătuit din reprezentanți ai celor trei instituții (Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană), pe picior de egalitate. Acesta supraveghează activitatea, procesul și organizarea conferinței.

Reprezentanții COSAC (parlamentele naționale) participă în calitate de observatori la toate reuniunile comitetului executiv. Sunt invitați, de asemenea, reprezentanți ai Comitetului Regiunilor, ai Comitetului Economic și Social European și ai partenerilor sociali, tot în calitate de observatori.

Platforma digitală multilingvă este complet interactivă: participanții pot interacționa și discuta propunerile lor cu cetățeni din toate statele membre, în cele 24 de limbi oficiale ale UE. Persoane din toate categoriile sociale și în număr cât mai mare sunt încurajate să contribuie prin intermediul platformei la conturarea viitorului lor și să contribuie la promovarea acestui demers pe rețelele sociale, folosind hashtagul #ViitorulItiApartine.

Sursa foto: © European Union 2021 – Source: EP / fotograf: Eric Vidal

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...