G4Media.ro

Cum vede dreapta americană mișcarea ”vestelor galbene”/ Cum se vede din Moscova:…

Cum vede dreapta americană mișcarea ”vestelor galbene”/ Cum se vede din Moscova: O „revoluție a culorii”, stimulată de Statele Unite

În Statele Unite, mișcarea “vestelor galbene” îi încântă pe unii în cel mai înalt grad: de câteva zile, tot spectrul politic al dreptei americane se bucură pe față de această mișcare și de criza inedită care o însoțește în Franța. Pe rețelele de socializare, unele personalități includ “vestele galbene” în ceea ce ele percep drept confruntarea, existentă atât în Statele Unite cât și pe scena mondială, între forțele numite “mondialiste” și naționaliști, scrie Le Monde, citat de Rador.

Imaginile cu violențele, în special de la Paris, sunt văzute ca validarea atitudinii lui Donald Trump, pe plan intern (împotriva imigrației) ca și internațional (contra acordului de la Paris privind clima) și un mijloc de a-l critica pe Emmanuel Macron, o personalitate pe care mulți o detestă. De aceea nu este surprinzător să vedem manevrele unor personalități care erau deja foarte active pe rețelele de socializare în perioada publicării MacronLeaks.

”Alt-right” în prima linie

Este de exemplu cazul lui Jack Posobiec, unul din capetele de pod ale mișcării denumite ”Alt-right”, conglomerat de extremă dreapta anti-imigrație, misoginism și rasism, născut pe Internet. “În acest timp, în mondialism”, a scris el pe contul său de Twitter, reluând pe cont propriu termenul pe care îl folosește extrema dreaptă pentru a desemna mondializarea, pe fondul unui fotomontaj cu Emmanuel Macron exuberant în fața unor mașini incendiate pe străzile Parisului.

“Ce mi-ar plăcea să fiu la Paris în acest moment”, scrie Mike Cernovich, altă figură a acestei extreme drepte americane conectate care a distribuit multe imagini cu violențele de la 1 decembrie. “Franța, respinge postmodernismul și revino la rațiune. Arzi până vei învață lecția” scrie Stefan Molyneux, altă personalitate a dreptei americane pe Internet.

Pe site-ul ultranaționalist Breitbart sunt nu mai puțin de 20 de articole care au fost dedicate mișcării de la prima manifestație din 17 noiembrie. Toate descriu în termeni foarte ostili guvernul francez și îi prezintă într-o lumină favorabilă pe manifestanți.

O altă publicație apărută din această acțiune, Rebel Media, s-a deplasat chiar până în capitala franceză. Și aici, tratamentul este net favorabil “vestelor galbene”. În opinia jurnalistului ei, “Macron refuză să asculte poporul, care va face gălăgie”. Același jurnalist a postat un mesaj sarcastic, “ce mai face președinția dumneavoastră, dle Macron?”, pe fondul unei mașini arse.

Rebel Media cere chiar fonduri pentru a continua să relateze despre criza “vestelor galbene”. “Media din lumea întreagă îl adoră pe Macron și teoria originii umane a încălzirii climatice și trec sub tăcere faptele. De aceea noi suntem în Franța, pentru a găsi adevărul”, scriu ei. Una dintre colaboratoarele sale, britanica Katie Hopkins, a distribuit celor 800.000 de abonați ai săi un video, văzut de 1,3 milioane de ori, cu polițiști în fața manifestanților care își scot căștile, însoțit de îndemnul, în limba franceză: “Trăiască revoluția. Macron, demisia”.

”Revoltă contra mondialismului”

Numeroase personalități ale dreptei americane dure au o grilă de lectură bine determinată pentru a explică mișcarea “vestelor galbene”. E vorba de o revoltă împotriva “mondialismului”.

“Revolta contra mondialismului se accelerează”, se bucură Paul Joseph Watson, care, deși este britanic, este o figură de frunte a extremei drepte americane pe Internet.

Și tot el asigură că “dacă manifestanții ar protesta împotriva ‘schimbărilor climatice’, acest lucru ar fi pe prima pagină. Dar ei se bat contra mondialismului și a taxei pe carburant, și atunci media minimizează”. Și asta în timp ce mișcarea “vestelor galbene” este pe prima pagină a majorității media franceze de la începutul ei.

Foarte influenta secțiune a forumului american Reddit dedicat lui Donald Trump, loc de predilecție al dreptei americane dure, număra luni după-amiază mai multe postări, printre cele mai populare, de sprijin al “vestelor galbene”. “Ei ne spun că [aceste manifestații] sunt contra taxei pe carburanți. NOI NU SUNTEM PROȘTI. Ei vor să-și ia înapoi țara”, se poate citi într-una dintre ele. “Președintele Macron […] nu înțelege că Franța este în pragul unei alte revoluții împotriva elitelor sale”, descoperim într-o altă postare. Mișcarea “vestelor galbene” era de asemenea printre subiectele cele mai populare pe rețeaua de socializare de extremă dreapta Gab.

Un argument de sprijin pentru Trump

Pentru unele dintre aceste figuri ale dreptei americane, manifestațiile “vestelor galbene” servesc la hrănirea campaniei lor politice în interiorul Statelor Unite și permit să se pună în valoare bilanțul, pe care ei îl consideră pozitiv, al lui Donald Trump.

„Vestele galbene” văzute de Moscova: o „revoluție a culorii”, stimulată de Statele Unite

Potrivit lui Dmitri Kiselev, prezentator vedetă al canalului rusesc Rossia 1, s-ar părea că, la fel ca în timpul „revoluției portocalii” din Ucraina, americanii lucrează în Franța, scrie Le Monde, citat de Rador.

Ca pretutindeni în lume, stupefacţia se amplifică în Rusia după revoltele violente care au avut loc pe 1 decembrie la Paris, în timpul noii demonstrații de furie a „vestelor galbene”. Dar Dmitri Kiselev are interpretarea sa: galbenul este o culoare, evenimentele pun în pericol puterea, prin urmare, este o „revoluție a culorii”, orchestrată pe ascuns, ca toate celelalte înaintea ei – în special „revoluția portocalie” din Ucraina -, de către Statele Unite.

În seara zilei de duminică, 2 decembrie, pe postul public Rossia 1, directorul canalului și prezentatorul-vedetă al emisiunii „Vesti” (știri) – preferata lui Vladimir Putin, se spune – a prezentat acest argument incontestabil pentru a descrie situația din Franța: „Aceasta pare a fi exportul american al unei revoluții de culoare și toate pentru că președintele Macron a vorbit despre necesitatea unei armate europene„.

„Dacă nu aşa stau lucrurile” – a dezvoltat prezentatorul în fața unui ecran pe care scria cu litere mari ‘Revoltă exportată?’ – cum se explică faptul că o „creștere microscopică a prețului benzinei provoacă pe străzi scene de jaf, mobilizarea unei armate de polițiști, fum, focuri de armă, sânge, nori de gaze lacrimogene, cioburi de sticlă pretutindeni?” Nu, nu „pretextul este disproporționat”, spune Dmitri Kiselev, care s-a informat. Desigur, „prețul benzinei este de două ori mai mare în Franța decât în ​​Rusia”, dar este și mai mare în Grecia sau în Olanda.

Și apoi cum să credeți această secvență improbabilă: o coordonare a protestelor pe rețelele sociale cu videoclipuri „făcute chipurile de nişte francezi simpli”, și apariția unui „nume atrăgător” ca cel al „vestelor galbene”? „Într-adevăr, a continuat prezentatorul, pot tolera Statele Unite o alternativă la NATO în Europa? Credeţi ce vreți, dar primul val de revolte legate de combustibil a măturat Franța la doar o săptămână după declarația lui Macron privind necesitatea creării unei armate europene. Imaginile Arcului de Triumf și ale bulevardului Champs-Elysées devastate au urmat prezentării.

Dmitri Kiselev nu este deloc un prezentator ca toți ceilalți. Cunoscut pentru indignarea sa, înscris pe lista europeană a personalităților ruse plasate sub sancțiuni, el este și patronul companiei Rossia Sevognia, compania-mamă a televiziunii RT și a site-ului Sputnik, cele două media implantate în întreaga lume pentru a exporta vocea Kremlinului. Dar, duminică, lecția li se adresa mai întâi rușilor: revoltaţi-vă, veți avea haos.

Din 2014 și revolta ucraineană din Piața Maidan, Vladimir Putin a tot transmis același mesaj: Statele Unite se află în spatele fiecărei revolte. „Ele au început să susțină cu fermitate revoluțiile culorilor, inclusiv așa-numita primăvară arabă, și la ce a dus aceasta? La haos”, a repetat liderul Kremlinului la Forumul Economic de la Sankt Petersburg în iunie 2016.

Această contradicție se va remarca şi printre sursele influente din Rusia. Într-un tweet trimis în ajunul mitingurilor din Franța, din 1 decembrie, Aleksandr Dugin, un intelectual apropiat de cercurile de extremă dreaptă care au inspirat virajul eurasiatic și anti-occidental al președintelui rus, scria: „Eu sunt ‘vestă galbenă'”. În franceză, textual.

(Sursa Foto: Captură Youtube)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Fiecare intelege precum gandeste. Macron a vrut sa fie putin roman. Francezul n-are toleranta la minciuna si hotie. Poti fi politician, medic sau tractorist, la primul gest de impolitete te face tigan si te trimite in Romania.

    • Tocmai postacii psdisti vorbesc de intoleranta la hotie !!Ba da’prosti ne credeti,mai comunistilor!De ce nu i-ar trimite in Rusia ta de exemplu, tara celor mai mari hoti din istorie ,de la lenin incoace,tara de bastina a hotiei in numele poporului!?!?

  2. Bai “REDACȚIA” Pravda, de fiecare data când exista o mișcare de dreapta, conservatoare o catalogați și o înfierați ca “ultranaționalistă”, “alt-right”, “extrema dreapta”… orice e de dreapta e rău in condițiile in care tot ce a fost mai rau in lumea asta a fost adus de curentele de stânga și de statul dădaca pe care îl cantati acum. In condițiile in care țara voastră e condusă de strănepoții Anei Pauker, Dej și alți reprezentanți de marca ai stângii mondiale, visați egalitate pe orice alte criterii decât cele normale ale meritocrației. Pe de alta parte uitați ca de fiecare data când va flutura șeful vostru Dragnea ordonanța pe la nas veniți cu jalba in protap la unchiul sam, UE flutura sancțiuni care nu mai vin iar PSD își vede de treaba pe banii voștri. Visați ca ajungeți pe culmile progresului pe munca altora.

    • Vezi ca ai gresit adresa , pravda s-a transformat in sputnik ,redactia ta preferata!Cauta creiere de spalat la puscariasul voiculescu ,la fugarul infractor ghita ,acolo merge cu aiureli d-astea „de dreapta”!

    • nu ca te-ar da istoria afara din casa…

    • Lia, Diferența dintre “Vestele Galbene” din Franța și #Rezist din România: Vestele Galbene protestează împotriva globaliștilor, iar #Rezistenții îi susțin pe globaliști

  3. Diferența dintre “Vestele Galbene” din Franța și #Rezist din România: Vestele Galbene protestează împotriva globaliștilor, iar #Rezistenții îi susțin pe globaliști. Nationalismul se afla intr-o ascensiune puternica in toata lumea, nu doar in Europa. Neomarxistii/progresistii/liberalii/globalistii vor sa distruga natiunile, valorile nationale cu scopul de a crea un guvern mondial.

    Globalizarea inseamna un comunism global. Neomarxistii/progresistii/liberalii/globalistii sustin casatoriile LGBT, teoria gender, aducerea de imigranti, cenzura internetului, dictatura corporatiilor. Oamenii isi dau seama ca acceptarea acestor „valori europene” inseamna distrugerea natiunilor. Este o chestiune de timp pana cand nationalistii vor ajunge la putere in toata Europa. Oamenii isi dau seama ce se intampla si ii voteaza pe nationalisti.