G4Media.ro

Cum sunt protejați Trump și congresmenii americani de coronavirus. De ce este…

Cum sunt protejați Trump și congresmenii americani de coronavirus. De ce este criticat președintele

Președintele Donald Trump și oficialii americani sunt protejați de efectele coronavirusului de către un grup de lucru creat special la Casa Albă, care se întrunește de fiecare dată când este necesar pentru a răspunde situațiilor de urgență. Dezvăluirea a fost făcută în contextul în care liderul american a fost criticat vineri deoarece ar fi anulat inițial o vizită la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) în Atlanta, după ce unul dintre angajații CDC a fost testat pozitiv pentru COVID-19. În plus, Trump nu pare să respecte recomandările specialiștilor medicali, continuând să dea mâna cu cei cu care se întâlnește și să-i îmbrățișeze. Dar care sunt măsurile care au fost luate pentru a proteja oficialii de la Washington de infectarea cu coronavirus?

New York Post a dezvăluit, în premieră, că oficialii de la Casa Albă organizează întâlniri regulate cu privire la modul de reducere a amenințării infectării cu coronavirus a președintelui Trump și a colaboratorilor săi. Potrivit publicației, Casa Albă a înăsprit regulile privind vizitele luna trecută, în condițiile în care numărul infecțiilor începuse să crească dramatic în China și în alte țări.

Ca răspuns la apariția focarului de COVID-19, Casa Albă a cerut ca invitații care vizitează reședința oficială a președintelui american să indice toate țările vizitate în ultimele 30 de zile. În același timp, măsuri suplimentare de protecție sunt examinate de un grup condus de Tony Ornato, adjunct al șefului de personal pentru operațiuni de la Casa Albă. Grupul a fost descris de către un înalt funcționar al administrației ca „un grup de lucru” care se întrunește de fiecare dată, atunci când este necesar pentru a aborda situațiile de criză generate de coronavirus. Oficialul a afirmat că grupul monitorizează și reevaluează constant protocoalele de la Casa Albă, pentru a se asigura că Trump și colaboratorii săi sunt protejați de COVID-19.

Ziariștii americani au precizat că cea mai vizibilă schimbare în faimoasa West Wing de la Casa Albă a fost instalarea aparatelor cu soluții dezinfectate pentru mâini, în mai multe locuri. Însă oficialul citat de New York Post a spus că verificarea temperaturilor vizitatorilor și chiar suspendarea vizitelor publice sunt posibile dacă criza se agravează. Niciuna dintre acestea nu este însă iminentă, a adăugat sursa din administrația americană.

Revizuirea protocoalelor de la Casa Albă a venit în contextul unei schimbări semnificative de securitate care vizează testarea vizitatorilor pentru a-i depista pe cei infectați cu coronavirus.

Ziarul reamintește că, pe 21 februarie, Secret Service a început să solicite vizitatorilor oficiali la complexul de la Casa Albă să indice țările pe care le-au vizitat în ultimele 30 de zile. Secret Service, care este însărcinat cu protecția președintelui Statelor Unite, și Unitatea Medicală a Casei Albe examinează informațiile oferite de acești vizitatori și monitorizează persoanele care au vizitat țări cu focare de coronavirus.

„Nu este o interdicție rigidă, dar ea le permite experților medicali să știe cui să pună întrebări suplimentare,” a spus un oficial. „Oamenii au fost foarte cooperanți și înțelegători, un lucru pe care noil îl apreciem,” a adăugat el.

Jurnaliștii care nu dețin permise permanente de acces în Casa Albă și oaspeții care intră în Eisenhower Executive Office Building, aflată în apropiere, trebuie să furnizeze și ei informațiile de călătorie. Turiștii care vizitează Casa Albă completează același formular ca și alți vizitatori, dar fac acest lucru cu luni în avans. Nu este deocamdată sigur dacă informațiile oferite de ei sunt revizuite pe măsura apropierii datei de vizitare a Casei Albe.

Stephanie Grisham, secretarul de presă de la Casa Albă, a spus că oficialii „vor continua să evalueze circumstanțele și să adopte noi procese și practici sigure.” Pentru moment, a spus Grisham, Casa Albă ia „toate măsurile de bun-simț necesare pentru a proteja angajații federali.”

„Politicile și procedurile noastre sunt în conformitate cu îndrumările președintelui către țară – și acestea sunt acelea că trebuie să continuăm să facem tot ce putem pentru a evita perturbările în activitatea de zi cu zi de conducere a națiunii noastre,” a afirmat ea.

Grisham a declarat că oficialii urmăresc recomandările agențiilor federale cu privire la aspecte precum „educarea personalului în ceea ce privește cele mai bune practici de igienă, politicile existente legate de zilele libere din motive medicale și munca prin teleconferințe, creșterea activităților de curățare pentru zonele cu trafic ridicat și solicitarea ca personalul să fie atent la recomandările internaționale actuale de sănătate și călătorie emise de CDC și Departamentul de Stat în legătură cu programarea reuniunilor sau a călătoriilor, precum și invitarea oamenilor în complex”.

Complexul de la Casa Albă găzduiește în fiecare zi sute de angajați și invitați, iar multora dintre aceștia nu li se cer informații despre țările vizitate în ultima perioadă, în conformitate cu noua politică (de exemplu, reporterii obișnuiți nu trebuie să enumere țările vizitate recent).

Pe de altă parte, oficialii însărcinați cu protejarea Congresului de la Washington sunt puși în fața unor dileme de securitate similare. Deocamdată, accesul în Congres și în clădirile adiacente rămâne deschis publicului, iar vizitatorii nu sunt scanați decât cu detectoarele de metal la intrare. (Clădirile Congresului sunt vizitate anual de circa 5 milioane de persoane).

Consilierii unora dintre congresmeni au declarat că nu sunt la curent cu niciun plan de închidere a galeriilor pentru public de la Camera Reprezentanților și Senat sau de a restricționa vizitele în clădirile de pe Dealul Capitoliului. Liderii Congresului s-au întâlnit săptămâna aceasta cu Poliția Capitoliului și cu medicul oficial pentru a vorbi despre pregătirile în cazul unui potențial focar. 

Matt Gaetz, congresman republican de Florida, care a purtat miercuri o mască de gaze în timpul discuțiilor despre planul de urgență, a declarat că parlamentarii au un risc mai mare decât cetățeanul obișnuit să se infecteze cu virusul.

„Membrii Congresului sunt întotdeauna în aeroporturi, făcând selfie-uri cu telefoanele altor persoane. Dacă există cineva care se va infecta cu coronavirus, acesta va fi Congresul Statelor Unite. Regulile Camerei nu permit în mod explicit purtarea de echipament medical chiar și în acest moment de îngrijorare crescută. Aceasta este o regulă care ar trebui revizuită,” a afirmat Gaetz. Situația este cu atât mai delicată, cu cât mulți dintre congresmeni sunt persoane în vârstă, aflate în grupul cu cel mai mare risc de infectare.

Până în prezent, nicio persoană nu a fost testată pozitiv în Washington D.C., dar joi au fost confirmate trei cazuri în Maryland, lucru care a provocat temerea că este doar o chestiune de timp înainte ca această criză de sănătate să ajungă în capitala federală americană. Documente obținute de Fox News arată că liderii Camerei Reprezentanților iau în considerare scenariul în care congresmenii să lucreze în sistem telecoferință, pentru a evita intrarea în contact direct.

Cele mai recente date ale OMS, publicate pe 6 martie, au indicat 98.192 de infecții cu COVID-19 la nivel mondial (80.711 în China) și 3.380 decese (335 în afara Chinei). Cel puțin 226 de americani au fost infectați cu coronavirus, rezultând un număr de 15 decese, cei mai mulți în statul Washington (11).

Casa Albă, criticată

Dezvăluirile privind măsurile de protecție luate de Casa Albă au venit în contextul în care președintele Trump a fost criticat vineri, după ce a decis inițial să anuleze o vizită programată la Centers for Disease Control and Prevention în Atlanta (Georgia). Liderul american a spus că suspendarea vizitei a fost decisă după ce testele unuia dintre angajații CDC ar fi ieșit pozitive la efectele coronavirusului. „Președintele nu dorește să interfereze cu misiunea CDC de a proteja sănătatea și binele personalului său și al agenției,” a anunțat Casa Albă. 

Criticii au afirmat însă că președintele Trump ar fi decis să nu meargă la CDC după o controversă legată de numărul kiturilor de testare în Statele Unite, care ar fi insuficiente (oficialii CDC au spus că există kituri suficiente pentru toți cei care vor să fie testați, în timp ce vicepreședintele Mike Pence a recunoscut că numărul lor este mult prea mic). Oficialii din domeniul sănătății au spus că acest lucru le afectează eforturile de a detecta persoanele infestate cu coronavirus, care are o perioadă de incubație de 14 zile.   

Trump a respins însă aceste critici, insitând că ar fi fost vorba de o măsură de protecție, după existența unor suspiciuni privind infectarea unui angajat CDC. Președintele nu a precizat dacă Secret Service, personalul medical sau conducerea CDC l-au încurajat să-și suspende călătoria planificată în Georgia.

La doar câteva ore după aceea însă, Casa Albă a anunțat că vizita este din nou în program, iar președintele a mers într-adevăr la cartierul general al CDC în timpul după-amiezii. Înainte de a pleca spre Atlanta, Trump a semnat un plan de urgenţă de 8,3 miliarde de dolari pentru a finanţa lupta împotriva noului coronavirus. Planul oferă bani agențiilor de sănătate publică pentru teste, vaccinuri și alte tratamente. De asemenea, va oferi bani guvernelor locale și din statele americane pentru a răspunde răspândirii infecțiilor cu COVID-19.

Obiceiuri controversate

De asemenea, președintele Trump a fost luat în vizor și pentru faptul că în continuare dă mâna cu cei cu care se întâlnește – politicieni, membri ai personalului medical, ai forțelor de ordine sau simplii americani -, deși Organizația Mondială a Sănătății și specialiștii au recomandat constant evitarea acestui lucru pentru a împiedica transmiterea infecției de la o persoană la alta.

Trump, despre care se știe că are o teamă patologică de microbi, a declarat joi seară că, în ciuda îngrijorărilor cu privire la transmiterea coronavirusului, va continua să dea mâna cu oamenii.

La o întâlnire publică desfășurată în Scranton (Pennsylvania), liderul american a fost întrebat dacă a făcut vreo schimbare în obiceiurile sale de la izbucnirea infecției cu COVID-19. Trump a răspuns că „dacă a existat vreodată un moment în care să îi convingi pe oameni să nu-și strângă mâinile, acesta ar putea fi acela,”  adăugând: „Nu poți fi politician și să nu dai mâna”.

Trump a mai spus că oamenii „vor să îți strângă mâna, vor să te salute, vor să te îmbrățișeze, vor să te sărute… Sunt oameni pe care îi iubesc și oameni de care vreau să am grijă.”

Cu doar câteva zile înainte, încercând să împiedice panica publică și a piețelor de capital, președintele a declarat în fața a circa 100 de persoane strânse la Casa Albă că ia aceleași precauții ca și împotriva gripei. „Nu trebuie să puneți mâna pe fiecare balustradă decât dacă trebuie,” a afirmat președintele. „Faci anumite lucruri pe care le faci când ai gripă. Adică, privește asta la fel ca și gripa. Când cineva strănută – încerc să mă îndepărtez cât mai mult când cineva strănută.”

De asemenea, el a spus că americanii sunt în siguranță dacă iau parte la mitingurile sale electorale, dar a adăugat glumind: „Nu mi-am atins fața de câteva săptămâni. Au trecut săptămâni. Îmi lipsește asta.” (NPR a remarcat că mesajele mixte ale președintelui cu privire la protocoalele legate de coronavirus nu sunt primele în care stilul său de comunicare neortodox se bate cap în cap cu declarațiile venite din partea experților în sănătate publică).

Pe de altă parte, vicepreședintele Pence, care conduce eforturile Administrației Trump legate de combaterea coronavirusului, a urmat procedurile recomandate de experți. Joi, el a fost filmat salutându-l cu cotul pe guvernatorul Jay Inslee din Washington, în condițiile în care oficialii au recomandat limitarea și chiar evitarea contactelor personale în public.

Surse: New York Post, NPR, CNN, Daily Mail, Fox News, WSBTV

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Someone to protect Trump ?