G4Media.ro

Cum sunt cheltuiți banii bucureștenilor: 60 de milioane de lei pentru aparate…

Cum sunt cheltuiți banii bucureștenilor: 60 de milioane de lei pentru aparate dentare și analize medicale. Achiziție de autobuze hibride, plus subvenție de 500 de lei lunar pentru sistemul car-sharing

Primăria București pregătește o nouă serie de subvenții și ajutoare pentru bucureșteni din bugetul generos al Capitalei, în timp ce marile proiecte de de investiții trenează sau sunt amânate. Primarul Gabriel Firea cere Consiliului General să aprobe trei hotărâri prin care se stabilesc noi ajutoare către populația Bucureștiului, dar și înființarea unui sistem de car sharing și achiziția de autobuze hibride și troleibuze.

Proiectul car-sharing: 500 de lei pe lună șoferilor

Cel mai controversat este proiectul car-sharing. Pornind de la ideea că locuim într-un oraș extrem de aglomerat, Gabriela Firea cere consilierilor să voteze un proiect prin care posesorii de mașini care se grupează să transporte elevi la școală sau să meargă în aceeași direcție vor primi un decont de carburant de 500 de lei pe lună.

Proiectul nu menționează criteriile de încadrare pentru a beneficia de acești bani și nici modalitatea de controlare a modului de alocare a subvenției. Singurul detaliu este faptul că se va aplica zonei metropolitane București – Ilfov.

Pe de altă parte, proiectul prevede și realizarea unui sistem al Primăriei de car sharing, dotat cu autoturisme electrice, proiect similar cu cele existente în alte capitale europene. Dacă proiectul ar fi realizat, cetățenii pot utiliza mașinile primăriei în baza unui abonament. În plus, Primăria vrea și cumpărarea de microbuze școlare pentru elevii din ciclul primar și secundar, precum și achiziționarea de biciclete electrice. Aceste trei proiecte nu au bugete alocate.

Cumpărarea a 100 de troleibuze și 130 de autobuze hibride

Proiectul ar urma să beneficieze de co-finanțarea din fonduri europene, via Administrația Fondului pentru Mediu, și ar avea valoarea totală de 487 milioane de lei, din care 85 milioane de lei contribuția Primăriei București.

Proiectul Smile: 34.853.000 de lei

Proiectul vizează decontarea de aparate ortodontice fixe pentru copiii cu vârsta între 10 și 17 ani ai căror părinți sunt domiciliați în București. Inițiativa s-ar întinde, conform proiectului, până la alegerile din 2020.

Fiecare elev pentru care există recomandare de a purta aparat ortodontic fix va primi un voucher în valoare de 990 de lei pentru decontarea procedurii de luare de amprentă și aparatul propriu-zis. Condiția este să aibă trimitere de la medicul de familie și să fie realizată doar după ce copilului îi sunt reparate cariile dentare de către medicul stomatolog școlar.

Proiectul prevede decontarea a 30.000 de aparate pentru fiecare an școlar. Acestea vor fi decontate prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, instituție care ar urma să aleagă și rețeaua de clinici stomatologice pentru care s-ar deconta voucherele.

Inițiativa nu este nouă. În iunie anul acesta, Gabriela Firea cerea aceluiași consiliu să deconteze 750 de lei de arcada – 1500 de lei în total – copiilor din București cu probleme ortodontice. Atunci nu se specifica faptul ca ei ar urma să primească doar aparate fixe și nici nu limita intervalul de vârstă la 10-17 ani. Bugetul alocat atunci era de aproape 1 milion de lei (922500 de lei). Banii ar fi fost suficienți doar pentru 1233 de aparate ortodontice.

Proiectul Sănătate prin Sport – buget 21.760.000 de lei

Presupune decontarea de analize medicale pentru 51.000 de copii cu vârste între 5 și 14 ani și 34.000 de copii cu vârste între 14 și 18 ani legitimați la cluburile, asociațiile și fundațiile sportive din București.

Nu este pentru prima dată când Gabriela Firea pregătește subvenții uriașe pentru bucureșteni, oraș care are oricum cel mai ridicat nivel de trai din România. În acest timp, marile investiții pentru diminuarea problemelor din trafic întârzie, deși studiile TomTom arată că Bucureștiul este pe locul 5 al topului mondial al celor mai aglomerate orașe.

G4media.ro a făcut în luna iunie o listă cu marile cadouri făcute de Primăria București din banii cetățenilor

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Asta e esenta politicii pesediste. In fiecare an jupoaie pieile de pe 49 de oameni, le impart la 51 si au asigurata o perpetua masa de votaci. Fraierii n-au decat sa se pishe pe el de vot, dar mai intai sa cotizeze la bashtani.
  P.S. Pentru cei din alte orase care se vor grabi sa rada de bucuresteni si ciudata lor alegere: excursiile gratuite ale pensionarilor bucuresteni, aparatele dentare si voucherele pentru biciclete sunt platite inclusiv cu banii timisorenilor sau brasovenilor, pentru ca veniturile PMB includ 662.119.000 lei subventii de la bugetul de stat. Sursa:

  http://www.pmb.ro/institutii/cgmb/buget/docs/2018/20180813/1.1.1_buget_local.pdf

 2. Firuta arunca in stanga si-n dreapta cu banii nostrii si nu e ca sunt carcotasa insa, nu e in regula aceasta impartire de pomeni pe criterii doar de ea stiute. De ce nu acorda subventii pensionarilor pentru proteze, posesorilor de animale bani pentru scutece pentru cainii lor in special, intrucat amenzi nu se aplica de nimeni pentru ca proprietarii de animale ce nu strang mizeria dupa ei iar Bucurestiul e plin pe trotuare de harat, de ce nu se acorda subventii celor ce freaca menta pe Centrul Vechi intrucat acestia sunt supusi la riscuri de tot felul pe acolo ( incendii, cladiri ce sunt doar nitel primenite ca o baba ,,vopsita,,) subventii celor ce circula zilnic pe mijloacele de transport in comun ( aici ar trebuii chiar subventii speciale intrucat esti expus la buzunar si mereu trebuie sa-ti reinoiesti actele) s.m.d! Sa acorzi subventii acelor parinti ce-si duc copiii la scoala cand implicit merg si ei la serviciu e o nebunie, ce daca peste 400 cladiri au bulina rosie si trebuie consolidate?noi facem exercitii cum trebuie sa procedam in caz de seism ( bun si asta) dar cu instruirea populatiei trebuia inceput demult, cate un pic de la gradinita pana in liceu, la locurile de munca ( la absolut toti angajatii, simulari etc) nu asa tam nesam de s-a panicat lumea ne stiind despre acest exercitiu. Ma intreb daca macar cu catedrala lui Dany o fi incheiat Firea de pompat bani, ca nu-i asa ca se comporta precum o pasare ce imprastie totul in jurul ei!?

  • Ps. Mie imi pare rau ca Firea inca nu a realizat ca marea masa a bucurestenilor nu aprecieaza neaparat pomenile ei , mai degraba faptele si femeie fiind ar trebuii sa fie practica, corecta sa-si suflece mainile si sa se apuce de treaba ( sa faca ceea ce a promis in campanie altfel e degeaba, bani aruncati si ,,ciuciu,, alt mandat)!

 3. De ce nu spuneti tot adevarul? Marile „proiecte de infrastructura” tin de fapt de MT, nu de PBM.

  • Domnu’ Bull ai nu mai stiu cum,

   Pastrarea strazilor in stare buna tine de primaria generala, ma refer la cele pe care trec mijloacele de transport. Astea sunt ca vai de mama lor, se mai repara cand si cand. Liniile de tramvai sunt cumplite, pline de gauri langa sine, iti rupi cauciucurile. Intersectiile la fel, la orice trecere peste linia de tramvai.. Mergeti prin Bucuresti. Stim, asta nu e urgenta, urgente sunt fantasmagoriile de mai sus.

   Reabilitarea RADET si a retelei care crapa in continuu tine de primarie. Au reabilitata 3% din retea, retea veche de zeci de ani. Stim, asta nu e urgenta, urgente sunt fantasmagoriile de mai sus.

   In curand, autostrada Ploiesti-Bucuresti se va lipi de minunata artera Petricani (va recomand un drum pe acolo la ora 17:00 azi. Prelungirea autostrazii da in si mai minunata strada Fabrica de Glucoza. O strada sparta si aglomerata ca naiba, ca e deja cartier de firme acolo Extinderea pe patru benzi e in proiect de 6 ani. Stim, nici asta nu e urgenta.

   Ce face Firea e o mizerie fara seaman: mituieste populatia in modul cel mai gretos, ca sa nu vada nimeni ca pur si simplu isi bate joc de problemele reale ale acestui oras. Oras care se sufoca pas cu pas. In orele de varf viteze medie de transport (masini personala si mijloace de transport in comun fara banda separata) scade sub 10 km/ora.

   Iar Firea face paraghelii si da bani de biciclete si aparate dentare.

 4. Mofturi, fite si spoiala (spoliala)!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.