
Cum să depistezi spionii ruși, ghid publicat de serviciile secrete din Letonia: Igienă insuficientă, aspect neîngrijit, tunsoare scurtă, în stil militar
Unul dintre serviciile de informații letone și-a avertizat cetățenii că ar putea exista sabotori și spioni ruși în mijlocul lor și a publicat un ghid despre cum pot fi aceștia depistați, scrie The Guardian.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În raportul său anual, Serviciul de informații și securitate pentru apărare al statului baltic, cunoscut sub numele de MIDD, a oferit sfaturi populației sale de aproape două milioane de locuitori cu privire la modul de depistare a eventualilor agenți trimiși de Rusia.
Un aspect neîngrijit și o „igienă insuficientă” ar putea fi semne care să dezvăluie un agent intrat în clandestinitate. Alte semnale de alarmă includ discuțiile prea indiscrete cu localnicii, o tunsoare scurtă, în stil militar, sau turiști care nu cunosc terenul, dar au o cantitate neobișnuită de echipament de supraviețuire în aer liber, cum ar fi truse medicale specializate, hărți sau radiouri.
MIDD, una dintre cele trei agenții de securitate ale Letoniei, a declarat că astfel de indicii ar putea ajuta cetățenii să descopere agenții care se ocupă de „infrastructura critică și instalațiile militare” în vederea sabotajului, plănuind asasinate țintite sau tulburări sociale.
Acesta a declarat că agenții ruși și-au îmbunătățit capacitățile în ultimii ani, instruindu-se în deghizări cameleonice care i-au făcut mai greu de detectat. „Experiența ucraineană arată că serviciile speciale ruse sunt capabile să se adapteze la mediul și circumstanțele în care sunt utilizate grupurile de recunoaștere-sabotatori”, a declarat MIDD. „Membrii acestora pot să nu corespundă vizual profilului clasic de recunoaștere-sabotor”.
Agenții ar putea face parte din grupuri care zăbovesc în apropierea siturilor sensibile, pozând în lucrători umanitari sau dormind în zone îndepărtate, fără a arăta niciun interes pentru natură, a adăugat agenția.
Cu toate acestea, serviciul de securitate a avertizat cetățenii obișnuiți împotriva acțiunilor de vigilență asupra agenților ruși suspectați, subliniind că poliția și armata sunt cel mai bine echipate pentru a prelua controlul atunci când apar suspiciuni.
Radiodifuzorul public din Letonia a relatat că securitatea de stat a emis sfaturi similare, dar mai puțin detaliate, pentru ca publicul să raporteze activitățile suspecte în urmă cu doi ani, după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Pe măsură ce tensiunile cu Occidentul au crescut vertiginos, statele membre ale UE și ale NATO au fost în stare de alertă maximă în ceea ce privește sabotajul rusesc, în contextul unui val de atacuri cibernetice, incendii și deteriorări ale cablurilor submarine atribuite Moscovei. Kremlinul a negat acuzațiile.
Miercuri, procurorii federali germani au declarat că trei cetățeni ucraineni au fost arestați sub suspiciunea de a plănui atacuri cu colete capcană în Germania în numele statului rus.
În iulie anul trecut, agențiile europene de securitate au fost alarmate de trei explozii separate în pachete trimise din Lituania, care au detonat în Birmingham, în Regatul Unit, Leipzig, în Germania, și lângă Varșovia, în Polonia. Serviciile de informații suspectează o campanie pusă la cale de Rusia.
Cel mai recent caz din Germania a determinat oficialii să intensifice apărarea țării împotriva amenințărilor hibride.
Thomas Strobl, ministrul german de interne al landului Baden-Württemberg, unde unul dintre cei trei a fost arestat, a comparat impactul descoperirii complotului cu un „cutremur tectonic”. „Trebuie să ne adaptăm la noile situații de risc”, a spus el. „Nu suntem în război, dar nici nu mai suntem cu adevărat în pace”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii