G4Media.ro

Cum s-a transformat fostul ministru al transporturilor, Răzvan Cuc, dintr-un mare proprietar…

Cum s-a transformat fostul ministru al transporturilor, Răzvan Cuc, dintr-un mare proprietar de case și terenuri într-un om sărac, care împarte cu doi frați un mic apartament

Fostul ministru al transporturilor, Răzvan Cuc, a renunțat la toată averea în toamna anului trecut, după ce a început să fie audiat de procurori. Deputatul PSD și-a cedat mai toate bunurile și banii fostei soții, în urma partajului făcut în procesul de divorț. Până la acest moment, Răzvan Cuc nu a răspuns la întrebările transmite de G4media.ro legate de partajul cu fosta soție, în urma căruia a rămas sărac, cu o casă împărțită în acte cu alți doi frați.

În 2019, Răzvan Cuc era unul dintre cei mai bogați politicieni. Ministru al Transporturilor și deputat. Cuc menționa acum doi ani în declarația de avere 12 case și terenuri, plus economii bancare, donații de la rude și bijuterii.

În octombrie 2019, fostul ministru începe să fie vizat de procurorii anticorupție în mai multe dosare.

La începutul lui noiembrie 2019, menționa într-o nouă declarație de avere că mai deține un teren agricol și două locuințe.

În iunie 2020, în declarația de avere mai rămânea doar terenul agricol și un apartament împărțit cu doi frați. Nu mai erau menționate sume de bani în bancă, automobil sau bijuterii.

Cum a sărăcit într-un an

Anul 2018. În declarația de avere depusă în urmă cu doi ani, Răzvan Cuc menționa patru terenuri. Un teren intravilan, pe care se poate construi, de 700 de metri pătrați împreună cu soția, Ramona Lucia Iordache. Cei doi mai dețineau împreună și un teren agricol de puțin peste 10 hectare în județul Giurgiu. Tot la capitolul terenuri, soția lui Răzvan Cuc mai deținea două terenuri intravilane în Giurgiu.

La capitolul imobile, fostul ministru avea o treime dintr-un apartament, împreună cu frații săi, primit ca moștenire. Răzvan Cuc și soția sa mai dețineau patru apartamente în București, dintre care unul probabil e casă, pentru că este trecut cu o suprafață mare. Soția sa mai deținea singură un spațiu comercial, o casă de locuit și un apartament în Giurgiu.

Cei doi mai aveau bijuterii de 20.000 de euro, achiziționate între 2014-2017. În 2018, cei doi relatau ca au vândut două imobile, un apartament de 110.000 de euro și o garsonieră de 55.000 de euro. Economiile bancare ale celor doi erau de 80.000 de lei.

Socrul lui Răzvan Cuc, Ion Iordache, le-ar fi dat soților o donație de 200.000 de lei. Răzvan Cuc declara venituri anuale de 180.000 de lei, ca ministru și deputat, iar soția de puțin peste 200.000 de lei.

Anul 2019. La capitolul terenuri, cei doi soți dețineau aceleași proprietăți din anul precedent, dar la capitolul imobile, apărea un apartament nou în București, achiziționat în 2019.

Economiile bancare ale celor doi crescuse până la 330.000 de lei.

Donațiile primite de la socru au continuat și în 2019, de data asta Răzvan Cuc a primit 300.000 de lei. De altfel, din 2017 și până în 2019, perioada în care Răzvan Cuc a fost ministru, socrul i-a donat 700.000 de lei. Cât timp era consilier județean, și avea venituri anuale de maxim 40.000 de lei, Cuc nu primea donații de la socrul său, Ion Iordache.

Veniturile anuale ale fostului ministru au scăzut până la 120.000 de lei, iar cele ale soției au crescut până la 400.000 de lei.

În toamna lui 2019 începe partajul de soția sa, moment în care în declarația de avere a lui Cuc mai rămâne un teren agricol de 10 hectare, o treime din apartamentul moștenit și încă un apartament în București. Răzvan Cuc susține că a plătit și 200.000 de lei ca o sultă pentru soția sa.

Sulta reprezintă o diferență în bani pe care un soț o plătește celuilalt ca o compensație pentru că el a rămas cu mai multe bunuri în urma partajului. În condițiile despărțirii lui Răzvan Cuc însă, fosta soția a luat mai toate bunurile.

Anul 2020. În iunie anul acesta, din declarația de avere dispare locuința din București și rămâne doar apartament moștenit împreună cu alți doi frați și un teren.  Veniturile salariale erau de 150.000 de lei.

Averea a trecut pe numele soției după un partaj

Așa cum reiese din declarațiile sale de avere, Răzvan Cuc a sărăcit în urma partajului de soția sa, executorul judecătoresc Ramona Lucia Iordache, originară din Giurgiu. Partajul de soție a fost anunțat de Răzvan Cuc într-o declarație de avere scrisă după ce a fost schimbat din funcția de ministru al Transporturilor, odată cu moțiunea de cenzură, din octombrie 2019, împotriva guvernului condus de Viorica Dăncilă. Declarația de avere are date de publicare de 5 noiembrie 2019.

În cadrul partajului, Răzvan Cuc a renunțat în favoarea soției la patru locuințe în București deținute împreună cu fosta soție în urma unor contracte de cumpărare.

Soția a rămas și cu un teren intravilan în Giurgiu, cumpărat împreună de cei doi așa cum susțineau în declarațiile de avere precedente.

Mai mult, Răzvan Cuc a cedat soției și economiile bancare de aproape 350.000 de lei, dar li bijuteriile de 20.000 de euro. Fostul ministru i-a mai dat fostei soții și 200.000 de lei ca despăgubiri pentru că Răzvan Cuc ar fi rămas cu prea mult din averea comună.

Dosarele în care Răzvan Cuc este menționat

 • Ancheta de la Tarom. Răzvan Cuc a fost audiat de procurorii DNA în octombrie 2019, după ce fostul director al companiei de transport călători a declarat că ministrul PSD i-ar fi cerut să anuleze cursele interne, pentru ca parlamentarii opoziției să nu ajungă la ședința în care se vota moțiunea de cenzură care a dus la schimbarea lui Cuc din funcția de ministru și a întregului guvern condus de Dăncilă.
 • Ancheta privind șpăgile de la Arad. Membri ai filialei PSD cereau sume de bani de la persoanele care voiau să lucreze sau să avanseze la stat. Numele lui Răzvan Cuc a fost menționat în cadrul interceptărilor, sumele de bani ar fi fost date ca să se pună o vorbă bună și la acesta. Răzvan Cuc a negat că ar fi știut ceva de aceste șpăgi și a susținut că a fost audiat doar ca martor.
 • Ancheta liniei de cale ferată Brașov – Sighișoara. Este ancheta care îi poate da cele mai mari dureri de cap lui Cuc, din punct de vedere financiar, și nu numai. Conform surselor judiciare ale G4media.ro, procurorii anticorupție au deschis un dosar care vizează fapte de corupție privind acordarea contractului modernizării căii ferate dintre Brașov și Șighișoara, lucrări care beneficiau de o finanțare europeană de 800.000 de milioane de euro.

Câștigătorul inițial a fost descalificat de CFR Infrastructură, care apoi a desemnat o nouă asociere de firme drept câștigător. Procurorii i-au audiat în octombrie 2019 pe Constantin Axinia, fost director general al CFR SA, și pe Amalia-Renata Bendeac, director general adjunct guvernanță și administrare la CFR SA, administratorul infrastructurii feroviare din România. Cei doi ar fi declarat în fața procurorilor, confirm surselor G4media.ro, că anularea solicitarea anulării contractului a venit de la minister.

Partajul îl scapă de o eventuală confiscare

Dacă până în momentul partajului o persoană nu a fost pusă sub acuzată de procuror, atunci bunurile sale cedate fostei soții nu mai pot fi recuperate în urma unei eventuale condamnări chiar dacă bunurile au fost obținute prin fapte de corupție, ne-a transmis un procuror de la Parchetul General.

Reamintim că în această lună, Senatul a respins un proiect privind confiscarea extinsă, proiect inițiat de USR și respins de toate partidele. În baza acestui proiect, averea cedată cu intenția de a fi ascunsă către rude sau alte persoane putea fi sechestrată de procurori pentru a recupera apoi prejudiciul creat.

Surse din PNL ne-au transmis că proiectul USR a fost respins pentru că nu era complet și că în curând va fi promovată o altă inițiativă în acest sens.

Cuc, candidat PSD la Piatra Neamț

Răzvan Cuc a ajuns ministru al Transporturilor după ce a fost susținut de Ionel Arsene, Baronul PSD de Neamț, liderul local care devenise cel mai apropiat de Liviu Dragnea.

Cotidianul ”Adevarul” a scris că Ionel Arsene i-ar fi cerut lui Răzvan Cuc să țină avioanele Tarom la sol în ziua premergătoare și în cea a moțiunii împotriva guvernului condus de Viorica Dăncilă.

De altfel, apropierea dintre Răzvan Cuc și Ionel Arsene a devenit și mai evidentă în apropierea alegerilor locale din septembrie. Deși este originar din Giurgiu, Răzvan Cuc a fost pus de Arsene să candideze la primăria din Piatra Neamț.

Fostul ministru, Răzvan Cuc, și-a depus candidatura la primăria Piatra Neamț pe data de 17 august, din partea PSD.

„Voi face o echipă redutabilă alături de preşedintele Ionel Arsene şi echipa de consilieri locali. Vom da o nouă faţă oraşului şi vom implementa toate proiectele pe care le vom prezenta”, a declarat Răzvan Cuc, citat de Agerpres.

Răvan Cuc a fost ales deputat PSD de Giurgiu, dar în urmă cu un an a fost asumat de organizaţia PSD Neamţ.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Si ce, domna nu poate fi luata la intrebari daca a paltit impozite pe mosii? Si daca zice ca le-a primit la divort atunci sa fie luat domnul la intrebari. Sigur are raspuns, ca un psd-ist cinstit ce e.

  • Nu conteaza la cine sunt bunurile acum, ci cum aunfost dobandite. La fel si socrul lui, trebuie sa daca dovada de unde a a vut 500.000 lei in ultimii 2 ani.
   Votati USR si poate o sa avm o lege a ilicitului in Romania.

  • …Promovând o lege a ilicitului – „pe vremea asta!” E târziu.

   S-a ajuns, că nu (mai) interesează nici o Lege: fie ea, a ilicitului sau a traficului de persoane, sau a furtului din banii publici, a tăierilor ilegale de păduri – împreună cu alte mii de Legi „care mai de care mai corecte”, sau chiar „ne-interpretabile”.

   Că oricum se calcă (ea, Legea); iar dacă unii sunt „prinși” – atunci „alții” – le dau drumul…
   Prin urmare, să nu mai facă „omul” dreptate! Pentru că s-a ajuns, în această țară, că nu se mai face Dreptate (așa cum, de exemplu, Dumnezeu ar face-o):
   – se eludează adevărul,
   – se prescriu faptele,
   – se acoperă dovezile,
   – se mituiesc oamenii Legii,
   – se clasează dosarele – scăpându-i pe cei vinovați.
   Și nu e aluzie doar la cazul din articol, ci la practica generalizată din țară. Care iată, a devenit un trend.
   Iar în ce privește posesiunile (averile și banii) – că tot spui de „o lege a ilicitului, promovată de nu-știu-cine” – lasă-i mai bine să şi le păstreze; că până la urmă, asta este partea pe care și-au ales-o, nu?
   Mai mult: fiindcă în România – s-a ajuns în multe cazuri – că și făptuitorul și legiuitorul și judecătorul deopotrivă nu mai aplică Legea și Dreptatea, atunci lasă mai bine ca

   Dumnezeu să facă Judecată, în Țară!
   nu omul; că omul – în treizeci de ani, am văzut (cu toții), ce poate..

   ***

   Isus le-a spus:
   „Era un om bogat care se îmbrăca în porfira și in subțire; și în fiecare zi ducea o viață plină de veselie și strălucire. La ușa lui, zăcea un sărac numit Lazar, plin de bube. Și dorea mult să se sature cu firimiturile care cădeau de la masa bogatului; până și câinii veneau și-i lingeau bubele.
   Cu vremea, săracul a murit; și a fost dus de îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul, și l-au îngropat.
   Pe când era el în Locuința morților în chinuri, și-a ridicat ochii în sus, a văzut de departe pe Avraam și pe Lazar în sânul lui și a strigat: ‘Părinte Avraame, fie-ți milă de mine și trimite pe Lazăr să-și înmoaie vârful degetului în apă și să-mi răcorească limba; căci grozav sunt chinuit în văpaia aceasta’.
   ‘Fiule’, i-a răspuns Avraam, ‘adu-ți aminte că, în viața ta, tu ți-ai luat lucrurile bune, și Lazăr și-a luat pe cele rele; acum aici, el este mângâiat, iar tu ești chinuit'” – (Luca 16)

   „Răscumpărarea sufletului lor este așa de scumpă, că nu se va face niciodată” (Ps. 49:8)

 2. Divorț de formă pt a nu se pune sechestru pe avere!Un matrapazlâc al mafiotului și al mafioatei ,ce formează un cuplu de escroci asemănător cu al tuturor pzdistilor care au furat de-au rupt!!

  • A invatat de la Tariceanu

  • Cristian poterasu fost primar la sectorul 6 a procedat la fel. E acuzat in dosarul privind instrainarea unor terenuri cu prejudiciul de 60 de milioane de euro.

 3. Apa de ploaie toate aceste dezvaluiri. Nu ca n-ar fi adevarate ci pentru ca retardatii care-l vor vota pe bietul cetatean ramas aproape falit dupa un divort pagubos, se pisha pe orice argument serios si logic. Ca sa nu mai zic ca pentru ei singura sursa de informare e A-trei si rtv.

 4. cuc sa halesti un cuc , ca statul haleste cucismele tale

 5. De asta e nevoie de confiscarea extinsă, pe care psd a respins-o.

  • Si PNL a votat impotriva, fiindca PSD=PNL.

 6. Daca Razvan Cuc i-a platit si sulta de 200.000. lei fostei sotii inseamna ca lotul lui de bunuri imobile si mobile a fost mai valoros cu 200.000. lei decat lotul de bunuri primite de sotie ! Cum fostul ministru nu a primit imobile n case si terenuri cu exceptia unui mic apartament in care detine doar o cota minora, inseamna ca a primit bunuri mobile valoroase , bani de exemplu, multi bani si s-au bijuterii cat sa compenseze jumatate din valoarea de circulatie a apartamentelor, casei si terenurilor primite la partaj de sotia sa !

  PS. Cum declaratia de avere nu consemneaza sume mari de bani in valuta sau lei si nici bijuterii si tablouri valoroase, singura concluzie logica este ca a u avut sume mari de bani dobandite in comun si nedeclarate !

  PPS. DNA ar putea stabili daca este asa, caz in care lucrurile pt Cuc se complica sau poate dezamorsa situatia dovedind ca partajul bunurilor comune a fost simulat sau este cu totul altul decat ni se dezvaluie acum !

  • Bravo, jos palaria.

   @g4media Cuc nu e de origine din Giurgiu, ci din Bucuresti. Ta-su a fost ambasador pe vremea lui Ceausescu

 7. Nici un politician nu intra in politica că sa fie mai sărac.Toti vor sa se îmbogățească și să parvină.

 8. Cocq si-a facut averea pe merit, a fost un ministru al transporturilor foarte performant. 😂

 9. Se reface averea dupa ce intra banii de la italieni, bani pe care ii va plati statul roman pentru rezilieri abuzive ale contractelor pentru autostrazi.
  De fapt, acei bani nu voi fi inclusi niciodata in declaratia de avere.

 10. Petrov sa pupi cucul

 11. mda, iar intre timp vine presedintele si
  ne spune ca de la toamna o sa se apuce sa repare justitia 🙂 (adica bla bla bla, „aceeasi mizerie”)

 12. Da parcă-i puțin cam brunet. O fi din familia lui Iliescu? Că prea-i „descucăreț”. În orice caz, averea „cumulată” , trebuie să fie tot a statului.

 13. Interesant de stiut ar fi si daca presedintele tarii a platit impozit pe banii obtinuti din ,,meditatii” . Bani din care a achizitionat 6 case, din spusele dumnealui.

 14. Privind acest specimen,as crede că este lovit de autism cu fata aia de cretin…auzindu l vorbind ,calificativul de analfabet functional planeaza asupra lui. Dacă acest terchea berchea ă reușit să fure în halul ăsta, nu te mai miri de un Dragnea.

 15. SI acum vrea sa ajunga primar in PIatra Neamt. E plin orasul de materiale promotionale cu el si cu fata aia de pacalici a lui Arsene.
  Adicatelea lui Arsene nu-i ajung combinatiile cu drumuri la nivel de judet, manarite cu popii si prietenul de la Tasca, acu vrea sa manareasca si bugetul Piatra Neamt-ului prin intermediul acesui impochimen. Doi imbecili seminanalfabeti, sa si vad probabil cumetri peste bucate.
  Daca intra PSD la putere aici, s-a terminat orasul complet, nu mai creste nici iarba.

  • Pai, DACA cei din Piatra Neamt il vor vota, il merita!
   Problema de 30 de ANI e ca Romanii voteaza astfel de specimene, asta a facut sa avem o astfel de clasa politica!
   Un pic de cadere la PSD in 2019 si uite-i ca deja incep sa se atace intre ei, sa nu mai fie siguri ca vor castiga, asa cum au fost timp de 30 de ANI!
   „Decat” VOTUL nostru POATE SCHIMBA Romania, incet-incet acest PSD sa dispara, ALDE se duce deja iar celelate partide se vor schimba si ele!
   Altfel vor avea soarta PSD!
   VOTUL poate SCHIMBA Romania!!!
   De VOT Masiv se tem PSDeii, ei spera ca la vot sa iasa „decat” votantii lor, FIX cum s-a intamplat in 2016 cand PSD a castigat fara drept de apel, pentru ca Romanii NU au iesit la VOT!
   Pe Tara, participarea la vot a fost de putin peste 39%, adica din aproape 19 Milioane de Votanti inscrisi pe Liste, au mers la vot „decat” 7.323.368 alegatori, adica putin peste 39,42% dintre alegători au mers la VOT pe Tara!!!
   PSD practic a avut putin peste 3 Milioane de Voturi!
   Cu doar putin peste 3 Milioane de Voturi, infractorii lui Dragnea au facut Tara praf in 3 ANI!
   Iar in Bucuresti, prezenta la Vot a fost de numai 33,31%, adica din aproape 1,6 Milioane de Votanti inscrisi pe Listele de vot au mers la vot „decat” putin peste 500.000 de bucuresteni!
   Iar Gabita primarita a luat 246.553 voturi!!!

   Iesim la vot si trimitem PSD si ALDE si PRO-Romania definitiv la gunoi!

 16. O canalie , care a mancat banii romanilor , fara sa faca ceva ptr. acestia.

 17. Toti cei din psd Infractori!