G4Media.ro

Cum reacționează SIE după ce Teodor Meleșcanu a spus că, în calitate…

Cum reacționează SIE după ce Teodor Meleșcanu a spus că, în calitate de șef al serviciului, avea informații că Victor Ponta va pierde alegerile prezidențiale și l-a atenționat pe acesta: ”Ne rezervăm dreptul de a nu comenta”

Serviciul de Informații Externe a transmis, într-un răspuns pentru G4Media, că ”își rezervă deptul de a nu comenta” declarațiile făcute de Teodor Meleșcanu, fost șef al instituției în perioada februarie 2012 – august 2014, referitoare la consilierea lui Victor Ponta.

Meleșcanu a declarat în 29 noiembrie, în emisiunea moderată de Denise Rifai la Kanal D, că în calitate de șef SIE avea informații conform cărora Victor Ponta nu poate câștiga alegerile prezidențiale din 2014 și că l-a informat pe acesta cu privire la viitorul eșec.

SIE a transmis că nu comentează declarațiile fostului șef și nici mențiunile apărute în presă și a dat garanții cu privire la ”independența, neutralitatea și echidistanța politică” a serviciului:

 • ”Urmare solicitării dumneavoastră, transmisă electronic și înregistrată sub nr. 44744/2021, ne rezervăm dreptul de a nu comenta declarațiile și mențiunile din presă pe subiectul la care faceți referire, asigurându-vă că activitatea Serviciului de Informații Externe este caracterizată de independență, neutralitate și echidistanță politică, fiind desfășurată, pe toate domeniile din aria de responsabilitate, în deplin respect față de cadrul legal în vigoare, pentru apărarea securității naționale și promovarea intereselor României”, a transmis SIE pentru G4Media.

Context

Teodor Meleșcanu, fostul șef al Serviciului de Informații Externe, a declarat, în 29 noiembrie, la emisiunea moderată de Denise Rifai la Kanal D, că în calitate de șef al serviciului secret extern avea informații conform cărora Victor Ponta urma să piardă alegerile prezidențiale din 2014 și că l-a sfătuit pe acesta că ”nu e bine” să candideze pentru că ”nu poate câștiga”.

Conform informațiilor publicate pe pagina oficială a SIE și a Legii privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe (nr.1 din 6 ianuarie 1998) personalul Serviciului de Informaţii Externe nu poate să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora.

În timpul celor 40 de întrebări pe care le presupune formatul emisiunii, moderatoarea a adus în discuție episodul Victor Ponta care a fost acuzat de fostul președinte Traian Băsescu pentru că ar fi fost agent acoperit în perioada 1997-2001. Întrebat fiind dacă s-a folosit de șefia SIE ca să ”îi șteargă urmele” lui Victor Ponta, Teodor Meleșcanu a spus, printre altele, că descoperirea unui ofițer de informații este faptă penală și că i-a scris trei scrisori lui Băsescu pentru a-i explica acest lucru:

 • ”Nu, pentru că dacă e vorba de agenți sub acoperire, nu-i cunosc, nu le știu numele și nu știu cine sunt. Potrivit legii, descoperirea unui ofițer de informații este faptă penală. I-am făcut lui Traian Băsescu o scrisoare în care i-am prezentat toate prevederile legale. Cei acoperiți nu-i știe nimeni, decât o persoane care i-au luat în primire. Altfel ar fi o mascaradă cu ceea ce înseamnă agenții acoperiți. Dânsul mi-a răspuns, am mai trimit o a doua scrisoare cu elementele astea despre modul de funcționare a serviciului, a mai cerut încă o dată, deci scrisoarea a treia, trei scrisori am trimis, ultima dată am fost personal cu ea și i-am zis că dacă sunt probleme demisia e pe masă”.

Teodor Meleșcanu a fost întrebat ulterior dacă relația de prietenie cu Ilie Sârbu l-a determinat să fie apropiat de Victor Ponta (ginerele lui Ilie Sârbu, n.red.) sau ”a avut ordin din partea structurii de informații să îl protejeze pe Ponta”? ”Este Victor Ponta ofițer acoperit?”, a mai întrebat moderatorul.

Teodor Meleșcanu a povestit cum, la Vila Lac 1, i-a spus lui Victor Ponta, de față cu socrul său, că informațiile pe care le are din ”toate părțile” arată că nu poate câștiga alegerile prezidențiale pentru că ”lucrurile stau altfel”. Întrebat fiind despre sursa informațiilor, Meleșcanu a spus că ”nu sunt pentru televizor”:

 • „Nu știu, habar n-am. Victor Ponta era în campania electorală atunci. Dacă unii zic că a fost, habar n-am, nu ține de directorul SIE. Asta nu înseamnă că nu există legături cu domnul Sârbu, am fost colegi în Parlament dar niciodată prieteni. Eu personal am avut o discuție cu Victor Ponta și socrul său la Vila Lac 1 și i-am spus foarte clar și deschis că nu poate fi ales și nu poate câștiga alegerile pentru că lucrurile stau altfel. Era un punct de vedere ca rezultat al informațiilor din toate părțile. În calitate de șef SIE știam că nu va câștiga și i-am zis. A zis că bine, vom merge înainte. I-am zis că nu e bine să candideze pentru că nu va câștiga. Sunt informațiile mele, nu sunt pentru televizor”.

Citește și Teodor Meleșcanu susține că, în calitate de șef SIE, avea informații că Victor Ponta nu poate câștiga prezidențialele din 2014 și i-a spus să nu candideze: ”A zis că merge mai departe”/ Legea interzice angajaților SIE să facă politică.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Pr0st pr0st dar hot !😀

 2. Personaje care au intrat in istorie ca niste animale

 3. cum au stiut? .. s-au uitat drq pe niste sondaje!!!! …. nici nu trebuie sa se uite pe sondaje, s-au uitat drq in societate, stiau ca lumea e scarbita de psd si ce reprezinta .. si stiau ca lumea voteaza la presedentie, cu deosebire de parlamentare si primare unde asistatii sunt mituiti sa voteze cu psd .. asa stiau!

  • Înainte de primul tur sondajele îl dădeau câștigător pe Ponta. Abia între cele două tururi a început să se schimbe trendul.

 4. Cu alte cuvinte: Ne rezervăm dreptul de a încălca legea

 5. Ce moacă are ăsta! Ferească Dumnezeu ce specimene avem pe plaiurile astea, nu cred că țara asta mai are vreo șansă.

 6. Credeam că fosila asta comunistoidă s-a pensionat.

 7. Avea informațiile pe care le avea toată lumea la acea dată. Ponta doar în mintea lui credea că va câștiga alegerile. În rest toate sondajele îl dadeau direct pierzator. Melescanu doar încearcă să pară interesant acum. Bă chiar e cineva atât de prost încât să creadă că ăsta a făcut treabă acolo unde e? Ce dreaq a putut să facă fosila asta vreodată în viața lui în afară de a-și umple buzunarele și să mănânce pe degeaba? Și acum lumea se uită în gura ca și când ar avea ceva de spus.

 8. „”își rezervă deptul de a nu comenta”” rad cu lacrimi. Nu era ceva lege care obliga institutiile statului sa dea un raspuns la orice cerere in 30 de zile?

 9. Idividul a fost un neica-nimeni bun la toate : prost, gainar acum si senil ! N-ar strica sa faca „ceva” puscarie pentru tradare de secrete de stat !

 10. Da își permit. Își permit să râdă in nas oricui cere un minimum de decentă . Își permite melescanu sa comenteze public o informație probabil confidențială . Își permite ! Normal ar fi fost sa fie anchetat de procurori pt divulgare de secrete . Daca nu , atunci Sie trebuie sa spună dacă informațiile sunt corecte și de ce sunt la acest serviciu care are altă menire . Nerușinarea politicienilor și a serviciilor vasale întrece orice limite . Obrăznicia lor , arata și incompetență și preocupări , altele decât fisa de post . În asemenea condiții un astfel de serviciu trebui urgent desființat , angajații trimiși la pescuit și reînființat unul care sa îndeplinească condițiile legii.
  Unii vor spune că sunt agenți instruiți , că greu pregătești alta generație . Așa este . Dar daca nu se poate altfel, cei prezenți având alte preocupări complet ilegale , atunci trebuie tăiat raul de la rădăcina . Oricum o anchetă serioasă ar trebui să aibă loc . Dar cine sa o facă ? PSD/PNL/UDMR ?
  Sunt prea preocupați de furtul banilor publici și nu-i interesează . Iar „profesioniștii” pe asta se bazează .

 11. Pai credeti ca degeaba a sabotat alegerile in diaspora, de doua ori.

  😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎

 12. Ne reconfirmă nouă ca votul este doar de forma. Iese cine se dorește de la împărăție. Iata motivul celor 70% de neprezentare la vot

 13. Sa fim intelegatori. Domnul general-colonel Melescanu are o varsta. Nu trebuie sa nu uitam in gura fiecarui mosneag. El saracu’ tine minte ca a candidat si nu mai stie de ce; si atunci isi inventeaza justificarea ca stia ca Ponta nu castiga, deci ar fi avut el oarece sanse. Cu varsta memoria se reorganizeaza / dezorganizeaza.

 14. Securiștii între ei nu-și scot ochii! Sa nu apăra surprize…cine știe ce mai tine minte tataie.
  Nu spune ca știa caIohanis câștiga.