G4Media.ro

Cum le vorbim copiilor despre Fake News? Două organizații lansează activități pentru…

Sursă foto: Organizația Salvați Copiii

Cum le vorbim copiilor despre Fake News? Două organizații lansează activități pentru părinți și copii în scopul combaterii dezinformării

Organizația Salvați Copiii și NEPI RockCastle anunță că lansează marți, 17 mai 2022, o serie de activități interactive gratuite, pentru părinți și copii, prin conferința „Cum le vorbim copiilor despre FAKE NEWS?”.

Potrivit organizatorilor, evenimentul se adresează profesioniștilor în educație, asistență socială și protecția copiilor, precum și părinților care vor să învețe cum să recunoască situațiile periculoase și să comunice cu copiii lor despre riscuri și prevenție, conform unui comunicat de presă transmis de Salvați Copiii.

Conferința va fi transmisă LIVE pe paginile de Facebook Salvați Copiii România și Ora de Net începând cu ora 15.30 (poate fi accesată aici: https://www.facebook.com/events/411631230522873?ref=newsfeed) și are scopul de a atrage atenția asupra modului în care știrile înșelătoare îi afectează pe cei mici, de a identifica tipurile de conținut înșelător pe care copiii îl pot întâlni online și de a sublinia importanța dezvoltării gândirii critice în combaterea dezinformării.

Subiectul dezinformării va fi dezbătut de:

 • Bogdan Oprea, Cadru universitar, Universitatea București;
 • Anca Dobrean, psiholog, Cadru universitar, UBB Cluj;
 • Ileana Rotaru, Universitatea de Vest, conf. univ. dr., Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științele Comunicării;
 • Mihai Craiu, conf. dr., Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu – Rusescu”;
 • Dana Rogoz, actriță și creator de conținut;
 • Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii.

Copiii cu vârste între 8 și 17 ani care utilizează Internetul devin tot mai afectați de informațiile false din mediul online și dezvoltă în comportamentul lor stări de anxietate, stres, teamă și nesiguranță, se mai arată în comunicat.

Aproape 80% dintre copiii cu aceste vârste stau pe internet cel puțin trei ore, în timp ce doar 19% dintre ei petrec doar două ore online. Mai mult decât atât, 22% dintre copii și tineri cred că la televizor sau în publicațiile de știri nu pot fi difuzate știri false, conform unei cercetări sociologice realizate de Salvați Copiii.

Dezinformarea din mediul online poate pune copiii în situații disperate, iar un exemplu este Daniela, o elevă de 14 ani care citind o informație ce i-a fost distribuită, s-a simțit în nesiguranță: „Am primit pe un grup de Whatsapp un articol în care se spune că urmează să aibă loc un atac nuclear, cândva până la 1 iunie.

Am înțeles că urmează să primim niște pastile, pe care să le luăm, dar nu am primit încă nimic. Îmi este tare teamă, părinții mei sunt plecați din țară, iar bunica mea, are 78 de ani, nu știe pe cine să întrebe și mi-a propus să plec la părinții  mei, în Anglia. Nu știu ce să fac, nu aș vrea să pierd școala și nici să merg acolo unde cred că ar trebui să muncesc și eu. Cum știm sigur când va fi atacul nuclear?”.

„Evenimentele din ultima perioadă, începând cu pandemia Covid 19 și continuând cu războiul din Ucraina și criza refugiaților, au generat o stare de tensiune, pe care copiii au resimțit-o din plin.  Primim tot mai des, în cadrul liniilor de consiliere la Salvați Copiii, solicitări atât de la copii, cât mai ales de la părinți, care nu știu cum să gestioneze anxietatea copiilor și cum să îi protejeze de impactul știrilor false care circulă pe internet.

Lansăm acest proiect alături de NEPI RockCastle pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen tot mai răspândit și pentru a-i învăța pe copii și părinți despre importanța gândirii critice, gestionarea emoțiilor și recunoașterea informațiilor contrafăcute din mediul online, pentru a stopa răspândirea acestora.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.

Organizația Salvați Copiii a mai precizat că lansează și o serie de evenimente offline care se vor desfășura sub forma unor piese de teatru, prin care vor fi abordate din mai multe perspective tema știrilor contrafăcute, alături de un pachet de resurse ce conține: ghiduri pentru cadrele didactice, planuri de lecție, prezentări, fișe de lucru pentru elevi și materiale video explicative.

Acestea pot fi descărcate de la https://oradenet.ro/initiativa2022 și au rolul să sprijine cadrele didactice și elevii din învățământul preuniversitar din România în derularea activităților propuse în cadrul inițiativei educaționale “Rolul gândirii critice în combaterea dezinformării online”, ce are loc în perioada 9 mai – 9 iunie 2022.

Sursă foto: Organizația Salvați Copiii

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. nu-s in stare majorii sa discearna dar la niste copii ce si cum sa le explici ? Este vorba de fler si informare din mai multe surse adica de o minte luminata nu indoctrinata

  • E cu bătaie spre educația sexuală dorita de lgbtisti. Adică copilul de 8-9-10 ani trebuie sa știe cum e cu politica mondiala dar inainte de asta trebuie sa fie informat ca poate fi băiat fata sau neutru . Iar ca părinte , daca nu e de acord e rusnac, medieval sau retrograd

 2. Nu există fake news, există doar deficit de gîndire critică. Și prejudicii care se rezolvă pe căile legale (într-o societate de oameni civilizați). Cu toții putem minți, dar nimeni dintre noi nu are acces la adevăruri absolute.

 3. Toți din gașca lui Voiculescu. Au ieșit la împușcat parale. Ieri erau experți în vaccinuri, azi în fake news.

 4. „La Eurovision 2022 juriul din România a acordat 12 punkte Ucrainei” – adevăr sau fake news?

 5. Păi, în primul rând, nu folosiți romgleza ci limba română, deci vorbiți-le despre dezinformare, informații mânărite, și toate celelalte corespondente din limba română. Iar copiii vor înțelege foarte bine.

 6. Simplu :
  1 Nu citesti stirile (80% sunt propaganda, PR, publicitate, clickbait)
  2 Nu te uiti la televizor la stiri. (te uiti degeaba, nu afli nimic)

  Majoritatea romanilor deja fac asta.

  • In cazul asta nu mai pot fi spălați pe creier si nu e bine . Pana si personajele Disney fac propaganda lgbt asa ca mai bine ne lipsim de tv si internet

 7. ”Femeile există.”
  Este aceasta o dezinformare?

 8. Le arăți ca tot ce spun rusii e fake news