G4Media.ro

Cum au sărbătorit maghiarii Ziua Autonomiei Ținutului Secuiesc/ Oficial de la Budapesta,…

Cum au sărbătorit maghiarii Ziua Autonomiei Ținutului Secuiesc/ Oficial de la Budapesta, în Harghita: Acum trebuie luptat nu cu arme, ci cu semnături

Ziua Autonomiei Ținutului Secuiesc a fost organizată și în acest an, în condiții mai restrictive din cauza epidemiei de coronavirus. Și acum au fost aprinse focuri de veghe în Ținutul Secuiesc și în Ungaria. În multe locuri, oamenii și-au exprimat susținerea lor pentru autonomia secuiască doar prin aprinderea unei lumânări.

Cu acest prilej, organizatorii au atras atenția și asupra inițiativei cetățenești europene privind apărarea regiunilor naționale. Campania de semnături pentru susținerea acestei inițiative se va încheia pe 7 noiembrie, a informat televiziunea publică ungară M1, citată de Hirado și Rador.

Sursa Foto: Facebook/ Antal Arpad

De Ziua Autonomiei Ținutului Secuiesc, sute de oameni s-au adunat la Sfântu Gheorghe, purtând drapele și bannere. La lăsarea serii, participanții au aprins cu o făclie focul de veghe, care a ars cu flăcări imense, înalte de mai mulți metri, la hotarul orașului. Între timp, a ars cu flăcări mari și rugul pe versantul unui deal al comunei Ghindari, județul Mureș.

Localnicii s-au așezat în jurul focului și au cântat imnul Ungariei și cel secuiesc. Ei au spus că scopul lor este să se vadă de departe că regiunile naționale nu reprezintă un obstacol în calea dezvoltării, ci sunt resurse ascunse ale Europei.

Ultima duminică din luna octombrie este Ziua Autonomiei Ținutului Secuiesc

În acest an, din cauza epidemiei de coronavirus, organizatorii au fost nevoiți să renunțe la o mare parte a programului, însă în mai multe localității a fost atrasă atenția asupra revendicărilor secuilor.

Pe lângă focurile de veghe, a fost dat citirii și apelul Consiliului Național Secuiesc (CNS), în care s-a solicitat Uniunii Europene revizuirea dreptului la autodeterminare, deoarece acesta este prea rigid și perimat. Înainte de aprinderea focurilor, participanții s-au rugat pentru autonomie în biserica din localitate, unde preotul Gábor Áron Árpád a spus: Fără credință, lupta nu poate avea un rezultat.

Și în Ungaria au aderat multe localități la Ziua Autonomiei Ținutului Secuiesc. În Piața Eroilor (Hősök) din Budapesta, participanții au conturat, din opaițe, harta simbolică a Ținutului Secuiesc, astfel susținând năzuințele acestei regiuni.

După interpretarea unor cântece și dansuri populare, au fost aprinse mai multe focuri de veghe. La Poarta Secuiască din Székesfehérvár, județul Fejér, participanții au cântat împreună, după care au aprins opaițele. La Pădurea Mare din Debrecen, focul de veghe a fost aprins în Parcul Secuilor, unde participanții s-au rugat împreună pentru autonomia secuiască.

Între timp, acțiunea lansată la nivel european pentru strângerea de semnături în vederea susținerii inițiativei privind regiunile naționale a intrat în etapa finală. Scopul acestei inițiative este ca la distribuirea fondurilor UE să fie acordată o atenție și minorităților naționale autohtone din Europa și să fie sprijinită dăinuirea lor.

Pentru ca la Bruxelles această propunere să fie luată în seamă, trebuie colectate cel puțin un milion de semnături de susținere din șapte țări membre ale UE. La Siculeni, județul Harghita, secretarul de stat pentru politică națională din Ungaria a declarat: Acum trebuie luptat nu cu arme, ci cu semnături. Inițiativa poate fi semnată pe pagina web signiteurope.com, până pe 7 noiembrie.

Sursa: Hirado.hu/ Rador

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Să ne kkm pe ținutul ăla imaginar!

 2. Uite-asa ii prosteste UDMR pe secui cu autonomia, cerand „ca la distribuirea fondurilor UE să fie acordată o atenție și minorităților naționale autohtone din Europa și să fie sprijinită dăinuirea lor.’
  Hunore, UDMR de 30 de ANI e ba la guvernare, ba SPRIJINA Guvernul formand majoritati parlamentare cu partidul aflat la guvernare: CE v-a IMPIEDICAT sa faceti din regiunea majoritar secuiasca o regiune dezvoltata, ce v-a impiedicat sa cereti fonduri de la Guvernele Romaniei(din care ati facut parte sau le-ati sprijinit indirect!) catre cele 2 judete majoritar secuiesti, judete care AZI sunt in rand cu Teleormanul si Vasluiul si Botosaniul si cu TOATE celelalte judete votante de PSD, la SARACIE: cele mai mici salarii si Pensii, LIPSA totala de Investitii straine care sa creeze Locuri de munca bine platite!!
  De ce, Hunore, fix ca in Teleorman sau Vaslui sau Botosani, Investitorii fug ca de dracu’ de judetele pastorite de UDMR!?

 3. Comentariu incult si grobian.

 4. Existenta Ungariei este un pericol pentru Europa.
  Acest stat nu poate iesi din Evul Mediu asa cum Musulmanii nu sunt capabili sa iasa din Evul Mediu. Capitolul „Ungaria” trebuie incheiat in Europa.

  • Precizare, inainte sa ma acuze unii de X si Y.
   Vreau sa spun ca Imperiul Habsburgic, ca si capitol istoric s-a incheiat, si bine ca s-a incheiet pentru ca era din alta epoca. Dar din pacate, din acest Imepriu, a ramas o parte care inca nu s-a incheiat si otraveste prezentul. Ca o sfera Borg care a reusit sa se ejecteze inainte de explozia cubului Borg, Ungaria continua cu aceleasi idei defazate. Vor continua sa creeze probleme pana cand va fi cumintita, si acest lucru se poate face.
   De exemplu, Clujul, Oradea si Aradul devin individual (si colectiv ca si Romania in ansamblu) un pol de atractie mai mare pentru Estul Ungariei (intre Tisa si Romania) decat Budapesta. In plus, aceasta zona are un caracter mixt protestant-si-catolic (dar mai mult protestant), mai apropiat de Romania decat de restul Catolic al Ungariei. Aceasta Tiszaland (care sa includa si tot coltul de NE ar Ungariei actuale, intre Romania si Slovacia) ar trebui sa fie sprijinita de Romania sa devina independenta si sa faca echipa cu Romania si sa se dezvolte impreuna cu Romania (si cu Slovacia). Ungaria nu trebuie sa aiba granita cu Transcarpathia (ca altfel viseaza la uniuni cu Rusia).Zona Pecs plus fasia de la granita cu Croatia (sud-Vestul regiunii Somogy si regiunea Zala) si ar trebui sa fie independenta (ca Muntenegro de exemplu) sau sa fie preluata de Croatia, zona Burgenland (la granita cu Austria) sa se intoarca Austriei (pt ca este teritoriu Austriac). Iar restul Ungariei ar trebui re-organizat precum Austria: o federatie de mici state si scoasa in afara NATO si supravegheata de o tutela formata din Romania, SUA, si Slovacia.

 5. Aici e Romania, ati venit aici neinvitati, rămâneți la stadiul de musafiri. Atât timp cât aveti buletin de România, vreți- nu vreti sunteti mai intai romani. Autonomie si buletin unguresc? Se poate, mutati-va putin mai sus de graniță.

  • De fapt maghiarofonii din Romania nu au venit din alta parte, sunt doar maghiarizati. Budapestanii sunt cei care se auto-invita. Problema este doar ca Ungaria ca stat este o relicva culturala inghetata in trecut care mentine captiv un numar de oameni incuiati intr-un trecut idealizat si incapabili sa traiasca in prezent. Ungaria este un stat care incarneaza inapoierea mentala in evul mediu si zombifica pe maghiarofonii care isi iau Ungaria ca referinta. Din pacate, nici nu sunt singurii. Polonezii tot asa (sau ma rog, o mare parte din ei – majoritatea dupa cum s-ar parea) sunt captivi intr-un mental colectiv medieval.

 6. Astfel de actiuni sunt clar anti constitutionale dar politicienii nostri lasi tac !
  Romania e stat national unitar, cine vrea sa ne respecte si sa respecte Constitutia Romaniei are binecuvantarea noastra. Mai ales secuii care au luptat umar la umar cu ostile lui Stefan cel Mare si cu cea a lui Mihai Viteazul. Dar cei carora nu le place Constitutia Romaniei (care respecta drepturile minoritatilor in conformitate cu politicile Uniunii Europene) , cei care nu ne pot respecta sau nu vor sa ne respecte sa plece. Romania si Statul national Roman sunt pentru Romani !

 7. @Oficial(ului) de la Budapesta
  Luptat .. pentru ce?!
  Acum, când cu toate sforțările trumpist-izolaționiste, de a o stârpi cu Globalizarea – aceasta parcă se extinde și mai mult /se consolidează,cu-sau-fără voia unora sau altora! – când cu dărâmarea gardurilor din U.E ..naivitatea unor diplomați [de genul], nu e doar fără margini sau fără fund (a’propo de „autonomismele din puțul gândirii Orbaniste” descrise în articol), dar și bananieră!
  Adică, toate celelalte naționalități conviețuiesc bine-mersi, în țara asta – doar domniile lor se găsesc mereu, să mențină apele tulburi!..

 8. „Ei au spus că scopul lor este să se vadă de departe că regiunile naționale nu reprezintă un obstacol în calea dezvoltării, ci sunt resurse ascunse ale Europei.”

  Daca regiunile nationale sunt resurse ale „Europului”, de ce Ria-Ria-Hungaria o tine langa cu „otonomia”? Toata Europa tinde spre unificarea intr-un spatiu comun, fara frontiere, fara oprelisti, numai cativa dezaxati cer „otonomie” pe criterii etnice. Si ii acuza pe cei care nu le ofera sansa de a reedita Kosovo de extremism.

  Pai, ungure Zoltan K care te tot exprimi pe aici, de ce vreti voi sa va creati o enclava in mijlocul „Europului”? De ce nu va integrati voi in „Europul” asta, care va ofera sansa sa va pastrati limba, cultura si carnea de sub saua calului? De ce vreti neaparat „otonomie” care sa duca la un alt Kosovo? De ce vreti voi neaparat moarte?
  V-ati izolat in bantustanele alea din Har-Cov pana v-ati dat si voi seama ca nu stiti decat ungureste, iar Hungaria voastra va trateaza drept cetateni de rangul doi, tigani de Romania. Iar apoi ati venit aici si v-ati ridicat poalele in cap, precum pirandele, ca sunteti defavorizati, ca nimeni nu vrea sa vorbeasca cu voi in ungureste! Aveti scoli, aveti media, aveti cam orice, dar voi vreti neaparat „otonomie”…
  Nu ti se pare un comportament cam autistic, ungure K Zoli?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.