G4Media.ro

Cum a introdus guvernul Ciucă SRI și SIE în procesul de avizare…

sursa foto: Unsplash

Cum a introdus guvernul Ciucă SRI și SIE în procesul de avizare a investițiilor străine directe: a adăugat prevederi la un Regulament UE fără nici o dezbatere publică. Regulamentul UE face referiri la strângerea de informații de la societatea civilă

Guvernul Ciucă a dat un cuvânt greu de spus principalelor servicii secrete, SRI și SIE, în evaluarea investițiilor străine directe din țări non-UE de peste 2 milioane de euro. Ordonanța de urgență adoptată joi pune în aplicare un Regulament UE (legislație europeană obligatorie), dar guvernul României a adăugat la legislația europeană prevederile legate de rolul serviciilor secrete.

Astfel, Regulamentul (UE) 2019/452 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 martie 2019 stabilește cadrul obligatoriu pentru statele membre pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniune din motive privind securitatea sau ordinea publică.

Regulamentul european 2019/452 nu face nici o referire la implicarea serviciilor secrete în evaluarea impactului investițiilor străine directe asupra securității unui stat membru. Guvernul Ciucă e cel care a adăugat la prevederile Regulamentului UE faptul că reprezentanții SRI și SIE sunt invitați permanenți în Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) formată din reprezentanți ai guvernului, ministerelor și Consiliului Concurenței.

În plus, ordonanța de urgență arată că ”la solicitarea CEISD, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe transmit avize” legate de investițiile străine evaluate.

Mai mult: în preambulul său (echivalent unei norme de aplicare), Regulamentul UE le cere statelor membre să ia în calcul informații venite din socitatea civilă, companii și sindicate.

  • ”Statele membre ar putea lua în considerare informațiile relevante primite de la operatorii economici, organizațiile societății civile sau partenerii sociali, precum sindicatele, în legătură cu o investiție străină directă de natură să afecteze securitatea sau ordinea publică”. (Art. 14 din Preambulul Regulamentului 2019/452)

Proiectul de Ordonanță de Urgență nu a stat în dezbatere publică și nu a fost comunicat public decât miercuri 13 aprilie după-amiază, când biroul de presă al guvernului a anunțat că va fi pus pe agenda ședinței executivului de joi. Joi dimineață, guvernul Ciucă a adoptat proiectul de OUG care dă serviciilor secrete un cuvânt de spus în procesul de avizare sau respingere a investițiilor din țări non-UE. (sursa foto: Unsplash)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Romania e stat condus de la asa zisa revolutie pana astazi de GRADATI ascunsi in guvern, parlament, presedintie si alte institutii sub acoperirea de: POLITICIENI

    s-a ajuns astazi ca nici macar sa nu se maiascunda, e totul pe fata.

    • Decizia a fost foarte buna, era si timpul ca SRI si SIE sa aiba unda verde sa starpeascca toti nenorocitii care se infiltreaa in Romania! Mori de oftica rusnacule!

    • Ar trebui extinsa masura la tot ceea ce inseamna infrastructura critica, in special banci! Isi fac de cap tot felul de mafioti in sistemul bancar din Romania la ora asta!

    • E clar că în câțiva ani politicienii vor da vina pe niște generali și ofițeri pentru creșterea datoriei externe.

  2. Unu Ciucă la bază este general așa că ordinul se execută, mai ales dacă vine rugămintea de la servicii și este posibil să fie și un schelet în dulap. Doi cu societatea civilă ne umplem de respect, toate activitățile ei în marea lor majoritate au fost împotriva statului.

  3. Stimati „tovarasi”, dupa mintea voastra odihnita si lipsita de neuroni, cine ar trebui sa furnizeze informatii? Societatea „civila”, sindicatele sau poate oengeurile aservite unor entitati straine?

  4. O noua gainarie de prostgust…. investitii de peste 2 mil euro nu prea mai fac multi prin romanica si daca vrea sa faca rrele atunci ii ajung 1-20000 euro ….

  5. O sansa pentru SRI si SIE sa arate ca isi apara tara si sa-si spele pacatele ! #vavedem !

  6. Guvernul SRI, SIE este la putere din decembrie 1989 . Ei sunt urmasii sectiei a-lV-a condusă de Virgil Măgureanu și Ion Iliescu. Ei sunt „statul paralel” .

  7. Onegheuri vs SRI… Mi-e greu să mă decid cu cine să țin…

  8. E cam pe față. Serviciile aveau obiceiul sa manevreze lucrurile din umbră, din spate, acum vor avea loc la masă.
    Într-un stat funcțional asta ar fi normal, dar la noi serviciile nu au avut decât implicări interne, nefaste în timp ce colcăie viata publică de agenții lui Putin, inclusiv în Parlament și în CuCuRu (chiar dacă ii expiră mandatul). Ca să nu mai vorbim de scoaterea corupției din sfera siguranței naționale, ceea ce nu are nici un sens decât spre protejarea corupților.
    Partea cea mai perversă este ca HG-ul asta poate fi folosit cu mare succes pentru protecționism, pentru a permite mafioților locali să-și jupoaie clienții fără ca un eventual concurent străin să poată intra pe piață pentru a readuce la normal preturile produselor sau serviciilor monopolizate. Nici măcar Comisia Europeana/Directoratul General pentru Concurență nu ar putea ataca o decizie de blocare a concurentului străin pentru că guvernul roman corupt ar putea pretinde motive secrete de siguranță națională.
    Un singur lucru nu poate încă face acest HG: să aplice rețeta protecționistă descrisă concurenților din UE, asta ar declanșa imediat procedura de infringement, nu contează motivele invocate. Dar nu zaiț, pagadi, USL2 e abia la început.

  9. ” în timp ce colcăie viata publică de agenții lui Putin inclusiv in Parlament …” : te referi probabil la majoritatea membrilor oengeului extremist USR, cu siguranta!

  10. sunt de acord cu decizia. Lupta asta impotriva serviciilor noastre a inceput pe timpul lui Dragnea. Cui mai serveste aceasta lupta? Serviciile sunt ale noastre nu vad de ce nu trebuie folosite pentru a preintimpina intrarea in economia noastra pe diverse filiere a tot felul de sarlatani sau chiar dusmani. Exemple sunt destule