G4Media.ro

Cum a fost transformat un articol cu subiect ecologist în mesaje conspiraționsite…

Cum a fost transformat un articol cu subiect ecologist în mesaje conspiraționsite pe tema pestei porcine africane

În plină epidemie de pestă porcină africană și, totodată, de febră conspiraționistă indusă, siteul Deutsche Welle a publicat un articol care a fost preluat și răstălmăcit instant de propaganda anti-europeană încurajată de Moscova. În articolul respectiv, jurnalista Alina Kühnel susține că marii crescători de porci din Danemarca și Olanda ar avea ”planuri dinamice și directe legate de România”, intenția lor fiind să-și mute afacerile în țara noastră, investitorii ”dispunând de logistica necesară relocării marilor ferme, atunci când situația se va calma”. Articolul a fost, firește, rostogolit și distorsionat de puzderia de publicații și siteuri dubioase din mediul virtual românesc.

Scenariul ecologist nu se potrivește cu realitatea sanitar-veterinară. În 30-31 august 2018, s-a desfășurat la Copenhaga un Summit Mondial dedicat Hranei ( World Food Summit 2018 ), iar activiștii Greenpeace n-au ratat ocazia să iasă în stradă și să-și exprime opoziția față de industrializarea fermelor de animale, din cauză că afectează mediul înconjurător și sănătatea oamenilor. Jurnalista DW extrage din eveniment o singură idee: fermierii danezi și olandezi, confruntați cu restricțiile severe din țările lor în ce privește utilizarea pesticidelor și a antibioticelor, ar intenționa să-și mute afacerile în România și Țările Baltice.

Uluitor este că autoarea articolului citează o singură sursă: o activistă Greenpeace care susține că ”Tot mai des marii crescători de porci din Danemarca anunță că își vor muta fermele în România…”, dar nu se aude în articol vocea niciunui crescător de porci danez sau olandez sau măcar a unui analist economic care cunoaște sectorul. Jurnalista a citat exact o sursă interesată să difuzeze un mesaj alarmist.

Activista ecologistă se numește Jette Friis Tuca și, cel mai probabil, este autoarea celor două fotografii de la protestul Greenpeace din Copenhaga, semnătura acestora fiind vizibilă: @ J.F.Tuca. Este posibil ca articolul să fi fost scris în urma unei solictări a acestei activiste care a trimis fotografii făcute în stradă, asigurând astfel promovarea protestului Greenpeace.

PPA a lovit și afaceri cu capital străin. Odată publicat de DW, articolul a fost imediat preluat de publicațiile românești care au adaptat subiectul contextului nefericit de la noi: apariția și expansiunea de nestăvilit a PPA. ”Bomba Deutsche Welle: pesta porcină curăță terenul pentru fermierii olandezi și danezi?” titrează activenews.ro. Evz.ro renunță la dubii: ”Porcii românești vor fi înlocuiți de cei danezi și olandezi”. Cuvântul-ortodox.ro lovește cum știe mai bine: ”Cine vrea să ne distrugă”. Pesta porcină – pretext pentru desființarea micii gospodării țărănești și curățarea terenului pentru fermierii danezi și olandezi?”. agrointel.ro: ”Profitorii pestei porcine! Danezii se pregătesc să își mute fermele în România!”

Sunt derulate, într-adevăr, investiții daneze și olandeze în România, în sectorul creșterii suinelor, dar acestea preced declanșarea epidemiei. Al doilea mare crescător de porci de la noi este un investitor danez, cel mai mare fiind Smithfield, din județul Timiș, investiție chinezească, produsele fiind exportate în China. Investitorul danez deține câteva ferme în România, una dintre acestea fiind în județul Brăila.

Când a fost confirmat un nou focar de PPA în județ la o fermă comercială, jurnaliștii români s-au grăbit să anunțe că ferma afectată aparține danezilor, dar în realitate, ferma de la Gropeni, jud. Brăila, aparține unui olandez. Oricum, PPA nu ține cont de naționalitatea proprietarilor. Porcii olandezului sunt uciși întocmai ca porcii din fermele românești. Nu este clar de ce crescătorii de porci din Danemarca și Olanda și-ar mai dori să-și reloce afacerile într-o țară cotropită de PPA, iar faptul că vor veni în România după eradicarea bolii este o simplă speculație lansată de o activistă ecologistă, mesaj preluat de o jurnalistă germană și amplificat la maximum de siteuri specializate în propagandă anti-europeană.

De remarcat că toată lumea a ratat adevăratul subiect, care scoate capul din spusele ecologistei: motivul pentru care ar veni fermierii danezi și olandezi să crească porci în România și în Țările Baltice ar fi acela că regulile la noi sunt mai permisive în ce privește utilizarea pesticidelor și a antibioticelor. Or, una dintre temele preferate ale anti-europenilor noștri este aceea că ”porcul românesc” e curat, fără ”chimicale”, hrănit sănătos, dar după cum ne asigură ecologiștii, porcarii danezi și olandezi ar veni în România tocmai că regulile sunt mai laxe astfel încât aceștia să nu-și bată capul cu normele de mediu și chiar de sănătate publică.

(Sursa foto: Pexels.com)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.